Chcete prekvapiť svoju rodinu niečím novým na vianočnom stole?
Pripravte im jeden z našich receptov na bielkovú roládu!
Luxusne vyzerajú, lahodne chutia a navyše sú jednoduché na prípravu.
Poďme sa na ne spoločne pozrieť!
Čokoládovo-kávová roláda zo snehových pusiniek
Ozvláštnite svoje vianočné sviatky novou dobrotou. Dokonalá roláda, v ktorej sa snúbia chute snehových pusiniek, čokolády a kávy zaručene poteší celú rodinu!
Čo budete potrebovať
- slnečnicový olej na vymazanie formy
- 6 vaječných bielkov strednej veľkosti
- 330 g práškového cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 60 g mletých mandlí
- 1 lyžica espressa rozpusteného v 1 lyžičke vriacej vody
- hrsť lúpaných mandlí
- horká čokoláda, rozpustená, na pokvapkanie
Na čokoládovú nátierku:
- 200 g horkej čokolády (70 % kakaa), nasekané na kúsky
- 50 g slaného masla
- 120 ml smotany na šľahanie
- ½ lyžičky vločiek morskej soli
Na krém:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 40 g práškového cukru
- 1 lyžička espressa, rozpustená v 1 lyžičke vriacej vody
Postup
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Plech s rozmermi 23 cm x 33 cm vyložte papierom na pečenie a potom papier ľahko naolejujte.
- Vo veľkej čistej mise ušľahajte bielky elektrickým šľahačom do hustej, lesklej hmoty, ktorá drží tvar.
- Pri nízkej rýchlosti zašľahajte po troškách cukor, potom pridajte múku, mleté mandle a kávu.
- Zmes rovnomerne rozotrite na plech, na zmes rovnomerne rozotrite mandle a pečte 8 minút.
- Znížte teplotu rúry na 160 ° C a pečte ďalších 20-25 minút.
- Zdvihnite upečené cesto z plechu spolu s papierom a nechajte 10 minút chladnúť na mriežke, potom preklopte na iný kus papiera na pečenie a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým rozpustite čokoládu v žiaruvzdornej miske nad hrncom s vriacou vodou (nenechajte vodu dotýkať sa misky).
- Keď sa čokoláda rozpustí, pridajte maslo a jemne premiešajte, potom nechajte 15 minút vychladnúť.
- Postupne pridávajte smotanu (medzi pridávaním šľahajte metličkou) a potom pridajte soľ.
- Rovnomerne rozotrite na vychladnuté cesto a potom celý dezert 15 minút chlaďte.
- Na náplň dajte smotanu, práškový cukor a kávu do čistej mixovacej nádoby.
- Šľahajte elektrickým šľahačom, kým zmes nezačne hustnúť.
- Šľahajte, kým zmes nebude vytvárať mäkké vrcholky.
- Krém rozotrite na čokoládovú nátierku.
- Opatrne roládu zarolujte (začnite krátkym okrajom) za použitia papiera na pečenie.
- Papier pevne zabaľte a nechajte aspoň 3 hodiny chladiť.
- Vychladenú roládu dajte na tanieri, pokvapkajte rozpustenou čokoládou a nakrájajte.
- Užite si to!
Máme pre vás aj ďalšie tradičné recepty na roládu na vianočný stôl , ktoré urobia obrovskú parádu. Pripravte si ich s nami!
Bielková roláda so šľahačkou
Táto ľahučká, jemná a vláčna roláda z vaječných bielkov je plnená šľahačkou a čerstvými jahodami, čo úžasne odľahčí vaše vianočné menu. Prekvapte svoju rodinu touto pochúťkou a budú ju chcieť už každé Vianoce.
Čo budete potrebovať
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 60 g mlieka
- 20 g práškového cukru
- 40 g hladkej múky
- 1/4 lyžičky vanilkového prášku
- 10 g ryžovej múky
- 4 bielky
- 35 g práškového cukru
- 120 g smotany na šľahanie
- 8 čerstvých celých jahôd
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Plech s rozmermi 28 x 28 cm vyložte papierom na pečenie a vymažte trochou oleja.
- V miske zmiešajte olej, mlieko a cukor a dobre premiešajte.
- Do zmesi preosejte hladkú múku, ryžovú múku a vanilkový prášok a dobre premiešajte ručnou metličkou.
- Z bielkov ušľahajte penu, po dávkach pridávajte cukor a šľahajte do peny.
- Pridajte jednu tretinu bielkovej zmesi do múčnej zmesi a zľahka premiešajte gumovou stierkou, potom pridajte zvyšnú bielkovú zmes a opäť zľahka premiešajte, kým sa nezapracuje.
- Cesto nalejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite pomocou paletového noža.
- Pečte asi 12-15 minút.
- Keď je cesto hotové, zložte ho z plechu, odstráňte papier na pečenie a nechajte vychladnúť.
- Smotanu na šľahanie vyšľahajte a rovnomerne ju rozotrite na upečené cesto.
- Pokladte celými jahodami.
- Jemne zrolujte roládu od okraja a dajte na niekoľko hodín do chladničky, kým nestuhne.
- Boky rolády orežte a poprášte vršok trochou práškového cukru.
- Pred podávaním ozdobte podľa chuti.
- Dobrú chuť!
Zobraziť viac receptov
Vianočné bezé roláda
Máte v chladničke prebytok bielkov? Neviete, ako ich využiť? Potom vyskúšajte túto lahodnú roládu z vaječných bielkov! Krásne vyzerá, luxusne chutí a navyše je jednoduchá na prípravu.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 300 g bielkov (cca z 8 vajíčok)
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- 50 g mletých lieskových orieškov
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- práškový cukor podľa chuti
Na dokončenie:
- džem z lesných plodov
Postup
- Bielky vyšľahajte spolu s cukrom do hustého, lesklého snehu.
- Do vyšľahaného snehu vmiešajte múku zmiešanú s mletými orieškami.
- Dno veľkého plechu s vyšším okrajom vysteľte papierom na pečenie, potrite ho rozpusteným maslom a jemne posypte hrubou múkou.
- Cesto rozotrite na plech buď cukrárskou špachtľou alebo dlhým nožom rovnomerne až k okrajom plechu.
- Pečte v vyhriatej rúre na 200 stupňov 10 minút.
- Po upečení opatrne vyklopte cesto na čistý papier na pečenie a stiahnite z neho papier, na ktorom ste cesto piekli.
- Cesto spolu s papierom na pečenie jemne zarolujte a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém.
- Vyšľahanú šľahačku jemne vmiešajte do mascarpone a podľa chuti doslaďte (ale nie je to nutné).
- Vychladnutú roládu opatrne odrolujte, natrite džemom a krémom a opäť zrolujte.
- Roládu podávajte dobre vychladenú.
Vyberáte darčeky pre rodinných príslušníkov? Neviete, čo im zaobstarať? Netrmácajte sa po preplnených obchodoch a nechajte sa inšpirovať darčekmi priamo u nás. Vybrali sme pre vás tie najlepšie vianočné darčeky pre rodinu , s akými nešliapnete vedľa! Pre rodičov, pre mamičku, pre otecka, pre nevestu aj svokra. Máme ich všetky!
Roláda z bielkov s brusnicovým džemom a bielou čokoládou
Táto delikátna pusinková roláda je dokonalý dezert ideálny na oslavu zimných sviatkov. Ľahké a vzdušné pusinky s náplňou z bielej čokolády a čerstvým ovocným džemom si musí zamilovať snáď každý!
Čo budete potrebovať
Na džem:
- 250 g brusníc, čerstvých alebo mrazených
- 50 g cukru
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
- kôra z pomaranča
Na pusinky:
- 4 bielky (asi 130 g), izbové teploty
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička kukuričnej múky
- 1 lyžička octu alebo citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 150 g práškového cukru
- 30 g plátkov mandlí
- práškový cukor na posypanie
Na náplň z bielej čokolády:
- 150 g bielej čokolády
- 3 lyžice smotany na šľahanie
- 180 ml smotany na šľahanie, vychladené
Na ozdobu:
- šľahačka
- hoblinky z bielej čokolády
- zlatý jedlý prášok
- čerstvý rozmarín
Postup
- Najprv si pripravte brusnicový džem, aby mal čas vychladnúť.
- Do hrnca dajte brusnice, cukor a pomarančovú šťavu a za stáleho miešania priveďte do varu.
- Varte asi 10 minút alebo do zhustnutia.
- Pridajte pomarančovú kôru, premiešajte a odstavte z ohňa.
- Nechajte vychladnúť, kým nebudete pripravení na použitie.
- Pripravte si pusinky.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Plech na pečenie s rozmermi 23×33 cm vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Odložte bokom, kým nebudete pripravení ho použiť.
- Do veľkej misy pridajte bielky a soľ a začnite šľahať do peny.
- Pridajte ocot, vanilkový extrakt a kukuričný škrob.
- Postupne pridávajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky, ešte asi 5 minút.
- Na pripravený plech rovnomerne rozotrite bielkovú zmes.
- Vrch posypte plátkami mandlí.
- Pečte 10 minút, znížte teplotu rúry na 160 ° C a pečte ešte asi 15 minút, kým cesto ľahko nezhnedne.
- Nechajte na plechu 5 minút mierne vychladnúť.
- Poprášte práškovým cukrom.
- Preklopte na čistý papier na pečenie.
- Odstráňte papier na pečenie, na ktorom ste roládu piekli.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň z bielej čokolády.
- Čokoládu a 3 lyžice smotany na šľahanie rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- V inej miske šľahajte 180 ml smotany na šľahanie, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Do šľahačky postupne vmiešajte rozpustenú čokoládu.
- Nechajte v chladničke, kým nebudete pripravení na použitie.
- Pusinkové cesto potrite brusnicovým džemom.
- Navrch rozotrite náplň z bielej čokolády.
- Okolo okraja pusiniek nechajte asi 1 cm voľný.
- Jemne zarolujte do rolády.
- Pred podávaním dajte asi na 2 hodiny do chladničky.
- Než budete servírovať, poprášte roládu práškovým cukrom.
- Navrch naložte trochu šľahačky.
- Podľa chuti môžete ozdobiť hoblinkami bielej čokolády, čerstvým rozmarínom a poprášiť zlatým jedlým práškom.
- Nechajte si chutiť!
Sviatočná pusinková roláda s čokoládou a mätovým krémom
Ľahká a nadýchaná bezlepková roláda z vaječných bielkov s čokoládou a mätou zaručene uspokojí vaše chuťové bunky. Krásne vyzerá a ešte lepšie chutí. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
Na roládu:
- 4 veľké vaječné bielky
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička kukuričnej múky
- 1 lyžička bieleho vínneho octu
- olej neutrálnej chuti, na vymazanie plechu
Na náplň a ozdobu:
- 1 lyžica práškového cukru a navyše na poprášenie
- 350 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička mätového extraktu alebo podľa chuti
- niekoľko kvapiek zeleného a modrého potravinárskeho farbiva
- 100 g horkej čokolády
- niekoľko vetvička mäty na podávanie
- smotana na podávanie
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C,
- Malý plech (asi 25 cm x 37 cm) vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej čistej mise elektrickým šľahačom ušľahajte bielky na tuhý sneh.
- Postupne po lyžiciach pridávajte cukor a šľahajte, kým nie je zmes hustá a lesklá – tento proces neuponáhľajte; dajte mu čas na zapracovanie po každom pridaní.
- Všľahajte kukuričnú múku a ocot a rovnomerne rozložte bielkovú zmes na plech.
- Pečte 20–25 minút, kým povrch nezezlátne,
- Roláda sa veľmi nafúkne, potom zase vyfúkne, keď vychladne.
- Na pracovnú plochu položte veľký list papiera na pečenie a poprášte ho práškovým cukrom.
- Na to preklopte upečené pusinky a papier na pečenie nechajte na mieste.
- Nechajte vychladnúť.
- Do veľkej misy dajte práškový cukor, smotanu na šľahanie a mätový extrakt a vmiešajte niekoľko kvapiek zeleného a modrého potravinárskeho farbiva tak, aby ste získali svetlo mätovo zelenú farbu.
- Šľahajte do mäkkých vrcholkov.
- Z vychladnutých pusiniek zlúpnite papier na pečenie a potrite mätovým krémom.
- Polovicu horkej čokolády nastrúhajte nahrubo a nasypte rovnomerne na krém.
- Začnite od dlhšieho okraja, ktorý je najbližšie k vám, a pomocou okraja papiera zrolujte pusinky čo najtesnejšie.
- Umiestnite na plochý servírovací tanier alebo doštičku spojom dole.
- Z časti zvyšnej čokolády si pomocou škrabky na zeleninu urobte hoblinky na ozdobenie.
- Zvyšok čokolády pokrájajte a rozpustite v žiaruvzdornej miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou.
- Roládu poprášte práškovým cukrom a pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
- Ozdobte mätou a čokoládovými hoblinkami a podávajte so smotanou.
Už ste si vybrali pre tento rok tú správnu vianočnú dekoráciu? Možno sa vám budú hodiť naše recenzie vianočných dediniek , ktoré sú v posledných rokoch čím ďalej obľúbenejšie. V ponuke sú ako tie už predpripravené, tak tie, ktoré umožňujú usporiadanie podľa vašich predstáv a fantázie.
A ako sa vám naše dnešné recepty na bielkovú roládu páčili? Napíšte nám do komentárov!