Ozvláštnite svoju vianočnú tabuľu našimi receptami na roládu z vaječných bielkov. 5 variantov, ktoré si zamilujete!

Chcete prekvapiť svoju rodinu niečím novým na vianočnom stole?

Pripravte im jeden z našich receptov na bielkovú roládu!

Luxusne vyzerajú, lahodne chutia a navyše sú jednoduché na prípravu.

Poďme sa na ne spoločne pozrieť!

Čokoládovo-kávová roláda zo snehových pusiniek

Ozvláštnite svoje vianočné sviatky novou dobrotou. Dokonalá roláda, v ktorej sa snúbia chute snehových pusiniek, čokolády a kávy zaručene poteší celú rodinu!

Čo budete potrebovať

  • slnečnicový olej na vymazanie formy
  • 6 vaječných bielkov strednej veľkosti
  • 330 g práškového cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 60 g mletých mandlí
  • 1 lyžica espressa rozpusteného v 1 lyžičke vriacej vody
  • hrsť lúpaných mandlí
  • horká čokoláda, rozpustená, na pokvapkanie

Na čokoládovú nátierku:

  • 200 g horkej čokolády (70 % kakaa), nasekané na kúsky
  • 50 g slaného masla
  • 120 ml smotany na šľahanie
  • ½ lyžičky vločiek morskej soli

Na krém:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 40 g práškového cukru
  • 1 lyžička espressa, rozpustená v 1 lyžičke vriacej vody

Postup

  • Rúru rozohrejte na 200 °C.
  • Plech s rozmermi 23 cm x 33 cm vyložte papierom na pečenie a potom papier ľahko naolejujte.
  • Vo veľkej čistej mise ušľahajte bielky elektrickým šľahačom do hustej, lesklej hmoty, ktorá drží tvar.
  • Pri nízkej rýchlosti zašľahajte po troškách cukor, potom pridajte múku, mleté ​​mandle a kávu.
  • Zmes rovnomerne rozotrite na plech, na zmes rovnomerne rozotrite mandle a pečte 8 minút.
  • Znížte teplotu rúry na 160 ° C a pečte ďalších 20-25 minút.
  • Zdvihnite upečené cesto z plechu spolu s papierom a nechajte 10 minút chladnúť na mriežke, potom preklopte na iný kus papiera na pečenie a nechajte úplne vychladnúť.
  • Medzitým rozpustite čokoládu v žiaruvzdornej miske nad hrncom s vriacou vodou (nenechajte vodu dotýkať sa misky).
  • Keď sa čokoláda rozpustí, pridajte maslo a jemne premiešajte, potom nechajte 15 minút vychladnúť.
  • Postupne pridávajte smotanu (medzi pridávaním šľahajte metličkou) a potom pridajte soľ.
  • Rovnomerne rozotrite na vychladnuté cesto a potom celý dezert 15 minút chlaďte.
  • Na náplň dajte smotanu, práškový cukor a kávu do čistej mixovacej nádoby.
  • Šľahajte elektrickým šľahačom, kým zmes nezačne hustnúť.
  • Šľahajte, kým zmes nebude vytvárať mäkké vrcholky.
  • Krém rozotrite na čokoládovú nátierku.
  • Opatrne roládu zarolujte (začnite krátkym okrajom) za použitia papiera na pečenie.
  • Papier pevne zabaľte a nechajte aspoň 3 hodiny chladiť.
  • Vychladenú roládu dajte na tanieri, pokvapkajte rozpustenou čokoládou a nakrájajte.
  • Užite si to!
Pusinková roláda s čokoládou a kávou s vedľa položeným nožom.
www.deliciousmagazine.co.uk

Máme pre vás aj ďalšie tradičné recepty na roládu na vianočný stôl , ktoré urobia obrovskú parádu. Pripravte si ich s nami!

Bielková roláda so šľahačkou

Táto ľahučká, jemná a vláčna roláda z vaječných bielkov je plnená šľahačkou a čerstvými jahodami, čo úžasne odľahčí vaše vianočné menu. Prekvapte svoju rodinu touto pochúťkou a budú ju chcieť už každé Vianoce.

Čo budete potrebovať

  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 60 g mlieka
  • 20 g práškového cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 1/4 lyžičky vanilkového prášku
  • 10 g ryžovej múky
  • 4 bielky
  • 35 g práškového cukru
  • 120 g smotany na šľahanie
  • 8 čerstvých celých jahôd

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 °C.
  • Plech s rozmermi 28 x 28 cm vyložte papierom na pečenie a vymažte trochou oleja.
  • V miske zmiešajte olej, mlieko a cukor a dobre premiešajte.
  • Do zmesi preosejte hladkú múku, ryžovú múku a vanilkový prášok a dobre premiešajte ručnou metličkou.
  • Z bielkov ušľahajte penu, po dávkach pridávajte cukor a šľahajte do peny.
  • Pridajte jednu tretinu bielkovej zmesi do múčnej zmesi a zľahka premiešajte gumovou stierkou, potom pridajte zvyšnú bielkovú zmes a opäť zľahka premiešajte, kým sa nezapracuje.
  • Cesto nalejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite pomocou paletového noža.
  • Pečte asi 12-15 minút.
  • Keď je cesto hotové, zložte ho z plechu, odstráňte papier na pečenie a nechajte vychladnúť.
  • Smotanu na šľahanie vyšľahajte a rovnomerne ju rozotrite na upečené cesto.
  • Pokladte celými jahodami.
  • Jemne zrolujte roládu od okraja a dajte na niekoľko hodín do chladničky, kým nestuhne.
  • Boky rolády orežte a poprášte vršok trochou práškového cukru.
  • Pred podávaním ozdobte podľa chuti.
  • Dobrú chuť!
Roláda z vaječných bielkov plnená šľahačkou a čerstvými jahodami.
www.anncoojournal.com

Vianočné bezé roláda

Máte v chladničke prebytok bielkov? Neviete, ako ich využiť? Potom vyskúšajte túto lahodnú roládu z vaječných bielkov! Krásne vyzerá, luxusne chutí a navyše je jednoduchá na prípravu.

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 300 g bielkov (cca z 8 vajíčok)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g mletých lieskových orieškov

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • práškový cukor podľa chuti

Na dokončenie:

  • džem z lesných plodov

Postup

  • Bielky vyšľahajte spolu s cukrom do hustého, lesklého snehu.
  • Do vyšľahaného snehu vmiešajte múku zmiešanú s mletými orieškami.
  • Dno veľkého plechu s vyšším okrajom vysteľte papierom na pečenie, potrite ho rozpusteným maslom a jemne posypte hrubou múkou.
  • Cesto rozotrite na plech buď cukrárskou špachtľou alebo dlhým nožom rovnomerne až k okrajom plechu.
  • Pečte v vyhriatej rúre na 200 stupňov 10 minút.
  • Po upečení opatrne vyklopte cesto na čistý papier na pečenie a stiahnite z neho papier, na ktorom ste cesto piekli.
  • Cesto spolu s papierom na pečenie jemne zarolujte a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte krém.
  • Vyšľahanú šľahačku jemne vmiešajte do mascarpone a podľa chuti doslaďte (ale nie je to nutné).
  • Vychladnutú roládu opatrne odrolujte, natrite džemom a krémom a opäť zrolujte.
  • Roládu podávajte dobre vychladenú.
Roláda z vaječných bielkov na tácke a na tanieriku s lyžičkou.
www.inspirácie.sk

Vyberáte darčeky pre rodinných príslušníkov? Neviete, čo im zaobstarať? Netrmácajte sa po preplnených obchodoch a nechajte sa inšpirovať darčekmi priamo u nás. Vybrali sme pre vás tie najlepšie vianočné darčeky pre rodinu , s akými nešliapnete vedľa! Pre rodičov, pre mamičku, pre otecka, pre nevestu aj svokra. Máme ich všetky!

Roláda z bielkov s brusnicovým džemom a bielou čokoládou

Táto delikátna pusinková roláda je dokonalý dezert ideálny na oslavu zimných sviatkov. Ľahké a vzdušné pusinky s náplňou z bielej čokolády a čerstvým ovocným džemom si musí zamilovať snáď každý!

Čo budete potrebovať

Na džem:

  • 250 g brusníc, čerstvých alebo mrazených
  • 50 g cukru
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy
  • kôra z pomaranča

Na pusinky:

  • 4 bielky (asi 130 g), izbové teploty
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička kukuričnej múky
  • 1 lyžička octu alebo citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 150 g práškového cukru
  • 30 g plátkov mandlí
  • práškový cukor na posypanie

Na náplň z bielej čokolády:

  • 150 g bielej čokolády
  • 3 lyžice smotany na šľahanie
  • 180 ml smotany na šľahanie, vychladené

Na ozdobu:

  • šľahačka
  • hoblinky z bielej čokolády
  • zlatý jedlý prášok
  • čerstvý rozmarín

Postup

  • Najprv si pripravte brusnicový džem, aby mal čas vychladnúť.
  • Do hrnca dajte brusnice, cukor a pomarančovú šťavu a za stáleho miešania priveďte do varu.
  • Varte asi 10 minút alebo do zhustnutia.
  • Pridajte pomarančovú kôru, premiešajte a odstavte z ohňa.
  • Nechajte vychladnúť, kým nebudete pripravení na použitie.
  • Pripravte si pusinky.
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Plech na pečenie s rozmermi 23×33 cm vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
  • Odložte bokom, kým nebudete pripravení ho použiť.
  • Do veľkej misy pridajte bielky a soľ a začnite šľahať do peny.
  • Pridajte ocot, vanilkový extrakt a kukuričný škrob.
  • Postupne pridávajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky, ešte asi 5 minút.
  • Na pripravený plech rovnomerne rozotrite bielkovú zmes.
  • Vrch posypte plátkami mandlí.
  • Pečte 10 minút, znížte teplotu rúry na 160 ° C a pečte ešte asi 15 minút, kým cesto ľahko nezhnedne.
  • Nechajte na plechu 5 minút mierne vychladnúť.
  • Poprášte práškovým cukrom.
  • Preklopte na čistý papier na pečenie.
  • Odstráňte papier na pečenie, na ktorom ste roládu piekli.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte náplň z bielej čokolády.
  • Čokoládu a 3 lyžice smotany na šľahanie rozpustite vo vodnom kúpeli.
  • Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • V inej miske šľahajte 180 ml smotany na šľahanie, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  • Do šľahačky postupne vmiešajte rozpustenú čokoládu.
  • Nechajte v chladničke, kým nebudete pripravení na použitie.
  • Pusinkové cesto potrite brusnicovým džemom.
  • Navrch rozotrite náplň z bielej čokolády.
  • Okolo okraja pusiniek nechajte asi 1 cm voľný.
  • Jemne zarolujte do rolády.
  • Pred podávaním dajte asi na 2 hodiny do chladničky.
  • Než budete servírovať, poprášte roládu práškovým cukrom.
  • Navrch naložte trochu šľahačky.
  • Podľa chuti môžete ozdobiť hoblinkami bielej čokolády, čerstvým rozmarínom a poprášiť zlatým jedlým práškom.
  • Nechajte si chutiť!
Pokrájaná pusinková roláda s náplňou z bielej čokolády a čerstvým ovocným džemom ozdobená čerstvým rozmarínom.
www.homecookingadventure.com

Sviatočná pusinková roláda s čokoládou a mätovým krémom

Ľahká a nadýchaná bezlepková roláda z vaječných bielkov s čokoládou a mätou zaručene uspokojí vaše chuťové bunky. Krásne vyzerá a ešte lepšie chutí. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

Na roládu:

  • 4 veľké vaječné bielky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžička kukuričnej múky
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu
  • olej neutrálnej chuti, na vymazanie plechu

Na náplň a ozdobu:

  • 1 lyžica práškového cukru a navyše na poprášenie
  • 350 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička mätového extraktu alebo podľa chuti
  • niekoľko kvapiek zeleného a modrého potravinárskeho farbiva
  • 100 g horkej čokolády
  • niekoľko vetvička mäty na podávanie
  • smotana na podávanie

Postup

  • Rúru predhrejte na 180°C,
  • Malý plech (asi 25 cm x 37 cm) vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
  • Vo veľkej čistej mise elektrickým šľahačom ušľahajte bielky na tuhý sneh.
  • Postupne po lyžiciach pridávajte cukor a šľahajte, kým nie je zmes hustá a lesklá – tento proces neuponáhľajte; dajte mu čas na zapracovanie po každom pridaní.
  • Všľahajte kukuričnú múku a ocot a rovnomerne rozložte bielkovú zmes na plech.
  • Pečte 20–25 minút, kým povrch nezezlátne,
  • Roláda sa veľmi nafúkne, potom zase vyfúkne, keď vychladne.
  • Na pracovnú plochu položte veľký list papiera na pečenie a poprášte ho práškovým cukrom.
  • Na to preklopte upečené pusinky a papier na pečenie nechajte na mieste.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Do veľkej misy dajte práškový cukor, smotanu na šľahanie a mätový extrakt a vmiešajte niekoľko kvapiek zeleného a modrého potravinárskeho farbiva tak, aby ste získali svetlo mätovo zelenú farbu.
  • Šľahajte do mäkkých vrcholkov.
  • Z vychladnutých pusiniek zlúpnite papier na pečenie a potrite mätovým krémom.
  • Polovicu horkej čokolády nastrúhajte nahrubo a nasypte rovnomerne na krém.
  • Začnite od dlhšieho okraja, ktorý je najbližšie k vám, a pomocou okraja papiera zrolujte pusinky čo najtesnejšie.
  • Umiestnite na plochý servírovací tanier alebo doštičku spojom dole.
  • Z časti zvyšnej čokolády si pomocou škrabky na zeleninu urobte hoblinky na ozdobenie.
  • Zvyšok čokolády pokrájajte a rozpustite v žiaruvzdornej miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou.
  • Roládu poprášte práškovým cukrom a pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
  • Ozdobte mätou a čokoládovými hoblinkami a podávajte so smotanou.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Už ste si vybrali pre tento rok tú správnu vianočnú dekoráciu? Možno sa vám budú hodiť naše recenzie vianočných dediniek , ktoré sú v posledných rokoch čím ďalej obľúbenejšie. V ponuke sú ako tie už predpripravené, tak tie, ktoré umožňujú usporiadanie podľa vašich predstáv a fantázie.

A ako sa vám naše dnešné recepty na bielkovú roládu páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu