Kokos sa používa pri pečení aj zdobení mnohých druhov vianočných cukroviniek.
Klasickým príkladom sú nepečené kokosové guľôčky s mandľou uprostred.
Inšpirujte sa našimi jedinečnými receptami na Rafaelo guličky!
Sú rýchle, ľahké a chutnejšie ako originál.
Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?
Nepečené kokosové guličky Raffaello
Kto by nepoznal preslávené cukríky s lahodným krémom a mandľou zdobené strúhaným kokosom. Vyrobte si ich vlastnú domácu verziu!
Ingrediencie:
- 150 g bielej čokolády
- 180 g vanilkových oblátok
- 120 ml smotany na šľahanie
- 80 g lúpaných mandlí
- strúhaný kokos na obalenie
Postup:
- Smotanu nalejte do malého hrnca a na miernom ohni ju zľahka zahrejte.
- Pridajte na kúsky nalámanú bielu čokoládu.
- Za stáleho miešania čokoládu rozpustite, aby ste získali hladký krém.
- Odstavte a nechajte najskôr vychladnúť pri izbovej teplote a potom vložte na aspoň 4 hodiny, ale lepšie cez noc, do chladničky.
- Po uplynutí potrebnej doby rozmixujte vanilkové oblátky a zmiešajte ich s bielou čokoládovou zmesou.
- Pomocou lyžice odoberajte kúsky zmesi a do jej stredu vložte olúpanú mandľu.
- Rukami vytvarujte do tvaru guličky.
- Rovnakým spôsobom postupujte, kým nespracujete všetko cesto.
- Každú Rafaelo guličku nakoniec obaľte v strúhanom kokose a vložte do papierových košíčkov.
- Skladujte v chlade.
Kokos môžete pri vianočnom pečení použiť len v receptoch na Rafaelo guličky, ale aj pri príprave nepečených cukroviniek šuhajdy. Inšpirujte sa!
Rýchle Rafaelo guličky zo Salka
Hľadáte čo najjednoduchší a najrýchlejší recept na túto kokosovú delikatesu? Na tento variant budete potrebovať iba tri ingrediencie!
Ingrediencie:
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko (cca 400 g)
- 200 g strúhaného kokosu
- 100 g lúpaných mandlí
Postup:
- Do misky nasypte strúhaný kokos a prilejte Salko.
- Dôkladne premiešajte.
- Misku prekryte potravinovou fóliou a vložte na 2 hodiny do chladničky.
- Pomocou lyžice odoberajte kokosové cesto.
- Do jeho stredu vtlačte jednu mandľu a v dlaniach vytvarujte guľôčku.
- Guľôčku následne obaľte v malom množstve strúhaného kokosu.
Takto pripravené Rafaelo guličky vložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte v chladničke.
Zobraziť viac receptov
Bounty guličky alebo Rafaelo s čokoládovou polevou
Vizuálne aj chuťovo veľmi zaujímavé pečivo, ktoré zachutí nielen vám, ale aj vašej návšteve.
Ingrediencie:
- 200 g strúhaného kokosu
- 150 g kondenzovaného mlieka
- 5 PL kokosového mlieka
- 100 g nelúpaných mandlí
Poleva
- 150 g horkej čokolády
- 1 PL kokosového oleja
- strúhaný kokos na posypanie (voliteľné)
Postup:
- Mandle sparte vriacou vodou a následne olúpte.
- Strúhaný kokos a kondenzované mlieko vložte do kuchynského robota.
- Mixujte, kým sa nespoja.
- Pridajte kokosové mlieko a znova mixujte.
- Naberte približne jednu polievkovú lyžicu zmesi a doprostred vložte mandľu.
- V dlaniach vyvaľkajte do tvaru guličky.
- Rafaelo guličky odkladajte na plech s papierom na pečenie.
- Vložte na približne 30 minút do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte čokoládovú polevu.
- Horkú čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a pridajte kokosový olej.
- Dôkladne premiešajte a kokosové guličky jednu po druhej namáčajte do čokolády.
- Položte ich na tanier a posypte strúhaným kokosom.
- Dajte stuhnúť do chladničky.
Okrem receptov na Rafaelo guličky môžete pre slávnostné príležitosti vyskúšať aj naše originálne recepty na kokosové rožky.
Lahodné guľôčky s kokosom a brusnicami
Kokos skvele chutí nielen v spojení s mandľami, ale aj ďalšími ingredienciami, napríklad s brusnicami. Inšpirujte sa pomocou tohto originálneho receptu.
Ingrediencie:
- 1 šálka sušených brusníc
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 1 šálka blanšírovaných mandlí
- 2 PL kokosového oleja
- 1 PL javorového sirupu
- šťava a kôra z jedného citróna
- strúhaný kokos na obalenie
Postup:
- Vložte brusnice do kuchynského robota a rozmixujte.
- Pridajte mandle a pulzujte, kým nebude všetko nasekané nadrobno.
- Následne pridajte aj strúhaný kokos, kokosový olej, javorový sirup a citrónovú šťavu a kôru.
- Pomocou pulzného tlačidla spracovávajte, kým sa zmes nespojí.
- Lyžičkou naberajte vzniknutú zmes a vytvarujte ju do podoby guličiek.
- Každú guľôčku obaľte v strúhanom kokose.
- Hotové Rafaelo guličky dajte aspoň na 2 hodiny vychladiť do chladničky.
Guličky z kokosu a čokolády v štýle Rafaelo
Kokosové guličky nemusia byť len biele. Vyskúšajte ich aj v tomto netradičnom tmavom variante. Uvidíte, že si ich obľúbite.
Ingrediencie:
- 180 g vanilkových oblátok (vafle s vanilkovým krémom)
- 200 g horkej čokolády
- 100 g nelúpaných prírodných mandlí
- kokosová múka
- strúhaný kokos na obalenie
Postup:
- Vanilkové oblátky rozmixujte v kuchynskom robote.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Rozomleté oblátky zmiešajte s rozpustenou čokoládou a dôkladne premiešajte.
- Pokiaľ je zmes príliš riedka, pridajte malé množstvo kokosovej múky.
- Zmes vložte na približne 30 minút do chladničky.
- V medziobdobí sparte vriacou vodou mandle a olúpte ich.
- Následne vyberte zmes z chladničky a lyžičkou kúsok odoberte.
- Ruky si ľahko pomúčite v kokosovej múke, aby sa vám guličky lepšie tvarovali.
- Do zmesi vložte mandľu a vyvaľkajte v dlaniach guličku.
- Na záver kokosovú guličku obaľte v strúhanom kokose.
Rafaelo guličky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo v mrazničke.
Ako urobiť Rafaelo guličky?
Receptov na Rafaelo guličky existuje veľmi veľa. Základnou ingredienciou všetkých je strúhaný kokos. Ten sa následne kombinuje s ďalšími ingredienciami, či už v podobe kondenzovaného mlieka alebo rozdrobených vanilkových oblátok.
Aby sa vám s vzniknutou hmotou dobre pracovalo, je nutné ju nechať pred tvorením guľôčok dôkladne vychladnúť v chladničke. Pokiaľ nechcete či nemôžete čakať, oplatí sa posypať si ruky strúhaným kokosom alebo kokosovou múkou, aby sa na nich zmes toľko nelepila.
Do stredu guličiek môžete okrem mandle vložiť aj lieskový oriešok. Základnú hmotu možno samozrejme obohatiť aj ďalšími ingredienciami, napríklad orieškami, sušeným ovocím či semienkami. Z takýchto guličiek sa razom stane zdravé vianočné pečivo.
Ako dlho kokosové guličky vydržia?
Výhodou receptov na Rafaelo guličky je podobne ako u väčšiny druhov nepečených cukroviniek to, že ich možno pripravovať až na poslednú chvíľu, nemusí sa totiž nechať odležať. Pokiaľ budete guličky skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, bez problémov vám vydrží týždeň až desať dní. V prípade, že si na nich chcete pochutnávať dlhšie, je vhodnejšie skladovanie v mrazničke.