Najlepšie recepty na snehové cukrovinky pre tohtoročné Vianoce. Inšpirujte sa!

Neviete ako využiť prebytočné bielky? Skúste z nich upiecť cukrovinky!

Vianočné cukrovinky z bielkov sú veľmi obľúbené pre svoju často nenáročnú prípravu aj skvelú chuť a navyše vďaka nim môžete použiť bielky, ktoré vám ostali z predošlého pečenia či varenia.

Tentokrát sa zameriame práve na nadýchané snehové cukrovinky a tie najlepšie nápady, ktorými potešíte nielen seba, ale aj svoju rodinu a návštevy.

Nakoniec pre vás máme niekoľko cenných rád, vďaka ktorým vždy vyšľaháte bezchybný sneh.

Inšpirujte sa našimi receptami!

Snehové pusinky

Nadýchané sladké kopčeky zo snehovej hmoty, ktoré sú skvelé ako samostatne, tak aj ako dekorácia na torty a ďalšie múčniky. Ako na ne?

Ingrediencie:

  • 4 bielky
  • 140 g krupicového cukru
  • 140 cukru múčky
  • Čokoláda na ozdobu
  • Potravinárske farbivo (v prípade, že nechcete čisto biele pusinky)

Postup:

  1. Zmiešajte bielky s krupicovým cukrom a vyšľahajte do hustého snehu tak, aby sneh držal tvar.
  2. Do snehu vmiešajte práškový cukor a pokiaľ chcete mať pusinky mať farebné, tak aj trošku potravinárskeho farbiva.
  3. Pripravte si plech s papierom na pečenie a hmotu dajte do cukrárskeho vrecúška, ideálne so zdobítkom.
  4. Za pomoci vrecúška tvorte malé kopčeky.
  5. Predhrejte rúru na 120 °C (nie viac!) a pusinky v nej nechajte usušiť zhruba 60 minút.
  6. Hotové pusinky môžete poliať čokoládou.
Snehové pusinky z bielkov
Zdroj: cdn.pixabay.com

Snehové pusinky sú pravdepodobne stálicou medzi vašimi obľúbenými vianočnými zvykmi a tradíciami. Máte aj vy svoj osvedčený recept, alebo ich budete skúšať prvýkrát?

Vianočné snehové makrónky

Táto pochúťka pôvodom z Francúzska si u nás získala veľa fanúšikov, a tak niet divu, že sa dostala aj na sviatočný stôl a patrí medzi stálicu vianočných trendov.

Ingrediencie:

  • 140 g pistácií
  • 250 g práškového cukru
  • 2 bielky
  • 100 g nízkotučného krémového syra typu philadelphia
  • 25 g 70% čokolády

Postup:

  1. Rozomelte pistácie najemno a zmiešajte ich s 200 gramami práškového cukru.
  2. Bielky vyšľahajte dotuha a primiešajte zvyšok cukru (50 g).
  3. Tvorte malé kolieska na plech s papierom na pečenie, môžete ich rovnať navlhčeným prstom.
  4. Nechajte zhruba 30 minút zaschnúť, potom pečte 12-15 minút na 160 °C.
  5. Medzitým si pripravte krém. Vo vodnom kúpeli rozohrejte čokoládu a zmiešajte s krémovým syrom. Nechajte vychladnúť v chladničke.
  6. Hotové makrónky tiež nechajte vychladnúť a kolieska potom zlepte pripraveným krémom.
Francúzske mini makrónky s čokoládou a pistáciami
Zdroj: pranamyakitchenmelody.com

Takto pripravené makrónky je ideálne konzumovať ihneď, pretože kvôli krému príliš dlho nevydržia.

Pre rôzne farebné kombinácie pridajte potravinárske farbivo podľa svojho vkusu.

Pusinková torta (vianočná Pavlova)

Dezert zvaný Pavlova je skutočný pojem a možno aj trochu strašiak. Ale keď sa budete držať presných pokynov, určite budete mať s touto snehovou kráľovnou úspech.

V tomto prípade sa jedná o slávnostnú vianočnú verziu, ktorá môže skvele poslúžiť ako luxusné vianočné cukrovinky. Ako na ne?

Ingrediencie:

  • 6 bielkov
  • 320 g krupicového cukru
  • 1 lyžička vínneho octu
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 600 ml smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Jahody, maliny, čučoriedky – môžu byť mrazené

Postup:

  1. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, kým sa po vytiahnutí šľahača nebudú tvoriť pevné vrcholky.
  2. Postupne pridávajte krupicový cukor, pokiaľ nebude hmota lesklá.
  3. V hrnčeku zmiešajte vínny ocot s kukuričnou múkou a zmes postupne primiešajte do bielej hmoty.
  4. Pripravte si papier na pečenie na plech a hmotu naň naložte do guľata tak, aby vznikol kruh. Do kruhu potom urobte lyžicou miernu drážku, do ktorej sa potom dá krém a ovocie.
  5. Vložte plech do predhriatej rúry na 140 °C a pečte zhruba po dobu 1 hodiny. Pokiaľ nebude vrch zvonku tvrdý, pečte ešte zhruba 15 minút.
  6. Rúru vypnite a Pavlovu nechajte v rúre doschnúť a schladiť.
  7. Medzitým si pripravte krém. Vyšľahajte smotanu a pridajte do nej práškový a vanilkový cukor tak, aby bol krém dostatočne hustý.
  8. Krém dajte do drážky v bielkovom korpuse a dozdobte ovocím. Nakoniec posypte práškovým cukrom a môžete doladiť lístkom mäty.
Pavlova s ovocím
Zdroj: ichef.bbci.co.uk

Tento dezert vyzerá aj chutí úžasne a na slávnostné príležitosti je ako stvorený. Alebo vianočné cukrovinky trochu inak.

Kokosky z bielkov

Kokosky sú v slovenských domácnostiach vianočnými stálicami podobne ako medvedie labky alebo vanilkové rožteky. Každý má svoj osvedčený recept, ale niekedy nie je od veci skúsiť to treba trochu inak.

Aj tieto cukrovinky sú veľmi vďačné vďaka tomu, že je možné využiť prebytočné bielky a navyše sa jedná o jednoduchú a rýchlu záležitosť.

Na recept na kokosky z bielkov sa môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Ako vyšľahať bezchybný sneh?

  • Dbajte na to, aby sa do bielkov nedostal ani malý kúsok žĺtka. Ak sa tak stane, sneh nikdy nevyšľaháte správne.
  • Nešľahajte sneh z bielkov práve vybratých z chladničky. Mali by mať totiž izbovú teplotu.
  • Dobre ušľahaný sneh by vám po preklopení misky hore nohami nemal vypadnúť ani stiecť. Pokiaľ sa tak stane, ešte nie je hotový, alebo je naopak prešľahaný.
  • Pokiaľ do snehu vmiešavate cukor, vždy ho niekoľkokrát preosejte, aby v ňom neboli hrudky.
  • Používajte pokiaľ možno čerstvé vajcia z domáceho chovu.

A aké skúsenosti s bielkovými cukrovinkami máte vy? Zápasíte so šľahaním snehu, alebo ho máte v malíčku? Dúfame, že vám naše tipy na rýchle vianočné cukrovinky prišli vhod.

Skúste niektorý z našich receptov na vianočné cukrovinky z bielkov a presvedčte sa o tom, že to rozhodne nie je žiadna veda.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu