Tradičné recepty na roládu na vianočnom stole, ktoré urobia obrovskú parádu! Pripravte si ich s nami

Doplňte klasické pečivo na vašom slávnostnom stole aj našimi receptami na vianočné rolády.

Tieto recepty vás úplne dostanú a vy sa budete pýtať, prečo ste si ich nepripravili skôr.

Ale máme pre vás aj slanú verziu. Akú? To sa dozviete na konci článku!

Vianočná piškótová roláda s jahodami

Či už ako špeciálny dezert, narodeninovú tortu alebo ako súčasť pohostenia na Štedrý deň, táto krásna sladká čokoládová roláda z piškót na vašich hostí určite urobí dojem. Nebudete veriť, aké ľahké je ju upiecť.

Čo budeme potrebovať

  • 5 bielkov
  • 140 g práškového cukru
  • 2 lyžičky kukuričnej múky
  • 1 lyžica kakaa
  • 600 ml hustej smotany
  • 1 vanilkový struk
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 250 g jahôd

Postup

  • Rúru predhrejte na 150 °C.
  • Do veľkého plechu na pečenie položte list papiera na pečenie.
  • Vyšľahajte bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky.
  • Postupne prisypávajte práškový cukor.
  • Kukuričnú múku a kakao preosejte a opatrne vmiešajte do bielkov.
  • Zmes vyklopte na pripravený pekáč a pomocou stierky ju rovnomerne rozprestrite.
  • Pečte 1 hodinu.
  • Vyberte a nechajte vychladnúť.
  • Smotanu ušľahajte s vanilkou a práškovým cukrom.
  • Trochu šľahačky si dajte bokom na neskoršie zdobenie.
  • Jahody nakrájajte na štvrtiny, hrsť dajte bokom.
  • Premiešajte so šľahačkou.
  • Upečené cesto na roládu otočte tak, aby strana, ktorá bola v rúre hore bola naspodku.
  • Opatrne zlúpnite z papiera.
  • Na cesto rozotrite smotanovú náplň s jahodami.
  • Roládu opatrne zrolujte.
  • Potrite zvyšnou šľahačkou, ozdobte jahodami a posypte práškovým cukrom.
Zdroj: issuu.com

Kokosová sviatočná roláda s čokoládou

Táto kombinácia chutí robí recept na tradičnú vianočnú roládu niečím úžasným a urobí z nej stredobod vášho štedrovečerného stola. Pre ďalšie koláče s kokosom, sa inšpirujte u nás.

Čo budeme potrebovať

  • maslo
  • 150 g horkej čokolády (nasekanej na malé kúsky)
  • 6 veľkých vajec
  • 170 g práškového cukru
  • 25 g kakaa
  • 25 g mletých mandlí
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml tučnej smotany
  • 50 ml Malibu (voliteľné)
  • 85 g práškového cukru
  • 125 g tvarohu
  • lyžička vanilkového extraktu
  • 3 kusy fíg
  • 75 g kokosu (opražený)

Postup

  • Rúru rozohrejte na 180 stupňov.
  • Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho maslom.
  • Čokoládu rozpustite na vodnom kúpeli a nechajte ľahko vychladnúť.
  • Do veľkej čistej misy dajte bielky a do druhej žĺtky a cukor.
  • Najskôr vyšľahajte bielky potom žĺtky s cukrom.
  • K žĺtkom pridajte veľkú lyžicu bielkov a premiešajte. Pridajte zvyšné bielky a opatrne vmiešajte do žĺtkov.
  • Keď je takmer všetko zapracované, preosejte k zmesi kakao, pridajte mandle a zalejte rozpustenou čokoládou a miešajte.
  • Zmes rozprestrite na plech.
  • Pečte 15–18 minút na strednej priečke rúry.
  • Ešte teplú roládu vyklopte na veľký papier na pečenie a odstráňte papier, na ktorom ste roládu upiekli.
  • Začnite rolovať čo najpevnejšie. Nechajte stuhnúť a vychladnúť.
  • Mascarpone, smotanu, Malibu a práškový cukor šľahajte.
  • Roládu opatrne rozbaľte.
  • Tretinu krému rozotrite po celom povrchu.
  • Tvaroh zmiešajte s vanilkou a rozotrite ho na krém.
  • Na tvaroh pridajte nakrájané figy.
  • Roládu znova zrolujte čo najpevnejšie.
  • Roládu položte švom dole a potrite zvyšným krémom.
  • Roládu posypte opraženým kokosom.
  • Chlaďte niekoľko hodín pred podávaním.
Zdroj: waffleandwhisk.com

Nepečená vianočná čokoládovo-kokosová roláda

Blížia sa sviatky a medzi najobľúbenejšie suroviny pre vianočné pečivo patrí bezpochyby kokos. Pokiaľ sa u vás na Vianoce striedajú návštevy ako na bežiacom páse, môžete na nich zapôsobiť roládou z kokosu a čokolády bez pečenia, ktorú si nebudú môcť vynachváliť. A rovno ich môžete pohostiť lahodným domácim vaječným likérom, recept nájdete u nás na webe.

Čo budeme potrebovať

Na roládu

  • 120 g cukru
  • pár lyžíc vody
  • 600 g čokolády na varenie
  • 200 ml mlieka
  • 250 g mletých čokoládových sušienok

Na náplň

  • 100 g zmäknutého masla
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g kokosovej múky
  • šťava z jedného citróna
  • nastrúhaná citrónová kôra

Postup

  • Najprv si pripravte náplň. Maslo dôkladne premiešajte s cukrom a pridajte zvyšok surovín na náplň.
  • Rozmixujte na hladkú zmes.
  • V miske zmiešajte vodu s cukrom a varte, kým nevznikne hustý sirup.
  • Pridajte čokoládu a mlieko.
  • Keď je čokoláda úplne rozpustená, misku odstavte a pridajte pomleté sušienky.
  • Vznikne vám hustá zmes, ktorú dôkladne premiešajte.
  • Potom ho na povrchu vopred posypanom kokosovou múkou vyvaľkajte do obdĺžnika s hrúbkou niekoľkých milimetrov.
  • Rovnomerne cesto potrite náplňou, zrolujte a dajte na pár hodín alebo ešte lepšie cez noc do chladničky.
  • Vianočnú roládu ozdobte práškovým cukrom.
Zdroj: sweetandsavorymeals.com

Vianočné francúzske poleno Bûche de Noël

Toto je čokoládová vianočná roláda pôvodom z Francúzska. Je plná čokolády a sladkej šľahačky! Raz zahryznete a neodoláte.

Čo budeme potrebovať

  • 70 g krupicového cukru
  • 30 g hladkej múky
  • 35 g kakaa
  • 2/3 lyžičky prášku na pečenie
  • štipka soli
  • 280 ml šľahačky
  • 120 g horkej čokolády
  • 2/3 lyžičky vanilkového extraktu
  • 30 g masla
  • 80 g práškového cukru

Postup

  • Vyšľahajte bielky.
  • Vedľa vyšľahajte žĺtky a práškový cukor.
  • K žĺtkom pridajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ.
  • Do žĺtkovej zmesi pridajte 1 veľký kopček vyšľahaných bielkov a miešajte.
  • Vmiešajte zvyšok bielkov.
  • Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 7 minút v rúre predhriatej na 220 °C.
  • Čistú suchú utierku výdatne posypte práškovým cukrom.
  • Upečené cesto preložte na utierku a odoberte papier.
  • Zrolujte a nechajte úplne vychladnúť.
  • Zohrejte 200 ml smotany.
  • V samostatnej miske zmiešajte čokoládu, vanilkový extrakt a maslo.
  • Zalejeme teplou smotanou. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie neroztopia a nespoja.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Zostávajúcu smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom.
  • Cesto rozviňte a potrite šľahačkou a potom znova zrolujte.
  • Vianočnú roládu potrite čokoládovou polevou.
Zdroj: nirvanacakery.com

Morčacie roláda k vianočnej hostine

Sviatočná roláda z morky je prekvapivo jednoduchá a super chutná a šťavnatá. Perfektná na podávanie so zemiakovým šalátom!

Čo budeme potrebovať

  • 2 morčacie prsia bez kostí a kože
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 60 g masla
  • 100 g strúhanky
  • 5 g lístkov tymiánu
  • 45 g šalvie
  • 20 g petržlenu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1/2 lyžičky chilli
  • 60 ml rastlinného oleja

Postup

  • Rozrežte každý prsník na pol, ale neprerežte.
  • Prsník rozklepte na tenší plátok.
  • Ochuťte soľou a korením.
  • Vo veľkej panvici rozpustite maslo, pridajte strúhanku a opečte do zlatista.
  • Preložte do kuchynského robota, potom pridajte tymián, šalviu, petržlen a cesnak a spracujte.
  • Dochuťte čili, soľou a korením.
  • Morčacie prsia osušte, rovnomerne ich posypte polovicou cesnakovo-bylinkovej zmesi a začnite pevne rolovať.
  • Zaistite kuchynským povrázkom. Opakujte s druhým prsníkom.
  • Rolády celé potrite rastlinným olejom a preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte pri 190 °C, asi 1 hodinu.
  • Pred krájaním nechajte 20 minút vychladnúť.
Zdroj: delish.com

Ako na zdobenie vianočnej rolády?

Použite polevu, skúste napríklad polevu z bielej čokolády alebo krémovú polevu vo vianočných farbách, ako je zelená alebo červená. Polevu môžete naniesť rovnomerne na povrch rolády alebo vytvoriť vzory, napríklad pruhy alebo špirály.

Použite cukrárske ozdoby alebo jedlý papier v tvare vianočných motívov, ako sú hviezdy, snehové vločky, stromčeky alebo zvieratká.

Ozdobte vianočnú roládu čerstvým ovocím, ako sú jahody, maliny, čučoriedky alebo kivi.

Posypte vrchnú časť rolády mletou škoricou alebo kakaom. Tiež môžete pridať čerstvé lístky mäty alebo rozmarínu.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu