Akonáhle sa vonku objavia prvé plieskanice, je viac než skvelé mať po ruke výborné varené víno.
Nielen, že naozaj zahreje, ale prevoní celý domov a navodí tú správnu zimnú atmosféru.
Poďte si urobiť varené víno skôr, než si koštnete na vianočných trhoch.
Varené červené víno s rumom
Recept na varené víno s rumom má šmrnc a krásne hreje. Hodí sa ako slávnostné pohostenie pre návštevu počas vianočných sviatkov.
INGREDIENCIE
- 200 g cukru
- 1 pomaranč
- kôra z limetky
- kôra z citróna
- 1 vanilkový struk
- 6 klinčekov
- 1 kúsok celej škorice
- 1 muškátový oriešok
- 6 hviezdičiek anízu
- 2 fľaše červeného vína
- 100 ml rumu
POSTUP
- Do hrnca si dáme cukor, pridáme kúsok kôry z pomaranča, skrútime ju a následne pridáme aj šťavu z pomaranča.
- Potom pridáme kúsok skrútenej kôry z limetky aj citróna, vylúpnutú vanilku vrátane struku, klinčeky, nalámanú škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok, aníz a pol fľaše vína.
- Všetko zvaríme do hustoty sirupu, potom prilejeme zvyšok vína a necháme 5 minút prebublávať.
- Nakoniec odstavíme a pridáme ešte 100 ml rumu.
Na podrobný postup sa môžete pozrieť tu:
K varenému vínu sa skvele hodia aj škoricové vianočné cukrovinky.
Jednoduché varené víno
Tento recept na varené víno si môžete urobiť aj v pomalom hrnci. Stačí pretiahnuť dobu varu na hodinu až dve.
INGREDIENCIE
- ½ fľaše červeného vína
- 1 kus celej škorice
- 2 hviezdičky anízu
- 2 klinčeky
- 1 pomaranč
- 1 citrón
- 50 g trstinového cukru
POSTUP
- Víno, nalámanú škoricu, klinčeky, aníz, na plátky nakrájaný pomaranč, citrón a cukor dáme do hrnca.
- Varíme pri miernom vare a necháme prebublávať asi 6-8 minút.
Zobraziť viac receptov
Poctivé domáce varené víno
Korenené varené víno urobí radosť najmä mužskému pokoleniu. Doplnenie o brandy ho ešte zlepší.
INGREDIENCIE
- 1 fľaša suchého červeného vína
- 1 pomaranč
- 8 klinčekov
- 2 kusy celej škorice
- 2 hviezdičky anízu
- 2-4 lyžice cukru, medu alebo javorového sirupu
- ¼ hrnčeka brandy (nemusí byť)
POSTUP
- Všetky ingrediencie si dáme do hrnca.
- Pomaranč olúpeme, ak chceme, aby bolo víno menej horké.
- Všetko varíme pri miernom vare minimálne 15 minút.
Chcete si počas Vianoc dopriať zdravé jedlá? Nemusíte sa obmedziť ani v cukrovinkách. Skúste recepty na zdravšie cukrovinky.
Tradičné vianočné varené víno
Jednoduché a dobré. Tentoraz s portským vínom.
INGREDIENCIE
- 1 citrón
- 2 pomaranče
- 8 klinčekov
- 2 kusy celej škorice
- 4cm kúsok čerstvého zázvoru
- 60 g trstinového cukru
- 60 ml portského vína
- 1 fľaša červeného vína
- 700 ml vody
POSTUP
- Citrón a jeden pomaranč si olúpeme pomocou škrabky na zemiaky.
- Z pomaranča vytlačíme šťavu, druhý pomaranč prepicháme klinčekmi.
- Kôru z citróna, pomaranča, šťavu z pomaranča aj pomaranč s klinčekmi dáme do hrnca, pridáme kúsok zázvoru, nalámanú škoricu, víno, portské víno a vodu.
- Varíme asi 20 minút.
- Podávame ozdobené plátkom citróna.
Varené biele víno
Aj biele víno v teplej podobe chutí skvele. Presvedčte sa.
INGREDIENCIE
- 1 fľaša bieleho vína
- 1 hrnček vody
- šťava z pomaranča
- ½ hrnčeka bieleho cukru
- 2 lyžice medu
- 1 pomaranč
- 1 citrón
- 10 klinčekov
- 4-6 hviezdičiek anízu
- 4-6 ks celej škorice
POSTUP
- Citrón aj pomaranč si nakrájame na plátky a dáme do hrnca.
- Pridáme aj zvyšok všetkých ingrediencií.
- Varíme 20 minút.
Ktorý z receptov na varené víno vás oslovil najviac? S prípravou sa hanbiť nemusíte. Nie je na tom takmer nič, čo by sa dalo pokaziť. Zvládne to aj kuchár s počiatočnými znalosťami o vareniu.
Okrem ovocia a korenia, ktoré sme si v jednotlivých receptoch uviedli, existuje široká škála vylepšení.
Báječne sa páruje s jablkami, hruškami alebo napríklad ríbezľami. A čo sa k nemu najviac hodí? Napríklad chrumkavá jablková štrúdľa. Na slávnostnom stole však nesmú chýbať ani rôzne druhy vianočných cukroviniek.
A ak sladkému príliš neholdujete, môžete sa inšpirovať receptami na slané cukrovinky.