Premýšľali ste niekedy nad tým, aké ingrediencie použijete pri vianočnom pečení najviac?
Vedľa múky a cukru to sú dozaista vajíčka. Tie často rozdeľujeme na žĺtky a bielky.
Žĺtkové vianočné pečivo je často hľadaným pojmom a rozhodne patrí k obľúbeným vianočným variantom.
Tu sú naše najobľúbenejšie!
Krehké žĺtkové pečivo
Tiež milujete rakvičky so šľahačkou? Klasika českých cukrární sa radí po bok laskoniek, indiánok a veterníkov a má mnoho svojich fanúšikov.
Na Vianoce sa rakvičky síce príliš nehodia, ale stačí im dať trochu inú formu a skvelé vianočné pečivo je na svete.
Ingrediencie:
- 5 žĺtkov
- 500 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička cukrárskeho droždia (amonium)
- 3 lyžice hladkej múky
Postup:
- Žĺtky vymiešajte do hladka s 250 g cukru, lyžičkou amónia a múkou.
- Na doske alebo pracovnej doske si pripravte zvyšok práškového cukru, urobte v ňom jamku a do nej dajte žĺtkovú zmes. Vypracujte cesto.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku zhruba ½ centimetra a vykrajujte tvary podľa chuti (aby sa cesto nelepilo, posypte dosku práškovým cukrom).
- Povykrajované cesto dajte na plech s papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry s teplotou 140 °C.
- Pečte dovtedy, kým cesto „vyskočí“ a bude na povrchu tvrdé.
- Krehké pečivo môžete podávať samostatne alebo so šľahačkou či čokoládovou polevou.
Takzvané krehuľky môžete napiecť už zhruba dva týždne pred Štedrým dňom, bez problémov do Vianoc vydržia. Pokiaľ teda nemáte doma príliš netrpezlivých stravníkov.
Pečivo so žĺtkovou polevou
Žĺtky sa dajú skvele využiť nielen do cesta, ale aj do náplní, krémov či na polevy. A to je aj nasledujúci prípad.
Lahodná žĺtková poleva dodá cestu ten pravý šmrnc a navyše ju môžete dozdobiť podľa chuti.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 130 g mletých vlašských orechov
- 250 g masla
- 4 žĺtky
- 1 lyžica rumu
- Šťava z jedného citróna
- Marmeláda
Postup:
- Všetku hladkú múku zmiešajte so 100 g práškového cukru, 130 g mletých orechov a s maslom.
- Vypracujte cesto a dajte ho aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky (ideálne je cez noc).
- Odležané cesto rozvaľkajte na necelých ½ centimetra a vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Rúru predhrejte na 180 °C a na plechu s papierom na pečenie pečte 8 minút.
- Medzitým si pripravte žĺtkovú polevu. Žĺtky zmiešajte s dobre preosiatym práškovým cukrom a pridajte rum s citrónovou šťavou tak, aby poleva nebola príliš hustá alebo naopak riedka.
- Upečené pečivo nechajte vychladnúť, zlepte za pomoci ľubovoľnej marmelády a polejte polevou.
- Polevu môžete dozdobiť farebnou alebo čokoládovou posýpkou, kandizovaným ovocím či orieškami. Dajte stuhnúť na chladné miesto.
Žĺtkovú polevu môžete ďalej použiť napríklad na zjemnenie korenených koláčov.
Zobraziť viac receptov
Žĺtkové cookies s čokoládou
Obľúbené americké cookies už v našich končinách pečie nejedna gazdinka. Sú skvelé ako ku káve, tak aj len tak na chuť.
Ak ste zvedaví, ako na ne, tu je recept.
Ingrediencie:
- 6 žĺtkov
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 120 gramov masla (ideálne v izbovej teplote)
- 200 g cukru kryštál
- 300 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 60 g vlašských alebo lieskových orieškov
- 60 g čokoládových vločiek alebo nadrobno nasekanej čokolády na varenie
Postup:
- Žĺtky zmiešajte s vanilkovým extraktom a nechajte chvíľu odležať.
- Maslo vyšľahajte s cukrom a pridajte žĺtkovú zmes.
- Do zmesi pomaly primiešajte múku, jedlú sódu, nasekané oriešky a čokoládové vločky.
- Z cesta tvorte malé guličky s priemerom zhruba 3 cm a dajte ich na plech s papierom na pečenie. Pozor na to, aby mali guličky okolo seba dosť miesta, počas pečenia sa totiž roztečú.
- Pečte po dobu 8-10 minút na 180 °C.
Toto pečivo krásne prevonia dom vanilkou a čokoládou a počas vianočných sviatkov môže poslúžiť aj ako milá pozornosť v peknej vianočnej krabičke.
Cookies vydržia v uzavretej nádobe zhruba necelý týždeň.
Vaječný likér
Vaječný koňak síce nie je pečivo, ale iste nám dáte za pravdu, že je to skvelá varianta, ako využiť žĺtky!
Ingrediencie:
- 500 ml klasického hnedého rumu
- 5 žĺtkov
- vanilkový cukor
- kondenzované mlieko (salko)
Postup:
- Žĺtky s cukrom šľaháme tak dlho, kým sa nám nevytvorí jemná pena.
- Postupne primiešavame salko a rum.
- Likér zlejeme do sklenených, vopred vymytých fliaš (koňaku bude približne jeden liter).
- Uchovávame v chlade.
- Pokiaľ je koňak po vychladení veľmi hustý, môžeme primiešať trochu mlieka.
Chcete si vyskúšať aj variant so smotanou? Môžete sa inšpirovať receptom vo videu:
Pokiaľ nemáte po ruke rum, ale máte doma pálenku, môžete si recept trochu upraviť. Alkoholu však použite menej a vopred sa pripravte na ostrejšiu chuť. Vaječný koňak potom nebude taký aromatický.
S Vianocami sú okrem typických pokrmov a sladkostí spojené aj niektoré tradičné nápoje.
Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na vaječný koňak!
Žĺtkový krém
Možno ho ľahko využiť na zdobenie, na zlepovanie či ako náplň.
Ingrediencie:
- 400 ml mlieka
- 250 g masla
- 100 g cukru krupica
- 60 g hladkej múky
- 6 žĺtkov
- 3 lyžice rumu
- vanilkový cukor
Postup:
- Žĺtky rozmiešame v mise s oboma cukrami, mliekom a múkou. Vložíme do vodného kúpeľa.
- Stále miešame a privedieme do varu. Keď začneme pozorovať hustnutie, pridáme rum.
- Akonáhle nám hmota zhustne, vyberieme misu z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť.
- Potom primiešame zmäknuté maslo.
Ďalej už záleží na vás, ako krém použijete. Práve cez Vianoce pre neho určite nájdete využitie, rovnako ako pre iné lahodné krémy a náplne.
Máte ďalší tip na to, ako žĺtky pri pečení cukroviniek využiť? A ktorý z našich receptov by ste radi vyskúšali?