Tiež zbožňujete množstvo druhov vianočných cukroviniek, ktoré sa vďaka zdobeniu vynímajú na štedrovečernej tabuli?
Chýba vám inšpirácia na zdobenie vianočných cukroviniek?
V našom článku nájdete pár rád a trikov, ako na to!
Pečenie vianočných cukroviniek patrí každý rok k jednej z najobľúbenejších činností, ktorú si radi užijú dospelí aj deti.
Nezáleží na tom, aké druhy vianočných cukroviniek pečiete, či už je to:
A veľa ďalšieho!
Zásadné je, aby boli cukrovinky úžasne nazdobené a potešili každého.
Zdobenie cukroviniek robí každý po svojom, ale viete, aké suroviny používať, ako sa so zdobením vyhrať a čo je vhodné?
Majte na pamäti, že predtým, než použijete nejaké zdobenie, potrebujete najskôr polevu, aby vám na cukrovinkách tie ozdoby vôbec držali.
Mrkneme sa na to spoločne.
Hotové zdobenie z obchodu
Regály obchodov sú priamo nadupané všetkým možným zdobením, ktoré je určené na priamu spotrebu.
Hodí sa, pokiaľ nemáme veľa času s výrobou vlastného zdobenia. Avšak nie je to zase veľmi praktické z finančného hľadiska, pretože často spotrebujeme len časť z balenia a zvyšok vyhadzujeme.
Čo môžete kúpiť?
- hotové polevy
- farby v tube
- lentilky
- čokoládové či jogurtové guľôčky
- cukrové srdiečka, perličky a kvietky
- marcipánové ozdoby
- čokoládové figúrky
- tyčinkové farebné sypanie
- farebný kokos a mnoho ďalších
Inšpirácia:
Zdobíme pomocou orechových jadier
Medzi najčastejšie používané orechy sú vlašské jadrá, lieskové oriešky, ale aj pekanové a para orechy.
Niekto uprednostňuje dokonca arašidy. Používajú sa tiež olúpané pistácie a mandle.
Všetky druhy je potrebné najskôr zbaviť šupiek, aj keď lieskové orechy sa dávajú napríklad na linecké kolieska poliate čokoládovou polevou, pokojne aj so šupkou.
Pokiaľ ide o mandle, dá sa s nimi experimentovať rôzne. Skúste ich nasekať, rozpoliť, nakrájať na hoblinky, tyčinky alebo plátky.
Skvelé je, keď ich namáčate v čokoláde, necháte stuhnúť a až potom položíte na čerstvú polevu.
Orechy a mandle sú pri vianočnom pečení častou ingredienciou. Načerpajte nápady z našich receptov na mandľové cukrovinky.
Presladené ovocie na vianočné cukrovinky
Sušené či kandizované ovocie (teda presladené) sa naseká na malé kúsky, skôr ovocnú drvinu, a jednotlivé cukrovinky ozdobíme podľa ľubovôle.
Hodí sa pomarančová kôra, hrušky, brusnice, čerešne, figy, datle a veľa ďalších.
U presladených druhov, ako je pomarančová kôra či tekvica, môžete dokonca skúsiť vykrájať srdiečka, kolieska atď.
Zobraziť viac receptov
Zdobíme vianočné cukrovinky polevou
Použitie cukrovej polevy patrí ku klasickým spôsobom zdobenia.
Stačí vziať:
- 1 bielok
- 100 g cukru múčka
- 1 lyžicu citrónovej šťavy a spoločne trieť tak dlho, kým nie je poleva hustá a lesklá
Potom sa preloží do zdobiaceho vrecka a môže sa zdobiť. Najčastejšie sa zdobia perníčky, ale dá sa použiť na čokoľvek.
Jednoduché zdobenie práškovým cukrom alebo kakaom
Je to rýchle, jednoduché a veľmi efektívne. Dajte do sitka a pred podávaním cukroviniek poprášte.
Vždy len pár kúskov, aby vám cukrovinky zbytočne nezvlhli.
Použite práškový cukor aj kakao samostatne alebo ich môžete zmiešať dohromady, záleží len na vás.
Inšpirujte sa aj v tomto videu:
Máte radi medvedie labky alebo žabie huby? Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na orechové cukrovinky.
Tradičné zdobenie pomocou čokolády
Linecké srdiečka, kolieska, hviezdičky, krehké rožky a mnoho ďalších cukroviniek sa môže ľahko ozdobiť aj namočením do rozpustenej čokolády či čokoládovej polevy.
Stačí namáčať do polovice alebo len kúsok, prípadne čokoládou pocákať.
Čokoládové hoblinky
Máte tušenie, že sa dá škrabka použiť aj inak než len na škrabanie zemiakov a zeleniny?
Skúste s jej pomocou vyrobiť hoblinky.
- Čokoládu vezmite do ruky a škrabajte ju z boku rovnako, ako keď škrabete zemiaky.
- Budú sa vám z čokolády tvoriť malé hoblinky, ktoré sú ideálne na zdobenie akýchokoľvek cukroviniek, a to nielen tých vianočných.
Pre väčšie hoblinky je dobré čokoládu rozpustiť, potom dať na plech papier na pečenie a tekutú čokoládu naň naliať a nechať zatuhnúť.
Pomocou škrabky potom smerom od zhora nadol zoškrabujte kúsky čokolády, čím sa vytvorí veľká hoblina.
Ktorý spôsob zdobenia uprednostňujete vy?