Jednohubky, ideálny pokrm na posedenie na Silvestra alebo ako predjedlo pri slávnostných hostinách.
Tieto malé pochutiny sú lákavé nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom. Preto pri zdobení jednohubiek dajte priestor svojej kreativite.
Pretože sa jedná o malé jedlá, je dôležité, aby boli príťažlivo zdobené, aby upútali pozornosť hostí.
Existuje veľa rôznych variantov zdobenia jednohubiek, z ktorých niektoré sú uvedené nižšie.
Ešte, než začnete jednohubky zdobiť, sú dôležité dve základné ingrediencie – pečivo a nátierka.
Využite rôzne druhy pečiva
Zmena typu pečiva použitého pre jednohubky môže dodať obvyklým jednohubkám nový rozmer. Namiesto klasického bieleho pečiva môžete použiť tmavé, či už celozrnné rožky alebo bagety.
Nátierky
Na jednohubky môžete dať nátierku, ako je:
- cesnaková
- syrová
- nivová
- vajíčková
- tvarohová
Jednohubky stačí tiež potrieť maslom, lučinou alebo smotanovým syrom.
Pokiaľ sa chcete inšpirovať najrôznejšími druhmi jednohubiek, prečítajte si článok, ktorý vaše kulinárske schopnosti obohatí o lahodné recepty.
Vrstvu nátierky nedávajte tak vysokú, čakajú váš totiž ďalšie vrstvy a pokiaľ všetko neupevníte špáradlom, mohlo by sa stať, že vám suroviny z jednohubiek spadnú.
Trio – šunka, saláma, syr
Okrem plátkov klasickej šunky môžete na jednohubky použiť aj sušenú šunku, tá ich chuť ozvláštni.
Medzi vhodné syry na jednohubky patria:
- hermelín
- niva
- kozí syr
- eidam
- mozzarela
- balkánsky syr
A čo sa týka salámy, môžete ju na jednohubky nakrájať na tenké plátky alebo na kolieska.
Veľmi často sú na zdobenie jednohubiek používané kolieska klobásy.
Objavte podobné tipy
Zelenina a ovocie
Zelenina aj ovocie dodajú jednohubkám chrumkavosť a sviežosť. Zo zeleniny môžete na jednohubky dať:
- papriku
- kyslú uhorku
- rukolu
- valeriánku
- cherry paradajky
- jarnú cibuľku
- petržlen
- žltý melón
- pažítku
Ovocie vytvorí vynikajúcu sladko-slanú kombináciu. Vhodné je použiť:
- hroznové víno
- granátové jablko
- maliny
- jablko
- pomaranč
Všetky suroviny nakrájajte na malé kúsky alebo plátky. Môžete tiež použiť vykrajovače a zo zeleniny a ovocia vytvoriť najrôznejšie tvary, ktoré vaše jednohubky ozvláštnia!
Ozdobenie jednohubiek
Posledná fáza, pri ktorej sa najviac vyhráte.
Jednohubky môžete ozdobiť korením a bylinkami, ako je napríklad:
- tymian
- sladká paprika
- kôpor
- bazalka
Pokiaľ chcete dodať svojim jednohubkám šmrnc, môžete pridať:
- plátok lososa
- krevetu
- olivy
- kapary
- ančovičky
- orechy
- marmeládu
Inšpirácia zo zahraničia
Pre originálne vianočné jednohubky zamierime do Talianska. Pripravíme si Alberelli di pane, v preklade Chlebovníky (alebo chlebové stromy).
Podávajú sa ako predjedlo počas vianočných sviatkov. Sú veľmi pôsobivé a veľmi ľahké na prípravu. Tak si poďme túto taliansku pochutinu pripraviť!
Alberelli di pane
Suroviny:
- 12 plátkov toastového chleba
- 300 g varené šunky
- 300 g syra (provalo, gouda alebo eidam)
- 200 g lososa
- maslo
Postup:
- Začnite s prípravou chlebových stromov. Budete potrebovať chlieb a vykrajovač na pečivo v tvare hviezdy. Pre ešte lepší efekt môžete zvoliť tri rôzne veľkosti.
- Až budete mať vykrájané malé hviezdičky, potom ich potrite maslom, položte na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte asi 10 minút pri 200 °C alebo dozlatista. Pri pečení dbajte na zvýšenú opatrnosť, aby chlieb príliš nezhnedol a nezískal nepríjemnú pachuť.
- Hneď, ako sú chlebové hviezdičky hotové, dajte ich bokom a venujte sa ostatným ingredienciám, konkrétne varenej šunke, syru prevola a lososu.
- Ďalej urobíte hviezdičky aj z varenej šunky, syra a lososa. Môžete sa rozhodnúť, či použijete varenú šunku v silnejších alebo tenších plátkoch, podľa toho, aký výsledok chcete dosiahnuť a akú výšku chcete stromčekom dodať.
- Po vykrájaní všetkých prísad môžete prejsť na skladanie chlebových stromčekov.
- Najprv položte prvú hviezdičku chleba, potom položte syr a lososa a ďalší plátok chleba a zakončite malou hviezdičkou. Všetko spojte špáradlom a na záver ozdobte plátkom citróna alebo lístkami petržlenu.
- U šunkovej verzie môžete naopak položiť prvú hviezdičku z chleba, prvý plátok šunky, jeden plátok syra a druhý plátok šunky a potom ďalšiu hviezdičku z chleba. Opäť môžete zdobiť podľa ľubovôle v závislosti na výslednom farebnom efekte, ktorý chcete dosiahnuť.
- Prípravu týchto chlebových stromčekov si rozhodne môžete dopriať, a to nielen s použitím ingrediencií, ktoré preferujete, ale aj s ich zdobením podľa prostredia a jedálnička, ktorý pripravujete.
- Dobrú chuť!
Jednohubky v tvare hviezd
Vykrajovače v tvare hviezdičiek použijeme aj v nasledujúcom kulinárskom tvorení. Tieto jednohubky obohatia vašu hostinu o trochu zábavy.
Suroviny:
- toastový chlieb
- syr podľa výberu
- pažítka (jemne nasekaná)
- červené čili papričky (jemne nasekané)
- uhorka nakrájaná na rezančeky
Postup:
- Záleží na veľkosti zvolenej formičky, ale zhruba dva plátky chleba vám budú stačiť na dve hviezdičkové jednohubky.
- Zľahka opečte dva plátky chleba.
- Prvý plátok potrite syrom, posypte jemne nasekanou pažítkou alebo chilli papričkou.
- Z druhého plátku toastu vykrojte veľkú hviezdičku a z jej stredu vykrojte malú hviezdičku.
- Takto pripravenú hviezdičku položte na prvý plátok pripraveného toastu a veľkým hviezdičkovým vykrajovačom znovu vykrojte, aby vznikol hviezdičkový sendvič.
Vaše pohostenie môžete obohatiť aj o jednohubky z lístkového cesta. Prečítajte si článok, v ktorom nájdete 5 lahodných receptov na tieto pochutiny.
Originálnym servisom jednohubiek je servírovanie na drevených doskách. Navyše tieto malé pochutiny môžete doplniť o farebné či inak zaujímavé špáradlá. Dobrú chuť!