Naj recepty na zabudnuté babičkine cukroinky! Vyskúšajte všetkých 6 rozmanitých variantov

Pečenie cukroviniek patrí už po stáročia k typicky slovenským vianočným zvykom.

Iste aj vy si zo svojho detstva pamätáte niektoré druhy, ktoré piekla už vaša babička či prababička.

Ostatne recepty na ne sa často odovzdávajú z generácie na generáciu ako rodinné poklady.

Nemôžete ich už niekoľko rokov bohužiaľ nikde nájsť?

Nezúfajte a inšpirujte sa našimi receptami na zabudnuté vianočné cukrovinky.

Veľa z nich sa peklo už za prvej republiky.

Masarykove cukrovinky ako od babičky

Prvý československý prezident mal slabosť pre jedny veľmi jednoduché cukrovinky, ktoré po ňom dnes nesú aj jeho meno. Určite si ich obľúbite aj vy!

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky masla
  • 3/4 šálky lieskových orieškov
  • 1/3 šálky práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Pred vlastnou prípravou cesta namočte celé lieskové oriešky aspoň na hodinu do studenej vody.
  2. V mise vyšľahajte maslo, žĺtok a práškový cukor dohladka.
  3. Pridajte múku a vanilkový cukor.
  4. Vypracujte do podoby cesta.
  5. Osušte lieskové oriešky a pridajte ich do cesta.
  6. Výsledné cesto rozdeľte na dve polovice a vytvarujte do podoby valčeka.
  7. Valčeky zabaľte do potravinovej fólie a uložte cez noc do chladničky.
  8. Vyberte valček z fólie a nakrájajte ho ostrým nožom približne na 1 cm hrubé plátky.
  9. Preložte Masarykove pečivo na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Pečte dozlatista v rúre predhriatej na 170 °C, v závislosti na hrúbke plátkov približne 10-12 minút.
  11. Po vybratí z rúry obaľte tieto zabudnuté vianočné cukrovinky ešte teplé v práškovom cukre.

Masarykove cukrovinky existujú v mnohých variantoch. Namiesto lieskových orieškov môžete použiť aj vlašské, vodu môžete nahradiť medovinou, vanilku zase kakaom.

Tanierik s Masarykovým vianočným pečivom.
zdroj: cooklikeczechs.com

Sadlovky alebo jamkové koláčiky s marmeládou

Jednoduché vianočné cukrovinky z iba niekoľkých málo ingrediencií, ktoré nikdy nesklamú. Vyskúšajte zabudnuté vianočné cukrovinky so sadlom!

Ingrediencie:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 120 g sadla izbovej teploty
  • marmeláda podľa vlastného výberu na ozdobu

Postup:

  1. Do misy preosejte múku a cukor.
  2. Premiešajte a pridajte sadlo.
  3. Dôkladne spracovávajte, kým sa ingrediencie nespoja do podoby hladkého cesta.
  4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na dve hodiny odležať do chladničky.
  5. Následne z cesta odtrhávajte malé kúsky, z ktorých vytvarujte guľôčky.
  6. Guľôčky odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Na záver do každej guľôčky prstom či obráteným koncom varešky urobte jamku.
  8. Do jamky vložte malé množstvo marmelády
  9. Sadlové pečivo pečte v rúre predhriatej na 150 °C približne po dobu 15-20 minút.

Pokiaľ chcete dvojfarebný variant sadloviek, môžete cesto rozdeliť na dve polovice a do jednej pridať jednu až dve polievkové lyžice kakaa.

zdroj: littlehouseliving.com

Naše babičky používali pri pečení sadlo namiesto masla pomerne často, vyskúšajte aj ďalšie zabudnuté druhy sadlových cukroviniek.

Polozabudnuté košíčky opitý Izidor

Obľúbené cukrovinky všetkých deduškov a oteckov, preslávené košíčky s lahodnou náplňou, ktoré chutia a vonia po rume.

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 200 g cukru kryštál
  • 140 g mletých vlašských orechov
  • 1 vajce
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • štipka mletej škorice

Náplň

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml rumu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • ríbezľový džem na potretie

Krém

  • 300 g masla
  • 150 g cukru kryštál
  • 3 vajcia
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru

Poleva

  • 100 g masla alebo hery
  • 200 g čokolády na varenie

Postup:

  1. Vo väčšej mise dôkladne zmiešajte hladkú múku, cukor, zmäknuté maslo, orechy, kakao, citrónovú kôru, šťavu a škoricu.
  2. Ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte na cesto, ktorým následne naplňte formičky.
  3. Predhrejte si rúru na 175 °C a pečte dozlatista približne 10-15 minút.
  4. Po upečení nechajte košíčky vychladnúť.
  5. V medziobdobí si pripravte náplň z orechov, cukru, vanilky a rumu.
  6. Stačí do seba všetky ingrediencie dobre zamiešať.
  7. Vychladnuté košíčky opitý Izidor potrite ríbezľovou marmeládou.
  8. Následne do nich pomocou lyžičky alebo zdobidla naneste orechovú náplň.
  9. Potom si pripravte krém.
  10. Vyšľahajte vajcia s cukrom a maslom, na záver pridajte tiež kakao.
  11. Pomocou zdobítka naneste krém a cukrovinky dajte aspoň na hodinu do chladničky.
  12. Na záver vytvorte rozpustením čokolády v masle polevu a košíčky Izidor do nej namočte.
zdroj: megarecepty.sk

Staroslovenské zázvorky

Veľmi lahodné zabudnuté vianočné cukrovinky so zázvorovou príchuťou. Mali by sa piecť podobne ako perníčky niekoľko týždňov pred Vianocami, aby stačili zmäknúť.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 400 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 3 čajové lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 vrecúško prášku do pečiva

Postup:

  1. Do väčšej misy vložte všetky ingrediencie, teda múku, cukor, vajcia, zázvor, citrónovú šťavu a prášok do pečiva.
  2. Dôkladne premiešajte a zapracujte do podoby jednoliateho hladkého cesta, najlepšie pomocou kuchynského robota.
  3. Vzniknuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm.
  4. Pomocou vykrajovačov vykrájajte z cesta rôzne tvary zázvoriek.
  5. Preneste na plech vyložený papierom na pečenie a vložte na niekoľko hodín alebo aj cez noc do chladu.
  6. Predhrejte si rúru na 220 °C a pečte do ružova približne 6-8 minút.
  7. Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť a následne uložte do vzduchotesnej nádoby a do chladu.

Podľa vašich preferencií môžete zázvorové cukrovinky niekoľko dní pred Štedrým dňom ozdobiť napríklad citrónovou polevou.

zdroj: dolcidee.it

Zázvorové cukrovinky môžu mať veľa podôb, inšpirujte sa aj ďalšími receptami na vianočné cukrovinky so zázvorom.

Snehové pusinky našich babičiek

Jemné, krehké, nadýchané a veľmi lahodné. Také sú snehové cukrovinky. Podľa pôvodných receptúr na ne potrebujete iba dve suroviny – bielky a cukor.

Ingrediencie:

  • 4 vaječné bielky
  • 240 g cukru krupica

Postup:

  1. Vaječné bielky vložte spoločne s cukrom krupice do misy.
  2. Misu postavte na hrniec s vriacou vodou tak, aby ste mohli všetko dôkladne premiešať takzvane nad parou.
  3. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí, a potom ešte teplú zmes vyšľahajte do podoby tuhého snehu.
  4. Pomocou zdobidla a cukrárskeho vrecka vytvorte zo snehu na plech s papierom na pečenie pusinky.
  5. Pečte v rúre predhriatej na 100 °C približne hodinu.
zdroj: sugarspunrun.com

Medvedie labky

Tradičné vianočné cukrovinky, ktoré dostali svoj názov podľa tvaru formičiek a chutia po orieškoch, škorici a kakau.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletých orechov
  • 1 vajce
  • 2-3 PL kakaového prášku
  • štipka pravej vanilky
  • štipka škorice
  • štipka citrónovej kôry
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Vo väčšej mise dôkladne zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte ich v cesto.
  2. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte cez noc do chladničky.
  3. Pripravte si formičky na medvedie labky a do každej vložte malý kúsok cesta a starostlivo ho prstami vytvarujte.
  4. Formičky nie je nutné nijako vymazávať či vysypávať.
  5. Predhrejte rúru na 180 °C a pečte približne 10-12 minút.
  6. Formičky vyberte z rúry a nechajte niekoľko minút vychladnúť.
  7. Potom medvedie labky vyklopte a posypte práškovým cukrom.

Okrem práškového cukru môžete na ozdobu týchto zabudnutých vianočných cukroviniek použiť aj čokoládovú polevu.

zdroj: zosrdcadohrnca.sk

Vianočné pečenie podľa našich babičiek

Vo väčšine rodín sa recepty na vianočné cukrovinky často odovzdávajú z generácie na generáciu ako súčasť rodinného tajomstva. A aj keď v priebehu života vyskúšame rozmanité druhy vianočných cukroviniek, tie, ktoré máme spojené s naším detstvom, nedokáže nič prekonať.

Ak aj vy patríte k milovníkom klasiky, môžete vyskúšať recepty na zabudnuté vianočné cukrovinky, ktoré sú inšpirované kuchárkami našich babičiek a prababičiek. Ide často o veľmi jednoduché cukrovinky z niekoľkých základných ingrediencií, ktorých chuť vás vráti o niekoľko desiatok rokov späť. Väčšinu zo surovín máme vždy doma, stačí len vedieť, ako ich správne nakombinovať, a hlavne piecť s láskou.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu