Viete si Vianoce predstaviť bez nich?
Často sú tiež nazývané ako včelie úle.
Tieto nepečené vianočné cukrovinky sú pripravené počas chvíle a miluje ich úplne každý.
Inšpirujte sa našimi receptami na osie hniezda!
Orechové osie hniezda
Budete potrebovať:
- 100 g mletých orechov
- 60 g masla
- 160 g cukru múčka
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice rumu
- 2 lyžice mlieka
- 20 piškótov
Krém:
- 2 žĺtky
- 100 g masla
- 80 g cukru múčka
- rum – podľa potreby
Postup prípravy:
- Najskôr si pomeľte orechy, ktoré premiešajte s cukrom a kakaom.
- Pridajte rum, mlieko, maslo, ktoré nechajte pred spracovaním zmäknúť pri izbovej teplote.
- Všetko premiešajte a vypracujte hladké cesto, ktoré vložte na pár hodín stuhnúť do chladničky.
- Medzitým si pripravte krém.
- Žĺtky utrite s práškovým cukrom a postupne primiešajte maslo a trochu rumu.
- Krém by mal byť krásne hladký.
- Akonáhle máte všetko pripravené, začnite z cesta tvoriť guľôčky, ktoré obaľujte v cukre.
- Guľôčky vtlačte do formičky, urobte do stredu jamku a tú naplňte pripraveným krémom.
- Osie hniezdo zakryte piškotom a podľa typu formičky ho opatrne z nej vyklepnite.
- Hotové osie hniezda skladujte v chladničke.
Kokosové osie hniezda
Osie hniezda patria medzi recepty na najrýchlejšie vianočné cukrovinky a spoločne s kokosom tvoria ideálnu kombináciu.
Budete potrebovať:
- 200 g mletého kokosu
- 200 g cukru múčka
- 1 vajce
- 200 gramov piškótov
- 210 g zmäknutého masla
- celé piškóty
Krém:
- 3 lyžice studenej kávy
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 vajce
- 125 g masla
Postup prípravy:
- Kokos, cukor, vajce, mleté piškóty a maslo zmiešajte dohromady a vytvorte cesto.
- Pripravené cesto vložte na 30 minút do chladničky, aby stuhlo.
- Medzitým si pripravte krém.
- Kávu, cukor, žĺtok a vajce rozmiešajte vo vodnom kúpeli a miešajte do doby, kým zmes nezhustne.
- Zmes nechajte vychladnúť.
- Neskôr hmotu zašľahajte do zmäknutého masla.
- Pripravte si formičky na osie hniezda a vysypte ich práškovým cukrom.
- Z cesta tvorte guľôčky, ktoré vtlačte do formičky.
- Pomocou konca varešky vytvorte jamku, ktorú naplňte krémom.
- Osie hniezda uzavrite celým piškótom.
- Skladujte v chladničke alebo na veľmi chladnom mieste.
Máte slabosť pre čokoládu vo všetkých podobách? Vyskúšajte recepty na čokoládové vianočné cukrovinky!
Biele včelie úle
Budete potrebovať:
- 180 g cukru múčka
- 400 g strúhaného kokosu
- 140 g plnotučné sušené mlieko
- 50 ml polotučného mlieka
- 1 plechovku kondenzovaného mlieka
- piškóty
Krém:
- maslo
- cukor múčka
- rozpustnú kávu
Postup prípravy:
- Zmiešajte cukor s nastrúhaným kokosom a sušeným mliekom.
- Pridajte mlieko aj mlieko kondenzované a začnite vypracovávať cesto – najlepšie ručne.
- Cesto vložte najmenej na 30 minút do chladničky a nechajte stuhnúť.
- Pripravte si krém – utrite rovnaké množstvo masla s cukrom a podľa konzistencie pridajte uvarenú rozpustnú kávu.
- Akonáhle máte všetko pripravené, tvorte z cesta guľôčky, ktoré vložte do formičiek.
- Vytvorte uprostred jamku a tú naplňte pripravenou náplňou.
- Úľ uzavrite piškotom a opatrne ho z formičky zložte.
- Skladujte v chladničke.
Kakaové včelie úle
Budete potrebovať:
- 160 g detských piškótov
- 2 lyžice kakaa
- 50 g lieskových a vlašských orechov – mleté
- 100 g cukru múčka
- 2 lyžice hnedého rumu
- nakladané višne
- 65 g masla
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie okrem detských piškót a višní spracujte v cesto.
- Potom ho vložte na 30 minút do chladničky stuhnúť.
- Pokiaľ je cesto málo vláčne, pridajte viac rumu.
- Akonáhle je cesto pripravené, tvorte guľôčky, ktoré natlačte do formičky na osie hniezda.
- Uprostred vytvorte jamku, ktorú naplňte vaječným koňakom.
- Na detskú verziu tohto receptu použite napríklad vanilkový krém a rum nahraďte rumovou esenciou a mliekom.
- Prekrojte višne na polovicu a vložte do hniezda.
- Uzavrite piškotom a opatrne z formičky vyklopte.
- Skladujte v chladničke.
Zobraziť viac receptov
Osie hniezda s vaječným koňakom
Máte radi vianočné cukrovinky s vaječným koňakom?
Osími hniezdami pripravenými podľa tohto receptu určite nepohrdnete.
Budete potrebovať:
- 160 g detských piškótov
- 50 g cukru múčka
- 60 g mletých orechov
- 40 g zmäknutého masla
- 60 g strúhanej horkej čokolády
- 2 lyžice rumu
- 1 bielok
- vaječný koňak
- sušené mlieko
- detské piškóty vcelku
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte piškóty – pomeľte alebo nadrťte.
- Ďalej ich zmiešajte s cukrom, orechmi, čokoládou, maslom, rumom a bielkom.
- Celú zmes vypracujte v cesto.
- Vzniknuté cesto vložte aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť.
- Medzitým si pripravte náplň – do misky nalejte vaječný likér, ktorý podľa potreby zahustite sušeným mliekom.
- Z cesta tvorte guľôčky, ktoré vkladajte do formičiek.
- Uprostred cesta vytvorte pomocou varešky jamku, ktorú naplňte pripravenou náplňou z vaječného likéru.
- Nakoniec osie hniezda uzavrite detskými piškótami vcelku.
- Skladujte v chladničke.
Mandle k vianočnému pečeniu neodmysliteľne patria. Inšpirujte sa našimi receptami na cukrovinky z mandľovej múky.
Osie hniezda z Margotky
Vedeli ste, že si osie hniezda môžete pripraviť aj z Margotky?
Budete potrebovať:
- 2 tabuľky čokolády Margot
- 2 lyžice kakaa
- 2 čajové lyžičky rumu
- 20 rozdrvených detských piškótov
- 20 detských piškót celých
- 250 ml mlieka
- ½ balíčka vanilkového pudingu
- 25 g zmäknutého masla
Postup prípravy:
- Čokolády Margot vložte na pol hodiny do mrazničky – lepšie sa budú strúhať.
- Medzitým si pripravte puding z mlieka a nechajte vychladnúť.
- Zamrznuté čokolády nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Pridajte 50 gramov masla, cukor, rozdrvené piškóty a kakao.
- Z celej zmesi spracujte hladké cesto, ktoré na 15 minút vložte do chladničky.
- Akonáhle je puding studený, zašľahajte doň zvyšok masla.
- Potom cestom plňte formičky určené na osie hniezda a uprostred vytvorte jamku.
- Jamku naplňte krémom z pudingu.
- Priklopte piškotom a môžete osie hniezda ozdobiť čokoládou alebo cukrom.
Bezlepkové osie hniezda
Na týchto cukrovinkách si môžu bezstarostne pochutnať aj tí, ktorým lepok nevyhovuje alebo trpia celilakiou.
Bezlepkové osie hniezda sú rovnako chutné, ako tie klasické. Neveríte?
Budete potrebovať:
- 50 g zmäknutého masla
- 20 g práškového cukru
- 2-4 lyžice rumu
- 20 g holandského kakaa
- 160 g bezlepkových piškótov
- trochu mlieka
- bezlepkové piškóty vcelku
Krém:
- 50 g masla
- 20 g práškového cukru
- 1 lyžicu rumu
- kvapku vanilkovej arómy
Postup prípravy:
- Zmäknuté maslo utrite s práškovým cukrom.
- Pridajte rum a kakao a poriadne zmes vymiešajte.
- Rozmixujte piškóty a vmiešajte ich do pripravenej zmesi.
- Pokiaľ je zmes veľmi sypká, požite trochu rumu alebo mlieka navyše.
- Hotové cesto vložte na pol hodiny do chladničky stuhnúť.
- Medzitým si pripravte krém.
- Zmäknuté maslo ušľahajte s cukrom, rumom a vanilkovou arómou.
- Zo stuhnutého cesta tvorte guľôčky, ktoré vložte do formičky na osie hniezda.
- Uprostred cesta vytvorte jamku, ktorú naplňte hotovým krémom.
- Priklopte celým piškotom a opatrne formičku zložte.
- Skladujte v chladničke.
Ako sa vám páčia recepty na osie hniezda? Dáte prednosť osím hniezdam z Margotky alebo s vaječným koňakom? Alebo ste zástancom najlepších receptov na slané vianočné cukrovinky?
Najlepšia náplň do osích hniezd
Existuje nepreberné množstvo krémov a náplní, ktorými sa osie hniezda dajú plniť.
Avšak aj u nich záleží na správnej hustote a príprave.
Klasický vanilkový krém
Budete potrebovať:
- 1 vrecko vanilkového pudingu
- 2,5 dl mlieka
- 30 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 60 g masla
Postup prípravy:
- Prášok vanilkového pudingu rozmiešajte v mlieku.
- Potom vlejte zmes do hrnca, pridajte cukor s vanilkovým cukrom a pomalým zahrievaním priveďte do varu – varte do zhustnutia.
- Odstavte hotový puding z variča a nechajte ho vychladnúť.
- Akonáhle je puding studený, začnite doň po malých kúskoch zašľahávať maslo.
Žĺtkový krém
Budete potrebovať:
- 1 žĺtok
- 1 bielok
- 80 g cukru
- 100 g masla
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte vodný kúpeľ, v ktorom ušľahajte bielok s cukrom.
- V ďalšej mise utrite žĺtok s maslom.
- Akonáhle je vyšľahaný bielok studený, obe zmesi spojte dohromady a vymiešajte hladký žĺtkový krém.
Náplň so salkom
Budete potrebovať:
- 2 lyžice cukru krupice
- 250 g masla
- 1 plechovku salka
- 2 lyžice rumu
Postup prípravy:
- Najskôr si dajte variť salko – varte celú plechovku 1,5-2 hodiny.
- Múčkový cukor zmiešajte s rumom a spracujte v akúsi hutnú hmotu.
- K nej pridajte zmäknuté maslo a spolu s ním zmes vyšľahajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Do vyšľahanej zmesi si po lyžičkách zašľahávajte skaramelizované salko.
- Akonáhle s krémom naplníte osie hniezda, ihneď ich vložte do chladničky.
Ovocný krém
Budete potrebovať:
- 150 g masla
- 140 g práškového cukru
- 4 lyžice ovocnej šťavy – napríklad z kompótu, džús apod.
Postup prípravy:
- V mise utrite cukor so zmäknutým maslom.
- Potom pridajte po lyžičkách ovocnú šťavu a vymiešajte do hladkého krému.
Formičky na osie hniezda
Plastové otváracie
S týmto typom formičiek na osie hniezda sa pracuje veľmi ľahko. Cesto dovnútra natlačíte, urobíte jamku, naplníte náplňou a uzavriete piškótom. Nakoniec formičku zložíte po jej otvorení.
Vyklepávacie
Vyklepávacie formičky majú svojich priaznivcov, ale aj odporcov. Fungujú na rovnakom princípe ako tie otváracie, ale horšie sa s nimi pracuje pri vyklepnutí hotového osieho hniezda.
Každú formičku vždy pred naplnením cestom vysypte práškovým cukrom, mletým kokosom alebo kakaom.
Dnešný trh ponúka aj formičky, ktoré so svojím vzhľadom osie hniezda nepripomínajú, ale plnia rovnaký účel – napríklad formičky snehuliaka, vianočného stromčeka, medvedíkov a pod.
Pravidlá pri práci s formičkami
- Cesto musí mať správnu konzistenciu, nesmie sa lepiť a nesmie byť ani veľmi tuhé – rozpadlo by sa.
- Pred natlačením cesta do formičky ho obaľte v práškovom cukre – ľahšie sa od formičky odlepí.
- Ak chcete, aby osie hniezda boli bez cukru na povrchu, najskôr do formičky vložte potravinársku fóliu a potom cesto. Pri vyberaní budete ťahať za fóliu, čo vám zaručí skvelý výsledok.
- Pokiaľ je cesto veľmi riedke a lepivé, pridajte rozdrvené piškóty.
- Pokiaľ je cesto naopak veľmi sypké a chýba mu tekutina, pridajte trochu mlieka.