Vianočný punč je neoddeliteľnou súčasťou Vianoc.
Ako prvé si možno vybavíme námestie posiate vianočnými trhmi, na ktorých sa rozlieha vôňa vareného vína a trdelníkov.
Máte už nejakú domácu receptúru, ktorej sa držíte, alebo si doprajete kupovaný punč?
My sme si pre vás pripravili jednoduché a poctivé recepty, ktoré vás prinútia na kupovaný punč zabudnúť!
Inšpirujte sa.
Pravý vianočný punč
Recept na vianočný punč našich babičiek a deduškov.
INGREDIENCIE
- 500 ml rumu
- šťava z 8 pomarančov
- šťava z 2 citrónov
- 500 g cukru
- 40 g kvalitného čaju
- 2 litre vody
POSTUP
- Cukor, rum, šťavu z pomarančov a citrónov necháme odstáť na teplom mieste.
- Medzitým si nachystáme čaj, ktorý sparíme v 2 litroch vody.
- Chvíľku necháme odstáť, a potom pridáme k šťave s rumom.
Detský vianočný punč
Sladký, hrejivý a výborný. Deti zaručene poteší.
INGREDIENCIE
- 1 liter džúsu z čiernych ríbezlí
- 1 lyžička klinčekov
- 1 celá škorica
- 1 kus vanilkového struku
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 1 lyžička pomarančovej kôry (nastrúhaná)
- hrozienky
- mandle
POSTUP
- Všetky ingrediencie okrem hrozienok a mandlí dáme do hrnca a necháme variť na miernom ohni 30 minút.
- Potom odstavíme z varu a necháme ešte lúhovať, aby sa chute krásne rozvinuli.
- Podávame s hrozienkami a mandľami.
Čo deťom ešte k punču dopriať? Napríklad nejaké výborné cukrovinky? Inšpirujte sa, ako rýchlo vytvoriť chutné cukrovinky v 6 variantoch.
Punč bez alkoholu alebo s vínom
Ďalší recept na vianočný punč bez alkoholu. Alebo si ho môžete dať aj vo variantu s alkoholom, vínom.
INGREDIENCIE
- 2 dl jablčného muštu
- 1 dl cukru
- 1 pomaranč nakrájaný na plátky
- 6 klinčekov
- 2 hviezdičky anízu (možno trochu navyše na ozdobu)
- 1 tyčinka škorice
- 1 jablko nakrájané na kocky alebo plátky (aj na ozdobu)
- 1 liter jablčnej šťavy (alebo 1 fľaša bieleho vína)
POSTUP
- Jablkový mušt, cukor, pár plátkov pomaranča, klinčeky, aníz, škoricu a skoro celé jablko nakrájané na plátky (zvyšok si necháme na ozdobu) dáme do hrnca a zvaríme na hustotu sirupu.
- Počas varenia miešame, aby sa zmes nepripaľovala.
- Varíme zhruba pol hodiny, potom všetko precedíme cez jemné platienko a pridáme jablčnú šťavu alebo biele víno.
- Varíme len, aby sa zmes prehriala.
- Podávame s plátkami jabĺk, pomaranča a hviezdičkou anízu.
Zobraziť viac receptov
Domáci vianočný punč zo Švédska
Korenený punč zo Škandinávie rozhodne zahreje aj najväčšieho zmrzlíka.
INGREDIENCIE
- 2 fľaše červeného vína s ovocnou chuťou
- 1 fľaša portského vína
- 3 ks celej škorice
- 14 klinčekov
- kôra z 1 pomaranča
- 1 hrnček cukru
- ¾ hrnčeka rumu
- ¼ hrnčeka brandy (nemusí byť)
- 1 hrnček hrozienok
- 1 hrnček pražených mandlí
POSTUP
- Všetky vína, korenia a pomarančovú kôru dáme do hrnca a varíme na miernom plameni.
- Po 20 minútach pridáme cukor, rum a varíme ešte 5 minút do rozpúšťania cukru.
- Celú dobu by zmes mala iba prebublávať, nie variť.
- Servírujeme s hrozienkami a mandľami buď v samostatnom pohári, alebo v keramickej mise.
Červený vínny punč
A tu je známy variant s červeným vínom.
INGREDIENCIE
- šťava z 3 citrónov
- 500 ml rumu
- 1 fľaša červeného vína
- 500 g cukru
POSTUP
- Šťavu z citrónov zmiešame s cukrom a rumom.
- Necháme odstáť pri izbovej teplote.
- Medzitým si dáme ohrievať víno, a potom pridáme aj šťavu s cukrom a rumom.
- Varíme pri miernom vare tak, aby punč len prebublával.
Milujete, keď je váš domov prevoňaný rumom? Prevoňte si ho napríklad cukrovinkami z rumu.
Anglický punč
Teraz sa posunieme kúsok na západ a ponúkneme receptúru na výborný punč z Británie.
INGREDIENCIE
- 750 ml hnedého rumu
- 750 ml suchého červeného vína
- 3 hrnčeky silného čierneho čaju
- 2 hrnčeky cukru
- ½ hrnčeka pomarančovej šťavy
- ½ hrnčeka citrónovej šťavy
- 2 hrnčeky sezónneho ovocia na ozdobu (pomaranč, brusnice)
POSTUP
- Všetky ingrediencie okrem ovocia na ozdobu dáme do hrnca a pomaly zahrievame.
- Punč sa nesmie variť.
- Keď je cukor rozpustený, odstavíme, nalejeme do misy a ozdobíme ovocím.
Už ste skúšali škvarkové cukrovinky? Skúste ich na slano aj na sladko.
História punču je veľmi bohatá. Jeho prvý objav sa datuje niekoľko stoviek rokov späť. Poznali ho už naši predkovia, a tak rovnako ako my sa ním rozveseľovali aj zahrievali pri slávnostnom stole.
Napriek tomu, že si punč prešiel niekoľkými obmenami receptúr, zostáva mu to rovnaké. Alkohol, voda, čaj, korenie, citrón a cukor je stále pevné jadro, ktoré nezborila ani stovka rokov. Práve alkohol je však zdrojom experimentov. V niektorých krajinách sa využíva brandy, inde jamajský rum a u nás zase hnedý rum.
Existujú ale aj ďalšie varianty, napríklad s ginom alebo vínom. Vykúzliť vianočný punč bez alkoholu je tiež možné. Stačí vymeniť alkohol za akýkoľvek džús a môžu si pochutnať aj deti. Keď doň pridáme zázvor, bude hriať ešte viac.
Pokiaľ sa do domácej výroby punča príliš nehrniete, je tu aj možnosť zakúpenia punča od rôznych výrobcov v rôznych kombináciách. Zrejme sa ale neminiete s pridanými farbivami a ďalšími éčkami. Kupovaný polotovar má väčšinou okolo 20 % alkoholu, ten domáci si môžete upraviť podľa svojich možností.