Tiež si neviete predstaviť Vianoce bez kapra so zemiakovým šalátom?
Prečo občas neskúsiť aj niečo iné ako len kapra vyprážaného v trojobale? Aj keď aj ten je výborný!
Prečo ale neskúsiť niečo netradičné, nech nejete celé vianočné sviatky dookola to isté?
V našom článku nájdete 7 zaujímavých receptov na vianočného kapra, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.
Inšpirujte sa!
Tradičný vianočný kapor vyprážaný v trojobale
Kapor na Vianoce je tradícia, ktorá sa v mnohých rodinách ešte stále udržuje. K tomu je určite potrebné, aby dotyční mali túto rybu radi. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása. Práve tento recept je úplne jednoduchý.
Ingrediencie:
- kaprie podkovy alebo polpodkovy
- soľ
- rozotrený cesnak
- hladká múka
- vajcia
- strúhanka
- citrón
Postup:
- Kaprie porcie si pokvapkáme citrónom a necháme aspoň hodinu odležať.
- Potom ich dôkladne osolíme a votrieme do nich prelisovaný cesnak.
- Obaľujeme v hladkej múke, rozšľahanom vajci so soľou a strúhanke.
- Vyprážame na stredne rozpálenom tuku asi 6 minút z každej strany (závisí od hrúbky mäsa).
- Nakoniec dáme odkvapkať na obrúsok.
Slávnostný kapor na modro na vianočný stôl
Aj varený kapor môže veľmi príjemne potešiť. A to nielen, keď hľadáte diétnu verziu.
Ingrediencie:
- 4 podkovy z kapra
- 100 g petržlenu
- 200 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 1 cibuľa
- 2 guličky nového korenia
- 2 guličky čierneho korenia
- 100 ml bieleho vína
- 60 ml jablčného octu
- šťava z 1 citróna
- soľ
Postup:
- Koreňovú zeleninu si nakrájame na rezančeky, rovnako tak aj cibuľu.
- Dáme do hrnca spolu s cca 600 ml vody, korením, soľou, vínom, octom a citrónom a dáme variť.
- Po 10 minútach varenia pridáme kaprie podkovy a varíme ďalších 15 minút.
- Kapra servírujeme spolu so zeleninou.
Nakladaný vianočný kapor na grile
Rýchly recept na vianočného kapra pripravíte aj pomocou grilu. Ak máte doma nejaký po ruke, vyskúšajte. Budete sami prekvapení.
Ingrediencie:
- podkovy z 1 stredne veľkého kapra
Na marinádu:
- 50 ml oleja
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- citrónová šťava
- soľ
- mleté korenie čierne
Postup:
- Tymian si nasekáme na drobno, pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie a premiešame s olejom so šťavou z citróna.
- Touto zmesou potierame každú podkovu z oboch strán.
- Necháme marinovať v chlade aspoň 2 hodiny.
- Potom pečieme na rozpálenom grile asi 4 minúty z každej strany
Zobraziť viac receptov
Pečený kapor v rúre so slaninou a cesnakom
Milujete pečeného kapra aj slaninu? Ak ste tieto dve ingrediencie ešte nikdy neskúsili dať dohromady, teraz máte príležitosť.
Potrebné ingrediencie:
- 1 stiahnutého kapra (zhruba 1,5 kg)
- 1 lyžičku soli
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g kvalitnej anglickej slaniny
- 1 lyžičku pikantného korenia (čo najradšej používate – gulášové, orientálne, grilovacie atď.)
- 0,5 lyžičky mletého korenia (kto nemá rád, nemusí dávať)
- Kúsok masla
- 1 papriku (červená, biela, skrátka čo máte doma)
- Strúhanka
Postup receptu:
- Pripravte si vyšší pekáčik, ktorý dôkladne vymažte maslom, vysypte strúhankou a dno pokryte plátkami anglickej slaniny.
- Kapra potrite po oboch stranách rozotreným cesnakom a posypte pikantným korením, vložte do pekáča na slaninu a zakryte nie slabé kolieska nakrájanou cibuľou.
- Podlejte 0,5 dl oleja alebo vody, záleží, čo vám viac vyhovuje. Ukrojte 4 tenké plátky masla a položte na cibuľu.
- Nakoniec okolo kapra položte na tenké prúžky nakrájanú papriku. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180° – 190° C zhruba 35 minút.
- Pokiaľ bude treba, kapra ešte v priebehu pečenia trochu podlejte vriacou vodou a občas zľahka nadvihnite, aby nemal tendenciu sa pripekať.
- Ako prílohu môžete podávať šťuchané zemiaky, zemiaky pečené v rúre s rascou, klasické varené zemiaky atď.
Pokiaľ Vás zaujíma ako kapra správne naporciovať, tak si prečítajte tento návod .
Štedrovečerný kapor na čierno
Čo si prestavíme pod pojmom vianočný kapor? Recept na kapra na čierno? Áno. Môže byť!
Suroviny:
- 1,5 kg čerstvého kapra
- 750 ml vody
- Koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 lyžice octu
- 250 ml čierneho piva (kto nemá rád, môže dať červené víno)
- Soľ podľa chuti
- 60 g nastrúhaného perníka (kúpite bežne v obchode)
- 2 lyžice ríbezľovej marmelády
- Šťava z 1 citróna
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry
- Cukor podľa chuti
- 40 g mandlí
- 10 sušených sliviek
- 50 – 60 g hrozienok
- 60 – 70 g masla
Postup varenia:
- Začnite tým, že kapra vypláchnete octom a spolu so zachytenou krvou ho nalejete do hrnca, prilejte vodu, prihoďte pokrájanú zeleninu s cibuľou a nechajte povariť.
- Vznikne vývar, ktorý precedíte do iného hrnca a dáte znova na platňu. Privediete do varu, vložíte kapra, ktorého si ešte predtým rozdelíte na porcie a osolíte.
- Nechajte na miernom ohni povariť zhruba 15 minút.
- Po uplynutí tejto doby kapra opatrne vyberte, do vývaru nalejte pivo (alebo víno), prisypte nastrúhaný perník, marmeládu, citrónovú kôru aj šťavu, trochu cukru a soľ.
- Pokrájajte mandle, slivky aj hrozienka a vhoďte do vývaru. Nakoniec pridajte aj maslo, zamiešajte, nechajte minútku povariť a vložte späť odloženého kapra. Ešte chvíľku povarte a máte hotovo.
- Takto pripraveného kapra nechajte odležať v chlade zhruba jeden až dva dni, až potom podávajte v teplej podobe s knedľou alebo za studena s domácou vianočkou.
Vianočný vyprážaný kapor v cestíčku
Klasického kapra v trojobale pripravuje každý z nás a všetci máme svoj najobľúbenejší spôsob, ako na to, napriek tomu nie je na škodu, skúsiť vyprážaného kapra aj inak.
Čo budete potrebovať?
- 1 kg čerstvého kapra
- 100 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 3 lyžice bieleho vína
- 1 lyžicu oleja
- Soľ
- 200 g stuženého pokrmového tuku
Postup:
- Múku preosejte do misy, pridajte vajcia, víno, olej aj soľ a všetko vyšľahajte do stredne hustého cestíčka.
- Kapra rozdeľte na jednotlivé porcie, umyte a dôkladne osušte.
- Každú porciu trošičku osoľte a namočte do pripraveného cestíčka.
- Medzitým v panvici rozohrejte pokrmový tuk a vložte kapra obaleného cestíčkom. Pomaly smažte po oboch stranách do červena.
- Ako prílohu podávajte zemiakový šalát alebo šťuchané zemiaky.
Kapor pečený s jablkami a chrenom
Potrebné ingrediencie:
- 1 kg čerstvého kapra
- Soľ
- 100 g chrenu
- 250 g jabĺk
- 1 citrón
- 60 g strúhanky
- 100 g stuženého pokrmového tuku
Postup:
- Kapra naporciujte, umyte, osoľte a vložte do nádoby, na to poskladajte olúpané a na plátky nakrájané jablká premiešané s nastrúhaným chrenom.
- Pokvapkajte to citrónovou šťavou a dajte na 5 hodín odležať do chladničky.
- Na panvici rozpustite tuk, jednotlivé porcie kapra vyberte z nádoby, obaľte v strúhanke a pečte z oboch strán na panvici.
- Ku koncu pridajte do panvice chren s jablkami a šťavou, kde bol predtým naložený kapor a nechajte ešte spoločne dopiecť.
- Podávajte s varenými zemiakmi. Na kapra na tanieri navrstvite chren s jablkami.
Ako vlastne spoznať čerstvého kapra?
- Koža musí byť lesklá a neporušená
- Oči sú jasné a vypúlené
- Brucho má pekne pružné a pevné
- Žiabre musia mať jasne červené
- Kosti sú neuvoľnené
- Šupiny pevne zasadené tam, kde majú byť
Jasným znamením, že ryba nie je až taká čerstvá ak jej zabitiu už došlo pred dlhšou dobou je to, že má zapadnuté a zakalené oči, ale zároveň aj vyblednuté žiabre. Od takej ryby utekajte veľmi ďaleko.
Na štedrovečernom stole by zaručene nemal chýbať ani výborný zemiakový šalát.
A ktorá z polievok u vás doma zvíťazila ako predjedlo?