Recepty na kapra na Vianoce v 7 variantoch (tradičné aj neobvyklé). Inšpirujte sa!

Tiež si neviete predstaviť Vianoce bez kapra so zemiakovým šalátom?

Prečo občas neskúsiť aj niečo iné ako len kapra vyprážaného v trojobale? Aj keď aj ten je výborný!

Prečo ale neskúsiť niečo netradičné, nech nejete celé vianočné sviatky dookola to isté?

V našom článku nájdete 7 zaujímavých receptov na vianočného kapra, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.

Inšpirujte sa!

Tradičný vianočný kapor vyprážaný v trojobale

Kapor na Vianoce je tradícia, ktorá sa v mnohých rodinách ešte stále udržuje. K tomu je určite potrebné, aby dotyční mali túto rybu radi. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása. Práve tento recept je úplne jednoduchý.

Ingrediencie:

  • kaprie podkovy alebo polpodkovy
  • soľ
  • rozotrený cesnak
  • hladká múka
  • vajcia
  • strúhanka
  • citrón

Postup:

  • Kaprie porcie si pokvapkáme citrónom a necháme aspoň hodinu odležať.
  • Potom ich dôkladne osolíme a votrieme do nich prelisovaný cesnak.
  • Obaľujeme v hladkej múke, rozšľahanom vajci so soľou a strúhanke.
  • Vyprážame na stredne rozpálenom tuku asi 6 minút z každej strany (závisí od hrúbky mäsa).
  • Nakoniec dáme odkvapkať na obrúsok.
Zdroj: dobrotyzkuchyne.sk

Slávnostný kapor na modro na vianočný stôl

Aj varený kapor môže veľmi príjemne potešiť. A to nielen, keď hľadáte diétnu verziu.

Ingrediencie:

  • 4 podkovy z kapra
  • 100 g petržlenu
  • 200 g mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2 guličky nového korenia
  • 2 guličky čierneho korenia
  • 100 ml bieleho vína
  • 60 ml jablčného octu
  • šťava z 1 citróna
  • soľ

Postup:

  • Koreňovú zeleninu si nakrájame na rezančeky, rovnako tak aj cibuľu.
  • Dáme do hrnca spolu s cca 600 ml vody, korením, soľou, vínom, octom a citrónom a dáme variť.
  • Po 10 minútach varenia pridáme kaprie podkovy a varíme ďalších 15 minút.
  • Kapra servírujeme spolu so zeleninou.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Nakladaný vianočný kapor na grile

Rýchly recept na vianočného kapra pripravíte aj pomocou grilu. Ak máte doma nejaký po ruke, vyskúšajte. Budete sami prekvapení.

Ingrediencie:

  • podkovy z 1 stredne veľkého kapra

Na marinádu:

  • 50 ml oleja
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • citrónová šťava
  • soľ
  • mleté korenie čierne

Postup:

  • Tymian si nasekáme na drobno, pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie a premiešame s olejom so šťavou z citróna.
  • Touto zmesou potierame každú podkovu z oboch strán.
  • Necháme marinovať v chlade aspoň 2 hodiny.
  • Potom pečieme na rozpálenom grile asi 4 minúty z každej strany
Zdroj: receptnajedlo.sk

Pečený kapor v rúre so slaninou a cesnakom

Milujete pečeného kapra aj slaninu? Ak ste tieto dve ingrediencie ešte nikdy neskúsili dať dohromady, teraz máte príležitosť.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 stiahnutého kapra (zhruba 1,5 kg)
  • 1 lyžičku soli
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g kvalitnej anglickej slaniny
  • 1 lyžičku pikantného korenia (čo najradšej používate – gulášové, orientálne, grilovacie atď.)
  • 0,5 lyžičky mletého korenia (kto nemá rád, nemusí dávať)
  • Kúsok masla
  • 1 papriku (červená, biela, skrátka čo máte doma)
  • Strúhanka

Postup receptu:

  • Pripravte si vyšší pekáčik, ktorý dôkladne vymažte maslom, vysypte strúhankou a dno pokryte plátkami anglickej slaniny.
  • Kapra potrite po oboch stranách rozotreným cesnakom a posypte pikantným korením, vložte do pekáča na slaninu a zakryte nie slabé kolieska nakrájanou cibuľou.
  • Podlejte 0,5 dl oleja alebo vody, záleží, čo vám viac vyhovuje. Ukrojte 4 tenké plátky masla a položte na cibuľu.
  • Nakoniec okolo kapra položte na tenké prúžky nakrájanú papriku. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180° – 190° C zhruba 35 minút.
  • Pokiaľ bude treba, kapra ešte v priebehu pečenia trochu podlejte vriacou vodou a občas zľahka nadvihnite, aby nemal tendenciu sa pripekať.
  • Ako prílohu môžete podávať šťuchané zemiaky, zemiaky pečené v rúre s rascou, klasické varené zemiaky atď.

Pokiaľ Vás zaujíma ako kapra správne naporciovať, tak si prečítajte tento návod .

Štedrovečerný kapor na čierno

Čo si prestavíme pod pojmom vianočný kapor? Recept na kapra na čierno? Áno. Môže byť!

Suroviny:

  • 1,5 kg čerstvého kapra
  • 750 ml vody
  • Koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 lyžice octu
  • 250 ml čierneho piva (kto nemá rád, môže dať červené víno)
  • Soľ podľa chuti
  • 60 g nastrúhaného perníka (kúpite bežne v obchode)
  • 2 lyžice ríbezľovej marmelády
  • Šťava z 1 citróna
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry
  • Cukor podľa chuti
  • 40 g mandlí
  • 10 sušených sliviek
  • 50 – 60 g hrozienok
  • 60 – 70 g masla

Postup varenia:

  • Začnite tým, že kapra vypláchnete octom a spolu so zachytenou krvou ho nalejete do hrnca, prilejte vodu, prihoďte pokrájanú zeleninu s cibuľou a nechajte povariť.
  • Vznikne vývar, ktorý precedíte do iného hrnca a dáte znova na platňu. Privediete do varu, vložíte kapra, ktorého si ešte predtým rozdelíte na porcie a osolíte.
  • Nechajte na miernom ohni povariť zhruba 15 minút.
  • Po uplynutí tejto doby kapra opatrne vyberte, do vývaru nalejte pivo (alebo víno), prisypte nastrúhaný perník, marmeládu, citrónovú kôru aj šťavu, trochu cukru a soľ.
  • Pokrájajte mandle, slivky aj hrozienka a vhoďte do vývaru. Nakoniec pridajte aj maslo, zamiešajte, nechajte minútku povariť a vložte späť odloženého kapra. Ešte chvíľku povarte a máte hotovo.
  • Takto pripraveného kapra nechajte odležať v chlade zhruba jeden až dva dni, až potom podávajte v teplej podobe s knedľou alebo za studena s domácou vianočkou.
Zdroj: Ceskyrozhlas

Vianočný vyprážaný kapor v cestíčku

Klasického kapra v trojobale pripravuje každý z nás a všetci máme svoj najobľúbenejší spôsob, ako na to, napriek tomu nie je na škodu, skúsiť vyprážaného kapra aj inak.

Čo budete potrebovať?

  • 1 kg čerstvého kapra
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice bieleho vína
  • 1 lyžicu oleja
  • Soľ
  • 200 g stuženého pokrmového tuku

Postup:

  • Múku preosejte do misy, pridajte vajcia, víno, olej aj soľ a všetko vyšľahajte do stredne hustého cestíčka.
  • Kapra rozdeľte na jednotlivé porcie, umyte a dôkladne osušte.
  • Každú porciu trošičku osoľte a namočte do pripraveného cestíčka.
  • Medzitým v panvici rozohrejte pokrmový tuk a vložte kapra obaleného cestíčkom. Pomaly smažte po oboch stranách do červena.
  • Ako prílohu podávajte zemiakový šalát alebo šťuchané zemiaky.

Kapor pečený s jablkami a chrenom

Potrebné ingrediencie:

  • 1 kg čerstvého kapra
  • Soľ
  • 100 g chrenu
  • 250 g jabĺk
  • 1 citrón
  • 60 g strúhanky
  • 100 g stuženého pokrmového tuku

Postup:

  • Kapra naporciujte, umyte, osoľte a vložte do nádoby, na to poskladajte olúpané a na plátky nakrájané jablká premiešané s nastrúhaným chrenom.
  • Pokvapkajte to citrónovou šťavou a dajte na 5 hodín odležať do chladničky.
  • Na panvici rozpustite tuk, jednotlivé porcie kapra vyberte z nádoby, obaľte v strúhanke a pečte z oboch strán na panvici.
  • Ku koncu pridajte do panvice chren s jablkami a šťavou, kde bol predtým naložený kapor a nechajte ešte spoločne dopiecť.
  • Podávajte s varenými zemiakmi. Na kapra na tanieri navrstvite chren s jablkami.
Zdroj: eatsmarter.com

Ako vlastne spoznať čerstvého kapra?

  • Koža musí byť lesklá a neporušená
  • Oči sú jasné a vypúlené
  • Brucho má pekne pružné a pevné
  • Žiabre musia mať jasne červené
  • Kosti sú neuvoľnené
  • Šupiny pevne zasadené tam, kde majú byť

Jasným znamením, že ryba nie je až taká čerstvá ak jej zabitiu už došlo pred dlhšou dobou je to, že má zapadnuté a zakalené oči, ale zároveň aj vyblednuté žiabre. Od takej ryby utekajte veľmi ďaleko.

Na štedrovečernom stole by zaručene nemal chýbať ani výborný zemiakový šalát.

A ktorá z polievok u vás doma zvíťazila ako predjedlo?

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu