Patríte medzi zástancov tradičnej štedrovečernej večere?
Potom by na stole okrem vyprážaného kapra a výborného šalátu nemala chýbať ani táto špecialita.
Ako si ju ale pripraviť naozaj poctivo?
Pozrite sa na tieto inšpiratívne recepty na vianočnú rybiu polievku, po ktorej zostane iba prázdny tanier.
Krémová vianočná rybia polievka
Jemná smotanová konzistencia rybej polievky je jednoducho na zahryznutie. Toto predjedlo si na štedrovečernú večeru jednoducho nemôžete nechať ujsť.
Ingrediencie:
- kapria hlava a skelet
- 4 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 3 ks mrkvy
- ¼ zeleru
- 2 menšia petržlen
- 3 lyžice hladkej múky
- soľ
- 4 guľôčky celého korenia
- 2 bobkové listy
- 5 guľôčok nového korenia
- 200 ml smotany na šľahanie
- štipka muškátového orieška
- citrónová šťava na dochutenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Najprv si pripravíme vývar.
- Do hrnca si dáme umyté zvyšky kapra alebo inej obľúbenej ryby, pridáme soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, 1 mrkvu, kúsok zeleru, 1 petržlen a cibuľu so šupkou.
- Privedieme do varu a varíme na miernom ohni asi hodinu.
- Potom vývar scedíme.
- Na masle si osmažíme zvyšok zeleniny nakrájanej na malé kocky (alebo nastrúhanej).
- Zasypeme múkou, chvíľku restujeme, podlejeme vývarom.
- Varíme do zmäknutia zeleniny.
- Ku koncu zjemníme smotanou a dochutíme trochou citrónovej šťavy, muškátovým orieškom a petržlenovou vňaťou.
Tradičná vianočná rybia polievka
Aké tradície patria k tým vašim? Táto poctivá slovenská vianočná polievka patrí na každý stôl. Má jediné miesto v roku, a tak si zaslúži korunu slávy.
Ingrediencie:
vývar
- 500 g kaprej hlavy a skeletu
- 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 50 g cibule
- 3 guľôčky celého čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- soľ
- 2 litre vody
polievka
- 300 g koreňovej zeleniny
- 100 g cibule
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- rybí vývar
- mliečie
- 1 zväzok petržlenu
- štipka muškátového orieška
- korenie
- soľ
Postup:
- Rybie hlavy umyjeme a zbavíme očí.
- Dáme ich do hrnca spolu s očistenou zeleninou, podlejeme studenou vodou, pridáme korenie, soľ a privedieme do varu.
- Počas varenia zbierame penu. Varíme asi dve hodiny na miernom plameni.
- Medzitým si nakrájame zeleninu na kocky, ak chceme, nastrúhame.
- Vývar scedíme.
- Do hrnca si dáme maslo a na masle orestujeme zeleninu, potom ju zasypeme múkou.
- Následne podlejeme vývarom a uvedieme do varu.
- Mliečie si očistíme od blaniek a tuku a pridáme do polievky.
- Varíme ďalších zhruba 10 minút do zmäknutia.
- Nakoniec dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a ochutíme štipkou muškátového orieška.
Jednoduchá kapria polievka
Polievka z kapra na Vianoce prevoní celé obydlie. Kto túto vôňu miluje? K tomu musí zaručene prísť aj maslová vôňa opečenej žemle. A kúzlo je na stole.
Ingrediencie:
- 2 kaprie hlavy (skelet, zvyšky)
- 5 bobkových listov
- ½ lyžice celého čierneho korenia
- ½ lyžice nového korenia
- ocot
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 100 g koreňovej zeleniny
- 1 ks cibule
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ
- 2 litre vody
Postup:
- Umyté zvyšky kapra dáme do hrnca spolu s korením, soľou, octom, vodou a privedieme do varu.
- Medzitým si koreňovú zeleninu nastrúhame na strúhadle.
- Po 25 minútach vývar scedíme.
- Z masla a múky si urobíme svetlú zápražku, ktorú potom podlejeme vývarom.
- Do vývaru pridáme nastrúhanú zeleninu a varíme ešte 25 minút.
- Nakoniec do polievky pridáme kúsky ryby (ak nejaké máme).
- Podávame s opečeným rožkom.
Radi by ste uvítali zmenu a dopriali si kapra v inej podobe? Máme pár nápadov!
Zobraziť viac receptov
Rybia polievka z filé
Ak by ste si radi dopriali vianočnú rybiu polievku, ale nemáte príležitosť mať kapra, môžete skúsiť polievku z filé. Je jednoduchá a po chuťovej stránke uspokojí.
Ingrediencie:
- 2 lyžice masla
- 2 stredne veľké cibule
- petržlen
- 2 ks mrkvy
- kúsok zeleru
- 4 lyžice hladkej múky
- ½ lyžičky muškátového kvetu
- ¼ lyžičky mletého korenia
- 400 g rybieho filé
- 2 litre zeleninového vývaru
- soľ
Postup:
- Cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen nakrájame na kocky.
- Na masle orestujeme cibuľu, pridáme mrkvu, petržlen, zeler a restujeme asi 5 minút.
- Potom zaprášime múkou, chvíľu restujeme, podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme a varíme asi 20 minút.
- Keď je zelenina mäkká, pridáme na kúsky nakrájané filé.
- Varíme asi 10 minút do zmäknutia, nakoniec dochutíme muškátovým kvetom.
Mimo týchto receptov na vianočnú rybiu polievku si môžete dopriať aj inšpiráciu v podobe celého štedrovečerného menu. Mrknite sa!
Maďarská rybia polievka
Trochu pikantná a rezná, ale kto to má rád, musí ochutnať. Intenzívny vývar z rýb s veľkými kusmi mäsa sa snúbi s paprikovým nádychom.
Ingrediencie:
- 70 dkg ostrieža a sumca (alebo inej ryby)
- 70 dkg kaprích chvostov
- 50 dkg cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 l vody
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
- 2 lyžice papriky
- 1 lyžička pálivej papriky
- 50 dkg rybieho mäsa (môže byť aj filé)
Postup:
- Do hrnca dáme na kúsky nakrájané rybie mäso, na kocky nakrájanú cibuľu, prelisované cesnaky, vodu, soľ a korenie.
- Privedieme do varu, potom pridáme obe papriky a varíme 25 minút.
- Polievku precedíme a prepasírujeme.
- Rybie mäso alebo filé nakrájame na kúsky, osolíme a pridáme do polievky.
- Varíme ešte asi 15 minút do mäkka.
Ako na túto jemne pikantnú vianočnú rybiu polievku? Pozrite sa na videorecept:
Falošná rybia polievka bez ryby s vaječnými haluškami
Ak nemáte radi rybiu polievku, či už kvôli jej vôni alebo chuti po rybách, máme pre vás takú odľahčenú variantu. Zaiste si to obľúbia aj tí, ktorí by si túto dobrotu dali, ale z nejakého dôvodu si rybu nemôžu dopriať.
Ingrediencie:
- 90 g masla
- 120 g krupice
- 1 petržlen
- ½ väčšieho zeleru
- 3 mrkvy
- 1 l vývaru (zeleninový, mäsový)
- 1 žĺtok
- 100 ml smotany
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Na knedličky:
- 2 vajcia
- 1 menšia cibuľa
- maslo
- 1 lyžička hladkej múky
- strúhanka
- ½ lyžice majoránky
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- korenie
Postup:
- Zeleninu si nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Na masle si osmažíme krupicu a pridáme zeleninu, ochutíme.
- Podlejeme vývarom a varíme asi 20 minút.
- Ku koncu pridáme smotanu a zjemníme vaječným žĺtkom.
- Necháme prejsť varom a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Príprava knedličkov:
- Halušky pripravíme tak, že si na kocky nakrájame cibuľu a polovicu osmažíme na masle, pridáme 1 vajce, ako by sme robili miešané vajíčka.
- Zmes necháme mierne schladiť, potom primiešame druhé vajce, najemno nakrájaný zvyšok cibule, prelisovaný cesnak, múku, soľ, korenie a strúhanku tak, aby sme z tejto konzistencie vytvarovali knedličky.
- Knedličky varíme vo vriacej osolenej vode do vyplávania.
- Ak chceme, podávame polievku s osmaženým rožkom.
Pokiaľ budete túto polievku tento rok variť prvýkrát, vôbec sa toho nebojte.
Nie je to až také náročné a pri dodržaní postupu sa dočkáte vytúženého výsledku.
Táto delikatesa všeobecne nepotrebuje žiadne vylepšenia, záverom ale poteší osmažená žemľa alebo rožok na masle, ktoré polievke dodajú ten správny šmrnc.
Ak máte celého kapra na spracovanie, určite využite aj jeho vnútornosti, tj ikry a mliečie.
Ide totiž o úžasnú delikatesu, ktorú môžete pridať do polievky na zahustenie, ale tiež si mliečie usmažiť napríklad vo vínnom cestíčku.