Hľadáte ten pravý recept na predjedlo na vašu vianočnú tabuľu?
Či už hľadáte niečo vegánske, vegetariánske, keto, bez lepku alebo len tak podľa chuti, určite si vyberiete.
Pripravili sme pre vás tie najlahodnejšie vianočné predjedlá, po ktorých sa zapráši.
Poďte sa na to pozrieť. Ako bonus pre vás máme k jednému predkrmu nachystaný aj videorecept.
Recept na vajcia plnené avokádovým krémom
Hľadáte niečo ľahké, dobré a tiež pre oči pekné? Vyskúšajte tieto nadčasové vajcia. Sú dokonca keto a neobsahujú žiadny lepok.
Ingrediencie:
- 6 vajec uvarených natvrdo
- 1 veľké avokádo
- 3 lyžičky limetkovej šťavy
- 1 lyžička čerstvého koriandra
- soľ a korenie podľa chuti
Na ozdobu:
- na kocky nakrájané malé paradajky
- lístočky koriandra
Postup:
- Vajcia olúpte, rozkrojte napoly, vydĺbnite žĺtky a dajte ich bokom.
- Do mixéra dajte vydlabné avokádo, limetkovú šťavu, koriander, soľ, korenie a 3 žĺtky.
- Rozmixujte do hladka.
- Zmes naplňte do cukrárskeho vrecka a ozdobte ňou vydlabané bielky.
- Nadekorujte ich konármi koriandra a paradajkami.
Chrumkavé vianočné predjedlo s lososom
Losos je famóznou rybou, ktorá už u niektorých doplávala až na sviatočný stôl. Milujete ryby alebo si naopak žiadne na štedrovečernej večeri nedopriate? Potom stojí za to vyskúšať tento recept na chrumkavé vianočné predjedlo.
Ingrediencie:
- 1 balenie slaných oblátok
- 1 balenie údeného lososa (cca 100 g)
- 150 g lučiny (alebo iného čerstvého syra)
- 50 g kyslej smotany
- pažítka na ozdobu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Nachystajte si krém. Vyšľahajte lučinu s kyslou smotanou do hladkej zmesi. Ku koncu dochuťte lyžičkou citrónovej šťavy, soľou a korením.
- Hotový krém natlačte do cukrárskeho vrecka a ozdobte ním sušienky.
- Na vrch krému posaďte kúsky lososa a ozdobte kúskom pažítky.
Párky v cestíčku s horčičným dipom
Pre milovníkov mäsa máme skvelú správu. Mysleli sme aj na vás! Párky v cestíčku sú možno už dosť ohrané, ale určite si v nich niektorí z vás nájdu to svoje. Navyše s týmto parádnym dipom to bude stáť za to!
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 6-8 párkov (podľa veľkosti)
- ½ hrnčeka dijonskej horčice
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice bourbonu (môžete nahradiť jablčným muštom)
- vajcia na potretie
Postup:
- Listové cesto si vyvaľkajte, rozdeľte na 12 dielikov a do každého dielika zamotajte polovicu párku. Ak sú párky dlhšie, pokojne ich rozdeľte na tretiny.
- Potom ich potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť podľa návodu na obale lístkového cesta. (Niektoré sa pečú na nižšiu teplotu, niektoré na vyššiu.)
- Medzitým si nachytajte dip. Zmiešajte horčicu s medom a bourbonom (alebo muštom) a je hotovo.
- Dip servírujte spolu s párkami na ich namáčanie.
Recept na kanapky s krémom z červenej repy
Červená repa sa dostáva stále viac do popredia a stáva sa obľúbenou potravinou nielen v slanej kuchyni, ale aj v tej sladkej. Ochutnajte tento dokonalý recept z kategórie vianočných predjedál a presvedčte sa sami, že tomu nemožno nič vytknúť.
Ingrediencie:
- 400 g varenej červenej repy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vanička tvarohu (polotučného)
- soľ, korenie
- slané sušienky alebo na kolieska nakrájané rožky
Na ozdobu:
- kyslá smotana
- vlašský orech
Postup:
- Červenú repu nakrájajte na kocky a vhoďte do mixéra spolu s prelisovaným cesnakom.
- Mixujte, kým z toho nebude hladká kaša.
- Pridajte vaničku tvarohu, soľ, korenie podľa chuti a mixujte ďalej, kým nie je zmes hladká a nadýchaná.
- Krém natlačte do cukrárskeho vrecka a ozdobte ním jednohubky.
- Ako dekoráciu odporúčame pokvapkať rozšľahanou kyslou smotanou a na vrch dať vlašský orech.
Vaše občerstvenie môžete obohatiť aj o ďalšie jednohubky. Prečítajte si článok, v ktorom nájdete 5 lahodných receptov na jednohubky z lístkového cesta.
Zobraziť viac receptov
Plnené jednohubky z tortilly + videorecept
Niektorí ste možno už mali tú česť ochutnať tortilly v mnohých podobách. A tým, ktorí ešte neochutnali (ale aj tým, čo už ochutnali a majú ich radi), odporúčame túto dobrotu. Nezabudnite sa pozrieť na videorecept. Sú tam aj ďalšie tipy.
Ingrediencie:
- 400 g čerstvého syra typu lučina
- 30 g vášho obľúbeného dresingu
- 2 jarné cibuľky
- 4 tortilly
- 1 vrecko čiernych olív
- ½ hrnčeka strúhaného čedaru
- ½ hrnčeka na kocky nakrájaného stopkatého zeleru
- ½ hrnčeka na kocky nakrájanej červenej papriky
Postup:
- V mise si zmiešajte čerstvý syr s dresingom a nasekanou jarnou cibuľkou.
- Touto zmesou potrite každú tortillu, na to nasypte nakrájané olivy, zeler, papriku a čedar.
- Tortilly zrolujte a zabaľte do alobalu. Dajte na 2 hodiny alebo na noc odležať do chladničky.
- Druhý deň sa môžete pustiť do krájania.
- Tortilly nakrájajte asi na 2,5 cm hrubé kolieska a je hotovo.
Videorecept je tu:
Uhorkové jednohubky s hummusom
Ďalší skvelý tip na zdravé vianočné predjedlo, ktoré sa dokonale hodí pre vegánov, vegetariánov aj celiakov. Dobrou správou navyše je, že tento recept je super jednoduchý a rýchly na prípravu.
Ingrediencie:
- 1 šalátová uhorka
- ½ hrnčeka hummusu
- 1 lyžička kokosového oleja
- korenie, chilli na posypanie
- hrozienka
- mandľové plátky
Postup:
- Na lyžičke kokosového oleja orestujte hrozienka, po chvíľke vypnite plameň a prisypte mandľové plátky. Ešte chvíľku všetko v horúčave pražte.
- Hummus dajte do cukrárskeho vrecka a ozdobte na kolieska nakrájanou uhorkou.
- Každú jednohubku poprášte chilli s korením a ozdobte 2 hrozienkami a 3 plátkami mandlí.
Pokiaľ sa chcete inšpirovať ďalšími druhmi nátierok, prečítajte si článok so šiestimi lahodnými nátierkovými receptami, ktoré využijete pri najrôznejších slávnostných udalostiach.
Francúzske tartaletky s karamelizovanou cibuľkou
Francúzske koláčiky tartaletky sú známe ako sladké dezerty, ale aj ako slané delikátne koláčiky. Robia sa ako veľké okrúhle koláče, ale aj v podobe týchto jednohubiek. Sú výborné ako teplé, tak za studena podávané, a tiež patria medzi úžasné predjedlá na Vianoce.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 a ⅓ hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka masla
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 3-6 lyžíc ľadovej vody
Na náplň:
- 1 lyžica olivového oleja
- 6 stredných červených cibúľ (nakrájaných na plátky)
- 1 lyžica balzamikového octu
- 3 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžica medu
- soľ a korenie
- 170 g syra typu feta
- 60 g krémového syra
- 1 vajce
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
Postup:
- Preosejte si múku a pridajte do robota spolu s cukrom a soľou a trochu krátko premiešajte.
- Pridajte polovicu masla, krátko premiešajte. Potom pridajte zvyšok masla a zase krátko premiešajte.
- Hrudky z masla môžu zostať, ale nemali by byť väčšie ako veľká šošovica.
- Teraz už po dvoch lyžiciach pridávajte ľadovú vodu. Dávajte pozor na konzistenciu, cesto by nemalo byť lepivé.
- Takto pripravené cesto uplácejte do bochníčku, zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na hodinku do chladničky.
- Po vychladení nechajte cesto aspoň 10 minút pri izbovej teplote a môžete sa pustiť do váľania.
- Nájdite si formičku, ktorá bude asi raz tak väčšia, než je priemer formičky na muffiny (napríklad menšiu misku alebo širší hrnček).
- Z vyvaľkaného cesta, asi 5 mm vysokého, vykrajujte kruhy.
- Hotové kolieska ukladajte do jamiek na muffiny, pekne ich rozprestrite, okraje cesta by mali mierne vykukovať.
- Cesto potom na dne prepichajte vidličkou a dajte aj s pekáčikom do chladničky, než si pripravíte náplň.
- Na troške oleja si orestujte cibuľku, miešajte len občasne, trvá to 2-3 minúty.
- Potom cibuľku prikryte pokrievkou a nechajte ešte 8-10 minút dusiť na miernom ohni.
- Pridajte cukor, balzamikový ocot, med, trochu soli a korenia a varte ešte 10 minút, kým cibuľka neskaramelizuje (občas premiešajte).
- Pripravte si syrovú plnku. Oba syry, vajcia a petržlenovú vňať vyšľahajte do hladkej konzistencie.
- Na dno každého cesta dajte lyžicu cibule, na to rozdeľte syrovú zmes.
- Pečte na 175 °C asi 20 minút.
Jednoduchý recept na vianočné predjedlo – bruschetta s paradajkami
Hľadáte niečo veľmi rýchle a dobré? Potom neváhajte vyskúšať túto taliansku dobrotu. Paradajky sú veľmi zdravé a bohaté na vitamín C. Ten vám pomôže lepšie využiť železo, ktoré si doprajete v ďalších chodoch.
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa
- 6 stredných paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ a korenie
- bageta alebo toastový chlieb
- sušená petržlenová vňať
- čerstvá bazalka
Postup:
- Cibuľku nakrájajte nadrobno a orestujte ju na olivovom oleji.
- Jeden strúčik cesnaku nakrájajte nadrobno a pridajte k cibuľke.
- Paradajky umyte, nakrájajte na kocky a pridajte k zosklovatenej cibuli.
- Za občasného miešania paradajky poduste do zmäknutia tak dlho, kým sa väčšia časť šťavy neodparí.
- Nakoniec ich dochuťte soľou a korením.
- Bagetu si nakrájajte na plátky a opečte v sendvičovači dochrumkava.
- Do malej misky si prelisujte druhý strúčik cesnaku, pridajte petržlenovú vňať a 2 lyžice olivového oleja.
- Každý plátok opečenej bagety potrite hotovým bylinkovým olejom a na to rozprestrite paradajkovú zmes.
- Na ozdobu každého kúsku použite lístoček bazalky.
A čo vaše vianočné menu, už ho máte zostavené? Robíte si každý rok niečo iné, alebo držíte tradíciu?
Dúfame, že vás aspoň jeden z týchto receptov osloví natoľko, že sa stane vašou vianočnou tradíciou.