Pečenie cukroviniek sa blíži.
Pokiaľ premýšľate, aké druhy tento rok napiecť, máte naozaj pestrý výber.
Pre inšpiráciu však môžete využiť aj tieto recepty na medvedie labky v siedmich variantoch.
Ide o cukrovinky s orechovou chuťou, ktoré sa rozplývajú na jazyku.
Tradičné medvedie labky so škoricou
Medvedie labky si môžete pripraviť podľa tohto tradičného receptu. S týmto nič nepokazíte.
Ingrediencie:
- 200 g masla
- 270 g polohrubej múky
- 10 g mletých orechov
- 2 žĺtky
- 150 g cukru múčky
- 30 g kakaa
- mletá škorica
- citrónová kôra z ½ citróna
- 4 mleté klinčeky
Postup:
- Zo surovín vypracujeme cesto.
- Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme chladiť cez noc do chladničky.
- Druhý deň cestom plníme vymastené formičky.
- Pečieme pri 180 °C asi 20 minút.
- Ešte horúce vyklopíme z formičiek a obalíme v cukre múčka.
Pozrite sa tiež na videorecept na medvedie labky so škoricou:
Zdravé bezlepkové medvedie labky s čokoládou
Fitness recept na medvedie labky je tiež samozrejmosťou. Stačí nahradiť pár surovín a odľahčený variant bez lepku je na svete.
Ingrediencie:
- 50 g mascarpone alebo čerstvého syra typu Lučina
- 80 g masla
- 1 vajíčko
- 100 g kokosovej múky
- 200 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžička kakaa
- 10 lyžičiek erytritolu
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 1 lyžička mletej škorice
- lyžička mletého klinčeka
- 30 ml rumu
- 3 lyžice nastrúhanej viacpercentnej čokolády
- Erytritol na obalenie
Postup:
- Suroviny zmiešame, plníme formičky.
- Pečieme na 200 °C po dobu 20 minút.
- Hneď vyklopíme a obalíme v mletom erytritole alebo cukre.
Čokoládové medvedie labky so špaldovou múkou
Recept na medvedie labky môže byť obohatený aj o čokoládu. A to ocenia najmä milovníci tejto suroviny.
Ingrediencie:
- 700 g špaldovej múky
- 300 g práškového cukru
- 300 g vlašských orechov (mletých)
- 500 g masla
- horká čokoláda (viacpercentná)
- ¼ lyžičky škorice
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- Zo surovín spracujeme cesto.
- Zabalíme do fólie a dáme cez noc chladiť do chladničky.
- Cesto dáme do maslom vymastených formičiek.
- Pečieme na 200 °C asi 15 minút.
- Ešte horúce vyklopíme a obaľujeme v cukre.
Tip: Vyskúšajte aj orieškové vianočné rožteky.
Zobraziť viac receptov
Medvedie labky z tatraniek
Tatrankové medvedie labky sú obľúbeným variantom, ktorý je rýchly a navyše nevyžaduje použitie orieškov. Pokiaľ teda nemáte po ruke oriešky, vyskúšajte tento recept. Ľutovať nebudete.
Ingrediencie:
- 3 ks orieškových tatraniek
- 190 g masla alebo Hery
- 75 g cukru múčky
- 1 vajce
- 225 g hladkej múky
- 1 lyžica kakaa
Postup:
- Tatranky namelieme alebo nastrúhame, zmiešame s ostatnými ingredienciami.
- Plníme vymastené formičky.
- Pečieme pri 200 °C cca 20 minút.
- Ešte horúce vyberieme a obaľujeme v cukre.
Medvedie labky so škvarkami
Bravčové škvarky a sladké? Ide to dohromady? Áno! Stačí vyskúšať.
Ingrediencie:
- 800 g hladkej múky
- 150 g cukru múčky
- 3 vajcia
- 350 g mletých škvariek
- 100 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice kakaa
- kôra z ½ citróna
- 150 g masla
- ½ prášku do pečiva
- cukor múčka na obalenie
Postup:
- Zo surovín spracujeme cesto a dáme do chladničky aspoň na pol hodiny odpočinúť.
- Cestom potom plníme vymastené formičky.
- Pečieme pri 190 °C asi 20 minút.
- Po upečení vyklopíme z formičiek a obalíme v cukre.
Sadlové medvedie labky s vlašskými orechmi
Sadlo doplnené do cesta na medvedie labky dodá potrebnú vláčnosť. A po chuťovej stránke sú tiež výborné.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 200 g mletých vlašských orechov
- 200 g cukru múčky
- 300 g bravčového sadla
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- cukor múčka na obalenie
Postup:
- Zo surovín vypracujeme cesto.
- Necháme ho 15 minút odpočívať v chlade.
- Potom plníme vymastené formičky.
- Pečieme pri 170 °C asi 20 minút.
- Po upečení vyklopíme a obaľujeme v múčke.
Najlepšie kokosové medvedie labky
Vôňa kokosu je tu zastúpená namiesto orieškov. Napriek tomu však patrí k obľúbeným. Môže nadchnúť tých, ktorí oriešky nemôžu jesť alebo ich nemajú radi.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 250 g masla
- 200 g kokosovej múčky
- 300 g cukru múčky alebo strúhaného kokosu (podľa hustoty cesta)
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- cukor múčka alebo čokoláda na obalenie
Postup:
- Zo surovín spracujeme cesto.
- Tým potom plníme vymastené formičky.
- Pečieme pri 160 °C dozlatista.
- Ešte horúce obalíme v cukre alebo po vychladení máčame polovice v čokoláde.
Medvedie labky sú formičkovými vianočnými cukrovinkami, ktoré sú ľahké na prípravu.
Výhodou je, že ich už nemusíme ďalej zdobiť, ako je to potrebné pri iných druhoch cukroviniek.
Na dokonalosť postačí obalenie v práškovom cukre, kto má rád, môže však namočiť v čokoláde.
Ak ste medvedie labky ešte nejedli, chutia po orieškoch, kakau, škorici a majú jemný nádych citrónu.
Vďaka prítomnému tuku sa na jazyku rozplývajú a sú neodolateľné.
Tuk v tomto prípade môže znamenať maslo, rastlinný stužený tuk alebo dokonca sadlo.
Zo sadla sa dajú urobiť aj okrem iného ďalšie výborné sadlové cukrovinky.