Ste fanúšikmi maku, ale rezance či škubánky si na vianočnej tabuli nedokážete predstaviť?
Prečo neskúsiť niečo chutné, netradičné a pritom úplne jednoduché?
Upečte si niektorý z našich receptov na makové vianočné cukrovinky a uvidíte, že nebudete ľutovať!
Tradičné makové rožky
Sú nevšedné, lahodné a priamo sa vám rozplynú na jazyku.
Čo budete na rožky z maku potrebovať?
- 250 g hladká múka
- 100 g mak mletý
- 80 g cukru múčka
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 200 g masla
- 1 žĺtok
- Na obalenie: cukor múčka + vanilkový cukor
Postup:
- Múčkový cukor s hladkou múkou preosejte do misy, pridajte ostatné ingrediencie a vypracujte hladké cesto.
- Zabaľte ho do fólie a dajte na hodinku odpočinúť do chladničky.
- Potom odtrhávajte kúsky cesta a tvarujte z nich rovnako veľké rožky, ktoré naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložte do rúry predhriatej na 160 °C a pečte zhruba 12-13 minút (záleží na rúre). Ešte teplé rožky obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Zobraziť viac receptov
Makové cukrovinky s lekvárom
Každý pokrm by mal lahodiť oku, a preto si dajte záležať a s jednotlivými druhmi cukroviniek si trochu vyhrajte.
Prečo robiť obyčajné makové kolieska, keď to môže byť hviezdička, že?
Ingrediencie na lekvárové makové cukrovinky:
- 200 g hladkej múky
- 120 g masla (kto chce, môže zameniť za margarín)
- 70 g cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 2 – 3 lyžice mletého maku
- Na náplň: 100 g lekváru
- Na polevu: 100 g cukru múčka, 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy a 1 lyžica vriacej vody.
Príprava základu:
- Múku s cukrom preosejte do misy, pridajte mletý mak, žĺtky, zmäknuté maslo a vareškou trochu prepracujte.
- Potom varešku odložte a rukami vypracujte hladké cesto, ktoré vytvarujte do valčeka, zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 1 až 2 hodiny odpočinúť do chladničky (cesto si môžete zarobiť aj deň vopred).
- Keď je cesto dostatočne oddýchnuté, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske (ak máte silikónovú dosku aj valček, tak múku nepotrebujete) na 0,5 cm hrubý plát.
- Pomocou formičky z neho vykrájajte hviezdičky, polovicu nechajte plnú a druhú polovicu vždy uprostred ešte vykrojte malým kolieskom, aby bola hviezdička dierkovaná.
- Pripravené hviezdičky preložte na plech, ktorý si ešte predtým vyložte papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 150 °C.
- Dĺžka pečenia je individuálna podľa rúry, stačí, keď si postrážite, aby boli hviezdičky upečené doružova. Hotové hviezdičky preložte ešte horúce na podložku alebo tácku a nechajte ich vychladnúť.
Príprava náplne:
- Do menšieho kastrólika dajte lekvár, zalejte griotkou a krátko spoločne povarte.
- Hneď potom prelejte do misky a nechajte náplň vychladnúť.
Príprava citrónovej polevy:
- Preosejte práškový cukor do malej misky, pridajte čerstvú citrónovú šťavu, vriacu vodu a lyžicou, vidličkou alebo malou vareškou (nesmie byť mastná) miešajte, kým nevznikne biela poleva, ktorá má veľmi jemnú a hladkú konzistenciu.
- Nakoniec vždy na plnú hviezdičku natrite marmeládu, zakryte vykrojenou hviezdičkou a zľahka pritlačte (dajte pozor, nech cukrovinky neprasknú).
- Zlepené hviezdy potrite citrónovou polevou a nechajte dôkladne zaschnúť. Potom ich uložte do chladu a nechajte ich odležať.
Namiesto lekváru môžete skúsiť lineckú či nejakú pikantnú marmeládu. Griotku môžete nahradiť rumom (Tuzemákom). Miesto citrónovej polevy je skvelá aj čokoládová (ale stačí len počkať) alebo žĺtková. Pre ďalšie polevy sa inšpirujte v našom článku na polevy na vianočné cukrovinky.
Zdravé cukrovinky s mletým makom
Dávate prednosť celozrnným výrobkom?
Ak áno, tak skúste tieto makové očká, ktoré sú z celozrnnej špaldovej múky.
Napriek tomu, že sú bez cukru, vôbec to nie je poznať a chutia božsky.
Ingrediencie na tieto cukrovinky s mletým makom
- 200 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
- 85 g mletého maku
- 130 g masla
- 2 vajcia
- 4 vrchovaté polievkové lyžice medu
- štipka soli
- sušené ovocie na ozdobu (ideálne sú čerešne, ale záleží na tom, čo máte radi)
Postup:
- Do misy dajte mletý mak, špaldovú múku, med, štipku soli, vajcia a zmäknuté či rozpustené maslo.
- Vareškou vypracujte hladké cesto a nechajte ho 30 minút odpočinúť, aby naležalo.
- Potom odoberajte rovnako veľké kúsky cesta a tvarujte z nich guľôčky, preložte ich na plech s papierom na pečenie, urobte v nich pomocou varešky jamku ako oko alebo ich nožom rozrežete krížom.
- Otvor, ktorý vznikne, zaplňte sušeným ovocím (niekto tiež dáva mandle alebo napríklad kompótované jahody).
- Naplnený plech vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte zhruba 12 až 15 minút, podľa toho, aké sú očká veľké, a podľa typu rúry.
Mak je obľúbenou ingredienciou mnohých gazdiniek, a to nielen vďaka svojej vynikajúcej a veľmi charakteristickej chuti, ale aj pre obsah zdraviu prospešných látok, ktoré prospievajú nášmu telu (vápnik, draslík, vláknina, horčík, železo, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny atď.).
Úplne bezkonkurenčná je ako náplň do buchiet a závinov. Pokiaľ však radi experimentujete, môžete mak využiť ako ingredienciu do vianočných cukroviniek. Ľahko tak napríklad z obyčajných lineckých hviezdičiek urobíte makové a pod.
Viete, že si potrpíme na hľadanie rôznych receptúr. Nedávno sme vám napríklad odporúčali cukrovinky z ovsených vločiek.
Máte nejaký obľúbený recept, o ktorý by ste sa s nami radi podelili? Neváhajte a pošlite nám ho, my ho radi vyskúšame.