Máte radi kokos a zároveň nechcete alebo nemôžete pri pečení cukroviniek používať klasickú múku?
Máme pre vás recepty na vianočné cukrovinky z kokosovej múky!
Sú krehké, vláčne a na rozdiel od mnohých iných druhov nepotrebujú čas na odležanie.
Zabudnite na tradičné kokosky, nápaditých variantov existuje oveľa viac.
Tvary a zdobenie už budú záležať len na vašej fantázii.
Bezlepkové vianočné cukrovinky z kokosovej múky
Lahodnú chuť týchto cukroviniek zaisťuje spojenie kokosu, vanilky a čokolády. Uvidíte, že tieto rožky zachutia každému.
Ingrediencie:
- 3/4 šálky kokosovej múky
- 1/3 šálky nerozpusteného kokosového oleja
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1 vajce
Na polevu
- 1/3 šálky horkej čokolády
- 1 PL drvených tekvicových semienok
- 1 čajová lyžička sušeného kokosu
Postup:
- Všetky ingrediencie dajte do misy a miešajte, kým sa nevytvorí drobenka.
- Pokiaľ je zmes veľmi drobivá, môžete pridať malé množstvo kokosového oleja.
- Zmes vytvarujte do tvaru gule a zabaľte do potravinovej fólie.
- Dajte na 15 minút do chladničky, aby cesto stuhlo.
- Potom bude cesto pevné, ale stále sa bude drobiť, keď ho vezmete do rúk. To je v poriadku.
- Vezmite jednu polievkovú lyžicu cesta a vytvarujte guľôčku, ktorú potom premeňte na valček a vytvorte tvar rožku.
- Postup opakujte so zvyšným cestom.
- Pokiaľ chcete, posypte pred pečením rožky kokosovou múkou.
- Vianočné cukrovinky z kokosovej múky vložte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 6 až 8 minút, kým nebudú po stranách svetlo zlatisto hnedé.
- Nechajte vychladnúť a potom cukrovinky ozdobte rozpustenou čokoládou, kokosom a tekvicovými semienkami.
Hviezdičky s kokosom a mandľami
Chuť kokosu a mandlí robí z týchto cukroviniek skvelý gurmánsky zážitok. Trstinový cukor možno nahradiť aj medom.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
- 1/3 šálky kokosovej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1 vajce
- 3 PL rozpusteného a vychladeného kokosového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 2 PL rastlinného mlieka, mandľového alebo kokosového
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/8 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- štipka soli
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešajte mandľovú múku, kokosovú múku, prášok do pečiva a soľ.
- V inej mise rozšľahajte vajcia a potom pridajte cukor, kokosový olej, vanilku a mandľový extrakt.
- V tejto fáze môžete použiť aj elektrický mixér.
- Miešajte, kým sa hmota úplne nespojí.
- Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte, kým nevznikne husté cesto.
- Pokiaľ sa vám cesto lepí, pridávajte po jednej lyžici kokosovej múky, kým sa z neho nevytvoria gule a cesto pôjde ľahko vyváľať.
- Cesto položte na pracovnú dosku medzi dva listy pergamenového papiera.
- Rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm.
- Cesto vykrájajte pomocou obľúbených vykrajovačov, napríklad hviezdičiek.
- Kokosové hviezdičky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 8-10 minút.
- Keď cukrovinky chladnú, pripravte si polevu.
- Zmiešajte práškový cukor, vanilku, mandľový extrakt a soľ s rastlinným mliekom.
- Poleva by mala byť pomerne hustá.
- Pokiaľ je príliš riedka, pridajte viac práškového cukru.
- Rovnako tak, pokiaľ je príliš hustá, pridajte viac rastlinného mlieka.
- Po vychladnutí vianočné cukrovinky z kokosovej múky ozdobte polevou podľa vašich predstáv.
Mandle k vianočnému pečeniu neodmysliteľne patria. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na cukrovinky z mandľovej múky.
Vianočné sušienky s kokosovou múkou
Jedinečné cukrovinky, ktorými okúzlite všetky návštevy. Stačí len vykrajovače, ktoré používate na pečenie perníčkov, a tento recept!
Ingrediencie:
- 3/4 šálky kokosovej múky
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 šálky + 2 PL tekutého kokosového oleja
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- niekoľko PL vody
Postup:
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia, cukor, kokosový olej, vanilku a soľ.
- Pridajte kokosovú múku a prášok do pečiva.
- Zmiešajte dohromady, kým sa z ingrediencií nevytvoria gule.
- Pokiaľ sa vám nedarí vytvoriť guľu, pokračujte v pomalom pridávaní ďalšej kokosovej múky.
- Misu s cestom vložte na 5-10 minút do chladničky.
- Pomocou valčeka cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vykrajovačmi vykrájajte preferované tvary.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Kokosové cukrovinky vložte na plech s papierom na pečenie a vložte na 8-10 minút do rúry.
- Pečte do zlatista.
- Keď cukrovinky chladnú, pripravte si polevu.
- V mise vyšľahajte práškový cukor s malým množstvom vody.
- Vodu pridávajte postupne po lyžičkách, pokiaľ nebude poleva hustá, ale stále roztierateľná.
- Naplňte polevou zdobiace vrecko a začnite zdobiť, poleva stuhne do 10 minút.
Zobraziť viac receptov
Nepečené kokosové guľôčky
Pokiaľ nemáte doma ricottu, nezúfajte, môžete ju nahradiť gréckym jogurtom alebo mascarpone. Len dávajte pozor na konzistenciu, aby sa dali tvoriť guľôčky. Pokiaľ je cesto riedke, pridajte viac kokosovej múky.
Ingrediencie:
- 125 g kokosovej múky
- 250 g ricotty
- 60 g cukru
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 2 PL strúhaného kokosu na ozdobu
Postup:
- Najprv dôkladne zmiešajte v mise ricottu s cukrom.
- Pridajte citrónovú kôru a nakoniec kokosovú múku.
- Miešajte, kým nezískate mäkkú, ale zároveň pevnú zmes, z ktorej môžete vytvoriť guľôčky.
- Na jednu guľôčku budete potrebovať približne jednu plnú čajovú lyžičku cesta.
- Cesto obaľte v kokosovej múke, aby sa vám s ním lepšie pracovalo, a rozvaľkajte v dlaniach.
- Na záver guľôčky obaľte v strúhanom kokose.
- Skladujte v chladničke.
Kokosové guľôčky Rafaelo nie sú jedinými nepečenými cukrovinkami, ktoré si môžete pripraviť. Skúste tiež rozmanité recepty na Mozartove gule.
Linecké cukrovinky z kokosovej múky
Linecké sa dá upiecť v mnohých variantoch. Ozvláštnite jeho chuť trochou kokosu.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
- 1/2 šálky kokosovej múky
- 3/4 šálky zmäknutého masla
- 3/4 šálky trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1/8 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- marmeláda podľa vlastného výberu na zlepenie
Postup:
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej peny.
- Pridajte vajcia a extrakty a ešte raz vyšľahajte, kým sa nespoja.
- V inej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie, vrátane mandľovej múky, kokosovej múky, škrobu a soli.
- Suché prísady prilejte k mokrým a dobre premiešajte, kým sa všetko nespojí dohromady.
- Vypracované cesto rozdeľte na polovicu, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Následne cesto rozvaľkajte a vykrájajte z neho tvary lineckých cukroviniek, z jednej polovice spodnej časti, z druhej polovice vrchnej časti s otvorom v strede.
- Predhrejte si rúru na 170 °C.
- Vianočné cukrovinky z kokosovej múky dajte na plech s papierom na pečenie a pečte približne 8-10 minút.
- Keď cukrovinky vychladnú, zlepte ich pomocou marmelády.
Vyskúšajte aj ďalšie druhy obľúbených lineckých cukroviniek! S kakaom, orechmi alebo v dia podobe.
Vianočné stromčeky z kokosu a citróna
Chutné vianočné cukrovinky, ktoré môžete ozdobiť nielen kokosom, ale aj mandľami či orieškami.
Ingrediencie:
- 150 g hladkej múky
- 100 g kokosovej múky
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
Na polevu
- 1 citrón (kôra aj šťava)
- 150 g práškového cukru
- 100 g strúhaného kokosu
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku s kokosovou múkou.
- Maslo utrite s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Pridajte vajcia a nakoniec múku.
- Všetko dobre prepracujte, pokiaľ nevznikne hladké cesto.
- Cesto vytvarujte v guli a zabaľte do potravinovej fólie.
- Dajte na 2 hodiny do chladničky.
- Vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 5 mm a pomocou vykrajovača vykrájajte vianočné stromčeky.
- Vykrájané cukrovinky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 12-15 minút pri teplote 170 °C.
- Nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí si pripravte kokosovú polevu.
- Do misy dajte práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a 4-5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy.
- Poleva musí byť hladká, ale nie príliš tekutá.
- Vianočné stromčeky potrite polevou a posypte strúhaným kokosom.
Prečo piecť vianočné cukrovinky z kokosovej múky?
Prevažná väčšina tradičných receptov na vianočné cukrovinky obsahuje klasickú bielu múku. Tú možno ale v prípade potreby, alebo ak chcete cukrovinky „urobiť“ zdravšie, nahradiť múkou špaldovou, mandľovou alebo kokosovou. Tá sa ale vo väčšine prípadov nepoužíva samostatne, ale v kombinácii s ďalšími druhmi múk.
Kokosová múka má typickú jemnú vôňu aj chuť kokosu, zároveň obsahuje veľké množstvo vlákniny, bielkovín a je tiež bezlepková. Recepty na vianočné cukrovinky z kokosovej múky sú nielen lahodné, ale zároveň cukrovinky vydržia oveľa dlhšie vláčne a krehké. V neposlednom rade má kokosová múka nízky glykemický index a môžu ju tak konzumovať aj osoby trpiace cukrovkou.