Ako sa oslavujú rumunské Vianoce v Drakulovej vlasti? Zoznámte sa s rumunskými zvykmi, v ktorých sa snúbi pohanská tradícia s kresťanstvom

Jednou z najpôsobivejších skutočností rumunských Vianoc je to, že dokázali spojiť staré pohanské zvyky a kresťanské tradície.

Výsledkom sú skutočne zaujímavé rituály.

Kedy a prečo sa koná vianočná zabíjačka?

Ako vyzerá tradičné vianočné koledovanie?

Čo je Cazonac?

Poďme spoločne odhaliť, ako sa oslavujú Vianoce v Rumunsku.

Kedy sa oslavujú Vianoce v Rumunsku?

Vianočné obdobie v Rumunsku začína hneď po sviatku svätého Ondreja (30. novembra), kedy podľa miestnych legiend vychádzajú na svetlo upíri a zlí duchovia. Obdobie pred Vianocami je naplnené mnohými oslavami, vrátane rumunského štátneho sviatku (1. decembra) a sviatku svätého Mikuláša (Mos Nicolae), kedy všetky deti dostávajú darčeky.

Skutočné vianočné oslavy začínajú na Štedrý deň 24. decembra. V rumunčine sa Štedrý deň nazýva Ajunul Craciunului a veselé Vianoce sa povedia Crăciun Fericit.

Veľmi obľúbenou súčasťou Vianoc v Rumunsku je spievanie kolied, známe ako colindatul. Na Štedrý deň chodia deti spievať koledy od domu k domu a vystupujú pred dospelými. Obvykle tiež tancujú. Za to dostávajú sladkosti, ovocie, tradičné koláče zvané cozonac a niekedy aj peniaze.

Poznáte rumunské vianočné tradície?

Jednou z rumunských tradícií je dodržiavanie vianočného pôstu, ktorý trvá od 14. novembra do 24. decembra. Počas týchto 40 dní pred Vianocami nesmie nikto jesť mäso, vajcia ani mlieko, až na niekoľko výnimiek, keď sú povolené ryby.

Ďalším zvykom, predovšetkým na vidieku, je organizovanie vianočnej zabíjačky. Každý rok na deň svätého Ignáca (20. decembra) obetujú rumunské rodiny na vidieku ošípané, aby mali na Vianoce bohaté jedlo. Zabíjačka je veľmi zložitým „obradom“, ktorý je súčasťou miestnych zvykov už mnoho storočí. Všetko začína skoro ráno samotnou zabíjačkou a pokračuje radom procedúr, pri ktorých sa starostlivo pripravuje všetko mäso.

Po zabití prasaťa sa členovia rodiny podelia o pokrm zvaný Pomana Porcului (bravčové milodary), ktorý sa tradične varí v kotli a skladá sa z rôznych kúskov bravčového mäsa (bôčik, pliecko, pečeň, obličky) v cesnakovej omáčke a podáva sa s polentou.

V mnohých častiach Rumunska je vianočnou tradíciou 25. decembra, že sa niekto prezlečie za kozu s pestrofarebnou maskou a obchádza okolie so spevákmi kolied. Koza sa nazýva Capra, poskakuje, tancuje a robí veľa neplechy.

Ďalšou tradíciou na Božie narodenie je bubenícka skupina alebo dubasi. Tú obvykle tvoria slobodní muži. V jednej kapele môže byť až 50 alebo 60 mužov. Okrem bubnov sa často hrá na saxofón a husle. Kapela obchádza po obci a muži spievajú koledu.

Mužská kapela dubasi.
zdroj: romaniajournal.ro

Kto nosí deťom darčeky?

Svätý Mikuláš, Sfantul Nicolae alebo Moş Nicolae, sa s veľkým ohlasom a množstvom darčekov oslavuje 6. decembra. V predvečer svätého Mikuláša si všetky rumunské deti vyčistia čižmy, položia ich k dverám alebo k oknu a idú spať v očakávaní, že ich Moş Nicolae naplní darčekmi.

Ráno tie najposlušnejšie z nich objavia v topánkach zastrčené množstvo prekvapení, väčšinou sladkosti, zatiaľ čo tie neposlušné nájdu len symbolický prútik.

Vianoce v Rumunsku boli v minulosti spojené s Dedom Mrázom alebo Moş Gerilă, toho nahradil Moş Crăciun čiže Dedo Vianoc. Darčeky deťom priváža na saniach ťahaných koňmi v noci medzi 24. a 25. decembrom.

Kto a kde necháva darčeky estónskym deťom? Zistite viac o tom, ako sa oslavujú Vianoce v Estónsku .

Čo sa je v Rumunsku na Vianoce?

Príprava štedrovečernej večere svojím spôsobom začína porážkou prasaťa, kedy sa značná časť zvieraťa premení na údenú šunku, slaninu, jaternice a ďalšie chutné pokrmy, z ktorých mnohé sa objavia na vianočnom stole.

Na Štedrý deň ráno ženy pripravujú sarmale, mäsovo-ryžové závitky zabalené do kapustového listu, podávané s polentou, pálivou paprikou a kyslou smotanou, a pečú cozonac, akýsi piškótový koláč s orechmi, kakaom a kandizovaným ovocím.

Štedrovečerná večera je bohaté jedlo s niekoľkými chodmi, ku ktorého vrcholom patrí pečené bravčové mäso, nakladaná zelenina, vynikajúci šalát boeuf. Tradíciou je tiež ciorba de perisoare, čo je mierne kyslá zeleninová polievka z kvasených otrúb a guličkami z bravčového mletého mäsa.

Okrem cozonac sú ďalšou vianočnou sladkosťou aj šišky zvané gogosi. Podľa tradície by sa na štedrovečernom menu objavilo dvanásť rôznych druhov jedál, ktoré symbolizujú dvanásť mesiacov v nadchádzajúcom roku.

zdroj: deliciousromania.com

Ako si pripraviť vlastnú sarmale?

Sarmale sú pre Vianoce v Rumunsku typickým pokrmom. V podstate sa jedná o závitky z nakladaných kapustových alebo vínnych listov blanšírovaných v osolenej vode, ktoré obsahujú zmes mletého mäsa, ryže a ľahko osmaženej cibule. Existuje mnoho variantov, ktoré závisí aj od rodín a oblastí pôvodu.

Ingrediencie:

  • 400 g bravčového mäsa
  • 400 g kapusty
  • 200 ml paradajkového pyré
  • 200 g ryže
  • 1 cibuľa
  • 80 ml oleja
  • 1 kocka bujónu
  • soľ
  • korenie
  • paprika

Postup:

  1. Listy kapusty olúpeme jeden po druhom a dobre ich umyjeme vodou.
  2. Na sporák dáme trochu vody, a keď začne vrieť, vložíme do nej na niekoľko sekúnd listy kapusty, kým nezmäknú.
  3. Potom necháme listy vychladnúť.
  4. Medzitým v hrnci na oleji opražíme nakrájanú cibuľu.
  5. Mäso, ryžu, soľ, korenie, papriku a cibuľu dáme do misy a všetky ingrediencie premiešame.
  6. Vezmeme list hlávkovej kapusty, dáme naň trochu pripravenej mäsovej zmesi a zrolujeme.
  7. Závitky vkladáme do hrnca a snažíme sa ich dať veľmi pevne k sebe, aby sa počas varenia neotvorili.
  8. Keď vložíme všetky závitky, zalejeme ich veľkým množstvom vody a varíme na miernom ohni.
  9. Keď sa začne voda variť, pridáme bujón.
  10. Varíme približne hodinu, po 45 minútach pridáme paradajkové pyré.

Podávame s polentou, feferónkou a kyslou smotanou.

zdroj: greatescapetations.com

Aké miesta v Rumunsku na Vianoce navštíviť?

Krásna rumunská príroda každoročne láka čím ďalej tým viac turistov. Aj Vianoce v Rumunsku ale majú svoje špecifické kúzlo, ktoré môžete spoznať napríklad pri návšteve niektorých známych miest.

  • Sibiu – mesto v kontinentálnej časti Rumunska je známe najmä svojim historickým centrom, ktoré postavili nemeckí osadníci v stredoveku. Na Vianoce sa tu konajú krásne adventné trhy s mnohými rozmanitými aktivitami pre deti a klasickými rumunskými vianočnými pochúťkami.

  • Brašov – obľúbenou destináciou pre vianočné sviatky je aj mesto Brašov, ktoré leží v blízkosti hôr a známeho lyžiarskeho strediska Poiana Brașov. Aj tunajšie gotické centrum je krásne vianočne zdobené a konajú sa tu trhy, kde nájdete najrôznejšie darčeky, potraviny, remeselné výrobky a dekorácie.
zdroj: romania-photo-tours.com
  • Bukurešť – najviac vyzdobené je samozrejme rumunské hlavné mesto. Koná sa tu aj veľkolepý vianočný trh, ktorý je usporiadaný a vyzdobený vo viedenskom štýle.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu