Ako sa oslavujú vianočné sviatky v najstaršej republike na svete?
Stredoveké uličky sú osvetlené tisíckami svetiel, ktoré vám nad hlavou vytvoria hviezdnu oblohu.
Z malých obchodíkov a stánkov sa line vôňa typických pochúťok, od horúcej čokolády cez syry a hľuzovky až po bombardíno a tradičné sladkosti.
Vianočné kúzlo umocňuje sugestívna krása stredovekého mestečka, ktoré sa vypína na vrchu Titano.
Kde nájdete najkrajší betlehem?
Čo nesmie chýbať na vianočnom stole?
Poďte spoločne objaviť jedinečné kúzlo Vianoc v San Maríne.
Kedy sa oslavujú Vianoce v San Maríne?
Obdobie Vianoc v San Maríne tradične trvá od 8. decembra, čiže dňa nepoškvrneného počatia Panny Márie, do sviatku Troch kráľov 6. januára. Najdôležitejším dňom je 25. december, taliansky il giorno di Natale. Veselé Vianoce sa povedia Buon Natale.
Poznáte sanmarinské vianočné tradície?
Vzhľadom na to, že San Maríno je veľmi katolícky štát, veľkú úlohu majú betlehemy. Okrem toho, že ich nájdete takmer v každej rodine, sú aj na mnohých miestach historického centra. Jeden z najslávnejších je možné obdivovať v krypte kostola svätého Petra na námestí Domus Plebis.
Vianočný stromček, ďalšia dôležitá dekorácia, bez ktorej sa sviatky nezaobídu, sa tiež zdobí 8. decembra.
Na Štedrý deň o polnoci mnoho rodín navštevuje polnočnú omšu v kostoloch v historickom centre mesta.
Kto nosí deťom darčeky?
Sanmarinské deti netrpezlivo čakajú na príchod Babbo Natale, teda Otca Vianoc. Darčeky im obvykle necháva pod stromčekom v noci 24. decembra. Rozbaľovanie darčekov sa odohráva 25. decembra ráno.
Darčeky od neho ale nie sú jediné, ktoré na nich čakajú, rovnako ako v Taliansku totiž hodné deti v noci medzi 5. a 6. januárom navštívi tiež čarodejnica Befana, ktorá ich obdaruje predovšetkým sladkosťami. Na tie si deti pred spaním pripravujú špeciálnu pančuchu.
Na koho netrpezlivo čakajú španielske deti? Spoznajte, ako sa oslavujú Vianoce v Španielsku.
Objavte podobné tipy
Čo sa je v San Maríne cez Vianoce?
Aj keď Vianoce v San Maríne sa oficiálne oslavujú až 25. decembra, mnoho rodín sa schádza pri spoločnej večeri už na Štedrý deň. Vzhľadom k stále trvajúcemu pôstu je štedrovečerná večera bezmästá, jej hlavnou súčasťou sú rozmanité pokrmy z rýb a morských plodov.
Na Boží hod vianočný sa koná veľký rodinný obed, ktorý často trvá celé popoludnie. Jedným z typických chodov sú cappelletti in brodo alebo typické plnené cestoviny vo vývare. Ďalšími typickými cestovinami sú strozzapreti, domáce cestoviny podlhovastého tvaru podávané obvykle s ragú.
K ikonickým sanmarinským dezertom, nielen počas vianočných sviatkov, patrí Torta Titano, pomenovaná podľa hory, na ktorej sa mesto San Marino nachádza. Táto špecialita sa skladá z piatich veľkých okrúhlych oblátok vyrobených z mandlí, arašidov, vajec a medu, medzi ktorými je kakaový a lieskovoorieškový krém. Chýbať samozrejme nesmie ani tradičné panettone a pandoro.
Ako si pripraviť domáce strozzapreti al ragú?
Voda a múka. Na prípravu strozzapreti, čerstvých bezvaječných cestovín s rustikálnou chuťou, stačia iba dve ingrediencie. Ľudová legenda odvodzuje ich zvláštny názov z čias, keď cirkevný štát ovládal stredné Taliansko a uvaľoval na chudobné vysoké dane. Tieto cestoviny tak boli prejavom protestu v čase, keď sa ľudia museli uspokojiť s málom.
Ingrediencie:
Cestoviny
- 400 g hladkej múky
- 200 ml vlažnej vody
- štipka soli
Ragú
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 100 g slaniny
- 30 g masla
- 200 ml mlieka
- 90 g paradajkového pretlaku
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1/2 zeleru
- 50 ml červeného vína
- 1 čajová lyžička cukru
- soľ a korenie podľa chuti
- parmezán podľa chuti
Postup:
Cestoviny
- Múku nasypte na dosku a urobte jamku.
- Pridajte štipku soli a za stáleho miešania vidličkou začnite pridávať vlažnú vodu.
- Po vsiaknutí vody začnite hniesť rukami, kým nezískate hladké a homogénne cesto.
- Cesto nechajte aspoň 30 minút odpočívať prikryté potravinovou fóliou alebo utierkou pri izbovej teplote.
- Po uplynutí tejto doby cesto rozvaľkajte pomocou valčeka na hrúbku asi 2-3 mm.
- Vyvaľkané cesto nakrájajte na prúžky s dĺžkou asi 1,5 cm.
- Vezmite jeden prúžok po druhom a pomocou dlaní ich premeňte na valčeky s dĺžkou asi 8-10 cm.
- Nechajte preschnúť, v medziobdobí si pripravte ragú.
Ragú
- Zeler, mrkvu a cibuľu olúpte, umyte a nakrájajte.
- Slaninu tiež nakrájajte na kocky a spoločne so zeleninou orestujte v hrnci na masle.
- Pridajte mleté mäso, osoľte, okoreňte a nechajte niekoľko minút na prudkom ohni.
- Potom prilejte víno a nechajte ho odpariť.
- Pridajte paradajkový pretlak a jednu lyžičku cukru.
- Premiešajte a varte na miernom ohni po dobu dvoch hodín, postupne pridávajte mlieko a v prípade potreby trochu horúcej vody.
- Strozzapreti uvarte vo veľkom množstve vriacej osolenej vody približne 6-7 minút, v závislosti od ich veľkosti.
- Sceďte, premiešajte s mäsovou omáčkou a podľa chuti posypte strúhaným parmezánom.
Aké miesta v San Maríne cez Vianoce navštíviť?
San Maríno má vďaka svojej polohe a podobe jedinečnú atmosféru po celý rok, avšak na Vianoce je táto malá historická krajina ešte krajšia a kúzelnejšia. Prečo sa oplatí zažiť Vianoce v San Maríne?
Hlavným mestom San Marina je San Maríno, v ktorého historickom centre sa od konca novembra do začiatku januára koná špeciálna akcia Natale delle Meraviglie alebo Vianoce divov.
Jej súčasťou je nielen veľmi bohaté vianočné osvetlenie uličiek a historických budov, ale aj rozmanité hudobné a divadelné vystúpenia, korčuľovanie na malých klziskách a samozrejme vianočné trhy s pestrou ponukou typických produktov aj pochutín.