Prečo väčšinou nezdobia vianočný stromček deti?
Čo dobré nájdete na štedrovečernom stole?
A čo je deň Luca?
Pozrime sa, ako vyzerajú tradičné Vianoce v Maďarsku.
Štedrý deň v Maďarsku
V Maďarsku je Štedrý večer veľmi dôležitý a nazýva sa Szent-este, čo znamená Svätý večer.
Maďari trávia celý deň s rodinou a zdobia vianočný stromček. Niekedy strom zdobia iba dospelí, takže keď deti prídu a strom uvidia, je to veľké prekvapenie a myslia si, že strom pre nich priniesli anjeli!
Na vianočných stromčekoch sú jedinečné a krásne ozdoby. Od 19. storočia je maďarským zvykom zdobiť sviatočný strom szaloncukorom, sladkým fondánom často obaleným čokoládou a zabaleným do lesklej farebnej fólie. Medzi ďalšie dekorácie patria lesklé sklenené ozdoby a ručne vyrábané dekorácie vyšívané tradičnými maďarskými vzormi.
Po zotmení sa tradične servíruje štedrovečerná večera.
V Maďarsku nosí darčeky, rovnako ako na Slovensku, Ježiško.
Po večeri, keď sa zotmie, čakajú deti pred dverami obývačky a keď začujú zazvoniť zvonček, môžu otvoriť dvere. Potom ich čaká rozbaľovanie darčekov pod stromčekom.
Po štedrovečernej večeri idú niektoré rodiny do kostola na polnočnú omšu.
Aké je tradičné maďarské vianočné jedlo?
Premýšľate, čo sa je v Maďarsku na Vianoce?
Vianočná polievka je pripravovaná z kapra alebo inej sladkovodnej ryby a volá sa Halászlé.
Hlavným vianočným jedlom, ktoré sa je aj na Štedrý večer, je ryba a plnená kapusta (listy sú plnené ryžou, mletým bravčovým mäsom, cibuľou, cesnakom a ďalšími bylinkami).
Niektoré rodiny si ale rovnako ako u nás pripravia vyprážaného kapra a zemiakový šalát.
V Maďarsku sa verí, že mak (mákos) prináša šťastie v novom roku. Preto sú makové múčniky bežnou súčasťou sviatočného obdobia. Jedným z najznámejších makových múčnikov je makos retes, bohatý makový závin.
Tieto makové rožky majú dva tradičné druhy náplne: mak, symbolizujúci bohatstvo a dobré zdravie, a vlašské orechy, o ktorých sa verilo, že chránia pred smolou.
V Maďarsku sa na Vianoce tiež tradične je perník. Medovník sa často zdobí do veľmi pestrých farieb a je ozdobený vianočnými figúrkami.
Objavte podobné tipy
Vianočné trhy v Maďarsku
Pre mnoho Maďarov sú adventné trhy neodmysliteľnou súčasťou predvianočného času a najslávnejší vianočný trh je na námestí Vörösmarty.
Tento svetovo preslávený sviatočný trh, ktorý Conde Nast Traveler menoval ako jeden z najlepších vianočných trhov v Európe, ponúka viac ako 100 drevených stánkov predávajúcich tradičné maďarské remeselné výrobky.
Ľudová hudba a vôňa vareného vína naplnia vzduch, zatiaľ čo otvorené kuchyne servírujú sviatočné pohodové jedlá, ako sú nokedli knedle, lángos a kominárske koláče.
Nie je žiadnym prekvapením, že vianočný veľtrh na námestí Vörösmarty priťahuje tisíce návštevníkov každé prázdninové obdobie.
Tradičné vianočné zvyky
V predvečer sviatku svätého Mikuláša, ktorý sa oslavuje 6. decembra, navštívi deti Mikuláš. V tú noc si deti dávajú na parapety vyčistené topánky, aby ich Mikuláš a jeho pomocníci naplnili drobnými darčekmi.
Ak ste boli dobrí, prebudíte sa a nájdete topánku plnú pomarančov a mandarínok. Ak ste boli neposlušní, Mikulásov parťák Krampusz vám namiesto toho nechal zväzok brezových polien.
Deň Luca, ktorý sa oslavuje 13. decembra, pripomína každoročný zimný slnovrat v Maďarsku. Ako najkratší deň a najdlhšia noc v roku bola tiež najtemnejšia a tradične je spájaná s čarodejnicami a duchmi.
Lucov kalendár označuje dvanásť dní medzi zimným slnovratom a Vianocami, počas ktorých sú praktizované rôzne ľudové tradície, aby sa zabránilo zlu.
Lucov kalendár bol tiež časom milostných kúziel. Aby slobodná žena predpovedala meno svojho budúceho manžela, napísala dvanásť mien na malé útržky papiera a až do Vianoc jedno denne spálila. Meno na poslednom kúsku papiera bolo považované za meno jej budúceho manžela.
Recept na makos retes alebo makový závin
Zaujal vás tradičný maďarský vianočný dezert makos retes? Môžete si ho upiecť aj doma!
Ingrediencie
- 1 hrnček mletého maku
- 1 hrnček cukru
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 4 listy lístkového cesta
- 100 gramov nesoleného rozpusteného masla
- 1/2 hrnčeka višňového džemu
- 1/2 hrnčeka preosiateho práškového cukru
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešajte mletý mak, cukor a citrónovú kôru.
- Zmes nechajte aspoň hodinu odležať.
- Rúru nechajte zahriať na 180 stupňov.
- Na navlhčenú kuchynskú utierku položte plát lístkového cesta a potrite ho rozpusteným maslom.
- Prikryjeme druhým plátom lístkového cesta a potrieme ďalším maslom.
- Pokračujte rovnakým postupom pre ďalšie dva pláty a ďalšie maslo, aby ste vytvorili štyri vrstvy.
- Makovú zmes rozprestrite do pruhu po dĺžke cesta, pričom na oboch stranách cesta ponechajte dvojpalcový okraj.
- Makovú zmes potrieme višňovým džemom.
- Štrúdľu zrolujte a okraje opatrne zastrčte dovnútra.
- Štrúdľu preložte na maslom vymastený plech a potrite ju maslom.
- Vložte plech do rúry a pečte pri 180 stupňoch 25 – 30 minút.
Určite sa nebojte napiecť týchto makových závinov viac a obdarovať blízkych, zaručene im urobíte radosť. Dobrú chuť!