Bulharsko je síce pravoslávnou krajinou, Vianoce sa tu ale oslavujú netypicky už v decembri.
Prečo je štedrovečerná večera bezmäsitá a koľko by mala mať správne chodov?
Viete, čo to je a ako vyzerá survačka?
My rozkrajujeme jablko, z čoho „veštia“ svoju budúcnosť Bulhari?
Poďte spoločne odhaliť, ako sa oslavujú Vianoce v Bulharsku.
Kedy sa oslavujú Vianoce v Bulharsku?
Mnoho krajín vo východnej Európe oslavuje Vianoce 7. januára, pretože väčšina pravoslávnych cirkví používa starý juliánsky kalendár, ale bulharská pravoslávna cirkev používa gregoriánsky kalendár, takže Vianoce v Bulharsku sú 24. decembra.
Pre väčšinu Bulharov začínajú prípravy na sviatky adventom, ktorý v pravoslávnej cirkvi trvá 40 dní, začína teda 15. novembra. Po celú dobu pôstu sa pravoslávni Bulhari vyhýbajú alkoholu a živočíšnym produktom. Dokonca aj štedrovečerná večera je vegetariánska a neobsahuje mäso, syr, mlieko, vajcia ani živočíšne oleje. Ako vlastne tradícia pôstu vznikla?
Jedna z bulharských legiend hovorí, že Mária začala rodiť 20. decembra na Ignazhden (sviatok sv. Ignáca Antiochijského) a porodila na Štedrý deň, ale narodenie Ježiša bolo oznámené až o deň neskôr, teda na Boží hod vianočný.
Poznáte bulharské vianočné tradície?
Vianoce v Bulharsku sú spojené z mnohými zvykmi a tradíciami, mnohé z nich sa vzťahujú na samotnú štedrovečernú večeru. Pod obrus sa často dáva slama, ktorá mala v minulosti zaistiť dobrú úrodu v novom roku.
Pri štedrovečernom stole sa tiež veští. Aby sa predpovedalo, aký bude rok, každý rozlúskne orech. Pokiaľ je dobrý a chutný, bude rok šťastný, pokiaľ je orech prázdny, možno očakávať zlý rok. Ďalším zvykom je, že stôl sa necháva so všetkým jedlom až do rána 25. decembra, údajne pre mŕtvych predkov, ktorí by mohli mať počas noci chuť niečo zjesť.
Po polnoci 24. decembra budete počuť v bulharských uliciach spievať koledari. Kto sú koledari a ako vyzerajú? Skupina koledarov chodí po dedine či meste a keď dorazí k nejakému domu, spieva „pieseň o dome“, ktorá ho chváli a praje mu všetko dobré.
Koledari majú tiež zvláštne drieňové prúty alebo survačky, ktorými búchajú na dvere a na ktoré by sa im ako poďakovanie mala dať odmena, tradične koledni gevreci (okrúhle buchty s dierou). Na survačku sa ale nadväzujú aj mašličky či sušené ovocie.
Kto nosí deťom darčeky?
V minulosti nosil bulharským deťom darčeky rovnako ako v bývalom Sovietskom zväze na Nový rok Dedo Mráz. Od deväťdesiatych rokov sa ale pomaly začal vracať tradičný Dyado Koleda čiže Dedo Koleda či Dedko Vianoc a darčeky deťom prináša v noci medzi 24. a 25. decembrom.
Darčeky deti rozbaľujú pod stromčekom, okrem ihličnatých vianočných stromčekov v niektorých rodinách stále nájdete aj tradičný badnik či budník, veľký kus dreva z dubu alebo hrušky, správne prinesený zdravým mladým mužom, ktorý sa dáva na Štedrý deň do krbu.
Objavte podobné tipy
Čo sa je v Bulharsku na Vianoce?
Na Štedrý deň zvaný Budni Vecher sa je hlavné vianočné jedlo. Večera by mala mať tradične nepárny počet bezmäsitých jedál, najčastejšie deväť alebo jedenásť. Častými pokrmami sú fazuľová polievka zvaná bob chorba, kapustové listy alebo papriky plnené ryžou, varená pšenica s cukrom a orechmi, rôzne druhy pečiva, množstvo ovocia a orechov a tiež ošav, kompót zo sušeného ovocia.
Po polnoci sa podáva banitsa (listové pečivo plnené jogurtom a slaným syrom) a baklava (dezert z lístkového cesta s orechmi namočenými v mede).
Tradičnou súčasťou večere je tiež špeciálny guľatý a zdobený bochník chleba, v ktorom je zapečená minca. Pokiaľ ju nájdete, máte mať v budúcom roku šťastie. Chlieb obvykle odkrojí najstaršia osoba pri jedle a odovzdá ho okolo stola.
Na Boží hod vianočný nasleduje veľký rodinný obed, tentoraz mäsitý, podávajú sa najmä pokrmy z bravčového mäsa.
Ako si upiecť vlastnú baklavu?
Sladký dezert baklava je typický nielen pre bulharskú kuchyňu, ale pre celý Balkán, Turecko a Strednú Áziu. Klasický recept, ktorý vám prinášame, vyžaduje tenké vrstvy špeciálneho lístkového cesta známeho pod označením filo.
Ingrediencie:
- 500 g lístkového cesta Filo
- 400 g mletých vlašských orechov
- 300 g cukru
- 300 g masla
- 150 ml vody
- 4 PL medu
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- niekoľko celých orechov na ozdobu
Postup:
- Najprv si pripravte sirup.
- Do hrnca dajte vodu, cukor, med a citrónovú šťavu.
- Za občasného miešania povarte na miernom ohni, až z ingrediencií vznikne jednoliaty sirup.
- Odstavte a nechajte vychladnúť.
- V miske zmiešajte mleté orechy so škoricou.
- Potom si pripravte lístkové cesto Filo, ktoré sa od toho klasického líši tým, že ide o tenké plátky, používa sa tradične v balkánskej kuchyni.
- Plátky narežte podľa tvaru a veľkosti formy, ktorú chcete použiť.
- Rozpustite maslo.
- Predhrejte si rúru na 170 °C s ventilátorom.
- Formu vymažte maslom a potom do nej naskladajte prvých niekoľko plátkov lístkového cesta, každý pritom potrite rozpusteným maslom, než naň položíte ďalší.
- Počet plátkov prispôsobte veľkosti formy, tradične sa na dno dáva 8-10 plátkov.
- Na posledný plát pomazaný maslom naneste vrstvu orechov so škoricou.
- Na orechy potom položte 4-5 vrstiev cesta pomazaných maslom.
- Na posledný plát opäť naneste orechy a takto pokračujte ďalej.
- Najvrchnejšia vrstva by mala opäť mať 8-10 plátkov, ako spodná časť.
- Následne ostrým nožom baklavu narežte do požadovaných tvarov, obvykle ide o malé kúsky v tvare obdĺžnika či kosoštvorčeka.
- Každý kúsok ozdobte polovicou či štvrtinou vlašského orecha.
- Formu dajte do rúry a pečte na 170 °C približne 60 minút.
- Pokiaľ máte pocit, že sa vrchná časť príliš sfarbuje do hneda, prekryte ju alobalom.
- Po vybratí z rúry ešte teplý dezert prelejte vopred pripraveným sirupom.
Aké miesta v Bulharsku na Vianoce navštíviť?
Vianoce v Bulharsku sú jedným z najčarovnejších období v roku. Všetky ulice sú pokryté vianočným osvetlením, koná sa tu množstvo vianočných trhov a akcií k nadchádzajúcim sviatkom.
- Sofia – hlavné mesto Bulharska je vo vianočnom čase krásne vyzdobené a ponúka množstvo miest, ktoré si môžete prezrieť, od slávnej katedrály svätého Alexandra Nevského až po múzeá a galérie. V centre mesta sa konajú tradičné vianočné trhy, kde si môžete naplno vychutnať atmosféru bulharských Vianoc.
- Plovdiv – v zimnej sezóne je veľmi dobrou voľbou mesto Plovdiv. Centrum mesta je známe jedinečnou architektúrou a v dobe adventu je vždy krásne vyzdobené. V poslednej dobe stojí za pozretie aj tunajšie antické divadlo Philippopolis či štvrť Kapana, ktorá je plná krčmičiek, kaviarní a reštaurácií ponúkajúcich chutné pokrmy.
- Veľko Tarnovo – krásny park Marno Pole sa každoročne premení na sviatočné centrum s drevenými stánkami, kde sa predávajú ozdoby, cukrovinky, varené víno a najrôznejšie dobroty. Po celý december tu zostáva otvorená špeciálna poštová schránka, do ktorej je možné posielať dôležité listy Ježiškovi.