Kde inde by ste si predstavili rozprávkovejšiu vianočnú atmosféru lepšie, než v malebnom kniežatstve usadenom uprostred Pyrenejí.
Dnes si spoločne priblížime klasické andorské vianočné tradície, ktoré sú spojené s polienkom aj vylučovaním. O prekvapenie núdze nebude!
Následne sa prejdeme po najkrajších vianočných trhoch a navštívime otca Vianoc.
Predstavíme vám adorrskú gastronómiu a s ňou aj slávnostný stôl, na ktorý si nachystáme hutnú národnú polievku Escudellu.
Toto zimné kráľovstvo je prestúpené neskutočnou atmosférou, ak ste sa dodnes pýtali, ako sa oslavuje v Andore Vianoce a či vôbec, zistíte, že je táto malinká európska krajina ich domovom.
Kedy a ako sa oslavujú Vianoce v Andore?
Vianoce sa v Andore oslavujú úplne totožne, ako u nás. Pripadajú teda na 24. decembra, kedy prebieha Štedrý večer, ktorý vrcholí polnočnou omšou. Avšak skôr, než sa vrhneme k prestretému stolu, navštívime tunajšie trhovisko, ktoré dýcha atmosférou adventu.
Pre Andoru sú vianočné trhy typické a konajú sa takmer vo všetkých mestách. Asi najslávnejším miestom ich priebehu je La Massana, horské mestečko, ktoré sa s vianočným duchom premení na miesto plné drevených domčekov, remesiel, skvelej gastronómie a obrovského klziska, na ktorom sa vybláznia predovšetkým deti.
Celý december potom prebiehajú vianočné trhy v hlavnom meste Andorra la Vella. Tá sa pod prísľubom Vianoc premení na nádhernú destináciu plnú svetiel a prekrásnej atmosféry. Celé obdobie pretkáva bohatý program, ako sprievody, rozsvietenie svetiel, ohňostroje, koncerty a ďalšie vystúpenia. Vianočná dedinka sa rozpína do všetkých strán a jej vrcholom je námestie Plaça Guillemó v centre starého mesta.
Andorské vianočné tradície
Zatiaľ to vyzerá, že andorské Vianoce sú viac-menej podobné tým našim, možno vás prekvapí, že tu ľudia oslavujú množstvo veľmi zvláštnych tradícií, ktoré sú typické pre túto katalánsku oblasť.
Caga Tió
Caga Tió je polienko, ktoré má nôžky, zadnú časť prekrytú kockovanou dečkou, aby mu bolo teplo, nad usmievavou tváričkou narazený baret. Toto polienko prinášalo deťom darčeky oveľa skôr, než otec Vianoc a dodnes sa teší veľkej popularite.
Caganer
Caganer je veľmi zvláštny zvyk, ktorý by možno aj jedného zarazil. Je totiž spojený s vyprázdňovaním a zosobňuje ho postavička so spustenými nohavicami, mnohokrát je pod ňou vyobrazená aj „nádielka“. Caganer dnes preberá podobu politikov, známych osobností i športovcov. O Caganeri sa hovorí, že prináša šťastie a plodnosť, preto sa ho deti vydávajú hľadať do zadnej časti Betlehemu, kde býva schovaný.
Betlehemy
Poslednou tradíciou sú Betlehemy, ktoré sú tu vystavané s precíznosťou a vo veľkosti, ďaleko prevyšujúcej tie z našich ulíc. Betlehem so sochami v životnej veľkosti nájdeme príkladne v Canille, raritou je potom betlehem živý v Escaldes-Engordany, v ktorom vystupuje 120 hercov a mnoho miestnych obyvateľov, ktorí si na tejto atrakcii odslúžia počas sviatkov, chtiac nechtiac, aspoň dva až tri dni.
Objavte podobné tipy
Otec Vianoc
Ani Andorra nie je výnimkou, aj tu deti navštevuje otec Vianoc v červenom za sprievodu svojich elfov. Je už na jednotlivých rodinách, či ho privítajú na spoločenskej akcii alebo skôr súkromne. Veľakrát možno tohto svätého muža stretnúť v sprievodoch, kde mu deti odovzdávajú list s prianiami.
V lyžiarskom areáli Vallnord možno dokonca dohodnúť osobné stretnutie s otcom Vianoc. Deti s ním môžu stráviť pár chvíľ, porozprávať sa, oznámiť mu svoje priania, potom prebehne spoločná desiata. Je vidieť, že vianočná atmosféra je v Andore skutočne všadeprítomná.
Tradičné vianočné jedlá v Andore
Tiež Andoru sprevádza počas sviatkov hostina plná chutí a vôní. Vplyv okolitých štátov postupne vystaval tunajšej kuchyni, v ktorej si pochutnáte na vynikajúcom mäse i lahodných dezertoch. Národným jedlom a zároveň tradičnou vianočnou pochúťkou je Escudella.
Ako sa varí Escudella
Andorský národný pokrm vás zahreje aj zasýti. Pripravuje sa aj na sviatočný stôl počas vianočných sviatkov, je plný mäsa a konzumuje sa k nemu chlieb.
Ingrediencie
- 2 šálky suchej bielej fazule
- 1 šunková kosť
- 1 kostná dreň
- 3 kuracie stehná
- 400 g bravčovej klobásy
- 1 hrubý plátok šunky
- 1⁄2 hlávky kapusty
- 1 väčší zemiak, nakrájaný na veľké kúsky
- 1⁄4 šálky nevarenej ryže
- 1 šálka cestovinových mušlí
- 1 šálka cíceru z konzervy
- soľ a korenie
Postup:
- Surovú klobásu rozkrájajte na kolieska.
- Suchú fazuľu prepláchnite v studenej vode.
- Klobásku si bokom povarte.
- Šunku nakrájajte na kocky.
- Fazuľu, klobásu, šunku, kura a kosti vložte do hrnca s 8 šálkami vody.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte prikryté variť dve hodiny. Kurča by sa malo takmer rozpadať.
- Vyberte kosti a zvyšný vývar a mäso opäť priveďte do varu (ak je tekutiny málo, môžete pridať viac vody).
- Pridajte kapustu, zemiaky, ryžu, cestovinové mušle, cícer a soľ a korenie.
- Varte ďalších 30 minút, alebo kým zemiaky a ryža nezmäknú.
Kam vyraziť v Andore za snehom
Niekoľko posledných slov bude patriť andorskej turistike. Pokiaľ si dosýta užijete vianočnú atmosféru miestnych trhovísk, ďalším veľkým lákadlom je zjazdársky raj s panoramatickými pohľadmi na zasnežené hory.
Navštívte najvyhlásenejšie stredisko s názvom Grandvalira, ktorá ponúka mnoho možností na lyžovanie, ale aj vyhlásené gastronomické zážitky a ďalšie turistické vyžitie. Medzi ďalšie krásne miesta patrí aj Arinsal alebo Soldeu.
Ak ste sa dodnes pýtali, ako sa oslavujú Vianoce v Andore, našli ste potrebné odpovede. Malá krajina v srdci Pyrenejí je rajom pre všetkých, ktorí milujú atmosféru adventu. Všetky krásy a pochúťky vyhlásených trhovísk sa tu snúbia s pohľadom na zasnežené vrcholky, preto neváhajte a vyrazte za svojim vianočným snom napríklad hneď teraz!