S Vianocami sú okrem typických pokrmov a sladkostí spojené aj niektoré tradičné nápoje.
Sviatočnú atmosféru vykúzli nielen vianočný punč či varené víno, ale aj jeden lahodný nápoj z vajíčok.
Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na vaječný koňak!
Jeho výroby sa nemusíte nijako obávať, je prekvapivo jednoduchá.
Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?
Najlepší vaječný koňak ako od babičky
Vaječný likér sa vo väčšine prípadov odporúča nechať odležať, aby získal svoju charakteristickú chuť, existujú ale aj recepty, ktoré umožňujú jeho okamžité podávanie.
Ingrediencie:
- 4 veľké vajcia
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1/2 šálky javorového sirupu
- 1/3 šálky brandy alebo bourbonu
- 1/3 šálky rumu
- 1 čajová lyžička muškátového orieška
- mletá škorica alebo tyčinky škorice na ozdobu
Postup:
- Vajcia a javorový sirup dajte do výkonného kuchynského robota a mixujte 3 minúty pri vysokých otáčkach.
- Pridajte mlieko, smotanu, brandy, rum a muškátový oriešok.
- Mixujte ďalších 10 sekúnd, aby sa všetko spojilo.
- Nalejte vaječný koňak do pohára, uzavrite a uložte do chladničky, kým nebude vychladený.
- Pred naliatím vaječný koňak premiešajte.
- Ozdobte škoricovými tyčinkami alebo posypte škoricou.
Vaječný koňak bez alkoholu
Hustý a krémový nápoj s dokonalou jemnou chuťou a nádychom muškátového orieška. A navyše bez alkoholu, takže si na ňom môžu pochutnať aj vaše deti!
Ingrediencie:
- 6 žĺtkov
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 2 šálky mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup:
- Žĺtky a cukor vyšľahajte v mise do krémovej peny.
- V hrnci na strednom ohni zmiešajte smotanu, mlieko, muškátový oriešok a soľ.
- Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Pridajte polievkovú lyžicu horúceho mlieka do vaječnej zmesi a intenzívne šľahajte.
- Postup opakujte.
- Akonáhle sa k vajciam pridá väčšina horúceho mlieka, vlejte zmes späť do hrnca na sporáku.
- Niekoľko minút šľahajte, kým zmes mierne nezhustne.
- Odstavte z ohňa a vmiešajte vanilku.
- Vaječný koňak prelejte cez jemné sitko do sklenenej fľaše a dôkladne zatvorte.
- Uložte do chladničky. Nemusíte sa obávať, že váš vaječný koňak nie je úplne hustý, k ďalšiemu zhustnutiu totiž prirodzene dôjde pri ochladzovaní.
Podávajte posypané škoricou alebo muškátovým orieškom, prípadne tiež s čerstvou šľahačkou.
Vlastnoručne vyrobený vaječný koňak môžete využiť aj pri príprave cukroviniek. Vyskúšajte ho v receptoch na osie hniezda!
Domáci vaječný likér bez vajec
Či už z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete konzumovať vajcia, neznamená to, že sa musíte vzdávať aj pitia tohto lahodného vianočného nápoja.
Ingrediencie:
- 800 ml plnotučného mlieka
- 400 g cukru krupica
- 250 ml rumu
- 2 vanilkové pudingy
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup:
- Nalejte do hrnca 650 mililitrov mlieka a na miernom ohni ho zahrejte.
- V hrnčeku so zvyšným mliekom dôkladne rozmiešajte vanilkové pudingy.
- Do horúceho mlieka vsypte cukor a vanilkový cukor a rozmiešajte.
- Keď sa cukor rozpustí, pridajte pudingovú zmes a neustále miešajte.
- Hustnúcu zmes povarte aspoň po dobu dvoch minút.
- Odstavte a do teplej zmesi prilejte rum.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pokiaľ sa vám zdá, že po vychladnutí vaječný koňak obsahuje hrudky, môžete ich rozmixovať tyčovým mixérom.
- Likér prelejte do fliaš a skladujte v chladničke.
Zobraziť viac receptov
Rýchly vaječný likér zo Salka
Kondenzované mlieko má v kuchyni množstvo rozmanitých využití, jedným z nich je aj príprava domáceho vaječného likéru.
Ingrediencie:
- 5 žĺtkov
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko (cca 400 g)
- 500 ml rumu
- 5 PL cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
- Žĺtky s oboma druhmi cukru dôkladne vyšľahajte do peny.
- Pridajte Salko a pokračujte v šľahaní.
- Potom pomaly pridajte do hladkej zmesi rum, ktorý opäť zašľahajte.
- Vaječný likér prelejte do sklenenej fľaše a uložte do chladničky.
Domáci vaječný koňak s kardamónom
Pre vaječniak je typickým korením predovšetkým škorica alebo muškátový oriešok, chybu ale neurobíte ani s kardamómom.
Ingrediencie:
- 12 žĺtkov
- 4 šálky plnotučného mlieka
- 4 šálky smotany na šľahanie
- 2 šálky brandy
- 1 a 1/2 šálky cukru krupice
- 2 vanilkové struky
- 2 čajové lyžičky mletého kardamómu
Postup:
- V hrnci na miernom ohni priveďte za občasného miešania do varu mlieko, vyškriabané vanilkové struky a kardamóm.
- Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny.
- Následne do vaječnej peny pomaly prilievajte horúce mlieko a šľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Následne vzniknutú zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni 2-3 minúty, kým mierne nezhustne.
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí vmiešajte smotanu a brandy.
- Uchovávajte v chladničke.
Pred podávaním posypte vaječný koňak ďalším kardamómom a pridajte škoricovú tyčinku.
Okrem receptov na vaječný koňak si môžete sviatky spestriť aj prípravou vianočného punču. Načerpajte inšpiráciu!
Bombardino alebo talianska variácia vaječniaka
Pokiaľ sa rozhodnete vyrobiť si váš vlastný vaječný likér, môžete ho potom následne využiť pri príprave bombardina, obľúbeného nápoja lyžiarov v Dolomitoch.
Ingrediencie:
- 250 ml vaječného likéru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 80 ml brandy
- 20 g cukru
- kakaový prášok na ozdobu
Postup:
- Smotanu nalejte do misy a za postupného pridávania cukru ju vyšľahajte dotuha elektrickým šľahačom.
- Vaječný likér nalejte do hrnca a začnite zahrievať na miernom ohni po dobu približne 5 minút.
- Pridajte brandy, odstavte z ohňa, ale pokračujte v miešaní.
- Zmes nalejte do pohárov a následne pomocou zdobičky naneste šľahačku.
- Šľahačku posypte kakaovým práškom.
Veľmi obľúbený je aj variant bombardina s espressom.
Výroba domáceho vaječniaka
Jedným z nápojov, ktorý k sviatočnému obdobiu Vianoc bezpochyby patrí, je vaječný koňak alebo tiež vaječný likér. Aj keď si ho samozrejme môžeme veľmi jednoducho kúpiť, tí, ktorí ochutnali ten vyrábaný doma, o inom často už nechcú počuť.
Receptov na vaječný koňak existuje mnoho, základné suroviny sú ale vo väčšine receptov rovnaké – žĺtky, cukor, vanilka, šľahačka a alkohol. Vynaliezaví Slováci si v minulosti prípravu zjednodušili použitím kondenzovaného mlieka.
Pokiaľ ide o druh alkoholu, potom už sú medzi jednotlivými receptami na vaječný koňak rozdiely. K najčastejšie používaným patrí rum, brandy, bourbon a whisky. V niektorých receptoch môžete nájsť aj rozmanité korenie, najmä škoricu či muškátový oriešok a kardamóm, ktoré mu dodajú ďalší chuťový rozmer.
Skladovanie vaječného likéru
Pokiaľ ide o trvanlivosť tohto nápoja, sú dôležité dve veci – dostatočné množstvo použitého alkoholu, ktorý funguje ako konzervant, a skladovanie v chlade a tme, teda predovšetkým v chladničke. Nealko vaječný koňak je tak nutné skonzumovať oveľa rýchlejšie.
Aj keď sa dá tento nápoj piť ihneď potom, čo ho pripravíme, niektorí odporúčajú s otvorením fľaše počkať, pretože odležaný vaječniak bude oveľa chutnejší a menej ostrý.
Servírovanie vaječného koňaku
Možností, ako tento lahodný nápoj piť, je mnoho. Klasicky sa podáva predovšetkým chladený, ale je možné ho samozrejme pridávať aj do teplých nápojov, príkladom môže byť alžírska káva.
Vaječný koňak za studena možno podávať aj so šľahačkou a snehom z bielkov, ktoré sa do neho zamiešajú a dodajú mu lahodnejšiu chuť. V neposlednom rade sa likér často podáva so štipkou korenia, predovšetkým so škoricou a muškátovým orieškom.