Tiež sa nikdy nemôžete nabažiť tejto všestrannej potraviny, ktorá sa dá použiť v podstate na čokoľvek?
Mali ste niekedy možnosť ochutnať tvarohové vianočné cukrovinky, ktoré sa vám rozplynú na jazýčku?
Nie? Tak sa inšpirujte našimi receptami!
Vykrajované cukrovinky z tvarohu
Jemné, nafúknuté, lahodné, skrátka bombastické, presne také sú tieto vianočné cukrovinky s tvarohom. Ochutnajte tiež!
Čo budete na tvarohové cukrovinky potrebovať?
- 250 g masla
- 250 g hladkej múky
- 250 g tvarohu
- štipku soli
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 1/2 lyžičky mletej škorice (kto nemá rád škoricu, môže dať citrónovú kôru)
- práškový a vanilkový cukor na obalenie
Postup:
- Múku dajte do misy, pridajte nakrájané maslo, žĺtok a tvaroh (nie vo vaničke, ale v kocke), osoľte, prisypte vanilkový cukor so škoricou (citrónovou kôrou) a vypracujte hladké cesto.
- Zakryte ho fóliou a dajte zhruba na 2 až 3 hodinky odpočinúť do chladničky.
- Cesto potom vyvaľkajte na pomúčenej doske na plát vysoký 3 až 4 mm.
- Vykrájajte rôzne tvary a naskladajte na plech (pokojne ich môžete naskladať blízko pri sebe, pretože v priebehu pečenia sa síce zmenšia, ale vyskočia do výšky).
- Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C okolo 8 minút.
- Upečené cukrovinky ešte horúce obaľte v zmesi vanilkového a práškového cukru, podobne ako vanilkové rožky alebo medvedie labky.
Viete, že si potrpíme na hľadanie rôznych receptúr. Nedávno sme vám napríklad odporúčali cukrovinky z ovsených vločiek.
Zobraziť viac receptov
Tvarohové kokosky
Tradičné kokosky jednoducho zbožňujeme, zvlášť, keď sa mrskne trochu marmelády na spodnú stranu a prilepí sa na základňu z lineckého kolieska. To je klasika.
Tento variant je chuťovo iný, ale veríme, že si ich zamilujete.
Čo budete potrebovať?
- 210 g strúhaného kokosu
- 70 g mäkkého tvarohu v kocke (nie vaničku)
- 4 vaječné bielky
- 1 vrecko vanilkového cukru
- Štipku soli
- 110 g cukru krupica
Postup:
- Bielky so štipkou soli dajte do misy a vyšľahajte z nich tuhý sneh.
- Správna konzistencia je taká, že keď otočíte misu hore dnom, sneh v nej drží.
- Do inej misy dajte tvaroh, krupicový aj vanilkový cukor, kokos a dôkladne premiešajte.
- Postupne začnite po jednotlivých lyžiciach pridávať do tvarohovej zmesi tuhý sneh a len zľahka premiešavajte, čo najopatrnejšie.
- Pripravte si plech s papierom na pečenie a lyžičkou dávajte na plech malé kôpky, ktoré tvarujeme ako kokosky.
- Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte do ružova. Po upečení nechajte kokosky vychladnúť.
Ideálne je, keď ich vychladíte v chladničke a potom podávate ku kávičke alebo len tak na zahryznutie, napríklad po štedrovečernej večeri.
Fitness tvarohové cukrovinky
Hoci veľa ľudí zdravšie varianty cukroviniek a ostatných maškŕt zatracuje, táto receptúra je veľmi podarená.
Vo finálnej verzii je rovnako chutná ako klasické cukrovinky z bielej múky. Ostatne posúďte sami!
Ingrediencie:
- 330 g celozrnnej ražnej múky
- 1 žĺtok
- 250 g masla
- 250 g mäkkého nízkotučného tvarohu v kocke
- štipka soli
- marhuľová marmeláda na zlepovanie
- pistácie na ozdobu
Postup:
- Celozrnnú ražnú múku dajte do misy, pridajte štipku soli, nakrájané maslo, tvaroh, žĺtok a všetko spracujte na hladké nelepivé cesto (ak bude lepiť, pridajte trochu múky).
- Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte tak 2 až 3 hodinky odpočívať v chladničke.
- Kto chce, môže si ho pokojne jeden deň zarobiť a spracovávať až nasledujúci deň.
- Cesto dajte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na plát o sile 3 až 4 milimetre. Vykrájajte motívy podľa ľubovôle, hviezdičky, stromčeky a podobne, dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 170 °C a cukrovinky pečte zhruba 15 až 20 minút, záleží na rúre.
- Malo by byť doružova, ale pokiaľ nemáte istotu kvôli použitiu inej múky, môžete skúsiť do jednej kvietky zapichnúť špajľu.
- Po upečení nechajte cukrovinky vychladnúť a potom k sebe pomocou marhuľovej marmelády zlepte vždy jednu plnú kytičku s druhou, čo má otvor.
- Akonáhle máte hotovo, nasypte do každého otvoru trochu nasekaných pistácií (hlavne musia byť nesolené).
- Kto má rád, môže ešte potrieť kvietky čokoládovou polevou a až potom posypať pistáciami.
Tvaroh je klasickou a veľmi populárnou ingredienciou, ktorá má širokú škálu využitia. Je vynikajúca ako za studena, ale perfektne chutí aj po tepelnej úprave.
Môžete ho konzumovať klasicky s cukrom, citrónom a čerstvým ovocím alebo s ovsenými vločkami či kompótom, ale hodí sa aj na prípravu množstva nátierok, do pečených múčnikov, či už ako súčasť cesta alebo ako náplň.
Vďaka univerzálnemu použitiu je tvaroh jednou z najobľúbenejších surovín vôbec, preto nie je divu, že si našiel cestu aj do vianočných cukroviniek, ktoré dokáže premeniť na božskú manu. Ochutnajte sami a uvidíte, že je to tak.
Tiež vás tvarohové vianočné cukrovinky doslova nadchli tak ako nás? Určite ich vyskúšajte!