Tvarohové môžu byť nielen buchty.
Presvedčte sa o tom s našimi receptami na tvarohové rožky.
Sú jemné, krehké a nadýchané.
Tvaroh môžete pridať do cesta alebo z neho vytvoriť tradičnú náplň.
Skvele chutia ku káve, čaju alebo len tak.
Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, nebudete ľutovať.
Tvarohové rožky s lekvárom
Jemné sladké pečivo, ktoré sa skvele hodí na raňajky aj desiatu. Okrem lekvárov ich môžete ľahko naplniť makom, jablkami či orechmi.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 125 g tvarohu
- 100 g masla
- 100 g slivkového lekváru
- 75 cukru
- 50 ml vlažného mlieka
- 2 vajcia + 1 žĺtok
- 25 g čerstvého droždia
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
- perlový cukor na ozdobu
Postup:
- Do misy nasypte múku a vanilkový cukor.
- Pridajte nakrájané a zmäknuté maslo, jedno vajce a žĺtok navyše, cukor a štipku soli.
- Začnite hniesť a postupne pridávajte droždie rozpustené vo vlažnom mlieku a tvaroh.
- Cesto dôkladne premiešajte a prepracujte.
- Následne nechajte cesto kysnúť v zakrytej mise, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Každú časť rozvaľkajte tak, aby ste vytvorili kruh s priemerom asi 40 cm.
- Kruh rozdeľte na 12 rovnakých trojuholníkov a potrite ich slivkovým lekvárom.
- Trojuholníky zrolujte.
- Rožky položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte perlovým cukrom.
- Nechajte tvarohové rožky ešte 45 minút kysnúť.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10 minút.
Tvaroh môžete použiť ako ingredienciu nielen do rožkov, ale aj rozmanitých druhov tvarohových cukroviniek.
Lahodné rožky z tvarohového cesta
Nebojte sa experimentovať, tvaroh v tomto recepte môžete nahradiť jogurtom a pomarančovou kôru kôrou citrónovou alebo mandarínkovou.
Ingrediencie:
- 2 šálky + 3 PL hladkej múky
- 1/4 šálky tvarohu
- 1/4 šálky cukru
- 1 vajce
- 3 PL vlažného mlieka
- 1 a 1/2 PL slnečnicového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného droždia
- kôra z polovice pomaranča
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Na potretie
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Do misky dajte vlažné mlieko a droždie, nechajte 5 minút odstáť a premiešajte.
- V inej mise premiešajte preosiatu múku, soľ a pomarančovú kôru.
- Uprostred urobte jamku a pridajte vajcia, tvaroh, olej, cukor a zmes droždia.
- Dôkladne premiešajte a prehneťte, pokiaľ nie je cesto hladké a kompaktné.
- Z cesta vytvarujte guľu, vložte do misy a prekryte potravinovou fóliou a utierkou.
- Nechajte kysnúť približne 2 hodiny alebo do zdvojnásobenia objemu.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte do kruhu a nakrájajte na 8 viac-menej rovnakých trojuholníkov.
- V spodnej časti trojuholníka urobte zárez, konce jemne stiahnite trochu od seba a zrolujte.
- Tvarohové rožky odložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte približne hodinu kysnúť prekryté utierkou.
- V medziobdobí v miske rozšľahajte vajcia a lyžicu mlieka, kým sa dobre nespoja.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Rožky pred vložením do rúry potrite vajíčkom a pečte asi 15-20 minút.
Tvarohové rožky nechajte mierne vychladnúť a následne ich môžete posypať práškovým cukrom.
Máte pre rožky slabosť? Inšpirujte sa našimi receptami na svätomartinské rožky.
Zobraziť viac receptov
Krehké rožky s tvarohom
Tieto tvarohové croissanty bez masla sa ľahko pripravujú, sú nadýchané a chutné. Skvele sa hodia na naplnenie lahodným džemom alebo krémom.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 125 g tvarohu
- 100 g cukru
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- 80 ml slnečnicového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 15 g čerstvého droždia
- kôra z jedného citróna
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Do veľkej misy nasypte obe preosiate múky.
- Premiešajte a vytvorte jamku, do ktorej pridajte vajcia, olej, tvaroh, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a cukor.
- Mlieko mierne ohrejte a rozpustite v ňom kvasnice.
- Zmes nalejte do misy s ostatnými prísadami.
- Dôkladne premiešajte a začnite rukama hniesť.
- Hneťte, kým nezískate mäkké a kompaktné cesto.
- Akonáhle je cesto hotové, vložte ho do misy s ľahko pomúčeným dnom, prikryte potravinovou fóliou a nechajte ho kysnúť, kým nezdvojnásobí objem, približne dve hodiny.
- Následne cesto rozdeľte na dva diely, z každého dielu vyvaľkajte kruh.
- Kruh nožom rozdeľte na 8 trojuholníčkov, ktoré zrolujte od základne k špičke, čím získate klasický tvar rožka.
- Pečivo odkladajte na plech s papierom na pečenie, kde ho nechajte ešte hodinu kysnúť.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 25-20 minút.
- Po upečení nechajte tvarohové rožky dobre vychladnúť a posypte ich práškovým cukrom.
Nadýchané croissanty z tvarohu
Keď sa povie croissant, vybavia sa nám predovšetkým tie maslové. Pripraviť ich ale môžete aj s pomocou tvarohu. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 200 g tvarohu
- 130 g cukru
- 20 ml slnečnicového oleja
- 15 g medu
- 7 g sušeného droždia
- 1 vajce
- 1/2 vanilkového struku
- kôra z 1 citróna
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Na potretie
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
Postup:
- V mise kuchynského robota zmiešajte obe múky, cukor, droždie a vajcia.
- Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkové semienka a med.
- Dôkladne robotom vymiešajte dohladka.
- Až potom pridajte olej a soľ.
- Následne hneťte asi 10 minút, výsledkom bude hladké a pružné cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte kysnúť asi 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po uplynutí tejto doby cesto vyklopte na pomúčnenú pracovnú plochu a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou 5 mm.
- Obdĺžnik pozdĺžne rozrežte na polovicu a z každej časti vykrájajte 10 trojuholníkov.
- Následne trojuholníky zrolujte do podoby rožka.
- Croissanty položte na plechy vyložené papierom na pečenie a nechajte ich 30-40 minút kysnúť prikryté utierkou.
- Potom ich potrite rozšľahaným vajcom, do ktorého ste pridali mlieko.
- Pečte v rúre prehriatej na 180 °C približne 15-18 minút.
Recepty na tvarohové rožteky môžete následne oživiť tým, že pečivo naplníte rozmanitými krémami. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na náplne nielen do cukroviniek.
Kysnuté rožteky s tvarohovou náplňou
Tvarohovú náplň môžete použiť nielen do buchiet, ale aj do rožkov. Je to veľmi ľahké!
Ingrediencie:
- 4 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky teplej vody
- 1/2 šálky masla + na potretie
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky mlieka
- 2 vajcia
- 1 PL sušeného droždia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
Postup:
- Droždie rozpustite vo vode a dajte bokom.
- V mixéri zmiešajte rozpustené maslo, cukor a soľ.
- Rozšľahajte vajcia a pridajte ich do maslovej zmesi.
- Vmiešajte mlieko a zmes droždia.
- Pridajte múku a vypracujte v cesto.
- Z cesta vytvarujte guľu a vložte ju do misy.
- Nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- V medziobdobí si pripravte tvarohovú náplň.
- V mise jednoducho dôkladne zmiešajte tvaroh, cukor, vajcia, vanilkový cukor a škoricu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnako veľké časti.
- Každú časť rozvaľkajte do kruhu a ten nakrájajte na trojuholníky.
- Na koniec každého trojuholníka dajte lyžicu tvarohovej náplne a zrolujte smerom k špičke.
- Položte na plech na pečenie a nechajte ešte približne 20 minút kysnúť.
- Pred vložením do rúry rožky potrite rozpusteným maslom.
- Pečte v rúre predhriatej na 170 °C dozlatista, približne 10 minút.
Niekoľko pravidiel na prípravu tvarohových rožkov
Pokiaľ chcete, aby ste s výsledkom vášho pečenia boli spokojní, oplatí sa vám dodržať niekoľko nasledujúcich pravidiel. Recepty na tvarohové rožky môžu byť veľmi rozmanité, ale väčšinu týchto zásad je možné aplikovať vždy.
- Aký tvaroh použiť? Všeobecne platí, že by ste sa mali vyhnúť odtučneným variantom tvarohu. Pokiaľ tvaroh pridávate do cesta, bude sa vám lepšie pracovať s tým jemnejším vo vaničke, naopak do náplne sa odporúča klasický tvaroh v kocke.
- Múku používajte buď hladkú, alebo hladkú a polohrubú dohromady. Tvarohové rožteky iba z hladkej múky budú o niečo jemnejšie.
- Cukor používajte jemný krupicový.
- Ako múku, tak cukor a prípadne aj ďalšie sypké ingrediencie pred použitím preosejte.
- Používajte pravé maslo, nie jeho náhradky, vhodné je maslo pred použitím rozpustiť.
- Kysnuté cesto je nutné dôkladne vypracovať ručne alebo za pomoci kuchynského robota.
- Nebojte sa pridať do cesta štipku soli, dodá mu lepšiu chuť. Len dajte pozor, aby sa soľ nedostala do kvásku.