Milujete vianočné cukrovinky? Teraz si ich skúste predstaviť bez krému!
Máte prehľad o tom, aké sú najlepšie krémy do vianočných cukroviniek?
Určite nie, pretože ich je veľa. Preto sme pre vás vybrali tie najlepšie.
Inšpirujte sa našimi receptami na náplne do vianočných cukroviniek!
Druhy krémov a náplní do cukroviniek
Klasické krémy
- Tvarohové
- Maslové
- Kávové
- Čokoládové
- Orechové
- Karamelové
- Vanilkové
- Kakaové
Netradičné krémy
- Pistáciové
- Z Nutelly
- Arašidové
- Koňakové
Samozrejme, že Nutellu môžete používať tak, ako je, ale rozhodne nie je na škodu, skúsiť ju aj ako súčasť nejakého krému.
Okrem klasického krému z Nutelly sa dá pridať napríklad do základného maslového krému a hneď máte maslový krém s čokoládou.
Tvarohová náplň
Čo budete na tvarohový krém potrebovať?
- 300 g tvarohu
- 2 dcl vaječného koňaku
- 3 vrecká vanilkového cukru
- linecké košíčky (ak ich nechcete vyrábať, kúpte ich hotové)
- farebné zdobenie
- kandizované ovocie (červené, zelené, žlté)
Jednoduchý postup:
- Dajte tvaroh, koňak aj vanilkový cukor do misky a miešajte dohladka.
- Vzniknutým krémom naplňte napríklad linecké košíčky.
- Náplň je lahodná a hlavne veľmi rýchla
Keď budete piecť klasické linecké cukrovinky, vyrobte si aj pár lineckých košíčkov, ktoré si upečte a odložte na neskôr.
Na Štedrý deň si potom pripravte túto luxusnú tvarohovú náplň s vaječným koňakom a uvidíte, že sa bude rodina olizovať až za ušami. Vzhľadom na to, že tvarohová náplň rýchle podlieha skaze, je vhodná do nepečených druhov cukroviniek , ktoré skonzumujete maximálne do dvoch dní.
Vyskúšajte aj ďalšie chutné recepty na vianočné cukrovinky z Margot.
Nutellový krém
Nutella je sama o sebe vynikajúca a dá sa použiť na zlepovanie prakticky akýchkoľvek cukroviniek, ktoré vás napadnú.
Čo budete na nutellovú náplň potrebovať?
- 250 g masla
- 5 polievkových lyžíc Nutelly
- 500 ml mlieka
- 2 vrecká vanilkového pudingu (môže byť aj čokoládový alebo karamelový)
Postup:
- Rozmiešajte pudingový prášok v studenom mlieku a uvarte puding.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Potom utrite maslo s Nutellou do peny a po častiach (ideálne po lyžiciach) pridávajte vychladnutý puding.
- Vyšľahajte do hladkého krému a môžete sa pustiť do zlepovania cukroviniek.
Pokúste sa z Nutelly vyrobiť skvelý krém, ktorým naplníte napríklad netradičné zlepované orechy, kde sme namiesto orechového krému použili tento a chuť bola opäť skvelá.
Maslový krém do vianočných cukroviniek
To je v podstate univerzálny krém, ktorý môžete použiť na akékoľvek cukrovinky v závislosti od suroviny, ktorú použijete na dochutenie.
Klasický je dobrý do vianočných čajových cukroviniek, s orechmi na zlepované orechy a s kakaom napríklad do kokosových zlepovaných cukroviniek.
Ingrediencie:
- 1 kocka masla (250 g)
- 1 vajce
- 5 lyžíc pieskového cukru
Postup:
- Vajcia s cukrom dajte do misky, položte ju na vodný kúpeľ a šľahajte, kým nie je zmes hustá.
- Maslo nechajte zmäknúť a potom vyšľahajte do peny.
- Postupne doň po častiach zašľahávajte vzniknutú vaječnú hmotu, až bude krém krásne hladký.
Čím môžete maslovú náplň dochutiť?
- kakao
- kúsky čokolády
- orechy
- rum
- silný extrakt zo zrnkovej kávy (vychladnutý)
- strúhané mandle
- vanilkový cukor
Vyskúšajte tiež naše fitness linecké cukrovinky bez ostychu z kalorického nárastu.
Zobraziť viac receptov
Kávový krém do cukroviniek
Všetci vieme, že keď sa do niečoho pridá káva, chutí to úžasne a kávový krém nie je výnimkou.
Hodí sa nielen do kávových vianočných cukroviniek, ale aj do čokoládových či orechových.
Čo budete na kávový krém potrebovať?
- 250 g masla
- 150 g cukru
- 125 ml silnej kávy
- 1 lyžicu hrubej múky
Postup:
- Kávu dajte do kastrólika, primiešajte múku a zvarte na kašu.
- Odložte a nechajte vychladnúť.
- Maslo utrite s cukrom do peny.
- Pridajte kávovú kašu, dôkladne premiešajte a môžete sa pustiť do zlepovania cukroviniek.
Čokoládový krém
Ideálny je napríklad na zlepovanie kokosových či kávových koláčov, ale pokojne ho môžete použiť aj do lineckého.
Perfektný je do košíčkov, tie môžete urobiť na poslednú chvíľu až v Štedrý deň.
Čo budete na čokoládovú náplň potrebovať?
- 250 g masla
- 140 g cukru múčka
- 25 g hladkej múky
- 60 g nastrúhanej čokolády
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 vaječný žĺtok
- 125 ml mlieka
- Mlieko vlejete do kastrólika, zamiešate doň múku a na miernom ohni privediete do varu.
- Za stáleho miešania varte 2 až 3 minúty do zhustnutia. Odstavte, občas premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Zmäknuté maslo dajte do misky, prisypte práškový a vanilkový cukor, pridajte žĺtok a spoločne utrite do peny.
- Po lyžiciach postupne vmiešajte vychladnutú kašu.
- Nakoniec prihoďte nastrúhanú čokoládu a trite, až kým nie je krém úplne hladký. Kto chce, môže použiť pokojne elektrický šľahač.
Orechový krém
Krém s príchuťou orieškov je úplne dokonalý. Hodí sa nielen na zlepovanie plnených orechov, ale aj do brabantských koliesok alebo čajových cukroviniek.
Čo budete na orechovú náplň potrebovať?
- 125 ml mlieka
- 130 g práškového cukru
- 140 g masla
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 6 lyžíc mletých vlašských orechov
- 1 lyžicu polohrubej múky (môžete použiť pokojne aj vanilkový pudingový prášok)
Postup prípravy:
- V mlieku rozmiešajte múku (puding) a za stáleho miešania priveďte do varu, varte zhruba 2 až 3 minúty, až vznikne hustá kaša.
- Tú odstavte a nechajte za občasného premiešania vychladnúť pri izbovej teplote.
- Do misky dajte nakrájané zmäknuté maslo, pridajte vanilkový a práškový cukor, utrite do peny a potom po lyžiciach pridávajte vychladnutú kašu.
- Dôležité je neustále dôkladne trieť, aby sa netvorili hrudky. Pokiaľ si to chcete uľahčiť, použite elektrický šľahač.
- Nakoniec do základného krému vmiešajte 6 lyžíc mletých vlašských orieškov (ak nemáte, môžu byť aj lieskové).
Karamelový krém
Karamel je sám o sebe fantastický a v kréme chutí ešte lepšie.
Perfektne sa hodí do orechových cukroviniek, rovnako tak ho ale môžete použiť do kávových či čokoládových vianočných cukroviniek.
Čo budete na karamelovú náplň potrebovať?
- 1 skaramelizované salko (klasické musíte 2 hodiny variť)
- 1 maslo
Jednoduchý postup:
- Maslo vyšľaháte so skaramelizovaným salkom dohladka a máte hotovo.
Vanilkový krém
Krém s príchuťou vanilky väčšinou konzumujeme so žĺtkovými venčekmi, ale perfektne sa hodí do vianočných čajových cukroviniek, ale skvele vynikne aj v mandľových vianočných cukrovinkách. Ideálny je treba do trubičiek či mušličiek.
Čo budete na vanilkovú náplň potrebovať?
- 500 ml mlieka
- 2 vrecká vanilkového pudingu
- 250 g masla
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 12 dkg práškového cukru
Postup:
- Mlieko, puding a vanilkový puding premiešajte, uvarte hustý puding a nechajte úplne vychladnúť.
- Maslo zmäknuté pri izbovej teplote vyšľahajte s práškovým cukrom a po lyžičkách doň pridávajte vychladnutý puding a zašľahávajte.
- Akonáhle spotrebujete všetok puding, dôkladne znova prešľahajte a môžete používať.
Rok čo rok pripravujeme množstvo druhov cukroviniek, vrátane tých zlepovaných. Samozrejme, že pri základných cukrovinkách väčšinou používame na zlepovanie nejakú naozaj dobrú marmeládu.
U ostatných druhov sa bez správneho a hlavne dobrého krému nezaobídeme. Príkladom sú napríklad zlepované orechy, ktoré sú vynikajúce práve vďaka orechovému krému. Viete si ich predstaviť s marmeládou?
Nehovorím, že by nebolo možné ich zjesť, ale už by to nebol ten správny recept a tým pádom ani tie pravé orechové cukrovinky, ako sme zvyknutí. Skrátka a dobre, všetko má svoje pravidlá a tých sa treba držať.
Vezmite si napríklad takú sviečkovú omáčku, ktorá je so žemľovými knedľami úplne dokonalá, ale napríklad s ryžou alebo cestovinami už by to bola len omáčka, pretože bez knedlí to jednoducho nie je ono.
Existuje nepreberné množstvo náplní (krémov), či už v základnej alebo upravenej podobe. Zozbierali sme pre vás tie najlepšie náplne do vianočných cukroviniek, ktoré sme našli, a zároveň sme zistili, do ktorých druhov sa vybrané typy náplní hodia.
Snáď sa vám náš článok páčil a inšpirovali ste sa.
Aký krém milujete vy a do akých cukroviniek ho dávate najradšej?