Vedeli ste, že receptúra na tatranky je dodnes tajná?
Preto ich veľa ľudí zahŕňa do svojich receptov.
Využite to a pripravte si lahodné vianočné tatrankové pečivo.
Tatranky môžete použiť ako na cestá, tak aj na krémy.
Tatrankové Ferrero Rocher
Kto by nemiloval vynikajúce guličky Ferrero Rocher – pripravte si ich vianočnú tatrankovú alternatívu.
Tento recept je aj veľmi jednoduchý a rýchly – patrí medzi obľúbené nepečené vianočné pečivo z tatraniek.
Budete potrebovať:
- 2 kusy čokoládovej tatranky
- 50 g arašidov – nesolených
- 2 ks lieskovoorieškové 3D tatranky
- 6 lyžíc čokoládového krému napríklad Nutella
Postup prípravy:
- Všetky tatranky nastrúhajte, pridajte k nim čokoládový krém a jemne nasekané arašidy.
- Zo zmesi tvorte guličky, ktoré namáčajte v rozpustenej čokoláde.
- Pred zatuhnutím guličky obaľujte v nasekaných arašidoch.
- Guľôčky nechajte stuhnúť a uchovávajte v chladničke.
Medvedie labky z tatraniek
Medvedie labky patria medzi staročeské recepty na vianočné pečivo s orechmi.
Avšak, už ste skúšali medvedie labky z tatraniek?
Budete potrebovať:
- 3 kusy orieškových tatraniek
- pol šálky kokosu
- pol šálky mletých vlašských orechov
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžicu holandského kakaa
- 100 g cukru múčka
- 250 g masla – izbovej teploty
- 1 vajce
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte orechy a najemno ich pomeľte.
- Nastrúhajte tatranky na jemnom strúhadle.
- Múku spoločne s cukrom a kakaom preosejte.
- Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a vytvorte hutné cesto, ktoré vložte na noc do chladničky.
- Ďalší deň cesto naplňte do formičiek a pečte pri teplote 170 stupňov asi 8 minút – doba závisí od rúry, je potrebné pečivo sledovať.
- Nechajte ich chvíľku vychladnúť a potom labky z formičiek opatrne vyberte.
- Labky obaľujte ešte teplé v práškovom cukre.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Zlepované pečivo z tatraniek
Budete potrebovať:
- 250 g 100 percentného stuženého tuku
- 1 vajce
- 350 g hladkej múky
- 3 ks tatraniek – oriešková príchuť
- 2 lyžice strúhaného kokosu
- 60 g práškového cukru
Postup prípravy:
- Najskôr si najemno postrúhajte tatranky.
- Aby sa vám dobre s cestom pracovalo, nastrúhajte aj celý tuk.
- Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a vytvorte vláčne cesto.
- Cesto vložte cez noc do chladničky.
- Ďalší deň si pripravte mäsový mlynček so špeciálnym zdobiacim nástavcom, cez ktorý cesto pretlačte a tvorte tak malé tyčinky.
- Tie skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri teplote 180 stupňov asi 10-12 minút.
- Tatrankové pečivo nechajte vychladnúť.
- Nutelou k sebe prilepujte vždy dve tyčinky.
- Nakoniec ich môžete dozdobiť podľa ľubovôle – napríklad konce namočiť do tmavej či bielej čokolády.
- Skladujte na tmavom, chladnom mieste.
Zobraziť viac receptov
Tatrankové guličky s rumom
Tatrankové guličky patria medzi ďalšie nepečené vianočné pečivo, ktoré môžete robiť na poslednú chvíľu.
Budete potrebovať:
- 150 g cukru múčka
- 5 ks tatraniek
- 150 g Hery – izbovej teploty
- 3 lyžice rumu
- 2 lyžice kakaa
- kokos na obaľovanie
Postup prípravy:
- Pripravte si tatranky a najemno ich postrúhajte.
- Nastrúhané tatranky zmiešajte s cukrom, Herou, rumom a kakaom.
- Hotovú hmotu vložte na 20 minút do chladničky.
- Potom začnite tvarovať guličky, ktoré obaľujte v strúhanom kokose.
- Skladujte v chladničke.
Tento obľúbený vianočný recept môžete obmeniť napríklad tak, že dovnútra tatrankovej guličky vložíte višne naložené v rume.
Tatrankové valčeky
Budete potrebovať:
- 100 g strúhaného kokosu
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 4 kusy tatraniek
- 2 balenia Miňoniek
- 1 žĺtok
- 2 lyžice 100 percentného rastlinného stuženého tuku
- 200 g čokolády na varenie
- 4 lyžice rumu
Postup prípravy:
- Najskôr si nachystajte tatranky, ktoré spolu s miňonkami nakrájajte na malé kúsky.
- Zmäknuté maslo zmiešajte s práškovým cukrom.
- Potom pridajte žĺtok a rum a zo zmesi vytvorte hladkú hmotu.
- Pripravené cesto vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Medzitým si nachystajte vodný kúpeľ, v ktorom nechajte rozpustiť tuk a čokoládu.
- Z cesta tvarujte malé valčeky, ktoré obaľujte ihneď v kokose – namiesto kokosu môžete použiť nasekané arašidy.
- Skladujte v chladničke.
Krém z tatraniek
Ak chcete svojich hostí cez vianočný čas zaujať, pripravte im recept na plnené vianočné pečivo, na ktoré vďaka tatrankovému krému nezabudnú.
Budete potrebovať:
- 250 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice polohrubej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 2 polievkové lyžice nutelly
- 2 polievkové lyžice cukru múčka
- 2 Tatranky s lieskoorieškovou príchuťou
Postup prípravy:
- Mlieko nalejte do hrnca, prisypte múku a dobre rozmiešajte.
- Zo zmesi uvarte hustú kašu – dávajte pozor na pripálenie.
- Akonáhle je kaša hotová, nechajte ju úplne vychladnúť.
- Medzitým si vyšľahajte maslo s práškovým cukrom dohladka – nesmú byť žiadne hrudky.
- Potom začnite postupne pridávať nutellu a pripravenú vychladnutú kašu z múky a mlieka.
- Tatranky najemno postrúhajte – môžete ich aj rozmixovať pre lepšiu konzistenciu krému.
- Nakoniec do krému nastrúhané tatranky opatrne vmiešajte.
- Hotový krém skladujte v chladničke.
Ako sa vám páčia tieto recepty na vianočné pečivo z tatraniek? Nechajte sa nimi inšpirovať, pokiaľ práve naozaj nestíhate.