Vianočné pečivo z tatraniek dokážete pripraviť aj na poslednú chvíľu (recepty)

Vedeli ste, že receptúra na tatranky je dodnes tajná?

Preto ich veľa ľudí zahŕňa do svojich receptov.

Využite to a pripravte si lahodné vianočné tatrankové pečivo.

Tatranky môžete použiť ako na cestá, tak aj na krémy.

Tatrankové Ferrero Rocher

Kto by nemiloval vynikajúce guličky Ferrero Rocher – pripravte si ich vianočnú tatrankovú alternatívu.

Tento recept je aj veľmi jednoduchý a rýchly – patrí medzi obľúbené nepečené vianočné pečivo z tatraniek.

Budete potrebovať:

  • 2 kusy čokoládovej tatranky
  • 50 g arašidov – nesolených
  • 2 ks lieskovoorieškové 3D tatranky
  • 6 lyžíc čokoládového krému napríklad Nutella

Postup prípravy:

  • Všetky tatranky nastrúhajte, pridajte k nim čokoládový krém a jemne nasekané arašidy.
  • Zo zmesi tvorte guličky, ktoré namáčajte v rozpustenej čokoláde.
  • Pred zatuhnutím guličky obaľujte v nasekaných arašidoch.
  • Guľôčky nechajte stuhnúť a uchovávajte v chladničke.
Zdroj foto: https://keeprecipes.com

Medvedie labky z tatraniek

Medvedie labky patria medzi staročeské recepty na vianočné pečivo s orechmi.

Avšak, už ste skúšali medvedie labky z tatraniek?

Budete potrebovať:

  • 3 kusy orieškových tatraniek
  • pol šálky kokosu
  • pol šálky mletých vlašských orechov
  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžicu holandského kakaa
  • 100 g cukru múčka
  • 250 g masla – izbovej teploty
  • 1 vajce

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte orechy a najemno ich pomeľte.
  • Nastrúhajte tatranky na jemnom strúhadle.
  • Múku spoločne s cukrom a kakaom preosejte.
  • Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a vytvorte hutné cesto, ktoré vložte na noc do chladničky.
  • Ďalší deň cesto naplňte do formičiek a pečte pri teplote 170 stupňov asi 8 minút – doba závisí od rúry, je potrebné pečivo sledovať.
  • Nechajte ich chvíľku vychladnúť a potom labky z formičiek opatrne vyberte.
  • Labky obaľujte ešte teplé v práškovom cukre.
  • Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Zdroj foto: pinterest.com

Zlepované pečivo z tatraniek

Budete potrebovať:

  • 250 g 100 percentného stuženého tuku
  • 1 vajce
  • 350 g hladkej múky
  • 3 ks tatraniek – oriešková príchuť
  • 2 lyžice strúhaného kokosu
  • 60 g práškového cukru

Postup prípravy:

  • Najskôr si najemno postrúhajte tatranky.
  • Aby sa vám dobre s cestom pracovalo, nastrúhajte aj celý tuk.
  • Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a vytvorte vláčne cesto.
  • Cesto vložte cez noc do chladničky.
  • Ďalší deň si pripravte mäsový mlynček so špeciálnym zdobiacim nástavcom, cez ktorý cesto pretlačte a tvorte tak malé tyčinky.
  • Tie skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte pri teplote 180 stupňov asi 10-12 minút.
  • Tatrankové pečivo nechajte vychladnúť.
  • Nutelou k sebe prilepujte vždy dve tyčinky.
  • Nakoniec ich môžete dozdobiť podľa ľubovôle – napríklad konce namočiť do tmavej či bielej čokolády.
  • Skladujte na tmavom, chladnom mieste.
Zdroj foto: pinterest.com

Tatrankové guličky s rumom

Tatrankové guličky patria medzi ďalšie nepečené vianočné pečivo, ktoré môžete robiť na poslednú chvíľu.

Budete potrebovať:

  • 150 g cukru múčka
  • 5 ks tatraniek
  • 150 g Hery – izbovej teploty
  • 3 lyžice rumu
  • 2 lyžice kakaa
  • kokos na obaľovanie

Postup prípravy:

  • Pripravte si tatranky a najemno ich postrúhajte.
  • Nastrúhané tatranky zmiešajte s cukrom, Herou, rumom a kakaom.
  • Hotovú hmotu vložte na 20 minút do chladničky.
  • Potom začnite tvarovať guličky, ktoré obaľujte v strúhanom kokose.
  • Skladujte v chladničke.
Zdroj foto: pinterest.ru

Tento obľúbený vianočný recept môžete obmeniť napríklad tak, že dovnútra tatrankovej guličky vložíte višne naložené v rume.

Tatrankové valčeky

Budete potrebovať:

  • 100 g strúhaného kokosu
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 4 kusy tatraniek
  • 2 balenia Miňoniek
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice 100 percentného rastlinného stuženého tuku
  • 200 g čokolády na varenie
  • 4 lyžice rumu

Postup prípravy:

  • Najskôr si nachystajte tatranky, ktoré spolu s miňonkami nakrájajte na malé kúsky.
  • Zmäknuté maslo zmiešajte s práškovým cukrom.
  • Potom pridajte žĺtok a rum a zo zmesi vytvorte hladkú hmotu.
  • Pripravené cesto vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
  • Medzitým si nachystajte vodný kúpeľ, v ktorom nechajte rozpustiť tuk a čokoládu.
  • Z cesta tvarujte malé valčeky, ktoré obaľujte ihneď v kokose – namiesto kokosu môžete použiť nasekané arašidy.
  • Skladujte v chladničke.
Zdroj foto: pinterest.com

Krém z tatraniek

Ak chcete svojich hostí cez vianočný čas zaujať, pripravte im recept na plnené vianočné pečivo, na ktoré vďaka tatrankovému krému nezabudnú.

Budete potrebovať:

  • 250 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 2 polievkové lyžice nutelly
  • 2 polievkové lyžice cukru múčka
  • 2 Tatranky s lieskoorieškovou príchuťou

Postup prípravy:

  • Mlieko nalejte do hrnca, prisypte múku a dobre rozmiešajte.
  • Zo zmesi uvarte hustú kašu – dávajte pozor na pripálenie.
  • Akonáhle je kaša hotová, nechajte ju úplne vychladnúť.
  • Medzitým si vyšľahajte maslo s práškovým cukrom dohladka – nesmú byť žiadne hrudky.
  • Potom začnite postupne pridávať nutellu a pripravenú vychladnutú kašu z múky a mlieka.
  • Tatranky najemno postrúhajte – môžete ich aj rozmixovať pre lepšiu konzistenciu krému.
  • Nakoniec do krému nastrúhané tatranky opatrne vmiešajte.
  • Hotový krém skladujte v chladničke.

Ako sa vám páčia tieto recepty na vianočné pečivo z tatraniek? Nechajte sa nimi inšpirovať, pokiaľ práve naozaj nestíhate.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu