Naše recepty na syrovú nátierku na chlebíčky si jednoducho zamilujete!
Nech sa už jedná o akúkoľvek oslavu, tak vám prídu vždy vhod.
A neviete si rady aký syr použiť? Na konci článku máme pre vás hneď niekoľko tipov.
Syrová nátierka s cesnakom na chlebíčky
Táto ľahká domáca nátierka je perfektné predjedlo, ktoré sa podáva na mäkké veci. A je úplne neodolateľná!
Čo budeme potrebovať
- 225 g smotanového syra
- 115 g masla
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice zmesi byliniek
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
- štipka soli
Postup
- Zmiešajte mäkké maslo a smotanový syr.
- Pridajte nasekaný cesnak, nastrúhaný parmezán a bylinky. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí a zmes nebude mať jemnú, nadýchanú textúru.
- Prípadne dochutíme soľou a korením.
Pikantná nátierka na chlebíčky so syrom
Vychutnajte si ostrejšiu chuť syrovej nátierky na sviatočných chlebíčkoch. Najlepšie je, že si pikantnosť môžete prispôsobiť podľa vašich preferencií.
Čo budeme potrebovať
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g olivového oleja
- 1/2 chilli papričky
- 1/2 lyžičky chilli prášku
- 400 g syra feta
- 200 g jogurtu
Postup
- Do mixéra pridajte cesnak, olivový olej, čili prášok a nadrobno nakrájanú čili papričku.
- Miešajte, kým sa všetky ingrediencie úplne nespoja.
- Do misy pridajte nahrubo nakrájanú fetu a jogurt. Dôkladne premiešajte lyžicou.
- Na ozdobu pridajte chilli vločky, jemne nasekanú chilli papričku a čerstvé bylinky.
Zobraziť viac receptov
Mrkvovo-syrová nátierka
A už ste vyskúšali jednohubky z lístkového cesta ? Pripravte si ich podľa nás.
Čo budeme potrebovať
- 250 g mrkvy
- 125 g mäkkého kozieho syra
- Štipka muškátového orieška
- soľ
- čierne korenie
- štipka kajenského korenia
- trocha citrónovej šťavy
Postup
- Nakrájajte 250 g mrkvy a varte v pare 12–15 minút do zmäknutia.
- Uvarenú mrkvu vložte do mixéra so 125 g kozieho syra, štipkou muškátového orieška, korením a štipkou kajenského korenia.
- Pridajte šťavu z citróna.
- Mixujte, aby vzniklo hladké pyré.
- Ochutnajte a podľa potreby upravte korenie.
Chlebíčková nátierka z tvrdého syra
Chutná syrová nátierka s tvrdým syrom ako je čedar sa dať rýchlo pripravovať a je výborná, keď sa servíruje ako základ chutného vianočného chlebíčka.
Čo budeme potrebovať
- 1 malý strúčik cesnaku
- 220 g syra čedar (strúhaného)
- 100 g smotanového syra
- 60 g kyslej smotany
- 60 g šálky majonézy
- ¼ lyžičky papriky alebo údené papriky
- ¼ lyžičky chilli
- štipka kajenského korenia
- štipka cibuľového prášku
Postup
- Jemne nasekajte cesnak.
- Pridajte nastrúhaný syr, smotanový syr, kyslú smotanu, majonézu, papriku, chilli, kajenské korenie a cibuľový prášok.
- Miešajte, kým zmes nebude hladká a krémová.
- Ochutnajte a upravte korenie podľa ľubovôle.
Tipy pre dokonalú syrovú nátierku
Experimentujte s rôznymi druhmi syrov, ako je čedar, eidam, gouda alebo kozí syr, aby ste dosiahli zaujímavé chuťové kombinácie a rôznorodé textúry.
Pridajte do nátierky čerstvé bylinky ako je petržlen, tymian, bazalka alebo rozmarín, ktoré jej dodajú výraznejšiu arómu a sviežu chuť. Tiež strúhaná citrónová kôra môže byť skvelou ingredienciou.
Na získanie krémovej textúry môžete do nátierky pridať aj lyžicu kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu.
Pokiaľ je to možné, nechajte nátierku po dokončení jej prípravy odležať v chladničke. Počas tohto času sa chute prepoja a nátierka bude mať ešte bohatšiu chuť.
A pokiaľ vám nejaká nátierka zostane, uložte ju do uzatvárateľnej nádoby a do chladničky.