Šľahačkové vianočné pečivo je krehké a na jazyku sa doslova rozplýva.
Vyskúšajte naše recepty, ktoré sú jednoduché, a pripravíte ich naozaj rýchlo.
Prevoňajte svoj domov a doprajte si jedinečný chuťový zážitok!
Šľahačkové pečivo z Omegy
Omega je 100% jedlý rastlinný tuk, ktorý je vhodný na prípravu poliev, múčnikov a cesta na pečivo.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g Omegy
- 250 ml smotany na šľahanie
- hladkú múku na poprášenie dosky
Zdobenie:
- práškový a vanilkový cukor (na obalenie)
Postup
- Nachystajte si misu, nasypte do nej polohrubú múku a nastrúhajte stužený tuk. Prilejte smotanu na šľahanie a vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30–60 minút odležať v chladničke.
- Cesto položte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte ho na plát s výškou 1 cm.
- Zvoľte formičky na vykrajovanie cukroviniek. Môžu to byť hviezdičky, stromčeky a ďalšie tvary. Pečivo rozložte na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 190 °C.
- Pečte zhruba 10–12 minút, záleží na type rúry a hrúbke cesta. Správne upečené šľahačkové pečivo by malo mať svetlo žltú farbu.
- Plech vyberte a ešte teplé pečivo opatrne zhrňte do misy, v ktorej je pripravená zmes vanilkového a práškového cukru. Všetky kúsky cukroviniek starostlivo obaľte.
- Nechajte šľahačkové vianočné pečivo vychladnúť a uskladnite ho do vzduchotesnej nádoby do doby, než ho budete chcieť podávať.
Rastlinný tuk Omega môžete použiť aj v recepte na kávové vianočné pečivo v tvare hviezdičiek.
Šatôčky zo šľahačkového cesta
Ak milujete ľahké a rýchle recepty, tento recept je ako stvorený pre vás!
Cesto netreba vaľkať ani hniesť. Varí sa v hrnci a je hotové počas chvíľky.
Výhodou receptu je, že si cesto môžete pripraviť vopred a uložiť ho do chladničky alebo ho zmraziť.
Zmraziť môžete aj hotové pečivo a podávať ho ako zaujímavosť.
Ingrediencie
Cesto:
- 200 ml vody
- štipka soli
- 8 g sušeného plnotučného mlieka
- 90 g nesoleného masla v izbovej teplote
- 110 g múky
- 3 veľké vajcia
Krém
- 375 ml plnotučného mlieka
- 75 g cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 2 veľké žĺtky
- 1/2 vanilkového struku alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
- 150 ml smotany na šľahanie (v chladenom stave)
- práškový cukor na záverečné posypanie
Postup
Cesto
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte vodu, soľ, sušené mlieko a maslo a varte na miernom ohni.
- Pridajte naraz všetku múku.
- Miešajte drevenou lyžicou, kým sa dobre nespojí a nevytvorí sa guľa cesta. Pokračujte vo varení po dobu 2 až 4 minút, kým sa cesto neodlepí od stien hrnca. Všimnite si tiež, že sa časť cesta prilepí na dno hrnca a vytvorí tenký film – to je normálne.
- Uvarené cesto preložte do veľkej misy a nechajte ho trochu vychladnúť (musí byť len natoľko chladné, aby sa pri pridávaní vajec nerozvarilo). Medzitým predhrejte rúru na 205 °C a pripravte si plech vyložený papierom na pečenie.
- Do cesta pridávajte po jednom vajci a po každom pridaní dobre premiešajte. Po pridaní všetkých vajec získate cesto s konzistenciou, ktorá sa dá vytvarovať do trubičiek.
- Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou guľatou špičkou a naplňte ho cestom.
- Povrch plechu, vyloženého pergamenom, postriekajte alebo pokropte trochou vody. Držte vrecko vo vzpriamenej polohe, v uhle 90 stupňov voči povrchu, a vytvárajte malé kopčeky cesta s priemerom asi 2 cm, medzi ktorými nechajte ďalší 2 cm odstup. Navlhčeným prstom jemne zatlačte špicaté konce na vrcholkoch každého z nich.
- Pečte 20 minút. Počas tejto doby rúru neotvárajte. Po 20 minútach by mali byť venčeky nafúknuté a na povrchu ľahko zhnednuté (ak nie, nechajte ich piecť ešte niekoľko minút – v závislosti na vašej rúre môže byť tiež nutné plech otočiť, aby všetky venčeky mali rovnakú farbu). Potom znížte teplotu rúry na 190 °C a otvorte dvierka rúry. Pokračujte v pečení po dobu 10 minút s otvorenými dvierkami rúry, čo pomôže ich vysušeniu.
- Venčeky preneste na chladiacu mriežku. Akonáhle vychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať, urobte drevenou špajdľou alebo iným ostrým predmetom na dne každej šatôčky malý otvor a nechajte vychladnúť.
Krém
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte 280 ml mlieka s vyškriabanými semienkami z vanilkového struku (alebo pridajte vanilkový extrakt). Zahrievajte na miernom až stredne miernom ohni. Medzitým v stredne veľkej mise zmiešajte cukor a kukuričný škrob. Potom pridajte zvyšných 95 ml mlieka a žĺtky. Šľahajte, kým sa dobre nespoja a nezostanú žiadne hrudky.
- Keď mlieko začne vrieť, prilejte približne jeho polovicu do žĺtkovej zmesi a pritom ju šľahajte. Potom celú túto zmes vlejte späť do hrnca. Hrniec postavte späť na sporák na strednú teplotu. Zmes stále šľahajte, kým nezhustne a nezačne bublať. Odstavte z ohňa.
- Krém ihneď prelejte do misy stojanového mixéra. Zapnite prístroj a nechajte šľahať cukrársky krém, kým úplne nevychladne. Preložte ho do veľkej misy a prikryte plastovou fóliou, pričom dbajte na to, aby sa fólia dotýkala povrchu cukrárskeho krému, aby sa na ňom nevytvorila „koža“. Odstavte.
- V čistej mise šľahajte studenú smotanu na šľahanie pri stredne vysokých otáčkach, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Pečivový krém dôkladne premiešajte a potom do neho vmiešajte asi 1/3 šľahačky. Potom zmes vmiešajte späť do zvyšku šľahačky. Miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Krém vložte do zdobiaceho vrecka opatreného špičkou na plnenie.
- Vložte špičku zdobiaceho vrecka do otvoru na dne šatôčky. Vtlačte doň krém. Pri plnení budete cítiť určitý odpor (určite spoznáte, že máte prestať tlačiť, akonáhle začne z otvoru vytekať trochu náplne – pokiaľ sa tak stane, stačí prebytok zotrieť).
- Hotové pečivo, ak chcete, posypte práškovým cukrom.
Vianočné šľahačkové rožteky s kokosom
Určite poznáte klasické vanilkové rožteky. Prečo ich ale tento rok neskúsiť pripraviť trochu inak?
Skúste ich upiecť s pomocou šľahačky, ktorá zaistí ich ľahkú štruktúru a jemnú chuť!
Ingrediencie
- 450 g polohrubej múky
- 120 g kokosu
- 250 g masla (môžete nahradiť Herou)
- 1 žĺtok
- 230 ml smotany na šľahanie
- ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vrecko vanilkového cukru
Postup
- Múku nasypte do misy, pridajte kokos, vanilkový cukor, kypriaci prášok a premiešajte všetky suché suroviny samostatne.
- Pridajte zmäknuté maslo či Heru, prilejte žĺtok, smotanu na šľahanie a vypracujte jemné hladké cesto.
- Misu zakryte potravinovou fóliou a dajte na 2–2,5 hodiny odležať do chladničky.
- Potom cesto vyberte a odtrhávajte z neho kúsky, ktoré môžete natlačiť do silikónovej formy na rožky alebo do bežných formičiek na pečenie (ak je to potrebné, môžete ich vymazať masťou).
- Ak nemáte nič, čo by ste mohli použiť na vytvarovanie rožkov, môžete ich vytvarovať ručne.
- Naskladajte pečivo na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 160 °C.
- Rožky zo šľahačkového cesta sa musia upiecť dozlatista. Po upečení ich zľahka pocukrujte a kraje namočte do čokoládovej polevy.
- Aby vám rožky nestvrdli, uchovávajte ich vo vzduchotesnej nádobe.
Rožteky na Vianoce jednoznačne patria. Vyskúšajte náš recept na vianočné mrkvové rožky a urobte ich tento rok trochu inak!
Zobraziť viac receptov
Krehké mini šľahačkové vianočné pečivo
Prácu s týmto cestom zvládne naozaj každý. Vyskúšajte jednoduchý recept, ktorého príprava vám nezaberie veľa času.
Ingrediencie
- 350 g hladkej múky
- 250 g Hery (pokiaľ vám jej chuť nevyhovuje, môžete použiť maslo)
- 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- práškový a vanilkový cukor (na obalenie)
Postup
- Do misy preosejte hladkú múku, pridajte na kocky nakrájanú Heru (maslo) a prelejte smotanou na šľahanie.
- Všetky suroviny spracujte na hladké cesto, ktoré následne zabaľte do fólie a dajte zhruba na 1–2 hodiny odpočinúť do chladničky.
- Odležané cesto preložte na pomúčenú dosku (ak máte silikónovú dosku, múka nebude potrebná) a vyvaľkajte plát o výške 0,5–1 cm.
- Z cesta vykrojte, pomocou formičiek, rôzne tvary a tie rozložte na plech, vymastený tukom alebo vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre, predhriatej na 150 °C, po dobu 10–15 minút.
- Správne vianočné pečivo zo šľahačky musí zostať svetlo žlté. Ak máte radi výrazne sladkú chuť, obaľte, ešte horúce, pečivo v zmesi vanilkového a práškového cukru.
- Ak dávate prednosť menej sladkej verzii, nechajte pečivo nejakú chvíľu vychladnúť. Až potom ho obaľte v cukre.
Hrnčekové šľahačkové pečivo
Skvelou vianočnou voľbou je pečivo, ktoré chutí, ale nenúti vás, pri jeho príprave, stráviť hodiny v kuchyni.
Hrnčekový recept je jednoduchý a je hotový raz dva, pretože odpadá zdĺhavé váženie.
Ingrediencie
Košíčky:
- 1 a ½ šálky (asi 375 ml) múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 1 šálka cukru
- 2 vajcia (v izbovej teplote)
- ¾ šálky mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Poleva:
- ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 4 šálky práškového cukru
- ¼ šálky 35% smotany na šľahanie (značky Tatra)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
Košíčky:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. Ak máte formu silikónovú, nie je potrebné ju vymazávať. V inom prípade vyložte jednotlivé košíčky papierom na pečenie alebo ich vymažte trochou masla či oleja.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Túto zmes odložte bokom.
- V druhej miske, pomocou elektrického mixéra, rozšľahajte maslo s cukrom, kým nebude ľahké a nadýchané.
- Do tejto zmesi pridajte vajcia. Pridávajte ich postupne! Najprv rozšľahajte prvé vajcia, kým sa úplne nespoja so zmesou a až potom pridajte druhé vajce.
- Znížte otáčky mixéra na minimum a striedavo pridávajte múku z prvej misy a mlieko. Pridávaním múky začínajte a pridaním múky tiež končite.
- Takto pripravenou zmesou naplňte jednotlivé formy na muffiny. Môžete si pomôcť lyžicou. Formy naplňte asi do ¾ ich objemu.
- Pečte po dobu 18–20 minút. Po tejto dobe špajdľou skontrolujte, či sa na ňu cesto uprostred muffinov nelepí. Pokiaľ nie, máte hotovo.
- Hotové muffiny nechajte vychladnúť.
Poleva:
- Šľahajte maslo, kým nie je ľahké a našuchorené.
- Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte práškový cukor, smotanu, vanilku a soľ. Vyšľahajte všetko do hladka a ak je to potrebné, pridajte trochu smotany (1–2 lyžice).
- Zvýšte rýchlosť šľahania na maximum a šľahajte asi 1–2 minúty, kým nebude poleva jemná a nadýchaná.
- Naplňte polevou cukrárske vrecko na zdobenie a opatrne polevou ozdobte vychladnuté muffiny.
- Ak nemáte cukrárske vrecko, môžete na zdobenie použiť lyžicu.
Toto šľahačkové vianočné pečivo môžete ozdobiť aj farebnou posýpkou, ovocím alebo hoblinkami z čokolády. Práve rôznorodosť z neho robí pečivo, ktoré je možné pripraviť nielen v čase Vianoc, ale aj pri príležitosti narodeninových osláv alebo posedení s priateľmi.
Nemáte radi váženie, ale radi by ste na Vianoce upiekli niečo dobré? Preskúmajte naše recepty na hrnčekové pečivo.
Šľahačkové pečivo s orechmi
Ak budete mať toto pečivo na stole, môžete si byť istí, že si ho hostia nielen všimnú, ale tiež, že im bude chutiť.
Vyskúšajte recept plný orechov, šľahačky a skvelej čokolády!
Ingrediencie
Cesto:
- ½ šálky masla (v izbovej teplote)
- ⅔ šálky cukru
- 1 vajce (žĺtok oddeľte od bielka)
- 2 lyžice mlieka
- 1 lyžička vanilky
- 1 šálka múky
- ⅓ šálky kakaového prášku
- ½ lyžičky soli
- 1 šálka kešu orechov (nasekaných)
Poleva:
- ¾ šálky práškového cukru
- 1 a ½ lyžice masla (v izbovej teplote)
- 1 lyžica mlieka
- ½ lyžičky vanilky
- 1 tabuľka mliečnej čokolády
- ½ šálky 33% smotany na šľahanie
Postup
- Maslo a cukor zmiešajte dohromady. Pridajte vaječný žĺtok, mlieko a vanilku. Všetko miešajte, kým sa všetko neprepojí.
- V druhej miske zmiešajte múku, kakao a soľ a pridajte všetko z prvej misky. Poriadne zamiešajte a vložte na 1 hodinu do chladničky.
- Zatiaľ čo sa zmes chladí, pripravte si krém.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a odstavte. Do rozpustenej čokolády pridajte všetky zvyšné ingrediencie na polevu a vyšľahajte hladký krém.
- Vyberte cesto z chladničky a vytvorte z neho malé guličky s priemerom asi 1,5 cm. Takto pripravené guličky umiestnite na plech, vyložený papierom na pečenie.
- Každú guľôčku potrite snehom z vyšľahaného bielka a posypte kešu orechmi.
- Následne pečte na 180 °C, po dobu 10–12 minút.
- Akonáhle je pečivo upečené, nechajte ho asi 5 minút vychladnúť.
- Pripravenú polevu vlejte do cukrárskeho vrecka na zdobenie a na každé pečivo dajte do jeho stredu, malú slzičku zmesi.
- Nechajte vychladnúť a podávajte.
- Vianočné pečivo zo šľahačky môžete uchovávať vo vzduchotesnej nádobe po dobu až 5 dní.
Máte radi orechy? Potom by ste nemali prehliadnuť ďalšie skvelé recepty na orechové vianočné pečivo!
Zaujali vás uvedené recepty, ale neviete, kedy piecť šľahačkové vianočné pečivo?
Keďže sa jedná o jednoduché cesto, ktoré nie je určené na dlhé skladovanie, odporúčame ho piecť niekoľko dní pred Vianocami.
Zapojte do príprav celú rodinu a užite si spoločne strávený vianočný čas, plný nádherných chutí a vôní!