Najlepšie recepty na vianočné pečivo zo šľahačky. Inšpirujte sa!

Šľahačkové vianočné pečivo je krehké a na jazyku sa doslova rozplýva.

Vyskúšajte naše recepty, ktoré sú jednoduché, a pripravíte ich naozaj rýchlo.

Prevoňajte svoj domov a doprajte si jedinečný chuťový zážitok!

Šľahačkové pečivo z Omegy

Omega je 100% jedlý rastlinný tuk, ktorý je vhodný na prípravu poliev, múčnikov a cesta na pečivo.

Ingrediencie

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g Omegy
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • hladkú múku na poprášenie dosky

Zdobenie:

  • práškový a vanilkový cukor (na obalenie)

Postup

  • Nachystajte si misu, nasypte do nej polohrubú múku a nastrúhajte stužený tuk. Prilejte smotanu na šľahanie a vypracujte hladké cesto.
  • Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30–60 minút odležať v chladničke.
  • Cesto položte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte ho na plát s výškou 1 cm.
  • Zvoľte formičky na vykrajovanie cukroviniek. Môžu to byť hviezdičky, stromčeky a ďalšie tvary. Pečivo rozložte na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 190 °C.
  • Pečte zhruba 10–12 minút, záleží na type rúry a hrúbke cesta. Správne upečené šľahačkové pečivo by malo mať svetlo žltú farbu.
  • Plech vyberte a ešte teplé pečivo opatrne zhrňte do misy, v ktorej je pripravená zmes vanilkového a práškového cukru. Všetky kúsky cukroviniek starostlivo obaľte.
  • Nechajte šľahačkové vianočné pečivo vychladnúť a uskladnite ho do vzduchotesnej nádoby do doby, než ho budete chcieť podávať.

Šľahačkové pečivo z tuku Omega v tvare hviezdičiek, srdiečok a vločiek na tanieri.
Zdroj: unsplash.com

Rastlinný tuk Omega môžete použiť aj v recepte na kávové vianočné pečivo v tvare hviezdičiek.

Šatôčky zo šľahačkového cesta

Ak milujete ľahké a rýchle recepty, tento recept je ako stvorený pre vás!

Cesto netreba vaľkať ani hniesť. Varí sa v hrnci a je hotové počas chvíľky.

Výhodou receptu je, že si cesto môžete pripraviť vopred a uložiť ho do chladničky alebo ho zmraziť.

Zmraziť môžete aj hotové pečivo a podávať ho ako zaujímavosť.

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 ml vody
  • štipka soli
  • 8 g sušeného plnotučného mlieka
  • 90 g nesoleného masla v izbovej teplote
  • 110 g múky
  • 3 veľké vajcia

Krém

  • 375 ml plnotučného mlieka
  • 75 g cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 2 veľké žĺtky
  • 1/2 vanilkového struku alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 150 ml smotany na šľahanie (v chladenom stave)
  • práškový cukor na záverečné posypanie

Postup

Cesto

  • V stredne veľkom hrnci zmiešajte vodu, soľ, sušené mlieko a maslo a varte na miernom ohni.
  • Pridajte naraz všetku múku.
  • Miešajte drevenou lyžicou, kým sa dobre nespojí a nevytvorí sa guľa cesta. Pokračujte vo varení po dobu 2 až 4 minút, kým sa cesto neodlepí od stien hrnca. Všimnite si tiež, že sa časť cesta prilepí na dno hrnca a vytvorí tenký film – to je normálne.
  • Uvarené cesto preložte do veľkej misy a nechajte ho trochu vychladnúť (musí byť len natoľko chladné, aby sa pri pridávaní vajec nerozvarilo). Medzitým predhrejte rúru na 205 °C a pripravte si plech vyložený papierom na pečenie.
  • Do cesta pridávajte po jednom vajci a po každom pridaní dobre premiešajte. Po pridaní všetkých vajec získate cesto s konzistenciou, ktorá sa dá vytvarovať do trubičiek.
  • Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou guľatou špičkou a naplňte ho cestom.
  • Povrch plechu, vyloženého pergamenom, postriekajte alebo pokropte trochou vody. Držte vrecko vo vzpriamenej polohe, v uhle 90 stupňov voči povrchu, a vytvárajte malé kopčeky cesta s priemerom asi 2 cm, medzi ktorými nechajte ďalší 2 cm odstup. Navlhčeným prstom jemne zatlačte špicaté konce na vrcholkoch každého z nich.
  • Pečte 20 minút. Počas tejto doby rúru neotvárajte. Po 20 minútach by mali byť venčeky nafúknuté a na povrchu ľahko zhnednuté (ak nie, nechajte ich piecť ešte niekoľko minút – v závislosti na vašej rúre môže byť tiež nutné plech otočiť, aby všetky venčeky mali rovnakú farbu). Potom znížte teplotu rúry na 190 °C a otvorte dvierka rúry. Pokračujte v pečení po dobu 10 minút s otvorenými dvierkami rúry, čo pomôže ich vysušeniu.
  • Venčeky preneste na chladiacu mriežku. Akonáhle vychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať, urobte drevenou špajdľou alebo iným ostrým predmetom na dne každej šatôčky malý otvor a nechajte vychladnúť.

Krém

  • V stredne veľkom hrnci zmiešajte 280 ml mlieka s vyškriabanými semienkami z vanilkového struku (alebo pridajte vanilkový extrakt). Zahrievajte na miernom až stredne miernom ohni. Medzitým v stredne veľkej mise zmiešajte cukor a kukuričný škrob. Potom pridajte zvyšných 95 ml mlieka a žĺtky. Šľahajte, kým sa dobre nespoja a nezostanú žiadne hrudky.
  • Keď mlieko začne vrieť, prilejte približne jeho polovicu do žĺtkovej zmesi a pritom ju šľahajte. Potom celú túto zmes vlejte späť do hrnca. Hrniec postavte späť na sporák na strednú teplotu. Zmes stále šľahajte, kým nezhustne a nezačne bublať. Odstavte z ohňa.
  • Krém ihneď prelejte do misy stojanového mixéra. Zapnite prístroj a nechajte šľahať cukrársky krém, kým úplne nevychladne. Preložte ho do veľkej misy a prikryte plastovou fóliou, pričom dbajte na to, aby sa fólia dotýkala povrchu cukrárskeho krému, aby sa na ňom nevytvorila „koža“. Odstavte.
  • V čistej mise šľahajte studenú smotanu na šľahanie pri stredne vysokých otáčkach, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  • Pečivový krém dôkladne premiešajte a potom do neho vmiešajte asi 1/3 šľahačky. Potom zmes vmiešajte späť do zvyšku šľahačky. Miešajte, kým sa dobre nespoja.
  • Krém vložte do zdobiaceho vrecka opatreného špičkou na plnenie.
  • Vložte špičku zdobiaceho vrecka do otvoru na dne šatôčky. Vtlačte doň krém. Pri plnení budete cítiť určitý odpor (určite spoznáte, že máte prestať tlačiť, akonáhle začne z otvoru vytekať trochu náplne – pokiaľ sa tak stane, stačí prebytok zotrieť).
  • Hotové pečivo, ak chcete, posypte práškovým cukrom.
Šatôčky zo šľahačkového cesta
zdroj: divinelydelish.com

Vianočné šľahačkové rožteky s kokosom

Určite poznáte klasické vanilkové rožteky. Prečo ich ale tento rok neskúsiť pripraviť trochu inak?

Skúste ich upiecť s pomocou šľahačky, ktorá zaistí ich ľahkú štruktúru a jemnú chuť!

Ingrediencie

  • 450 g polohrubej múky
  • 120 g kokosu
  • 250 g masla (môžete nahradiť Herou)
  • 1 žĺtok
  • 230 ml smotany na šľahanie
  • ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup

  • Múku nasypte do misy, pridajte kokos, vanilkový cukor, kypriaci prášok a premiešajte všetky suché suroviny samostatne.
  • Pridajte zmäknuté maslo či Heru, prilejte žĺtok, smotanu na šľahanie a vypracujte jemné hladké cesto.
  • Misu zakryte potravinovou fóliou a dajte na 2–2,5 hodiny odležať do chladničky.
  • Potom cesto vyberte a odtrhávajte z neho kúsky, ktoré môžete natlačiť do silikónovej formy na rožky alebo do bežných formičiek na pečenie (ak je to potrebné, môžete ich vymazať masťou).
  • Ak nemáte nič, čo by ste mohli použiť na vytvarovanie rožkov, môžete ich vytvarovať ručne.
  • Naskladajte pečivo na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 160 °C.
  • Rožky zo šľahačkového cesta sa musia upiecť dozlatista. Po upečení ich zľahka pocukrujte a kraje namočte do čokoládovej polevy.
  • Aby vám rožky nestvrdli, uchovávajte ich vo vzduchotesnej nádobe.

Vanilkové rožteky na plechu, pečené zo šľahačkového cesta.
zdroj: unsplash.com

Rožteky na Vianoce jednoznačne patria. Vyskúšajte náš recept na vianočné mrkvové rožky a urobte ich tento rok trochu inak!

Krehké mini šľahačkové vianočné pečivo

Prácu s týmto cestom zvládne naozaj každý. Vyskúšajte jednoduchý recept, ktorého príprava vám nezaberie veľa času.

Ingrediencie

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g Hery (pokiaľ vám jej chuť nevyhovuje, môžete použiť maslo)
  • 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • práškový a vanilkový cukor (na obalenie)

Postup

  • Do misy preosejte hladkú múku, pridajte na kocky nakrájanú Heru (maslo) a prelejte smotanou na šľahanie.
  • Všetky suroviny spracujte na hladké cesto, ktoré následne zabaľte do fólie a dajte zhruba na 1–2 hodiny odpočinúť do chladničky.
  • Odležané cesto preložte na pomúčenú dosku (ak máte silikónovú dosku, múka nebude potrebná) a vyvaľkajte plát o výške 0,5–1 cm.
  • Z cesta vykrojte, pomocou formičiek, rôzne tvary a tie rozložte na plech, vymastený tukom alebo vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre, predhriatej na 150 °C, po dobu 10–15 minút.
  • Správne vianočné pečivo zo šľahačky musí zostať svetlo žlté. Ak máte radi výrazne sladkú chuť, obaľte, ešte horúce, pečivo v zmesi vanilkového a práškového cukru.
  • Ak dávate prednosť menej sladkej verzii, nechajte pečivo nejakú chvíľu vychladnúť. Až potom ho obaľte v cukre.

Krehké pečivo zo šľahačky v tvare hviezdičiek, umiestnených v pohári na drevenej podložke.
zdroj: rebarboraskitchen.com

Hrnčekové šľahačkové pečivo

Skvelou vianočnou voľbou je pečivo, ktoré chutí, ale nenúti vás, pri jeho príprave, stráviť hodiny v kuchyni.

Hrnčekový recept je jednoduchý a je hotový raz dva, pretože odpadá zdĺhavé váženie.

Ingrediencie

Košíčky:

  • 1 a ½ šálky (asi 375 ml) múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • 1 šálka cukru
  • 2 vajcia (v izbovej teplote)
  • ¾ šálky mlieka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Poleva:

  • ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • 4 šálky práškového cukru
  • ¼ šálky 35% smotany na šľahanie (značky Tatra)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup

Košíčky:

  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. Ak máte formu silikónovú, nie je potrebné ju vymazávať. V inom prípade vyložte jednotlivé košíčky papierom na pečenie alebo ich vymažte trochou masla či oleja.
  • V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Túto zmes odložte bokom.
  • V druhej miske, pomocou elektrického mixéra, rozšľahajte maslo s cukrom, kým nebude ľahké a nadýchané.
  • Do tejto zmesi pridajte vajcia. Pridávajte ich postupne! Najprv rozšľahajte prvé vajcia, kým sa úplne nespoja so zmesou a až potom pridajte druhé vajce.
  • Znížte otáčky mixéra na minimum a striedavo pridávajte múku z prvej misy a mlieko. Pridávaním múky začínajte a pridaním múky tiež končite.
  • Takto pripravenou zmesou naplňte jednotlivé formy na muffiny. Môžete si pomôcť lyžicou. Formy naplňte asi do ¾ ich objemu.
  • Pečte po dobu 18–20 minút. Po tejto dobe špajdľou skontrolujte, či sa na ňu cesto uprostred muffinov nelepí. Pokiaľ nie, máte hotovo.
  • Hotové muffiny nechajte vychladnúť.

Poleva:

  • Šľahajte maslo, kým nie je ľahké a našuchorené.
  • Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte práškový cukor, smotanu, vanilku a soľ. Vyšľahajte všetko do hladka a ak je to potrebné, pridajte trochu smotany (1–2 lyžice).
  • Zvýšte rýchlosť šľahania na maximum a šľahajte asi 1–2 minúty, kým nebude poleva jemná a nadýchaná.
  • Naplňte polevou cukrárske vrecko na zdobenie a opatrne polevou ozdobte vychladnuté muffiny.
  • Ak nemáte cukrárske vrecko, môžete na zdobenie použiť lyžicu.

Toto šľahačkové vianočné pečivo môžete ozdobiť aj farebnou posýpkou, ovocím alebo hoblinkami z čokolády. Práve rôznorodosť z neho robí pečivo, ktoré je možné pripraviť nielen v čase Vianoc, ale aj pri príležitosti narodeninových osláv alebo posedení s priateľmi.

Hrnčekové šľahačkové vianočné pečivo zo svetlého cesta s vanilkovou polevou, v tvare malých tort.
zdroj: eggs.ca

Nemáte radi váženie, ale radi by ste na Vianoce upiekli niečo dobré? Preskúmajte naše recepty na hrnčekové pečivo.

Šľahačkové pečivo s orechmi

Ak budete mať toto pečivo na stole, môžete si byť istí, že si ho hostia nielen všimnú, ale tiež, že im bude chutiť.

Vyskúšajte recept plný orechov, šľahačky a skvelej čokolády!

Ingrediencie

Cesto:

  • ½ šálky masla (v izbovej teplote)
  • ⅔ šálky cukru
  • 1 vajce (žĺtok oddeľte od bielka)
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 šálka múky
  • ⅓ šálky kakaového prášku
  • ½ lyžičky soli
  • 1 šálka kešu orechov (nasekaných)

Poleva:

  • ¾ šálky práškového cukru
  • 1 a ½ lyžice masla (v izbovej teplote)
  • 1 lyžica mlieka
  • ½ lyžičky vanilky
  • 1 tabuľka mliečnej čokolády
  • ½ šálky 33% smotany na šľahanie

Postup

  • Maslo a cukor zmiešajte dohromady. Pridajte vaječný žĺtok, mlieko a vanilku. Všetko miešajte, kým sa všetko neprepojí.
  • V druhej miske zmiešajte múku, kakao a soľ a pridajte všetko z prvej misky. Poriadne zamiešajte a vložte na 1 hodinu do chladničky.
  • Zatiaľ čo sa zmes chladí, pripravte si krém.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a odstavte. Do rozpustenej čokolády pridajte všetky zvyšné ingrediencie na polevu a vyšľahajte hladký krém.
  • Vyberte cesto z chladničky a vytvorte z neho malé guličky s priemerom asi 1,5 cm. Takto pripravené guličky umiestnite na plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Každú guľôčku potrite snehom z vyšľahaného bielka a posypte kešu orechmi.
  • Následne pečte na 180 °C, po dobu 10–12 minút.
  • Akonáhle je pečivo upečené, nechajte ho asi 5 minút vychladnúť.
  • Pripravenú polevu vlejte do cukrárskeho vrecka na zdobenie a na každé pečivo dajte do jeho stredu, malú slzičku zmesi.
  • Nechajte vychladnúť a podávajte.
  • Vianočné pečivo zo šľahačky môžete uchovávať vo vzduchotesnej nádobe po dobu až 5 dní.

Okrúhle šľahačkové pečivo s orechmi s čokoládovou kvapkou uprostred.
zdroj: dessertnowdinnerlater.com

Máte radi orechy? Potom by ste nemali prehliadnuť ďalšie skvelé recepty na orechové vianočné pečivo!

Zaujali vás uvedené recepty, ale neviete, kedy piecť šľahačkové vianočné pečivo?

Keďže sa jedná o jednoduché cesto, ktoré nie je určené na dlhé skladovanie, odporúčame ho piecť niekoľko dní pred Vianocami.

Zapojte do príprav celú rodinu a užite si spoločne strávený vianočný čas, plný nádherných chutí a vôní!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu