Ľahké, vzdušné, sladké tak akurát, rozplývajúce sa na jazyku.
Áno, reč je o snehových pusinkách!
My pre vás dnes máme 5 vynikajúcich receptov na škoricové pusinky, ktoré budú hitom vašej vianočnej tabule.
Chcete variantu plnenú jablčným snehom alebo snáď radšej verziu s praženými lieskovými orieškami?
Nech už si vyberiete akokoľvek, rozhodne nebudete ľutovať!
Škoricové pusinky s ovocím
Luxusné pusinky ochutené mletou škoricou majú krásne bohatú, hrejivú chuť, tak typickú pre vianočné časy. Môžete si ich pripraviť v ľubovoľnej veľkosti a ozdobiť čerstvým ovocím podľa chuti. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 325 g práškového cukru
- 5 bielkov zo stredne veľkých vajec
- 1 a ½ lyžičky mletej škorice
- 300 ml smotany na šľahanie
- ľubovoľne pomaranče a bobuľovité ovocie na ozdobu
Postup
- Rúru predhrejte na 190 ºC a vyložte dva plechy papierom na pečenie.
- Nasypte cukor do hlbokého pekáča a zahrievajte v rúre 10 minút.
- Vyberte z rúry a znížte teplotu na 140 stupňov Celzia.
- Šľahajte bielky na vysokú rýchlosť v mise stolného mixéra, kým nebudú husté a penivé.
- Za stále bežiaceho mixéra pridávajte po jednej lyžici horúci cukor a pokračujte v šľahaní po dobu 5-7 minút.
- Akonáhle pridáte všetok cukor, pridajte škoricu a krátko prešľahajte.
- Zmes by mala byť hladká, lesklá a mala by mať dvojnásobný objem.
- Na každý plech naneste 6 – 8 kopčekov pusiniek a pečte 1 hodinu.
- Pusinky sú hotové, keď sa dajú ľahko zdvihnúť z papiera na pečenie.
- Pred vybratím z rúry ich nechajte 30 minút vychladnúť v rúre.
- Hotové pusinky ozdobte ľahko našľahanou smotanou, čerstvým ovocím podľa výberu a štipkou škorice.
Chcete tento rok prekvapiť svoju rodinu niečím novým na vianočnom stole? Naservírujte im bielkovú roládu podľa jedného z našich úžasných receptov !
Vianočné vanilkové pusinky so škoricou
Ľahučké, vzdušné a príjemne sladké. Presne také sú tieto snehové pusinky s vanilkou a škoricou. A ako bonus obsahujú strašne málo kalórií!
Čo budete potrebovať
- 3 veľké bielky, izbové teploty
- 3/4 šálky cukru
- 1 vanilkový struk (vyškrabte semienka, budete ich potrebovať)
- veľká štipka soli
- veľká štipka vínneho kameňa
- 1/2 lyžičky škorice
Postup
- Predhrejte rúru na 95°C.
- Pripravte si 2 plechy na pečenie, ktoré vyložte papierom na pečenie.
- Zmiešajte bielky, cukor a semienka z vanilkového struku v žiaruvzdornej mise.
- Postavte misku nad hrniec s vriacou vodou a miešajte, kým sa cukor nerozpustí a zmes nebude teplá (nie horúca), asi tri minúty.
- Pridajte soľ, vínny kameň a škoricu.
- Šľahajte mixérom na stredne vysoké otáčky, kým sa nevytvoria lesklé špičky.
- To bude trvať 5-7 minút v závislosti na vašom mixéri.
- Pusinkami naplňte cukrárske vrecko (vybavené špičkou podľa vášho výberu – alebo môžete koniec po naplnení odrezať).
- Pusinky nanášajte na plechy v kruhovom tvare s priemerom cca 5 cm.
- Pusinky pečte asi 1 hodinu a 15 minút.
- Zvonku by mali byť chrumkavé a vo vnútri stále trochu mäkké.
- Nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Užite si to!
Zobraziť viac receptov
Čokoládovo-škoricové pusinky zlepované jablčným snehom
Pokiaľ sa chcete tento rok na Vianoce naozaj predviesť, upečte svojej rodine tieto čokoládové pusinky so škoricou zlepované luxusným jablčným snehom a ozdobte ich krásnymi čokoládovými vetvičkami. Už nebudú chcieť nič iné!
Čo budete potrebovať
Na pusinky:
- 80 g kokosového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice kakaového prášku
- 5 bielkov
- štipka vínneho kameňa
- 200 g práškového cukru
- 200 g 65 – 70% horkej čokolády, nalámané na štvorčeky
- 1⁄2 lyžičky mletej škorice
Na jablkový sneh:
- 4 sladké jablká
- 1 a 1⁄2 lyžice práškového cukru
- pár kvapiek škoricového a jablčného extraktu škorice (voliteľne)
- 150 ml smotany na šľahanie
Postup
Pusinky:
- 2 plechy vyložte papierom na pečenie.
- Vezmite 2 malé misky.
- Do prvej preosejte 45 g kokosového cukru a 1 lyžičku škorice a do druhej zvyšných 35 g kokosového cukru, 1⁄2 lyžičky škorice a všetok kakaový prášok.
- Dajte bokom.
- Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia.
- Bielky dajte do veľkej misy, pridajte štipku vínneho kameňa a šľahajte, kým sa nevytvoria špičky.
- Po troškách pridávajte práškový cukor (pred každým pridaním dobre prešľahajte) a šľahajte, kým vám nevzniknú tuhé špičky.
- Do každého rohu oboch plechov naneste trochu vyšľahaných bielkov a priklopte papierom na pečenie.
- Veľkou lyžicou opatrne vmiešajte do pusiniek odloženú zmes cukru a škorice.
- Jemne vmiešajte aj polovicu zvyšného cukru so škoricou a kakaom a krúživými pohybmi vytvorte mramorový efekt.
- Lyžicou naneste časť pusiniek na plech.
- Zvyšok pusiniek opatrne vmiešajte do zvyšnej zmesi škorice a kakaa a naneste na plechy.
- Pečte 1 hodinu, kým pusinky nepôjdu ľahko odlepiť z plechu.
- Nechajte ich na mriežke vychladiť.
- Medzitým si rozpustite horkú čokoládu spolu s pol lyžičkou škorice v miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou (dno misky sa nesmie dotýkať vody).
- Misku s rozpustenou čokoládou so škoricou vyberte z hrnca a premiešajte.
- Nechajte 5–10 minút vychladnúť.
- Na základ každej pusinky opatrne naneste trochu čokolády a rozotrite ju smerom von k okrajom.
- Pusinky dajte späť na mriežku vypodloženú papierom na pečenie a nechajte čokoládu stuhnúť.
- Po stuhnutí skladujte vo vzduchotesnej nádobe až 2 dni.
- Zo zvyšnej čokolády si môžete vyrobiť čokoládové vetvičky.
Čokoládové vetvičky:
- Ak si chcete vyrobiť čokoládové vetvičky, otočte plech na pracovnú plochu dnom nahor a polejte zvyšnou čokoládou.
- Rozprestrite čokoládu tenko až k okraju.
- Nechajte ju len ľahko stuhnúť, nesmie byť príliš tvrdá, inak s ňou nepôjde pracovať.
- Chyťte plech pevne za okraj, aby sa nešmýkal a čepeľou veľkého kuchárskeho noža pomaly a opatrne tvorte vetvičky rolovaním po povrchu čokolády smerom k sebe.
- Čokoládové vetvičky položte na plech a nechajte stuhnúť.
- Potom ich uložte do vzduchotesnej nádoby.
Jablkový sneh:
- Jablká olúpte, nakrájajte na štvrťky a odstráňte jadrovníky.
- Štvrtky jabĺk nakrájajte na tenké plátky a vložte ich do hrnca spolu s 2 lyžičkami vody, cukrom a extraktmi, ak používate.
- Varte prikryté na miernom ohni 5–10 minút, kým jablká nezmäknú.
- Hrniec položte do misy alebo drezu so studenou vodou, aby ste urýchlili proces chladenia.
- Keď sú jablká studené, rozmixujte ich na hladké pyré.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Šľahajte smotanu, kým nebude držať tvar.
- Smotanu vmiešajte do jablčného pyré a dajte do chladničky, kým nebudete sneh potrebovať.
- Nakoniec k sebe prilepte vždy dve pusinky pomocou jablčného snehu a ozdobte niekoľkými vetvičkami čokolády.
- Nechajte si chutiť!
Zaujíma vás, aké sú najpredávanejšie darčeky tohto roku? Prinášame vám všetky tohtoročné hity Vianoc prehľadne a na jednom mieste!
Vianočné pusinky s praženými lieskovými orieškami
Chrumkavé pusinky so škoricou a praženými lieskovými orieškami potešia celú vašu rodinu i priateľov. Kto by sa nezamiloval do jemnej textúry pusiniek, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach, príjemného dotyku škorice a nasekaných lieskových orieškov, ktoré všetko skvele dopĺňajú? Tak si ich spoločne poďme pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 4 bielky, izbové teploty
- ¼ lyžičky vínneho kameňa
- ⅛ lyžičky jemnej soli
- ½ šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky práškového cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 šálka opražených lieskových orieškov zbavených šupky a nasekaných na kúsky veľkosti hrášku
Postup
Pražené lieskové oriešky:
- Najprv si pripravte lieskové oriešky.
- Predhrejte rúru na 175° C.
- Lieskové orechy rozložte na plech a pečte 8–12 minút.
- Horúce lieskové orechy opatrne preneste na čistú kuchynskú utierku, prikryte a nechajte odležať, kým nevychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať, asi 5 minút.
- To zabráni tomu, aby sa orechy ďalej piekli, pripaľovali na plechu.
- V kuchynskej utierke sa navyše sparí a šupka pôjde krásne odlúpnuť.
- Utierkou pretrite povrch orechov, aby ste odstránili šupky.
- Nie všetky šupky sa odstránia, ale to nevadí.
- Preneste čisté orechy na doštičku a nakrájajte na 0,6 cm kúsky.
- Pred použitím do pusiniek nechajte úplne vychladnúť.
Pusinky:
- Predhrejte rúru na 120°C.
- 2 plechy vyložte papierom na pečenie.
- Pripravte si cukrárske vrecko s veľkou hviezdicovou alebo kruhovou špičkou.
- Uistite sa, že je špička dostatočne veľká, aby jej prešli nasekané orechy.
- Do čistej kovovej misy dajte bielky, vínny kameň a soľ a pomocou elektrického šľahača šľahajte zmes na strednú rýchlosť, nebudú bielky napenené, asi 2 – 3 minúty.
- Zvýšte rýchlosť na vysokú a pomaly pridávajte kryštálový cukor (po 1 polievkovej lyžici).
- Šľahajte, pokiaľ nie sú bielky tuhé a lesklé.
- Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Do zmesi preosejte práškový cukor a škoricu.
- Opatrne vmiešajte.
- Nakoniec vmiešajte nasekané lieskové orechy.
- Bielkovú zmes preložte do pripraveného cukrárskeho vrecka. S
- Nanášajte pusinky na pripravené plechy vo vzdialenosti cca 4 cm od seba.
- Pečte 1 hodinu, potom rúru vypnite a nechajte pusinky v zatvorenej rúre vychladnúť ešte 1 a ½ – 2 hodiny.
- Dobrú chuť!
Snehové pusinky plnené škoricovou šľahačkou
Lahodné pusinky s trstinovým cukrom plnené ľahučkým šľahačkovým krémom so škoricou a pokvapkané rozpustenou čokoládou si vás získajú hneď počas prvého ochutnania. Neveríte? Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 2 vaječné bielky
- 65 g svetlého trstinového cukru
- 50 g práškového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- ¼ lyžičky mletej škorice
- 50 g horkej čokolády, nasekané (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 110°C.
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Bielky šľahajte elektrickým šľahačom vo veľkej mise, kým nie sú tuhé a misu je možné otočiť dnom nahor bez toho, aby sa bielky pohli.
- V miske zmiešajte 50 g trstinového cukru s práškovým cukrom a potom postupne po lyžičkách zašľahajte do bielkov.
- Pokračujte v šľahaní ďalšie 1–2 minúty, pokiaľ nebude zmes veľmi hustá a lesklá.
- Pomocou dvoch dezertných lyžičiek naberajte pusinky do úhľadného oválu a opatrne ich prenášajte na plech.
- Pokračujte, kým nebudete mať na plechu všetky pusinky.
- Pusinky pečte 1 až 1 a ¼ hodiny, alebo pokiaľ ich nemožno ľahko zložiť z papiera na pečenie.
- Nechajte vychladnúť.
- Smotanu na šľahanie nalejte do misy, pridajte zvyšný trstinový cukor a škoricu a šľahajte, kým sa v zmesi nevytvoria jemné viery.
- Pusinky potom touto šľahačkovou zmesou zlepujte k sebe.
- Pokiaľ používate čokoládu, dajte ju do žiaruvzdornej misy nad hrniec s takmer vriacou vodou a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Pusinky pokvapkajte čokoládou a môžete maškrtiť!
Máme pre vás aj 7 skvelých návodov na výrobu vianočných prianí pre svojich najbližších. A s nami to navyše bude úplná hračka!
A ako sa vám naše dnešné recepty na vianočné škoricové pusinky páčili? Napíšte nám do komentárov!