Bezlepková diéta nie je v dnešnej dobe ničím neobvyklým.
Neznášanlivosť lepku vie pekne skomplikovať život, o vianočných sviatkoch tým skôr!
Potravín bez lepku našťastie neustále pribúda. Upiecť zdravé bezlepkové vianočné cukrovinky možno teda ľahko a rýchlo! A nie je to žiadna veda.
Bezlepkové vanilkové rožteky
Klasika, ktorá sa neomrzí.
Čo budete na rožky z vanilky potrebovať?
- 150 g gaštanovej alebo inej bezlepkovej múky
- 40 g kukuričnej múky
- 125 g masla
- 100 g mletých vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- štipku soli
- 1 vanilkový struk alebo vanilkovú arómu
- práškový cukor prevoňaný vanilkou na obalenie
Ako vanilkové rožteky pripravíte?
- Zmiešajte oba typy múk spolu s mletými orechmi a práškovým cukrom.
- Pridajte zmäknuté maslo, žĺtok, soľ a vanilku vyškriabanú z pozdĺžne rozrezaného struku.
- Vypracujte cesto a dajte ho najmenej na dve hodiny odležať do chladničky. Lepšie je samozrejme nechať cesto v chladničke cez noc.
- Z cesta vyvaľkajte dlhšie valčeky, ktoré rozkrájajte na rovnako veľké dieliky. Z týchto dielikov tvarujte rožky.
- Rožky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich teplote 180 °C zhruba 10 minút, kým nezružovia.
- Ešte horúce rožky obaľte v práškovom cukre.
Kokosové tyčinky bez lepku
Polomáčaná slasť, často známa ako kokosový kmeň, nadchne každého.
Čo budete na bezlepkové tyčinky potrebovať?
- 150 g masla
- 150 g cukru krupica
- 120 g strúhaného kokosu
- 250 g bezlepkovej múky
- 3 vajcia
- štipku kypriaceho prášku
- štipku soli
- 1 čokoládu na varenie
- domácu marmeládu podľa chuti
Ako kokosové tyčinky pripravíte?
- Premiešajte sypké suroviny, teda bezlepkovú múku, strúhaný kokos, krupicový cukor, kypriaci prášok a soľ.
- Pridajte zmäknuté maslo a vajcia.
- Vypracujte hladké cesto a dajte ho odpočinúť do chladničky najmenej na tri hodiny.
- Cesto rozvaľkajte na hrubší plát a vykrajujte z neho radielkom alebo nožom malé širšie tyčinky.
- Tyčinky rozmiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich pri teplote 180 °C, kým nezružovia, teda asi 7-10 minút.
- Vychladnuté tyčinky môžete zlepiť pomocou marmelády, napríklad pomarančovej.
- Potom ich z polovice namáčajte do rozpustenej čokolády.
Nechce sa vám piecť v pravom slova zmysle? Potom by vašej pozornosti nemali ujsť recepty na raw vianočné cukrovinky.
Zobraziť viac receptov
Citrónové cukrovinky z ryžovej múky
Netradičné opojenie, ktorému podľahnete.
Čo budete na cukrovinky z citróna potrebovať?
- 200 g ryžovej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- šťavu a kôru z jedného pomaranča
- šťavu a kôru z jedného citróna
- 1 čokoládu na varenie
Ako citrusové cukrovinky pripravíte?
- Múku premiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom.
- Pridajte zmäknuté maslo, vajcia, šťavu a kôru z citróna aj pomaranča.
- Dôkladne vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte pol hodiny odležať v chladničke.
- Cesto rozvaľkajte a vykrajujte z neho ľubovoľné tvary.
- Cukrovinky vyskladané na plechu s papierom na pečenie pečte v rúre 10 minút pri teplote 170 °C.
- Vychladnuté cukrovinky môžete poliať rozpustenou čokoládou na varenie. Môžete vytvoriť aj pôsobivé náklonnosti.
Vianočné perníčky z bezlepkovej múky
Tradičné cukrovinky, ktoré sú predzvesťou Vianoc.
Čo budete na bezlepkové perníčky potrebovať?
- 200 g bezlepkovej múky
- 80 g práškového cukru
- 60 g medu
- 30 g masla
- 2 vajcia
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky perníkového korenia
Ako vianočné perníčky pripravíte?
- Bezlepkovú múku, perníkové korenie, práškový cukor, jedno vajce, perníkové korenie a jedlú sódu premiešajte.
- Medzitým rozohrejte maslo, prípadne aj med. Vmiešajte do sypkej zmesi a vypracujte hladké cesto.
- Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte ho najlepšie cez noc do chladničky.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do hrúbky pol centimetra a vykrajujte z neho ľubovoľné tvary.
- Perníčky pečte pomaly pri teplote 170 °C zhruba 15 minút.
- Po vytiahnutí z rúry perníčky zľahka potrite rozšľahaným vajcom, v prípade potreby pridajte trochu vody, aby perníčky boli pekne lesklé.
- Hotové perníčky môžete ozdobiť klasickou cukrovou polevou.
Obľúbené sú aj nepečené cukrovinky. Vyskúšajte naše recepty na osie hniezda!
Bezlepkové cukrovinky nielen pre celiakov
Nemusíte práve trpieť celiakiou, aby vám bezlepková diéta nemohla prospieť. Nadmerná konzumácia lepku nie je príliš prospešná a môže stáť za množstvom zdravotných problémov.
Prečo teda s lepkom neskoncovať? Cukrovinky bez múky, perníčky bez lepku a ďalšie dobroty vhodné pre celiakov čo do chuti nijako nezaostávajú za klasickými vianočnými cukrovinkami.
Pri pečení bezlepkových cukroviniek stavte na múku z jedlých gaštanov alebo ryžovú či sójovú múku.
Ak neradi pečiete z múky, skúste naše raw cukrovinky, kde múku nepoužijete a navyše ani nezašpiníte rúru. 🙂
Pripravujete cukrovinky v rámci zdravšieho stravovania alebo musíte dodržiavať prísnu diétu? Napíšte nám do komentárov, ako s tým bojujete!