Raw vianočné pečivo je skvelou voľbou, ak nechcete na Vianoce priberať, ale zároveň chcete maškrtiť.
Inšpirujte sa našimi chutnými receptami s minimom cukru!
Raw datľové guličky z ovsených vločiek so škoricou
Škorica je symbolom Vianoc, preto nebude chýbať ani v tomto raw recepte.
Ingrediencie
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 šálka mandľového masla
- 2/3 šálky ľanového semienka
- 1/2 šálky hrozienok
- 1/2 šálky datlí
- 1/2 lyžičky škorice
- štipka mletého muškátového orieška
- strúhaná kôra z polovice citróna
- strúhaná kôra z jedného pomaranča
Postup
- Ovsené vločky namočte do vody aspoň na pol hodiny alebo na dlhšie.
- Akonáhle vločky zmäknú, prepláchnite ich a nechajte ich odkvapkať. Ak je to potrebné, vysajte prebytočnú vodu papierovou utierkou.
- Vločky dajte do mixéra a pridajte všetky ostatné suroviny.
- Všetko dôkladne rozmixujte do mazľavej konzistentnej zmesi.
- Zo zmesi tvarujte mokrými dlaňami guličky. Tie potom môžete obaliť v škorici.
Kokosové raw guličky bez cukru
Raw gule plné kokosom sú nepečenými zdravými cukrovinkami, ktoré sa pýšia tým, že neobsahujú žiadny cukor!
Ingrediencie
- 1⁄2 hrnčeka kešu orechov
- 1⁄2 hrnčeka svetlého agávového sirupu
- 5 hrnčekov strúhaného kokosu
Postup
- Tri hrnčeky strúhaného kokosu nasypte do robota a mixujte tak dlho, kým sa neuvoľní tuk. Výsledkom by mal byť asi hrnček takmer tekutého masla.
- Potom najemno rozmixujte kešu orechy.
- Kokosové maslo a rozmixované kešu orechy zmiešajte s ďalším hrnčekom kokosu a s agávovým sirupom, ktorý slúži ako zdravá náhrada cukru.
- Všetko dôkladne premiešajte a zo zmesi tvarujte malé guličky. Tie potom obaľte v zostávajúcom kokose.
- Kokosové guličky skladujte v chlade.
Čokoládové raw vianočné pečivo s píniovými orieškami
Medzi diétne nepečené pečivo môžete s čistým svedomím zaradiť tieto čokoládové kúsky, pretože obsahujú kvalitné kakao a neobsahujú žiadny cukor!
Výhodou je, že ich môžete použiť nielen ako pečivo, ale aj mimo vianočného času, a to ako chutný raw dezert.
Ingrediencie
- 100 g kakaového masla
- 3 lyžice kvalitného kakaa
- 2 lyžice agávového sirupu (agávový sirup môžete nahradiť javorovým, či iným, sirupom alebo medom)
- 20 g píniových orieškov
Postup
- Maslo rozohrejte vo vodnom kúpeli a zmiešajte ho so sirupom alebo medom.
- Píniové oriešky nasekajte nadrobno alebo ich rozdrvte a vmiešajte ich do zmesi.
- Vzniknutú zmes rozotrite na tácku, papier na pečenie alebo potravinársku fóliu, a to v rovnomernej vrstve (asi 0,5 cm).
- Všetko môžete ešte posypať škoricou alebo kúskami sušeného chilli.
- Dajte tácku vychladiť do chladničky. Potom stuhnutú hmotu nalámte na ľubovoľne veľké, nepravidelné kúsky. Môžete podávať.
Zistite, aké ďalšie recepty na sladké guličky by ste mohli vyskúšať.
Nepečené karobové karamelové košíčky
Toto raw vianočné pečivo z vlašských orechov je zaujímavé svojim obsahom. Nájdete v ňom totiž karob, čo je prášok vyrobený z plodu subtropického stromu menom Rohovník obyčajný. Ide o zdravšiu alternatívu kakaa alebo čokolády.
Ingrediencie
Na výrobu vrchnej krusty:
- 1 šálka kešu orieškov
- 1 šálka vlašských orieškov
- 1 šálka datlí
Na výrobu karamelovej vrstvy:
- 1 šálka datlí
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- 1 lyžička vanilky
- štipka soli
- asi ¼ šálky vody
Na výrobu karobovej vrstvy:
- ¼ šálky prášku karob
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- ½ šálky agávového alebo javorového sirupu
- asi ¼ šálky vody
Postup
Krusta:
- Orechy rozmixujte a pridajte datle, ktoré vytvoria lepkavú spojovaciu hmotu.
- Pripravte si papierové košíčky alebo iné formičky, ktorých dno touto zmesou potrite.
- Takto pripravené košíčky odložte bokom a vrhnite sa na výrobu karamelu.
Karamel:
- Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom robote alebo v mixéri, a to tak, aby vznikla hladká hmota. Pokiaľ potrebujete zmierniť hustotu hmoty, pridajte malé množstvo vody.
- Túto zmes vložte na dno pripravených košíčkov (naplňte košíčky asi do polovice) a dajte do chladničky vychladiť.
Krobová vrstva:
- Všetky ingrediencie zmiešajte a rozmixujte do hladka. Túto zmes dajte na karamelovú kôru už vychladnutých košíčkov a opäť vložte do chladničky, a to asi na 30-60 minút.
- Akonáhle košíčky stvrdnú, môžete raw cukrovinky podávať. Cukrovinka bude držať tvar, preto sa môžete rozhodnúť, či ju budete servírovať v papierových košíčkoch, alebo ich z formičiek vyberiete a budete ich servírovať len tak.
- Na záver môžete košíčky posypať kokosom.
Zobraziť viac receptov
Surové kakaové cupcakes s morskou soľou
Toto nepečené vegan pečivo je originálne v tom, že obsahuje domáci karamel, o ktorom viete, z čoho je pripravený. Kupované karamelky často obsahujú najrôznejšie farbivá a množstvo cukru.
Ingrediencie
Na výrobu domáceho karamelu s morskou soľou:
- 2 šálky zmäknutých datlí (ak je to potrebné, naložte ich na pár hodín do vody)
- ¼ šálky šťavy z datlí
- ⅕ lyžičky vanilkového extraktu
- ½ morskej soli
Na výrobu domácej čokolády:
- ¼ šálky nerafinovaného panenského kokosového oleja
- 1/ šálky surového kakaového prášku (môžete tiež zameniť za nesladené kakao)
- 2 lyžice kokosového palmového cukru (môžete použiť iné sladidlo, ako je napríklad stévia)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Všetky ingrediencie vložte do misy a dôkladne premiešajte.
- Ak potrebujete kokosový olej viac rozpustiť, umiestnite ho nad misku s horúcou vodou. To kokosový olej rozpustí bez toho, aby došlo k zničeniu živín.
- Pripravené papierové košíčky naplňte touto zmesou a vložte do chladničky, aby zmes stuhla.
- Zatiaľ čo zmes tuhne, pripravte si karamel.
- Sceďte vodu z datlí, ale nevylievajte ju. Ak to bude potrebné, môžete ju použiť na riedenie karamelu.
- Všetky potrebné ingrediencie zmiešajte v kuchynskom robote alebo mixéri a vytvorte hladkú, hutnú a krémovú hmotu.
- Karamel naneste na zmes, ktorá sa chladí v chladničke a opäť nechajte vychladiť.
- Pripravte si čokoládu.
- Zmiešajte všetky ingrediencie s kokosovým olejom a vzniknutú zmes naneste na vrch košíčkov. Nechajte vychladnúť a podávajte.
- Dozdobiť môžete nasekanou alebo nastrúhanou vegánskou čokoládou.
Vyskúšajte aj ďalšie chutné recepty na vianočné pečivo z Margot.
Raw mrkvovo-pomarančové cupcakes
Cupcakes nemusí byť iba z čokolády. K Vianociam patrí aj ovocie, medzi ktorým vedie pomaranč.
Ingrediencie
Na výrobu základu:
- 2-3 šálky rozdrvených mrkiev (môžete nastrúhať alebo rozmixovať)
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- kôra z 1 citróna
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z ½ citróna
- šťava z ½ pomaranča
- štipka soli
Na výrobu výplne:
- 2 šálky nasekaných kešu orieškov
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 2 lyžice kokosového oleja
- 4-5 datlí
Postup
- Všetky základné ingrediencie zmiešajte a vzniknutú zmes odložte nabok.
- Následne zmiešajte ingrediencie potrebné na výrobu výplne.
- Košíčky naplňte základnou zmesou a na ňu vložte výplňovú zmes.
- Pripravené košíčky vložte do chladničky a nechajte vyhladiť.
- Dozdobiť môžete kúskami nakrájaného pomaranča.
Chutí vám pomaranč a radi by ste ho viac zapojili do svojej kuchyne? Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na pomarančové pečivo.
Raw linecké pečivo s chia semienkami
Milujete linecké kolieska a chceli by ste si ich pripraviť v nepečenej forme? Vyskúšajte teda nasledujúci raw recept!
Ingrediencie
- 1 šálka lieskových orieškov
- 1 šálka mandľovej múky
- štipka morskej soli
- 1 a 1/2 šálky datlí
- 2 lyžičky javorového sirupu
- ovsená múka (využijete pri vaľkaní cesta)
- 2/3 šálky chia semienok
- džem (podľa chuti)
Postup
- Pomocou kuchynského robota rozdrvte lieskové oriešky na múku.
- Do získanej orieškovej múky pridajte mandľovú múku, morskú soľ a datle.
- Všetko poriadne spracujte, pokiaľ nie je zmes rozomletá najemno. Vďaka datliam dôjde k prepojeniu jednotlivých surovín a vznikne cesto.
- Pridajte chia semienka s javorovým sirupom a zamiešajte.
- Ak sa vám cesto mrví, je potrebné pridať trochu viac datlí alebo javorového sirupu.
- Zmes rozdeľte na polovicu a plochu, na ktorej budete cesto vaľkať, posypte ovsenou múkou.
- Polovicu zmesi rozvaľkajte, kým nie je hrubá zhruba 0,5 cm.
- Pomocou vykrajovača bez stredového otvoru z cesta vyrezávajte jednotlivé kolieska.
- To isté opakujte s druhou polovicou cesta. Tu však vykrajujte kolieska s ozdobným stredom.
- Takto pripravené kolieska namažte džemom podľa vlastnej chuti. Môžete ihneď podávať.
- Pokiaľ raw linecké kolieska nebudete konzumovať hneď, ukladajte ich v chladničke.
Čo znamená raw
Raw strava je založená na myšlienke, že tepelne upravené jedlo stráca svoje živiny. Preto pri príprave raw jedál nikdy nedôjde k presiahnutiu teploty 42 °C.
Surová strava sa medzi ľuďmi stala obľúbenou už v roku 1800, ale v posledných rokoch stále narastá jej popularita.
Priaznivci raw stravy sa domnievajú, že konzumácia surových potravín je ideálna pre ľudské zdravie a má mnoho výhod, vrátane pozitívneho vplyvu na chudnutie.
Pochutnajte si na zdravom raw vianočnom pečive, ktoré je skvelou alternatívou sladkostí v tomto slávnostnom čase. Cukrovinky obsahujú prevažne sušené alebo nakladané ovocie, oriešky a minimum cukru!