Viete, že kyselina listová obsiahnutá v pomarančoch je skvelým pomocníkom pre správnu funkciu mozgu?
Navyše vôňa tohto exotického ovocia na Vianoce patrí, tak prečo ho nezaradiť na zoznam vianočných cukroviniek?
Inšpirujte sa receptami na pomarančové cukrovinky, ktoré vás na Vianoce krásne osviežia.
Kokosovo-pomarančové guľôčky
Pre vyznávačov RAW stravy alebo len pre tých, ktorí nestíhajú a hľadajú rýchle recepty na tradičné vianočné cukrovinky bez pečenia, je tento recept ideálny.
Budete potrebovať:
- 150 g strúhaného kokosu
- 50 g chia semienok
- vytlačenú šťavu z 2 pomarančov
- ½ lyžice škorice
- 2 lyžice medu
Postup prípravy:
- Do pomarančovej šťavy vložte chia semienka a nechajte ich v nej asi 5 minút napučiavať.
- Strúhaný kokos spolu so škoricou rozmixujte.
- Do pripravenej kokosovej zmesi pridajte pomarančovú šťavu s chia semienkami a 2 lyžice medu.
- Celú zmes zase rozmixujte.
- Zo vzniknutej zmesi tvorte guľôčky, ktoré obaľujte v strúhanom kokose.
- Nakoniec guľôčky vložte do ozdobných papierových košíčkov a dajte ich stuhnúť do chladničky.

Svieže pečivo s pomarančom
Medzi ďalšie vianočné recepty s pomarančom vám nesmú uniknúť tieto lahodné zlepované cukrovinky.
Budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 230 g práškového cukru
- 300 g Hery
- 1 vanilkový cukor
- 2 žĺtky
- 1 lyžičku nastrúhanej pomarančovej kôry
- 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 1 pohár zavarených pomarančov – pomarančovej marmelády
- citrónovú šťavu
Postup prípravy:
- Najskôr zo všetkého si preosejte múku a práškový cukor.
- Zmiešajte múku, 180 g práškového cukru, zmäknutú Heru, žĺtky a pomarančovú kôru.
- Zo zmesi vypracujte hutné cesto, ktoré vložte na 1 hodinu do chladničky.
- Potom cesto vyvaľkajte asi na 3-5 milimetrov silný plát, z ktorého vykrajujte tvary vianočného motívu.
- Pečte na 170 stupňov dozlatista.
- Po upečení pečiva nechajte úplne vychladnúť.
- Akonáhle sú cukrovinky vychladnuté, zlepujte k sebe vždy dva kúsky pomocou pomarančovej marmelády.
- Uchovávajte v chladnom a tmavom mieste.

Pomarančové crinkles
Zbožňujete čokoládové crinkles?
Vyskúšajte ich pomarančový variant, ktorý vás viac než nadchne.
Tieto vianočné cukrovinky s pomarančovou kôrou a šťavou si zamiluje celá vaša rodina.
Budete potrebovať:
- 150 g cukru kryštál
- 90 g strúhaného kokosu
- 240 g hladkej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 60 g masla
- 2 vajcia
- vytlačenú šťavu z jednej polovice pomaranča
- kôru z 1 pomaranča
Postup prípravy:
- Hladkú múku si presite.
- V mise zmiešajte preosiatu múku, kokos a kypriaci prášok.
- Do sypkej zmesi pridajte vajcia, pomarančovú šťavu a pomarančovú kôru.
- Utrite maslo s cukrom a postupne pridávajte ostatné suroviny.
- Vypracujte cesto, ktoré vložte na pol hodiny do chladničky.
- Tvarujte guľôčky a obaľujte ich v práškovom cukre.
- Guľôčky skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte na 160 stupňov asi 15-20 minút.
- Skladujte v chlade a tme.

Zobraziť viac receptov
Pomarančové pusinky
Budete potrebovať:
Cesto:
- 175 g zmäknutého masla
- 30 g cukru múčka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g hladkej múky
- 25 g kukuričného škrobu
Krém:
- 60 g zmäknutého masla
- 125 g práškového cukru
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
- nastrúhanú kôru z 1/2 pomaranča
Postup prípravy:
- Maslo spoločne s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte dohladka.
- Do pripravenej zmesi pridajte opatrne múku a škrob a pomaly zašľahajte.
- Pripravte si zdobiace vrecko, do ktorého cesto nalejte.
- Na plech vyložený papierom na pečenie striekajte pusinky.
- Pečte na 180 stupňov asi 8 minút.
- Upečené pusinky nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň.
- Všetky suroviny na náplň zmiešajte dohromady a naozaj dobre šľahajte – tak, aby vám vznikol hladký krém.
- Hotový krém vložte na 2 hodiny do chladničky.
- Pusinky krémom zlepujte – vždy dve k sebe.
- Hotové vianočné cukrovinky skladujte v chlade a suchu.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na orieškové cukrovinky.
Pomarančová poleva
Poleva je základom na zdobenie vianočných cukroviniek.
Obmeňte svoje tradičné vianočné cukrovinky pomarančovou polevou.
Budete potrebovať:
- 250 g práškového cukru
- 2 lyžice horúcej vody
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
Postup prípravy:
- Najskôr si preosejte práškový cukor.
- Potom ho utrite s vodou a pomarančovou šťavou do hladka.
Vianočný pomarančový krém
Máte radi vianočné cukrovinky, ktoré sú plnené nejakým výborným krémom?
Vyskúšajte recept na vianočný pomarančový krém, vďaka ktorému budú mať cukrovinky sviežu chuť.
Budete potrebovať:
- 200 g masla
- 6 polievkových lyžíc Salka
- 2 lyžice cukru múčka
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
- ½ lyžičky vanilkovej esencie
Postup prípravy:
- Maslo izbovej teploty utrite s práškovým cukrom do peny.
- Potom po malých dávkach postupne zašľahávajte salko.
- Takto pripravený krém dajte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Po uplynutí doby v chladničke pridajte do krému vanilkovú esenciu a pomarančovú šťavu, ktorú môžete vymeniť za pomarančový džús.
Veríme, že ste si svoj recept našli. Iste s ním urobíte veľkú radosť malým aj dospelým.