Na týchto cukrovinkách si ľudia radi pochutia najmä na milovných orechoch.
Nezostaneme iba pri tradičnom variante s vlašskými orechmi, ale pustíme sa do experimentov.
Poďte si vyskúšať upiecť tieto náramné a krehké dobroty.
Receptmi na vianočné poľovnícke gombíky prevoniate celý domov.
Najlepšie poľovnícke gombíky s vlašskými orechmi
Ako prvý tu máme tradičný recept na orechové cukrovinky poľovnícke gombíky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Základom je linecké cesto a hore je sneh s orechmi.
Ingrediencie:
- 175 g hladkej múky
- 25 g cukru múčky
- 90 g masla
- 2 ks vaječného žĺtka
- 1 lyžica plnotučného mlieka
Na orechovú čiapočku:
- 2 ks vaječného bielka
- soľ
- 120 g cukru múčky
- 100 g mletých vlašských orechov
- polovica vlašských orechov na ozdobu
Postup:
- Do misy si dáme múku, cukor, zmäknuté maslo, žĺtky a mlieko.
- Vypracujeme si cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie, a dáme do chladničky na pol hodiny odpočívať.
- Z bielkov a soli si vyšľaháme tuhý sneh.
- Do bielka po lyžiciach zašľaháme cukor.
- Nakoniec zašľaháme namleté orechy.
- Cesto si vyvaľkáme na 3 mm hrubú placku a vykrajujeme kolieska alebo kvietky s priemerom zhruba 4 cm.
- Tvary kladieme na plech vyložený papierom na pečenie, na ne potom lyžicu bielkovo-orechovej zmesi a na každý kopček polovicu orecha.
- Pečieme pri 160 °C asi 30 minút.
Tip: Vyskúšajte naše ďalšie recepty na pečivo s orechmi.
Jednoduché orechové gombíky
Síce si cesto na linecký základ musíme vypracovať deň vopred, ale na záver ide o veľmi jednoduchý postup. Túto variantu oceníte najmä, ak preferujete lieskové oriešky.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
Na lieskovoorieškovú pusinku:
- 3 bielky
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 200 g cukru múčky
- 5 rozmixovaných piškótov
- celé lieskové oriešky na ozdobu
Postup:
- Maslo s cukrom a žĺtkami si vymiešame do krémovej konzistencie.
- Postupne pridávame múku.
- Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť do chladničky cez noc.
- Druhý deň si vytiahneme cesto z chladničky, zahrejeme rúru na 190 °C a cesto si vyvaľkáme na minimálnom množstve múky na 4 mm širokú placku.
- Vykrajujeme kolieska alebo kvietky (ideálne s priemerom cca 1,5 cm) a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ku koncu pridávame cukor po lyžiciach a šľaháme do tuha.
- Nakoniec pridáme namleté orechy a piškóty.
- Pusinkou zdobíme vršky cesta.
- Pečieme do zlatista.
Tip: Strážite si počas tohtoročných Vianoc kalórie? Skúste napríklad recepty na fitness linecké, ktoré si bez ostychu môžete dopriať.
Zobraziť viac receptov
Hrnčekový recept na poľovnícke gombíky
Pokiaľ doma nemáte kuchynskú váhu, nemusíte vianočné pečenie vopred vzdávať. Tieto poľovnícke gombíky s vlašskými orechmi si môžete upiecť jednoducho. Stačí na to hrnček, lyžica a lyžička.
Ingrediencie:
- 1 hrnček hladkej múky
- 10 lyžíc vychladnutého masla
- ⅓ hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 1 lyžica mlieka
Na snehovú čiapočku:
- ½ hrnčeka najemno namletých vlašských orechov
- 4 lyžice práškového cukru
- 2 bielky
- polovica vlašských orechov na ozdobu
Postup:
- Múku a cukor si preosejeme, maslo si nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme mlieko a žĺtky.
- Vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme cez noc odpočívať v chladničke.
- Druhý deň si nachystáme čiapočku z bielkov, ktoré vyšľaháme do tuha, následne po lyžiciach zašľaháme cukor, potom pridáme mleté orechy.
- Cesto si vyvaľkáme na 3 mm tenkú placku, vykrajujeme kolieska s priemerom asi 4 cm a skladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na každý krúžok lineckého dáme lyžicu bielkovej čiapočky a ozdobíme polovicou orecha.
- Pečieme pri 180 °C po dobu 8 až 10 minút.
Poľovnícke gombíky s mandľami
Aby to čo do variácií nebolo málo, máme tu aj verziu s mandľovo-bielkovou krustou.
Ingrediencie:
- 180 g hladkej múky
- 90 g zmäknutej Hery
- 2 žĺtky
- 25 g cukru múčky
- 1 lyžica mlieka
Na snehovú čiapočku:
- 2 vaječné bielky
- štipka soli
- 100 g cukru múčky
- 100 g lúpaných mandlí
- celé mandle (alebo polovičky) na ozdobu (mleté)
Postup:
- Z múky, Hery, žĺtkov, cukru a mlieka si vypracujeme cesto.
- Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky odpočívať aspoň na 30 minút.
- Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh.
- Postupne zašľaháme cukor po lyžiciach.
- Vo finále pridáme najemno namleté mandle.
- Cesto si vyvaľkáme na 3 mm tenkú placku a vykrajujeme kolieska s priemerom zhruba 3 cm.
- Tvary skladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na vrch pomocou zdobiaceho vrecka dáme bielkový krém.
- Ozdobíme mandľou.
- Pečieme pri 200 °C asi 8 minút.
Aby sa toto slávnostné pečenie poľovníckych gombíkov podarilo, je nevyhnutné postrážiť dve hlavné časti. Tými je správne urobený linecký základ a kvalitne vyšľahaný bielkový sneh.
Cesto podľa týchto receptov by sa bezpochyby pri zachovaní správnych pomerov surovín podariť malo, bielkový sneh však vyžaduje trochu alchýmie.
Pokiaľ si nie ste istí, že nemáte čerstvé vajcia, pridajte ku každému bielku lyžičku ľadovej vody.
Nič tiež nepokazíte, ak pri každom šľahaní bielkov pridáte štipku soli.
Bielky vždy ako prvé šľahajte samotné, až keď sú tuhé, po lyžiciach pridávajte cukor.
Nikdy do nevyšľahaných bielkov nedávajte orechy, tie prídu až nakoniec.
A ako spoznáte, že sú bielky naozaj tuhé? Keď preklopíte misu hore nohami, držia prilepené pekne na dne.
Teraz už si môžete byť úplne istí, že sa to podarí a vaše vianočné cukrovinky budú dokonalé.