Tiež maté svoje najobľúbenejšie recepty na polevy na vianočné cukrovinky?
Máme pre vás ako tradičné varianty, tak aj také, ktoré určite nepoznáte!
Inšpirujte sa v našom článku!
Rýchla čokoládová poleva
Čo budete potrebovať?
- 100 g čokolády na varenie
- 2 lyžice 100% stuženého tuku
Postup:
- Čokoládu rozlámete na malé kúsky do misky, vložte do vodného kúpeľa a za stáleho miešania rozohrejte.
- Pridajte nakrájaný stužený tuk a spoločne trite tak dlho, až sa obe suroviny spoja a poleva bude hladká.
- Ešte teplú polevu ihneď rozotrite na cukrovinky.
Citrónová poleva
Čo budete potrebovať?
- 150 g cukru práškového
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice horúcej vody
Postup:
- Cukor dajte do misky, pridajte citrónovú šťavu a trite.
- Potom pridajte horúcu vodu a miešajte tak dlho, až pokiaľ nie je zmes hustá, biela a má pekný lesk.
- Ak bude poleva príliš hustá, pridajte trochu vriacej vody na rozriedenie.
Cukrová poleva s príchuťou ovocia
Čo budete potrebovať?
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice ovocnej zaváraniny (skvelá je jahodová, marhuľová alebo ríbezľová)
- 2 lyžice vriacej vody
Postup prípravy:
- Do misky preosejte práškový cukor, prilejte citrónovú šťavu, pridajte zavareninu a dôkladne miešajte.
- Potom do zmesi vlejte vriacu vodu a trite dohladka.
- Hotová poleva musí byť lesklá.
Kakaová poleva s medom
Čo budete potrebovať?
- 40 g 100% stuženého pokrmového tuku
- 1 lyžica medu
- 100 g kakaa
Postup:
- V kastróliku rozohrejeme stopercentný tuk, pridáme med a práškové kakao.
- Všetky prísady potom dôkladne prešľaháme pomocou elektrických metličiek.
- Cukrovinky sa potom namáčajú do polevy, kým je ešte teplá.
Ďalší skvelý recept na čokoládovú polevu nájdete vo videu nižšie:
Kávová poleva
Čo budete potrebovať?
- 2 bielky
- 300 g práškového cukru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžica mletej kávy
- 2 lyžice vriacej vody
Postup:
- Bielky dajte do misky, pridajte práškový cukor, citrónovú šťavu a spoločne utrite dohladka.
- Potom sparte kávu vriacou vodou, vmiešajte do bielkovej polevy a trite tak dlho, kým nebude zmes úplne hladká.
Zobraziť viac receptov
Karamelová poleva
Čo budete potrebovať?
- 2 bielky
- 300 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 50 g cukru krupica
- 50 ml horúcej vody
Postup:
- Bielky utrite s práškovým cukrom a citrónovou šťavou.
- Cukor krupicu nasypte do kastrólika a uvarte z neho karamel, do ktorého potom prilejte vodu a rozvarte, tým zabránite tomu, aby sa v karameli utvorili hrudky.
- Nechajte vychladnúť a potom pridajte karamel do bielkovej zmesi a premiešajte. Karamelová poleva je hotová na použitie.
Pomarančová poleva
Čo budete potrebovať?
- 300 g práškového cukru
- 3 lyžice horúcej vody
- 3 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
- Pomarančovú kôru z polovičky pomaranča
Ako na to:
- Pomaranč dôkladne umyte a na jemnom strúhadle zľahka nastrúhajte kôru, ale pozor, nech sa vám do nej nedostane biela časť.
- Bielky utrite s práškovým cukrom a pomarančovou šťavou, pridajte horúcu vodu, pomarančovú kôru a dôkladne premiešajte.
Vianoč môžete využiť aj v mnohých receptoch na mocca cukrovinky. Načerpajte inšpiráciu!
Žĺtková poleva
Ingrediencie:
- 2 žĺtky
- 250 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
Ako postupovať:
- Misku položíme do horúceho vodného kúpeľa (teplota okolo 70 °C).
- Nasypeme do nej polovicu práškového cukru, pridáme žĺtky, vanilkový cukor a vyšľaháme do hustej peny.
- Potom vyberte z kúpeľa, prisypte zvyšný cukor a miešajte tak dlho, kým poleva úplne nevychladne a nebude hladká.
Mliečna poleva
Ingrediencie:
- 250 g práškového cukru
- 5 lyžíc horúceho mlieka
- 5 až 7 kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
- Preosejte do misky práškový cukor.
- Prilejte horúce mlieko, citrónovú šťavu a veľmi dôkladne miešajte dohladka.
Máte radi kokos? Použiť ho možno aj v lahodných receptoch na kokosové rožky.
Škoricová poleva
Suroviny:
- 250 g práškového cukru
- 1 lyžičku rozpusteného masla alebo stopercentného tuku
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 125 ml vody
Ako postupovať:
- Práškový cukor preosejte do misky, pridajte vodu a horúci rozohriaty tuk.
- Začnite trieť a vo chvíli, keď poleva začne byť hustejšia, vmiešajte pol lyžičky škorice.
- Polevu je nutné ihneď spotrebovať.
Pečenie vianočných cukroviniek je obľúbený rituál, ktorý dodržiavame každý rok. Pokiaľ majú byť cukrovinky dokonalé, je potrebné dodržať všetky zásadné postupy.
To znamená, správne suroviny na cesto, ktoré dobre spracujeme aj upečieme, ideálna náplň alebo zdobenie a samozrejme aj príprava najlepšej polevy na vianočné curkovinky.
Napríklad linecké kolieska sa môžu konzumovať len tak obyčajne zlepené marmeládou, ale keď sa pocukrujú, chutia lepšie.
Avšak úplne najlepšie sú potreté čokoládovou polevou. To isté platí aj pri ostatných druhoch cukroviniek a poliev, bez ohľadu na to, či je citrónová, žĺtková a podobne.
Ktorá poleva na vianočné cukrovinky je vašim favoritom?