Zaujímali ste sa niekedy, prečo sa okolo vianočných cukroviniek narobí toľko povyku?
Ich história siaha až k dobe pohanskej, keď pre ľudí mali veľmi mocnú silu.
Ľudia vykrajovali zvieratká – symbol zvierat v chlieve, z cesta tvorili guľôčky, ktoré potom vešali na ovocné stromy – to malo stromom dodať silu.
Ako vnímate plnené vianočné cukrovinky vy?
Je to pre vás iba kus niečoho dobrého, alebo sa v ňom odráža kus tradície a histórie?
Nech už je to akokoľvek, tak sa inšpirujte našimi receptami! Určite si pochutnáte.
Plnené vianočné orechy
Orechová náplň do vianočných cukroviniek je asi najtypickejšou náplňou.
Už ste vyskúšali plnené vianočné orechy?
Inšpirujte sa receptom na tieto lahodné cukrovinky, ktoré je hneď po upečení krásne mäkké.
Budete potrebovať:
- 180 g hladkej múky
- 130 g masla izbovej teploty
- 40 g vlašských orechov
- 30 g kakaa
- 90 g cukru múčka
- 1 žĺtok
- citrónovú kôru
- mletú škoricu
Postup prípravy:
- Vlašské orechy pomeľte najemno.
- Múku, cukor a kakao preosejte a pridajte pomleté orechy spolu s ostatnými ingredienciami.
- Vypracujte cesto, ktoré vložíte cez noc do chladničky.
- Ďalší deň cesto vyberte z chladničky a nechajte pri izbovej teplote aspoň pol hodiny.
- Potom plňte do formičiek tvaru vlašského orecha a pečte na 170 stupňov asi 6 minút – akonáhle začnú orechy voňať, sú hotové.
- Po vychladnutí oriešky z formičiek vyklepnite a nechajte ich úplne vychladnúť.
- Pripravte si krém podľa chuti a ním začnite zlepovať oriešky k sebe.
- Na záver môžete plnený orech dozdobiť podľa vašej fantázie.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Snehové gule plnené čokoládou
Vianočné cukrovinky nemusia byť plnené krémom, stačí aj obyčajná čokoláda.
Budete potrebovať:
- 115 g masla
- 30 g cukru
- 5 ml vanilkového extraktu
- trochu soli
- 125 g hladkej múky
- 100 g pekanových orechov
- 120 g čokolády
- 120 g cukru múčka
Postup prípravy:
- Zo všetkého najskôr si čokoládu spolu s pekanovými orechmi najemno postrúhajte alebo pomeľte.
- Vo veľkej miske zmiešajte maslo izbovej teploty spolu s cukrom, aby vznikla ľahká krémová hmota.
- Pridajte soľ a vanilkový extrakt a pokračujte v miešaní až do doby, kým sa spoja.
- Začnite postupne pridávať múku spolu s orieškami.
- Z celej zmesi vytvorte tuhé cesto, ktoré vložte na 30 minút do chladničky.
- Medzitým si predhrejte rúru na 180 stupňov a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Vezmite si kúsok cesta, do ktorého vložte kúsok čokolády a zabaľte tak, aby čokoláda bola vo vnútri.
- Cukrovinky pokladajte na plech a pečte pri teplote 180 stupňov asi 12-13 minút.
- Akonáhle sú bochníky hotové, nechajte ich asi 5 minút vychladnúť.
- Do misky nasypte pol šálky cukru múčka a v ňom bochníčky obaľte.
- Nakoniec ich nechajte úplne vychladnúť a potom ich uložte na chladné a tmavé miesto.
Plnené košíčky krémom z perníka
Plnené košíčky patria medzi tradičné slovenské vianočné cukrovinky.
Niekto dá prednosť klasickým orechovým a iný zase košíčkom ovocným.
Vyskúšajte košíčky, ktoré sú plnené vynikajúcim lahodným perníkovým krémom.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 210 g zmäknutého masla
- 310 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 g cukru múčka
- 1 vanilkový cukor
- citrónovú kôru
Krém:
- 100 g masla
- 40 g cukru múčka
- 120 g strúhaného perníka
- 60 g vlašských orechov
- 1 lyžicu kakaa
Postup prípravy:
- Múku s práškovým cukrom preosejte.
- Pridajte ostatné sypké suroviny, ktoré premiešajte.
- K sypkej zmesi primiešajte zvyšné ingrediencie a vytvorte hutné cesto, ktoré vložte cez noc do chladničky – cesto si odpočinie.
- Ďalší deň cesto z chladničky vytiahnite aspoň pol hodiny pred plánovaným spracovaním.
- Plňte cesto do formičiek na košíčky – veľkosť košíčkov závisí od vás.
- Pečte pri teplote 170 stupňov do doby, než začnú okraje ružovieť.
- Hotové košíčky opatrne z formičky vyklepnite a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém.
- Najskôr si pomeľte orechy a pokiaľ kupujete perník vcelku, postrúhajte ho na jemno.
- Maslo s cukrom utrite a postupne pridajte zvyšné ingrediencie.
- Pomocou cukrárskeho vrecka začnite krémom plniť košíčky.
- Podľa ľubovôle ich nakoniec môžete preliať čokoládou alebo len ľahko posypať nasekanými orechmi alebo mandľami.
- Uchovávajte v chladničke.
Zobraziť viac receptov
Plnené trubičky zdobené čokoládou
Plnené trubičky pripravovali na Vianoce ako naše babičky, tak aj ich babičky.
Za tie roky recept prešiel mnohými zmenami a úpravami.
Pečiete trubičky podľa babičiek alebo podľa noviniek?
Budete potrebovať:
Cesto:
- 350 g hladkej múky
- 70 g vlašských mletých orechov
- 180 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžicu kakaa
- 1 celé vajcia
- 1 žĺtok
Krém:
- 100 g masla
- 100 ml smotany
- 5 g cukru
- 1 vanilkový struk
- 3 žĺtky
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte formičky – trubičky na cukrovinky.
- Začnite s orechmi – požadované množstvo na jemno pomeľte a maslo nechajte stáť pri izbovej teplote.
- Zo všetkých ingrediencií na cesto vytvorte klasické vianočné hutné cesto, ktoré vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Neskôr ho vyvaľkajte a nakrájajte na plátky, ktoré namotajte na formičky.
- Pečte pri teplote 180 stupňov do zlatista.
- Hotové trubičky nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém.
- Pripravte si vodný kúpeľ, do ktorého vložte žĺtky, smotanu, zrniečka z vanilkového struku a cukor.
- Zmes vyšľahajte a nechajte vychladnúť.
- Potom postupne zašľahávajte maslo – do peny.
- Hotovým krémom naplňte trubičky a ich okraje namočte do čokolády.
- Uchovávajte v chladničke.
Naše babičky používali pri pečení namiesto masla pomerne často sadlo, vyskúšajte zabudnuté druhy sadlových cukroviniek.
Krehké plnené rožky
Aj plnené rožteky pripravovali dávno pred nami naši predkovia, doprajte si ich tiež!
Patrí tento recept na orechové vianočné cukrovinky medzi vašich obľúbencov na vianočnom stole?
Budete potrebovať:
Cesto:
- 200 g masla
- 300 g polohrubej múky
- 140 g práškového cukru
- 90 g mletých orechov
- 1 lyžičku holandského kakaa
Krém:
- maslo – záleží na počte rožkov
- práškový cukor – podľa chuti
- kakao
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na 170 stupňov.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto a vypracujte z nich hutné cesto.
- Hotové cesto vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Pripravte si formičky, do ktorých začnite cesto plniť.
- Pečte asi 11 minút – do doby, než začnú okraje ružovieť.
- Nechajte chvíľku vychladnúť a potom rožky opatrne z formičiek vyklepnite.
- Pripravte si krém.
- Maslo s cukrom a kakaom vyšľahajte do peny.
- Na vychladnutý rožok nastriekajte krém a priklopte rožkom druhým.
- Takto pripravené plnené rožteky môžete dozdobiť bielou alebo tmavou čokoládou.
Plnené mušle orechovou plnkou
Plnené mušle sú veľmi obľúbené vianočné cukrovinky najmä u detí.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla (môže byť Hera)
- 1 vajce
Plnka:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 1 vajce
Postup prípravy:
- Múku preosejte a zmiešajte spoločne s maslom a vajcom.
- Vytvorte cesto, ktoré vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
- Pripravte si plnku – všetky suroviny zmiešajte dohromady.
- Potom z cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 3 milimetre a vykrajujte kolieska – veľkosť závisí od vás.
- Na každé koliesko vložte malý kúsok orechovej plnky a koliesko k sebe pritlačte – tak, aby vznikol tvar mušle.
- Hotové mušličky vložte do rúry, kde sa samy otvoria presne tak, ako to mušle robia.
- Ešte teplé ich obaľte v preosiatom práškovom cukre.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Už sa tešíte na tácku plnú vianočných cukroviniek? Alebo dáte prednosť cukrovinkám, ktoré nie sú tak sladké – napríklad receptu na škvarkové vianočné cukrovinky?
Recepty na vynikajúce krémy
Kávový krém z bielej čokolády
Budete potrebovať:
- 1 vanilkový puding
- 1 lyžičku rozpustnej kávy
- 100 g cukru
- 100 g bielej čokolády
- 250 g masla
- 300 ml mlieka
Postup prípravy:
- Mlieko nalejte do hrnca, prisypte cukor a začnite ho pomaly za stáleho miešania zahrievať.
- V miske zmiešajte pudingový prášok s trochou mlieka a akonáhle sa mlieko bude blížiť k varu, zmes pudingu do neho vlejte a miešajte, kým nevznikne hustý puding.
- Hotový puding nechajte chvíľku vychladnúť.
- Ešte do teplého pudingu zašľahajte kocky čokolády.
- Vzniknutú zmes nechajte vychladnúť úplne.
- Akonáhle je puding studený, po trochách doň zašľahajte maslo – maslo musí mať izbovú teplotu.
- Nakoniec hotový krém vložte do chladničky, aby stuhol.
Krém s koňakom
Budete potrebovať:
- 100 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200 g bielej čokolády
- 3 lyžice vaječného koňaku
Postup prípravy:
- Čokoládu nalámte na kúsky a vložte do hrnca alebo misky.
- Pripravte si vodný kúpeľ pod nádobu, v ktorej je čokoláda.
- Čokoládu miešaním a zahrievaním úplne rozpustite.
- Akonáhle je čokoláda tekutá, odstavte ju a pokiaľ je horúca, malú chvíľku nechajte vychladnúť.
- Potom do nej po častiach zašľahajte koňak, smotanu a maslo.
- Šľahajte tak dlho, pokiaľ nie je hmota úplne hladká.
- Hotový krém skladujte v chladničke.
Arašidový krém
Budete potrebovať:
- 100 g lúpaných nesolených arašidov
- 50 g bielej čokolády
- 1 lyžicu oleja
Postup prípravy:
- Najskôr si rozohrejte panvicu a na nej jemne opražte arašidy.
- Opražené arašidy vložte do mixéra spoločne s jednou lyžicou oleja a rozmixujte na kašu.
- Pripravte si vodný kúpeľ a v ňom rozpustite bielu čokoládu.
- Akonáhle je čokoláda tekutá, vmiešajte do nej arašidovú kašu a vymiešajte v jemný krém.
- Skladujte v chladničke.
Ako sa vám páčia tieto recepty na vynikajúce náplne do vianočných cukroviniek?