Vianočné zlepované orechy v 5 luxusných variantoch. Ktorá bude vašim favoritom?

Orechové pečivo je obľúbené vo väčšine českých domácností.

Preto sme si pre vás pripravili 5 skvelých receptov na plnené orechy, ktoré si zamiluje celá vaša rodina.

Vyskúšajte variant s tradičným rumovým krémom alebo napríklad o niečo menej známu verziu s mascarpone krémom.

A nezabudli sme ani na celiakov!

Orechy plnené rumovým krémom

Pripravte si podľa nášho jednoduchého návodu obľúbené pečivo, na ktoré potrebujete iba dostupné ingrediencie. Garantujeme, že vám zo sviatočných tanierov zmizne ako prvá!

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 250 g masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
  • 150 g práškového cukru
  • 350 g hladkej múky
  • 120 g mletých vlašských orechov

Na krém:

  • 100 g masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica rumu (alebo 1 lyžička rumového extraktu a 2 lyžičky plnotučného mlieka alebo smotany na varenie)
  • 50 g jemne mletých vlašských orechov

Voliteľne na ozdobu:

  • čokoláda a jemne mleté ​​orechy alebo práškový cukor

Postup

  • Vo veľkej mise vyšľahajte 250 g zmäknutého masla spolu so 150 g práškového cukru.
  • Potom pomaly pridajte 120 g mletých vlašských orechov a 350 g hladkej múky.
  • Rukami vypracujte mäkké cesto a potom z neho vytvarujte dva alebo tri disky.
  • Nechajte v chladničke zakryté potravinárskou fóliou alebo papierom na pečenie niekoľko hodín alebo cez noc.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Pripravte si jednotlivé formičky na orechy a dajte bokom veľký plech na pečenie, najlepšie s plytkým okrajom.
  • Vnútro foriem na orechy ľahko postriekajte olejom v spreji alebo ich môžete ľahko naolejovať.
  • Vyberte jeden disk cesta z chladničky.
  • Odlamujte z neho malé kúsky a prsty ich vtlačte do formičiek na orechy.
  • Potom prstom vtlačte priehlbinu do stredu cesta v každej forme.
  • Cesto vo vnútri formičiek by nemalo dosahovať až k okraju, pretože sa počas pečenia zdvihne.
  • Ak pečiete po dávkach, môžete začať piecť.
  • V opačnom prípade vyberte viac cesta z chladničky a pokračujte v lisovaní do formičiek, pokiaľ nevyužijete všetky formičky.
  • Každú naplnenú formičku položte na plech cestom smerom nahor.
  • Pečte 8 až 12 minút, alebo kým cesto nezezlátne.
  • Upečené pečivo vyberte z rúry a nechajte krátko vychladnúť.
  • Ešte teplé potom jemne vyklepnite z formičiek.
  • Ak pečivo príliš vychladne, bude odstránenie ťažšie.
  • Pokiaľ sa vám orechy prilepia, jemne uvoľnite okraje nožom.
  • Pozri foto hore vpravo. Pred plnením maslovou smotanovou zmesou nechajte sušienky úplne vychladnúť. Pokiaľ sú príliš jemné, nechajte sušienky najskôr deň alebo dva odležať.
  • Na náplň vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom do nadýchanej hmoty.
  • Pridajte lyžicu rumu a 50 g jemne namletých vlašských orechov a znova šľahajte, kým sa všetko úplne nezapracuje.
  • Náplň rozotrite medzi dva orechy.
  • Nechajte chvíľu odležať, aby náplň stuhla.
  • Potom môžete ľubovoľne ozdobiť.
  • Nechajte si chutiť!
Vianočné zlepované orechy.
www.birdflight.blog

Bezlepkové zlepované orechy z lieskových orechov

Ani celiácii sa nemusia ochudobniť o výborné plnené orechy. Pripravili sme si pre nich totiž luxusný recept na vianočné orechy z ryžovej múky a lieskových orechov plnené liesko-orieškovým krémom. Navyše sú prekvapivo jednoduché na prípravu!

Čo budete potrebovať

  • 140 g lieskových orechov (ideálne mletých)
  • 100 g práškového cukru
  • 140 g ryžovej múky
  • 110 g masla izbovej teploty
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • liesko-orieškový krém na plnenie

Postup

  • Ak nepoužívate mleté ​​lieskové orechy, ale celé, rozložte si ich na plech a pečte v rúre pri teplote 160 stupňov Celzia 8 až 12 minút.
  • Orechy sledujte a dávajte pozor, aby ste ich nespálili.
  • Sú hotové, keď sa krásne rozvonia.
  • Orechy vyberte z rúry, položte na čistú utierku a nechajte úplne vychladnúť.
  • Pomocou utierky ich zbavte šupiek.
  • Orechy rozmixujte v kuchynskom robote na jemnú múčku.
  • Musí byť úplne vychladnuté, inak namiesto múky vytvoríte kašu.
  • Do čistej misy vložte mleté ​​orechy, práškový cukor, ryžovú múku, maslo izbovej teploty a vanilkový extrakt.
  • Všetko dôkladne premiešajte.
  • Formičky na orechy plňte cestom a vždy zarovnajte.
  • Naplnené formičky dajte na plech a pečte pri teplote 180 stupňov Celzia 10 až 15 minút.
  • Upečené orechy vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  • Po úplnom vychladnutí ich vyberte z formičiek.
  • Vždy si zoberte dva kúsky a tie zlepte pomocou liesko-orieškového krému.
  • Pocukrujte.
  • Dobrú chuť!
Vianočné orechy z ryžovej múky a lieskových orechov plnené liesko-orieškovým krémom na tácke.
www.coolinari.sk

Neznášanlivosť lepku vie pekne skomplikovať život, o vianočných sviatkoch tým skôr. Nemusíte ale zúfať! Máme pre vás aj ďalšie delikátne recepty na bezlepkové vianočné pečivo , po ktorých sa budete olizovať.

Vianočné orechy plnené parížskym krémom

Kakaové orechy zo špaldovej múky a vlašských orechov plnené hutným parížskym krémom sú skvelou obdobou tradičných plnených orechov, ktorú si obľúbite. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 180 g práškového cukru
  • 25 g holandského kakaa
  • 280 g masla
  • 300 g hladkej špaldovej múky (alebo pšeničnej)
  • 60 g polohrubej špaldovej múky
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 1 lyžička nastrúhanej kôry z bio citróna

Na krém:

  • 250 ml 40% smotany na šľahanie
  • 100 g kvalitnej tmavej čokolády
  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 g kryštálového cukru

Postup

  • Zo všetkých ingrediencií na cesto vypracujte vláčne cesto.
  • Zabaľte ho do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  • Potom postupne odoberajte kúsky cesta a vtláčajte ich do formičiek na orechy.
  • Cesto by malo vyplniť celú formičku, ale zároveň by vám mala zostať jamka na krém.
  • Rúru predhrejte na 200 °C a pečieme asi 9 minút.
  • Vyberte z rúry a vyklopte z formičiek.
  • Pripravte si krém.
  • Povarte smotanu spolu s nalámanými kúskami čokolády a nechajte odležať do druhého dňa.
  • Maslo s cukrom vyšľahajte do peny.
  • Postupne prilievajte čokoládovú smotanu a vyšľahajte zmes v nadýchaný krém.
  • Pomocou cukrárskeho vrecka s rovnou trubičkou krém naneste na polovicu dávky orechov a spojte so zvyšnými orechmi.
  • Užite si to!
Kakaové orechy zo špaldovej múky a vlašských orechov plnené parížskym krémom.
www.medovemotuzy.sk

Hľadáte originálne vykrajovače? Chcete potešiť deti i dospelých veselými tvarmi cukroviniek? Pozrite sa na našu recenziu tých najlepších vianočných vykrajovačov , ktoré stoja za kúpu!

Orechy zlepované mascarpone krémom

Netradičné orechy s chuťou vanilky a pomarančov plnené delikátnym orieškovým mascarpone krémom musíte tento rok vyskúšať! Oživí vašu sviatočnú tabuľu a hostia sa budú olizovať.

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 200 g masla
  • 100 g sadla
  • 4 žĺtky
  • 200 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • hladká múka podľa potreby
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • strúhaná pomarančová kôra

Na krém:

  • 4 bielky
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých orechov
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica rumovej arómy
  • 250 g mascarpone

Postup

  • Jemne premiešajte žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom, nastrúhanou pomarančovou kôrou, práškom do pečiva a jedlou sódou.
  • Jemne rozpustite masť a maslo (malo by byť rozpustené, ale nie horúce).
  • Pridajte žĺtky do rozpustenej masti a masla, potom pridajte mlieko a dobre premiešajte.
  • Postupne pridávajte múku a pokračujte v miešaní.
  • Pridajte toľko múky, aby ste získali homogénne lesklé a ľahko spracovateľné cesto.
  • Cesto by nemalo byť tuhé, ale mierne mäkké, aby sa s ním dalo manipulovať.
  • Cesto zakryte fóliou a nechajte 15 minút odpočívať.
  • Predhrejte rúru na 170-180 stupňov Celzia.
  • Formičky na orechy zľahka vymažte maslom.
  • Cesto rozdeľte na malé kúsky o veľkosti lieskového orecha.
  • Vložte kúsok cesta do formičky a pritlačte ho tak, aby pokrýval celé vnútro formy.
  • To isté urobte so zvyškom cesta.
  • Dajte naplnené formičky na veľký plech a vložte do rúry.
  • Pečte 12–15 minút, kým cukroví ľahko nezhnedne.
  • Nenechajte ho zhnednúť príliš, bolo by potom tvrdé.
  • Pokračujte, kým nepotrebujete všetko cesto.
  • Pripravte si krém.
  • Jemne ušľahajte bielky.
  • Pridajte cukor, kakao a mleté ​​orechy a zmes dajte na sporák na mierny plameň.
  • Nechajte krém na teple 5-6 minút, kým mierne nezhustne.
  • Stiahnite z ohňa a pridajte rumovú arómu.
  • Potom zapracujte mascarpone.
  • Dobre premiešajte, kým nezískate homogénny krém.
  • Krémom naplňte orechové škrupiny.
  • Dobrú chuť!
Orechy s chuťou vanilky a pomarančov plnené orieškovým mascarpone krémom v miske.
www.chefspencil.com

Milujete vôňu orechov a ich charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť? Pripravili sme si pre vás aj ďalších 6 nezabudnuteľných receptov na vianočné pečivo s orechmi !

Kakaové orechy plnené pudingovým krémom s čokoládou

Ďalší zaujímavý variant vianočných plnených orechov, ktorých príprava je hračka. Tentokrát sú plnené chutným krémom z vanilkového pudingu, mliečnej čokolády a orechovej pasty. Zbiehajú sa vám sliny? Tak si ich poďme spoločne pripraviť!

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 150 g najemno mletých vlašských orechov
  • 20 g kakaa
  • 200 g masla plus navyše na vymazanie formičiek
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 15 ml tuzemáku
  • 2 žĺtky

Na krém:

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 40 g vanilkového pudingu
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 50 g orechovej pasty (pripravte si ju z nasucho opražených vlašských orechov viď postup v recepte)
  • 200 g masla
  • 50 g práškového cukru

Na ozdobenie:

  • 50 g práškového cukru

Postup

  • V kuchynskom mixéri s lopatkovým nástavcom miešajte múku, cukor, jemne mleté ​​a hrubo nasekané vlašské orechy, kakao a maslo, kým vám nevznikne omrvinka.
  • Pridajte tuzemák a žĺtky a zmes dobre premiešajte.
  • Cesto zabaľte do papiera na pečenie a nechajte aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
  • Formičky na orechy vymažte maslom.
  • Z cesta tvorte malé guličky, ktoré vtlačte do formičiek tak, aby boli naplnené až po okraj av strede zostala priehlbina.
  • Formičky dajte na plech na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 160 °C asi 15 minút.
  • Po upečení nechajte mierne vychladnúť a potom ešte teplé pečivo vyklopte z formičiek.
  • Pripravte si krém.
  • V hrnci priveďte asi 2/3 mlieka do varu.
  • Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte dohladka vanilkový puding a zmes pridajte do vriaceho mlieka.
  • Varte za stáleho miešania, kým nevznikne hustý puding.
  • Odstráňte z platne a vmiešajte nasekanú čokoládu.
  • Puding preložte do misy a povrch prikryte fóliou.
  • Nechajte najprv vychladnúť na izbovú teplotu a potom stuhnúť v chladničke.
  • Suché opražené oriešky rozmixujte na hladkú pastu.
  • Na urýchlenie tohto procesu môžete pridať 1 lyžičku slnečnicového oleja.
  • Maslo s cukrom vyšľahajte do peny.
  • Postupne pridávajte orechovú pastu a stuhnutý puding, ktorý ste rozšľahali dohladka.
  • Krém nechajte stuhnúť v chladničke.
  • Stuhnutý krém dajte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  • Spodnú polovicu orecha opatrne nastrúhajte, aby na tanieri lepšie držal.
  • Naneste naň krém a prikryte druhou polovicou orecha.
  • Plnené orechy nechajte stuhnúť v chladničke.
  • Orechy podávajte posypané práškovým cukrom.
Orechy plnené krémom z vanilkového pudingu, mliečnej čokolády a orechovej pasty na plechu.
www.kuchynalidla.sk

Aby ste si mohli pripraviť plnené orechy, budete potrebovať špeciálne formičky , ktoré sú navrhnuté práve pre tento typ cukroviniek. Tieto formičky môžete zakúpiť v obchodoch s kuchynskými potrebami alebo na internete. Vybrať si môžete buď malé plechové formičky alebo silikónový plát s tvarovanými priehlbinami v tvare orechov.

A ako sa vám naše dnešné recepty na plnené orechy páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu