Recepty na sladké košíčky plnené krémom by nemali chýbať na žiadnom vianočnom stole! Ochutnajte

Hľadáte recept na krehké košíčky plnené krémom? Už nehľadajte ďalej!

Vychutnajte si tieto dokonalé vianočné cukrovinky, ktoré sa vám rozplynú na jazyku.

A aké sú tie najlepšie krémy? To sa dočítate na konci článku.

Plnené košíčky pistáciovým krémom a polevou

Tieto sviatočné mini vianočné košíčky sú ideálne na vianočnú večeru a zapôsobí na každého! Domáce pečivo naplnené chrumkavými pistáciami a krémovou pistáciovou náplňou, ktorá je preliata jemnou čokoládovou polevou.

Čo budeme potrebovať

Na košíčky

  • 90 g práškový cukor
  • 200 g hladkej múky
  • 30 g mandľovej múky
  • 30 g kakaového prášku
  • Štipka soli
  • 110 g masla (veľmi studené)
  • 1 vajce

Na polevu

  • 150 g horkej alebo mliečnej čokolády
  • 150 g tučnej smotany na šľahanie

Na krém

  • 60 g pistácií
  • pistáciová pasta

Na ozdobu

  • malé množstvo rozpustenej čokolády
  • 100 g pistácií (jemne nasekané)

Posptup

  • Preosejte dohromady suché prísady: múku, kakaový prášok, práškový cukor, mandle, soľ
  • Pridajte veľmi studené kocky masla a mieste zmes medzi prstami, kým nezíska sypkú konzistenciu.
  • Do zmesi pridajte vajcia a rukami miešajte, kým sa cesto nespojí.
  • Hneťte dlaňou minútu alebo dve (neprehneťte a nepoužívajte mixér), kým cesto nebude hladké.
  • Cesto zakryte plastovým obalom. Nechajte v chladničke oddýchnuť min. 2 hodiny.
  • Po odpočinutí cesto rozvaľkajte na hrúbku 2 mm.
  • Rozvaľkané cesto dajte na 15 minút do mrazničky.
  • Cesto vyberte z mrazničky a pomocou kruhovej vykrajovačky povykrajujte 6 koliesok a jeden po druhom ich vložte do formičiek na tartaletky*.
  • Formičky s cestom vložte na 2 hodiny do mrazničky.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Košíčky pečte 18 minút.
  • Na čokoládovú polevu si nasekajte čokoládu na malé kúsky a dajte ich do misky.
  • Smotanu zahrejte v hrnci na strednú teplotu, kým nezhustne
  • Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a premiešajte.
  • Akonáhle košíčky vychladnú na izbovú teplotu, potrite ich stranu (vonkajšiu) rozpustenou čokoládou a obaľte ich v najemno nasekaných pistáciách.
  • Do každého košíčka vložte niekoľko kúskov (10) pistácií a navrch naneste malé množstvo pistáciovej pasty.
  • Nalejte čokoládovú polevu cez pistácie a pistáciovú pastu a naplňte košíčky až po okraj.
  • Vložte do chladničky, aby poleva stuhla, môže to trvať min. hodinu.
  • Plnené košíčky krémom uchovávajte v chlade.

Pokiaľ sa cesto niekedy príliš zahreje, aby sa s ním dalo pracovať, vložte ho späť na 5 minút do mrazničky. Možno budete musieť 10-15-krát vložiť a vybrať cesto z mrazničky. Je nesmierne dôležité pracovať s cestom, ktoré je dostatočne studené, aby sa s ním dalo manipulovať (teda nelepivé), ale nie príliš studené, čo by viedlo k jeho lámaniu.

Košíček s pistáciami a čokoládovou polevou.
Zdroj: spatuladesserts.com

Krémové košíčky plnené pudingom

Tento recept na vianočné pečivo s ochuteným krémom je dokonalou kombináciou chutí. Čokoládové košíčky sú dokonalým základom pre lahodnú náplň. A čo iné k vianočnému pečivu piť, než domáci vaječný likér. Inšpirujte sa u nás.

Čo budeme potrebovať

Na košíčky

  • 120 g zmäknutého masla
  • 120 g cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 2 lyžice tmavého kakaa
  • ¼ lyžičky soli
  • 225 g hladkej múky

Na puding

  • 480 ml plnotučného mlieka
  • 120 g cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 4 veľké žĺtky
  • 1 lyžička brandy
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
  • Šľahačka, ovocie a lístky mäty (na ozdobu)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vymažte formičky na muffiny maslom.
  • Na košíčky zmiešajte smotanu, maslo a cukor, kým zmes nebude mať svetlú farbu.
  • Vmiešajte vajcia a potom kakao a soľ. Postupne vmiešajte múku. Po poslednom pridaní zapnite mixér na stredne vysokú rýchlosť a mixujte.
  • Cesto položte na pomúčený povrch a vyvaľkajte.
  • Pomocou vykrajovačky s okrúhlym alebo vrúbkovaným okrajom vyrežte kruhy.
  • Vložte kruhy cesta do otvorov vo forme na muffiny a jemne zatlačte, aby zapadli na dno otvoru.
  • Pečte 18 minút. Nechajte úplne vychladnúť a potom opatrne vyberte.
  • Umiestnite škrupiny koláča na plech.
  • Zatiaľ čo košíčky chladnú, začnite s pudingom. Vo veľkom hrnci prešľahajte mlieko, cukor a kukuričný škrob. Všľahajte vajcia a potom brandy.
  • Zapnite platňu na strednú teplotu.
  • Puding zahrievajte a za stáleho šľahania, nechajte puding variť a hustnúť. Nenechajte variť, ale pokračujte v šľahaní.
  • Zložte hrniec z platne a zašľahajte škoricu, zázvor a muškátový oriešok.
  • Nechajte puding odpočinúť asi 3 minúty, potom puding nalejte do košíčkov, aby boli čo najviac plné.
  • Po naplnení dajte do chladničky aspoň na 30 minút, najlepšie na 1 hodinu.
  • Pred podávaním pridajte do každého krémového košíčka s pudingom kopček šľahačky, ovocia a lístok mäty.
Krehké košíčky s pudingovou náplňou a ovocím.
Zdroj: spatuladesserts.com

Košíčky plnené bielou čokoládou a brusnicami

Tento sviatočný brusnicový košíček z bielej čokolády je tak neuveriteľne jemný a krémový, že budete v siedmom nebi. Jeho náplň je tak lahodná, a to aj bez pečenia. A viete, ako si pripraviť sladké guličky Rafaelo aj u vás doma? Inšpirujte sa našimi receptami!

Čo budeme potrebovať

Na košíčky

  • 180 g bezlepkových vločiek
  • 60 g surových mandlí
  • 5 lyžíc kokosového oleja (rozpusteného)
  • 2 lyžice javorového sirupu

Na brusnice

  • 300 g brusníc (čerstvé alebo mrazené)
  • 250 ml vody
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 lyžička agaru (nahraďte želatínou v pomere 1:1)

Na čokoládu

  • 150 ml kokosového mlieka
  • 150 g surových kešu orechov (namočených)
  • 170 g kakaového masla
  • 75 ml javorového sirupu
  • Štipka soli
  • 4 lyžice bielej čokolády (rozpustené a vychladnuté)

Postup

  • Pre košíčky dajte ovos a mandle do kuchynského robota. Pulzujte, kým sa nespoja, a pridajte javorový sirup a kokosový olej.
  • Cesto pevne vtlačte do formičiek na košíčky.
  • Pečte pri 160 stupňoch po dobu asi 10-15 minút, kým nebudú zlatisto hnedé.
  • Nechajte asi 5-10 minút odležať.
  • Do malého hrnca pridajte brusnice, vodu a javorový sirup.
  • Varte asi 10–15 minút na miernu a strednú teplotu, kým sa brusnice nerozpadnú.
  • Ručným mixérom rozmixujte brusnice a pridajte trochu vody, pokiaľ je omáčka príliš hustá.
  • Pridajte 1 lyžičku agarového prášku (alebo želatínového prášku) a varte ďalších 5 minút na miernu teplotu.
  • Nechajte pár minút vychladnúť, potom do ½ košíčkov rozotrite brusnicovú omáčku a dajte na 15 minút stuhnúť do chladničky.
  • Medzitým si pripravte vrstvu bielej čokolády. V malom hrnci na miernom ohni rozpustite bielu čokoládu a kakaové maslo.
  • V kuchynskom robote dohladka zmixujte kešu oriešky, javorový sirup a kokosové mlieko.
  • Pridajte rozpustenú čokoládu/kakaové maslo a spracujte, kým sa nespoja.
  • Na krémové košíčky nalejte zmes bielej čokolády a nechajte asi 2-3 hodiny stuhnúť v chladničke.
  • Ozdobte brusnicami obalenými v cukre a kúskami bielej čokolády a ihneď podávajte.
Sladké košíčky s ružovou náplňou z brusníc krásne ozdobené.
Zdroj: boredpanda.com

Košíčky so zázvorovým krémom

Tento recept na plnené košíčky je najlepším pečivom na váš vianočný stôl, ktorý nielenže očarí vašich hostí, ale navyše sa ľahko pripravuje. Korenená čokoládová náplň dokonale hrá s chrumkavým pečivom na medovníky, šľahačkou a slávnostným posypom.

Čo budeme potrebovať

Na košíčky

  • 120 g hnedého cukru
  • 120 g masla
  • 3 lyžice medu
  • 400 g hladkej múky
  • 3 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička zmesi korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka

Na náplň

  • 150 g horkej čokolády
  • 200 g mliečnej čokolády
  • 300 ml hustej smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 150 ml Baileys Irish Cream
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky zmesi korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • štipka soli

Na ozdobu

  • 100 ml hustej smotany
  • Vianočná posýpka

Postup

  • V malom hrnci rozohrejte maslo, cukor a med, kým sa nerozpustí.
  • Vo veľkej mise preosejte múku, mletý zázvor, mletú škoricu, korenie a mletý klinček.
  • Pridajte zmes rozpusteného masla a miešajte, kým sa nezačne tvoriť cesto.
  • Pridajte do cesta 1-2 lyžice studenej vody, aby sa spojilo.
  • Cesto zabaľte do potravinárskej fólie. Nechajte vychladiť v chladničke aspoň 30 minút alebo cez noc.
  • Pred vyvaľkaním nechajte cesto ohriať na izbovú teplotu
  • Cesto rozvaľkajte, kým nebude hrubé asi 3-4 mm.
  • Z cesta vykrajujte kolieska pomocou vykrajovačky na pečivo.
  • Vložte ich do formičiek na košíčky.
  • Pred pečením ešte 15–30 minút ochlaďte v chladničke.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Položte list papiera na pečenie na neupečené cesto a naplňte formu fazuľami.
  • Pečte 10 minút, potom všetko odstráňte a vráťte do rúry na ďalších 5–7 minút.
  • Pred pridaním náplne nechajte košíčky úplne vychladnúť vo forme.
  • Horkú a mliečnu čokoládu nalámte na kúsky a pridajte do žiaruvzdornej misy s maslom, mletým zázvorom, mletou škoricou, zmesou korenia a mletým klinčekom.
  • V malej rajnici na miernu teplotu zahrejte smotanu a likér.
  • Keď krém začne jemne bublať, prelejte s ním čokoládu a maslo nechajte 1 minútu rozpúšťať.
  • Ingrediencie spolu jemne premiešajte, pokiaľ sa čokoláda úplne nerozpustí.
  • Pred naliatím na košíčky nechajte náplň vychladnúť aspoň 30 minút.
  • Plnené košíčky chlaďte v chladničke aspoň 4 hodiny alebo cez noc, pokiaľ náplň nestuhne.
  • Na ozdobenie torty si do veľkej misy pridajte smotanu a šľahajte, kým sa nevytvoria hladké, husté vrcholy.
  • Košíčky ozdobte šľahačkou a farebnou vianočnou posypkou.
Sladké košíčky s náplňou zo zázvoru a čokolády s ozdobou.
Zdroj: crumbscorkscrews.com

Najlepšie krémy do plnených cukroviniek

Chantilly krém

Krém Chantilly sa používa navrch zmrzlín, tort, pudingov, ovocia a mnoho ďalšieho. Je často ochutený vanilkou, hodí sa k jahodám a je alternatívou k tradičnému fondánu.

Crème fraîche

Je podobný kyslej smotane a je vhodný na dezerty a čerstvé ovocie.

Šľahačka

Šľahačka je najbežnejší typ krému a je tiež najuniverzálnejšia. Má tekutú, ale hustú textúru a môže byť použitá naliata k ovociu a pudingom, alebo našľahaná do krémov, alebo rozpustená s čokoládou na výrobu ganache.

Ochutené krémy

Ide o varianty krémov, do ktorých boli pridané príchute, ako je korenie, sladidlá a alkohol. Sú vhodné pre rôzne sviatočné príležitosti, ako je krém s Brandy alebo škoricový krém, ktorý sa potom pridáva do vianočných cukroviniek. Zatiaľ čo vanilka je štandardným variantom, môžete si vyrobiť aj variácie, ako je kávová, s javorovým sirupom alebo čokoládová.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu