Inšpirujte sa týmto receptami na vianočné cukrovinky s pistáciami. Zdravé maškrtenie!

Pistáciové cukrovinky lákajú svojou vôňou, vzhľadom a hlavne chuťou!

Inšpirujte sa tými najlepšími pistáciovými receptami a pochutnajte si s celou svojou rodinou a priateľmi!

Zdravé nepečené vianočné cukrovinky s pistáciami

Zdravé cukrovinky s pistáciami sú vhodné najmä pre tých, ktorí si chcú udržať figúru aj cez Vianoce.

Ingrediencie

  • 150 g pistácií
  • 100 g mandlí
  • 50 g kokosu
  • 20 g masla alebo kokosového oleja
  • 200 g fíg

Postup

  • Pistácie a figy rozmixujte najemno pomocou mixéra.
  • Všetko zmiešajte s kokosom a maslom a vytvorte jednoliatu hmotu.
  • Nechajte odpočinúť v chladničke a potom vytvorte guľôčky, ktoré následne obaľte v mletých mandliach, kokose či pistáciách.
zdroj: notenoughcinnamon.com

Máte radi cukrovinky v tvare guľôčok? Potom sa pozrite na zaujímavý recept s medovými guľôčkami.

Pistáciové stromčeky

Nič nevypovedá o zime tak ako jedľa sťažnutá snehom, snáď okrem týchto chlebových trojuholníčkov s brusnicami a pistáciami.

Vyskúšajte nový recept a ohromte svoju rodinu a priateľov!

Ingrediencie

  • 2 šálky lúpaných pistácií
  • 1 šálka zmäknutého masla
  • 3/4 šálky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilky
  • 3/4 lyžičky mandľového extraktu
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka sušených brusníc nasekaných

Postup

  • V hrnci s vriacou vodou varte pistácie 1 minútu. Zlejte ich a prepláchnite pod studenou vodou. Pomocou utierky zotrite šupky. V kuchynskom robote rozmixujte orechy nahrubo a rozložte ich na pergamenový papier. Odložte bokom.
  • V mise vyšľahajte maslo, práškový cukor, vanilku a mandľový extrakt do svetlej a nadýchanej peny. Vmiešajte múku, kým sa nespoja. Vmiešajte brusnice. Rozdeľte cesto na tretiny, z ktorých každú rozvaľkajte na 4 klátiky dlhé 11 cm. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke vychladnúť (asi 30 minút).
  • Rukami opatrne vytvarujte každý zabalený klátik do trojuholníka. Rozbaľte ho a vtlačte do orechov, rovnomerne obaľte všetky strany a rohy. Dajte do chladničky, kým nestuhne, asi 15 minút.
  • Pripraviť vopred: Po dobu 30 minút nechajte rozmraziť.
  • Nakrájajte na plátky s hrúbkou 5 mm. Usporiadajte ich vo vzdialenosti 2,5 cm od seba na pergamenom vyložené plechy bez okrajov. Pečte na hornej a spodnej mriežke v rúre s teplotou 150 °C, v polovici pečenia plechy vymeňte a otočte, kým okraje nezozlátnu (18 až 20 minút). Nechajte vychladnúť na panviciach na mriežkach.
  • Toto cesto sa prekvapivo ľahko tvaruje, ale pokiaľ sa vám nedarí dosiahnuť ostré rohy pomocou rúk, sploštite okraje búchaním kolíkov o pracovnú plochu.
canadianliving.com

Keď pistácie blanšírujete vo vriacej vode, ľahko z nich zložíte hnedú šupku. Mierne vlhké oriešky tiež zostanú v rúre dlhšie zelené, miesto aby sa opekli a zhnedli ešte pred úplným upečením sušienok.

Cukrovinky s pistáciovým krémom

Hviezdičky na Vianoce jednoducho patria. Prečo si ich teda nedopriať v rámci vianočného pohostenia?

Upečte si zelené vianočné cukrovinky z pistácií a nechajte si chutiť!

Ingrediencie

Cukrovie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g cukru múčka
  • 130 g masla
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie pistáciového pudingu
  • 1 vajce

Krém:

  • 30 g masla
  • 1 lyžica cukru múčka
  • pistáciová pasta
  • 20 g pistácií

Postup

  • Zmiešajte sypké suroviny, teda múku, cukor a puding. Potom dodajte zvyšok ingrediencií a vytvorte jednoliate cesto.
  • Cesto vyvaľkajte na plát o sile 0,5 cm a vykrojte z neho obľúbené tvary. Tvary budete zlepovať, preto je nutné, vykrajovať ich v páre.
  • Tvary položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre, na 180 °C. Cukrovinky stále sledujte. Akonáhle začnú tmavnúť, ihneď ich vyberte.
  • Počas pečenia si pripravte krém.
  • Rozomelte pistácie, pokojne nahrubo. Zvlášť vyšľahajte maslo s cukrom a pridajte k nemu pistáciovú pastu a pomleté pistácie.
  • Po vychladnutí cukrovinky zlepujeme pistáciovým krémom.
zdroj: salu-salo.com

Ak máte chuť na inú výplň, než je pistáciový krém, inšpirujte sa receptami na plnené vianočné cukrovinky, ktoré ponúkajú ďalšie zaujímavé druhy krémov.

Pistáciové cukrovinky z pudingu

Pistáciové vianočné cukrovinky s pudingom sú nadýchané a veľmi chutné.

Vyskúšajte jednoduchý recept, ktorý je hotový za pár minút!

Ingrediencie

  • 1 šálka masla (v izbovej teplote)
  • 1 šálka bieleho cukru
  • pistáciový puding (cca 100 g)
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 šálky múky
  • 1 šálka nasekanej bielej čokolády
  • ½ šálky drvených pistácií

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Maslo, cukor a puding zmiešajte dohromady.
  • Pridajte vajcia, smotanu a znova premiešajte.
  • Vo vedľajšej miske zmiešajte múku so sódou a túto zmes následne pomaly pridajte do maslovej zmesi.
  • Akonáhle je všetko poriadne premiešané, vsypte do zmesi kúsky čokolády.
  • Pomocou lyžice alebo dávkovača na zmrzlinu vytvorte guľôčky a umiestňujte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými guľôčkami by mal byť rozostup asi 3 cm.
  • Cukrovinky pečte 9–12 minút, kým ľahko nezhnednú.
  • Pred zložením z plechu nechajte sušienky chvíľku vychladnúť, aby sa vám nerozpadli.
  • Vaše pistáciové cukrovinky sú hotové!
zdroj: thekitchenmagpie.com

Chutí vám puding? Potom sa inšpirujte ďalšími receptami na pudingové vianočné cukrovinky.

Pistáciové rožky trochu inak

Máte radi klasické vanilkové rožteky, ale radi by ste tento rok pripravili niečo neobvyklé?

Vyskúšajte recept na rožky, ktoré svojim tvarom pripomínajú drobné roztomilé valčeky, zaujímavo zdobené pistáciami.

Ingrediencie

  • ½ šálky rozdrobeného syra Cottage
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička mlieka
  • 2 lyžice nahrubo nasekaných pistácií + 2 lyžice pistácií na záverečné dozdobenie
  • 2–3 kvapky mandľového extraktu
  • ½ prášku kardamómu (elaichi)

Postup

  • Umiestnite syr Cottage na tanier a rozdrvte ho. Dobre syr premiešajte s cukrom, mliekom, pistáciami a s mandľovým extraktom.
  • Pridajte kardamómový prášok a opäť premiešajte.
  • Zmes rozdeľte na 5 rovnakých častí a každú porciu vytvarujte do valčeka s dĺžkou 5 cm.
  • Hotový valček obaľte zo všetkých strán v pistáciách, ktoré ste si nechali bokom.
  • Hotové pistáciové cukrovinky vložte do chladničky aspoň na 41 hodín. Podávajte chladené.
zdroj: tarladalal.com

Pistáciové guľôčky z pistáciovej múky

Tieto cukrovinky sú nezvyčajné a ak chcete zaujať svoje okolie, určite s nimi nešliapnete vedľa.

Nebojte sa niečoho nového a upečte si originálne cukrovinky z pistácií!

Ingrediencie

  • 100 g mandľovej múky (ak nemáte mandľovú múku, postačí, keď namelete z mandlí prášok – nezabudnite ho ale preosiať)
  • 100 g pistáciovej múky (môžu byť tiež namleté pistácie)
  • 200 g cukru kryštál
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 vaječné bielky
  • ½ lyžičky citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky extraktu z pistácií
  • práškový cukor na ozdobenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 76 °C.
  • Na plechy rozprestrite oba druhy múky a nechajte ich v rúre sušiť 30–45 minút. Odstránite tak prebytočnú vlhkosť, ktorá by v múke mohla byť. Sušienky potom lepšie držia tvar.
  • Múky vyberte a nechajte úplne vychladnúť. Medzi tým rozpáľte rúru na 180 °C.
  • Oba druhy múky zmiešajte a pridajte do nich cukor a soľ. Poriadne rozmiešajte.
  • Pomocou stojatého mixéra vyšľahajte bielky a citrónovú šťavu. Bielok by mal byť vyšľahaný tak, aby z misky nevytekal.
  • Rozšľahaný bielok a pistáciový extrakt pridajte k suchým ingredienciám a miešajte, kým nevytvoríte lepkavé cesto. Odporúčame hniesť rukami.
  • Poprášte si ruky práškovým cukrom a začnite z hotového cesta tvoriť malé guľôčky s priemerom asi 2,5 cm.
  • Guľôčky dávajte na plech vyložený papierom na pečenie v rozostupoch asi 3 cm. Pečte 30–35 minút, kým vrcholy cukroviniek nezačnú praskať. Ak začnú cukrovinky hnednúť a praskať skôr, vyberte ich, aby sa nespálili.
  • Ak máte radi chrumkavejšie cukrovinky, predĺžte dobu pečenia o 5 minút.
  • Po upečení vyberte pistáciové cukrovinky z rúry a nechajte vychladnúť. Môžete podávať.
  • Vo vzduchotesnej nádobe vydrží táto dobrota až 5 dní.
zdroj: oveandoliveoil.com

Pistáciové košíčky

Pokiaľ máte radi pistácie, zamilujete si tieto veľmi ľahko pripraviteľné pistáciové košíčky s pistáciovou šľahačkovou polevou.

Pustite sa do jednoduchej prípravy!

Ingrediencie

  • Biela tortová zmes (napr. značky Dr. Oetker)
  • Olej (použite množstvo uvedené na zadnej strane tortovej zmesi)
  • Voda (použite množstvo uvedené na zadnej strane tortovej zmesi)
  • Vajcia (použite množstvo uvedené na zadnej strane tortovej zmesi)
  • 1 malá krabička pistáciového pudingu
  • 1/2 šálky pistácií (nasekaných)
  • 1 dávka našej pistáciovej šľahačkovej polevy

Postup

  • Pripravte si krabicu bielej tortovej zmesi podľa pokynov na škatuli, ale pridajte do nej škatuľu pistáciového pudingu pred pridaním mokrých prísad.
  • Lyžicou naplňte tortovú zmes do košíčkových formičiek.
  • Koláčiky pečte v rúre, vyhriatej na 350 °C, po dobu 18–20 minút.
  • Pripravte si dávku pripravenej pistáciovej šľahačkovej polevy.
  • Pomocou zdobiaceho hrotu pridajte na košíčky vír polevy.
  • Okolie polevy posypte nasekanými pistáciami.
twosisterscrafting.com

Pistáciové mlsky sú zvláštnym druhom cukroviniek, ktoré sa na stoloch neobjavujú príliš často.

Buďte preto originálni a zahrňte do svojho pečenia výborné, zelené a hlavne zdravé pistácie!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu