Hľadáte recepty na kaprie pečenáče, ktoré by oživili váš kulinársky ,,repertoár“?
Chcete vyskúšať nielen miestne, ale aj zahraničné recepty na túto rybiu dobrotu?
Potom neváhajte a pustite sa do skúmania tých najlepších receptov!
Domáci pečený kapor
Oddýchnite si od klasickej chuti kapra a vyskúšajte niečo nové.
Máte radi kyslastú chuť? Vyskúšajte nasledujúci recept, ktorý môže byť skvelým predjedlom napríklad na silvestrovskom večierku.
Ingrediencie
- filety z kapra
- soľ
- vajcia
- strúhanka
- tuk na vyprážanie
- 1 veľká cibuľa
Nálev na pečenáče
- 1 šálka 10% octu
- 5 šálok vody
- ½ – 1 šálky cukru (záleží na tom, aké sladké to máte radi)
- 1 polievková lyžica soli
- 4 – 5 bobkových listov
- 10 zrniek čierneho korenia
- 5 – 6 zrniek nového korenia
Postup
- Kapra osoľte, obaľte vo vajci a strúhanke. Vymažte na rozpálenom tuku z oboch strán dozlatista. Odložte nabok a nechajte vychladnúť. Ak ste už kapra upiekli, vynechajte opätovné vyprážanie a rovno ho dajte do pohárov.
- Poháre a viečka sparte vriacou vodou a dôkladne osušte.
- Všetky ingrediencie na nálev zvarte.
- Nakrájajte cibuľu na kolieska a časť z nich vložte do pohárov.
- Do pohárov vložte kapra a pridajte cibuľu. Zalejte horúcou marinádou tak, aby bolo všetko ponorené.
- Poháre postavte hore dnom a nechajte vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.
- Ryba potrebuje asi dva dni, aby „vyzrela“, potom bude s každým dňom chutiť viac a viac octovo.
Pečenáče z vyprážaného kapra
Zostal vám vyprážaný kapor zo Štedrého dňa a vy neviete, čo s ním?
Potom ho vložte do zaváracieho pohára, zalejte chutným nálevom a nechajte odstáť. Za nejaký čas si na ňom pochutnáte takým spôsobom, že si ho budete chcieť pripravovať pravidelne.
Ingrediencie
- 3 šálky vody
- 1 pohár octu
- ¼ šálky cukru
- 1,5 lyžice soli
- 2 bobkové listy
- 5 zrniek korenia
- 2 stredne veľké cibule
- 2 – 3 lyžice oleja
Postup
- Nakrájajte cibuľu na plátky a osmažte ju na oleji.
- Na dno pohára vložte osmaženú cibuľu, na ňu položte osmaženého kapra a všetko zalejte pripraveným nálevom zo zvyšku surovín.
- Pohár uzavrite a pasterizujte asi 15 minút do okamihu, keď voda začne vrieť. Máte hotovo!
- Takto pripraveného kapra je možné skladovať asi šesť mesiacov.
- Pochúťku podávajte vychladenú.
Milujete kapra? Potom vyskúšajte tie najjemnejšie recepty na kapra na masle !
Zobraziť viac receptov
Najlepšie pečenáče z kapra v želé
Pokiaľ pátrate po recepte, ktorý vaše okolie pravdepodobne ešte neskúšalo, sú to kaprie kúsky v želé.
Pokiaľ radi experimentujete, je tento návod pre vás to pravé. Nebojte sa ho vyskúšať!
Ingrediencie
- kúsky kapra
- zelenina do vývaru – cibuľa, petržlen, mrkva
- 1 pór
- 1 strúčik cesnaku
- 1 sušená huba
- bobkový list
- nové korenie
- citrón
- hrášok
- varené vajcia
- mrkva z vývaru na ozdobu
- 3 lyžice želatíny na každých 0,5 l vývaru
- petržlen
Postup
- Najlepší spôsob prípravy želé je použiť celého kapra, potom môžete najprv uvariť kosti a hlavu.
- Zeleninu a ostatné ingrediencie dajte do hrnca s polovicou petržlenu, hlavou a kosťami a celé to varte 25 minút.
- Pridajte kapra a na miernom ohni varte ďalších 25 minút.
- Na tanier naaranžujte prílohu a na ňu dajte uvareného kapra.
- Do vývaru pridajte nasekanú petržlenovú vňať, priveďte do varu a potom vývar preceďte.
- Do vývaru pridajte želatínu a nechajte ju rozpustiť.
- Kapra prelejte hotovým želé a nechajte cez noc odležať v chladničke.
Ak máte radi experimentovanie, odporúčame vám vyskúšať recepty na kaprie ikry, ktorými svojich hostí dozaista prekvapíte!
Pečenáče po židovsky
Pokiaľ vás už nebavia klasické recepty na kapra, máme pre vás recept na židovskú rybu, ktorú môžete podávať vo všedný deň, ale aj na oslavách.
Vyskúšajte tento zaujímavý a neobvyklý návod na prípravu ryby!
Ingrediencie
- 1,5 kg kapra
- 2 – 3 nakrájané cibule
- 2 lyžice drveného židovského chleba (maces)
- 2 vajcia
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletého korenia
- 0,5 šálky vody
Vývar
- rybie zvyšky (hlava, koža, chrbtica)
- 2 mrkvy
- 2 cibuľa
- soľ
- korenie
Postup
- Rybu očistite, oškrabte, odrežte hlavu, odstráňte oči a žiabre. Hlavu dôkladne umyte a uschovajte ju na prípravu vývaru.
- Z ryby stiahnite kožu a odstráňte chrbticu. Dôkladne ju umyte a vložte do hrnca. Pridajte rybiu hlavu, zalejte dvoma litrami vody, vhoďte očistenú a nakrájanú mrkvu a cibuľu, osoľte a okoreňte.
- Priveďte do varu a nechajte variť na miernom ohni.
- Medzitým pripravte pečenáče.
- Rybie mäso nakrájajte, pridajte k nemu cibuľu, maces, vajcia a vodu, podľa chuti osoľte a okoreňte. Premiešajte a vytvorte malé rybie pečenáče.
- Do vriaceho rybieho vývaru nalejte 3 lyžice veľmi studenej vody a vložte mäso. Prikryte a varte 1 hodinu na miernom ohni. Odstráňte pokrievku a varte ďalšiu pol hodinu.
- Vychlaďte, vyberte rybie kúsky a vložte ich do zaváracieho pohára.
- Vývar preceďte cez sito. Vyberte mrkvu a pridajte ju k rybe.
- Zalejte vývarom, nádobu uzavrite a dajte cez noc do chladničky.
Vyskúšajte top recepty na vianočného kapra , ktoré môžete pripravovať nielen počas sviatkov, ale počas celého roka!
Recepty na pečenáče z kapra môžu byť skvelou zmenou počas vianočných sviatkov.
Ak už máte klasickej chuti kapra dosť, ale neradi by ste vyhadzovali to, čo máte doma, môžete si túto rybku pripraviť podľa uvedených receptov, tak trochu inak.
Pečenáče sú tiež skvelou pochúťkou na večierkoch, ako je napríklad silvestrovská oslava.