Vianoce za dverami a vy opäť nestíhate?
Vyskúšajte naše luxusné recepty na orechové guličky, ktoré sú jednoduché, chutné a krásne vyzerajú.
Vybrať si môžete pečené aj nepečené verzie.
Zvládne ich aj úplný začiatočník!
Vianočné guličky z pekanových orechov
Neuveriteľne jednoduché vianočné pečivo, na ktorom si pochutná celá rodina. Opečené pekanové oriešky mu navyše dodávajú úplne nový rozmer!
Čo budete potrebovať
- 1 šálka hladkej múky
- 110 g zmäknutého masla
- 1 šálka jemne nasekaných opečených pekanových orechov
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka práškového cukru
Postup
- Najprv si opečte pekanové orechy.
- Dajte ich na nevymastený pekáč a pečte pri 175 ° C počas 8-10 minút.
- Strážte, aby sa nespálili.
- Nechajte vychladnúť a potom ich nasekajte.
- Ochlaďte, potom nakrájajte.
- Všetky ingrediencie okrem práškového cukru dajte do veľkej misy.
- Dôkladne ručne premiešajte, zakryte igelitom a dajte na 30 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 175° C.
- Cesto vyberte z chladničky a váľajte guličky s priemerom cca 2,5 cm.
- Guľôčky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie cca 2,5 cm od seba.
- Pečte 15 minút alebo kým nestuhnú, ale nezhnednú.
- Nechajte na plechu asi 2 minúty odstáť a potom každú guličku jemne obaľte v práškovom cukre.
- Nechajte vychladnúť.
- Akonáhle guličky vychladnú (15-20 minút), znovu ich jemne obaľte v práškovom cukre.
- Skladujte voľne zakryté.
Pozrite sa tiež na našu recenziu ozdôb na stromček ! Pripravili sme pre vás tie najkrajšie vianočné ozdoby z rôznych materiálov. Drevené, sklenené, plastové, kovové, slamené, porcelánové aj háčkované.
Medové guličky s orechmi
Pokiaľ ste milovníci medových rezov, nezabudnite si tento rok pripraviť tieto jednoduché vianočné guličky z medu, karamelového salka a vlašských orechov. Sú vynikajúce!
Čo budete potrebovať
Na 2 menšie medové pláty:
- 25 g masla
- 70 g práškového cukru
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžice medu
- 230 g hladkej múky
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžica mlieka
Ďalšie ingrediencie:
- 1 plechovku karamelového Salka
- 100 g masla
- 2 lyžice medu
- 3 hrsti najemno rozmixovaných vlašských orechov
- zmes rozmixovaných orechov a rozmixovaného medového plátu na obaľovanie (odoberte si malú časť z rozmixovaných plátov)
Postup
- Najprv si pripravte medové pláty.
- V hrnci nad parou zahrievajte za stáleho miešania maslo, cukor, vajcia, med, mlieko.
- Samostatne si v miske zmiešajte múku a jedlú sódu a horúcu zmes pomaly primiešavajte k tejto sypkej zmesi.
- Cesto bude trochu lepkavé, ale dá sa s ním pracovať.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia a cesto rozdeľte na dve časti.
- Rozvaľkajte dve časti cesta medzi 2 kusmi papiera na pečenie na dva plechy.
- Cesta dajte postupne do rúry a pečte cca 8 minút.
- Nechajte vychladnúť a pláty na jemno rozmixujte.
- Do misky dajte rozmixované pláty, karamelové salko, zmäknuté maslo, med a rozmixované oriešky.
- Vypracujte pevnejšie cesto a dajte do chladničky na 2 hodiny.
- Stuhnuté cesto vyberte z chladničky a tvarujte guličky, ktoré obaľujte v zmesi, ktorý ste si pripravili zmiešaním rozmixovaných plátov a orieškov.
- V chlade av uzavretom obale vydrží aj niekoľko dní.
A čo naše ďalšie recepty na nepečené guličky ? Poteší všetky generácie od detí až po starých rodičov!
Zobraziť viac receptov
Datlovo-orechové guličky s čokoládou
Na týchto guličkách s datľami, orechmi a čokoládou si môžete počas sviatkov pochutnať úplne bez výčitiek. Obsahujú totiž iba jednoduché ingrediencie a žiadne rafinované cukry. Napriek tomu sú extrémne pôžitkárske!
Čo budete potrebovať
Na guličky:
- 200 g vykôstkovaných datlí
- 20 g kakaa
- 50 g mletých lieskových orieškov
- 80 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžica studenej vody
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 30 g mletých vlašských a lieskových orechov
- 20 g rozpustenej tmavej čokolády
Postup
- Datle nechajte 30 minút máčať vo vode.
- Do kuchynského robota alebo mixéra pridajte všetky ingrediencie a mixujte, kým nezískate lepkavú zmes.
- Polievkovou lyžicou naberajte zmes a tvorte guličky.
- Mierne si namočte ruky, aby sa vám cesto nelepilo na ruky.
- Uchovávajte v chladničke, zatiaľ čo rozpúšťate horkú čokoládu.
- Mleté lieskové a vlašské orechy dajte do malej misky.
- Každú guľôčku vyvaľkajte v orechovej zmesi a pokvapkajte horkou čokoládou.
- Nechajte asi hodinu vychladiť pre pevnejšiu textúru a stuhnutie čokolády.
- Užite si to!
Nepečené guličky z arašidového masla
Aj z arašidového masla sa dá pripraviť výborné a jednoduché pečivo. A tento recept je toho príkladom. Vychutnajte si ich len tak samotné, ozdobte ich práškovým cukrom, kokosom či posypkami alebo si ich namočte do rozpustenej čokolády.
Čo budete potrebovať
Na guličky:
- 110 g masla, izbové teploty
- 520 g krémového arašidového masla
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 400 g práškového cukru, preosiateho
- ¼ lyžičky soli
Voliteľne na ozdobu:
- práškový cukor
- strúhaný kokos
- posypky
- jemne nasekané orechy
- rozpustená čokoláda
Postup
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- V stolnom mixéri vybavenom lopatkovým nástavcom alebo vo veľkej mise s elektrickým mixérom na strednú rýchlosť miešajte maslo, arašidové maslo a vanilku, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Stlmte mixér na nízku rýchlosť a postupne pridávajte práškový cukor a soľ a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Nastavte mixér na stredný stupeň a šľahajte asi 2 minúty.
- Naberte cesto na polievkovou lyžicou a vytvorte guľôčku.
- Takto spotrebujte všetko cesto.
- Guľôčky pokladajte na pripravený plech a dajte na hodinu do chladničky.
- V prípade potreby vychladené guličky rýchlo rolujte v dlaniach, aby ste vyhladili vonkajšie strany.
- Ak chcete, guličky obaľte v strúhanom kokose, práškovom cukre, posypkách alebo jemne nasekaných orieškoch.
- Guličky je možné tiež namáčať v čokoláde.
- Nechajte si chutiť!
Máme pre vás aj ďalšie nevšedné recepty na vianočné pečivo z arašidov . Vyskúšajte všetkých 6 lahodných variantov!
Vianočné guličky 4x inak
Tak tento recept je úplná bomba! Jedno základné cesto a 4 luxusné príchute. Príprava vianočných cukroviniek už nemôže byť jednoduchšia. Navyše je zdravé, dodá energiu a nádherne vyzerá.
Čo budete potrebovať
Na guličky:
- 250 g kešu orechov (namočených na niekoľko hodín vo vode)
- 250 g datlí Medjool
- 50 g ovsených vločiek
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 lyžica raw medu
- štipka himalájskej ružovej soli
Na dochutenie:
- 15 g sušených brusníc, nasekaných
- kôra z ½ bio pomaranča, jemne nastrúhaná
- 3 lyžičky brusnicového prášku
- štipka strúhaného muškátového orieška
- štipka mletého klinčeka
- ⅛ lyžičky mletej škorice
- 10 g pistáciových orieškov, hrubo namletých
- 15 g strúhaného kokosu + 2 lyžičky navyše
- 2 lyžičky kakaa
- ½ lyžičky maca prášku
- štipka himalájskej ružovej soli
- 20 g kvalitnej čokolády s príchuťou slaného karamelu
Postup
- Orechy umyte a sceďte.
- Vložte ich spolu s ostatnými ingredienciami na guličky do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte, kým nebudete mať hladkú pastu.
- Zmes rozdeľte do 4 misiek.
- Do jednej misky pridajte nasekané sušené brusnice a pomarančovú kôru.
- Vyvaľkajte zmes do guličiek, ktoré potom obaľte v brusnicovom prášku.
- Do zmesi v druhej miske vmiešajte korenie.
- Opäť vyvaľkajte do guličiek, ktoré tentoraz obaľte mletými pistáciami.
- Do tretej misy vmiešajte sušený kokos.
- Vyvaľkajte guličky, ktoré obaľte ďalším kokosom.
- Do poslednej misky pridajte kakao a maca prášok.
- Vytvarujte guličky a obaľte nastrúhanou čokoládou.
- Uchovávajte na chladnom mieste a spotrebujte do týždňa.
A ako sa vám naše dnešné recepty na orechové guličky páčili? Napíšte nám do komentárov!