Prečo do vianočných maškrty nepridať trochu alkoholu pre lepšiu chuť a arómu?
Dodajú im jedinečný šmrnc, ktorý ničím iným nenahradíte.
Pripravili sme si pre vás na inšpiráciu 5 luxusných receptov na opité cukroví v pečených aj nepečených variantoch.
Vyskúšajte obľúbené guličky s rumom, pusinky plnené krémom z vaječného likéru či talianske pečivo z bieleho vína.
Výber je na vás!
Osie hniezda plnené vaječným likérom
Osie hniezda alebo včelie úle patria medzi sladkých vianočných favoritov mnohých ľudí. A najlepšie samozrejme chutia varianty plnené krémom z vaječného likéru. Ak sa vám nebudú chcieť piecť linecké kolieska na spodok úľa, môžete ich jednoducho nahradiť piškótami.
Čo budete potrebovať
Na linecké kolieska:
- 300 g hladkej múky
- 200 g Hery s maslovou príchuťou
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- kôra z jedného citróna v bio kvalite
Na orechovú zmes:
- 100 g detských piškótov
- 80 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 g Hery
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice rumu
- práškový cukor na vysypanie formičiek
Na krém:
- 100 g Hery
- 3 lyžice hustého vaječného likéru
- práškový cukor podľa chuti
- podľa chuti semienka z jedného vanilkového struku
Postup
- Zo všetkých vychladených surovín na linecké kolieska vypracujte cesto a nechajte ho hodinu až dve odpočívať v chladničke zabalenej v potravinárskej fólii.
- Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte.
- Vykrajujte kolieska.
- Kolieska pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 6 – 10 minút.
- Doba pečenia závisí od výkonu rúry a hrúbky koliesok.
- Veľkosť koliesok zvoľte podľa veľkosti formičiek na úle, ktorých sa predáva niekoľko druhov.
- Upečené kolieska nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ čo chladnú, pripravte si orechovú zmes.
- Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte valčekom.
- Zmiešajte s mletými orechmi a cukrom.
- Pridajte kakao, Heru a rum.
- Vypracujte pevnú nelepivú hmotu.
- V prípade potreby pridajte ešte trochu rozdrvených piškót.
- Túto hmotu dajte na hodinu až dve vychladnúť do chladničky.
- Teraz si pripravte krém.
- Heru vyšľahajte s vaječným likérom a ochuťte cukrom podľa chuti.
- Nakoniec pridajte semienka z jedného vanilkového struku a poriadne premiešajte.
- Formičky na úle vysypte práškovým cukrom a dajte do nich trochu orechovej hmoty.
- Dôkladne orechovú zmes utlačte a prstom do stredu vytlačte dierku.
- Tú naplňte likérovým krémom, priklopte lineckým kolieskom a opatrne formičku otvorte.
- Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetky kolieska, všetku orechovú hmotu a maslový krém.
- Úle odložte do chladu.
- Nechajte si chutiť!
Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na osie hniezda (včelie úle) 7x inak. Inšpirujte sa!
Talianske vínne cukroví
Ľahké, chrumkavé a rýchle a ľahké na prípravu. Presne také je toto vianočné pečivo, ktoré sa okrem iného pripravuje aj z bieleho suchého vína. Budete prekvapení, aké lahodné je!
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 1/2 šálky cukru
- 1/3 šálky oleja
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- cukor na obaľovanie
- 1/2 – 1 lyžička anízových semienok (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° Celzia.
- Do stredne veľkej misy pridajte víno, olej, cukor, soľ, prášok do pečiva a voliteľne aníz.
- Dobre premiešajte.
- Postupne po troškách pridávajte múku a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Preložte na ľahko pomúčenú rovnú pracovnú plochu a asi 10x ľahko prehneťte.
- Cesto bude mäkké, tak ho neprepracujte.
- Odrežte trochu cesta, zrolujte ho do malého bacuľatého povrázku (asi 13 centimetrov dlhého) a spojte konce, aby ste vytvorili kruh.
- Obaľte v cukre a pokladajte na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Pečte cca 25-30 minút alebo dozlatista.
- Užite si to!
A čo aj naši ďalšie lahodné recepty na vianočné vínne cukroví ? Vyskúšajte ich všetky!
Vianočné košíčky Izidor
Luxusný dezert „Opitý Izidor“ poznáme asi všetci a všetci ho milujeme. Vyskúšajte aj jeho variáciu v podobe vianočných košíčkov!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 150 g vlašských orechov
- 250 g masla
- 1 vajce
- 2 lyžice holandského kakaa
Na orechovú plnku:
- 300 g vlašských orechov
- 100 ml rumu
- 120 g práškového cukru
- vanilka alebo vanilkový cukor
Na krém:
- 250 g masla
- 140 g kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžice holandského kakaa
Na čokoládovú polevu:
- 200 g 50% horkej čokolády
- 50 g rastlinného tuku
Postup
- Zmiešajte veľkú kocku masla s cukrom a potom postupne pridávajte zvyšné suroviny na cesto.
- Vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na chvíľu do chladničky.
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske.
- Z cesta vykrajujte okrúhle tvary a vtlačte ich do formičiek na košíčky.
- Vložte formičky do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte 12-15 minút.
- Upečené košíčky opatrne vyklopte z formičiek a nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ si pripravte orechovú plnku.
- V miske zmiešajte mleté orechy s vanilkovým a práškovým cukrom a rumom.
- Plnkou naplňte vychladnuté košíčky.
- Vo vodnom kúpeli šľahajte vajíčka s cukrom a holandským kakaom, kým sa vám nevytvorí hustý krém.
- Ten odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si vyšľahajte veľkú kocku masla do hladkej peny a do nej potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý kakaový krém.
- Maslovým krémom potom naplňte cukrárske vrecko alebo klasické igelitové vrecko a na každý košíček naneste vrstvu krému.
- Nakoniec si pripravte čokoládovú polevu.
- Nechajte rozpustiť čokoládu a tuk vo vodnom kúpeli a košíčky potom v tejto poleve namáčajte.
- Nechajte vychladnúť.
Zobraziť viac receptov
Nepečené rumové guličky
Rumové guličky patria v slovenských domácnostiach medzi obľúbené druhy cukroviniek a nie je sa čomu diviť. Sú neuveriteľne jednoduché na prípravu, dokonale sladké, hutné a pekne vyzerajú. Varianta je veľa. Skúste si ich tentokrát pripraviť podľa nášho receptu!
Čo budete potrebovať
- 340 g piškótov
- 1 a ½ šálky práškového cukru
- ½ šálky jemne nasekaných vlašských orechov
- ¼ lyžičky soli
- ½ šálky kakaa
- ½ šálky tmavého rumu
- 3 lyžice kukuričného sirupu
- ¼ šálok práškového sirupu na obalenie
Postup
- Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte na jemné omrvinky.
- Nasypte omrvinky do misky.
- K rozdrveným piškótom pridajte práškový cukor, orechy, soľ a kakao.
- Dobre premiešajte.
- Pridajte rum a kukuričný sirup a premiešajte vidličkou, kým nebude zmes krásne vlhká.
- Cesto dôkladne premiešajte rukami, aby sa dobre spojilo.
- Tvarujte guličky, ktoré obaľujte v práškovom cukre.
- Uchovávajte v zakrytej nádobe, pokiaľ nebudete pripravení podávať.
- Nechajte si chutiť!
Milujete tradície a klasické zvyky Vianoc, ktoré svojou jedinečnosťou pozdvihujú sviatky na úplne novú úroveň? Liatie olova odjakživa patrilo do slovenských domácností a my vám v našej v recenzii poradíme, ako si zaobstarať správnu sadu na liatie olova pre vašu rodinu!
Škoricové pusinky plnené maslovým krémom s vaječným likérom
Dokonale krehké škoricové pusinky naplňte luxusným maslovým krémom s vaječným likérom a rumovým extraktom a získate to najlahodnejšie pečivo, aké ste kedy mali. To vám garantujeme!
Čo budete potrebovať
Na pusinky:
- 6 lyžíc tekutých vaječných bielkov izbovej teploty
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/2 lyžičky + 1/8 lyžičky vínneho kameňa
- 1/2 lyžičky škorice
- potravinárske farbivo podľa výberu (voliteľne)
Na krém:
- 1 šálka masla
- 3 šálky práškového cukru
- 1/4 šálky vaječného likéru
- 1 lyžička rumového extraktu
Postup
- Rúru predhrejte na 110 stupňov Celzia.
- Dajte bielky do misy a šľahajte elektrickým šľahačom na vysoký výkon, kým nespenia.
- Pridajte trstinový cukor a škoricu a šľahajte na 1 minútu.
- Pridajte vínny kameň a voliteľné potravinárske farbivo.
- Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Zmes naneste do cukrárskeho vrecka a nanášajte pusinky na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 2 a 1/2 hodiny, potom rúru vypnite (neotvárajte dvierka) a nechajte pusinky 6-8 hodín odležať a sušiť.
- Pripravte si krém.
- Do veľkej misy (alebo do misy stolného mixéra) pridajte maslo a cukor.
- Šľahajte 2-3 minúty.
- Pridajte vaječný likér a rumový extrakt.
- Šľahajte na najvyšší stupeň 5-6 minút.
- Krém dajte do cukrárskeho vrecka.
- Jemne zložte pusinky z papiera na pečenie a na zadnú stranu polovice pusiniek naneste maslový krém.
- Priklopte zvyšnými pusinkami.
- Dobrú chuť!
Ako zakomponovať alkohol do cukroviniek?
Najrôznejšie alkohol skvele oživí vaše vianočné pečivo. Či už sa jedná o griotku, rum, brandy, rôzne likéry, medovinu či vaječný koňak, to všetko pečivo skvele prevonia a dochutí.
- Pridajte niekoľko lyžíc vína do cesta pre novú dimenziu chutí. Biele víno cukroví dodá sviežu a jemnú chuť, červené potom bohatšiu a hlbšiu arómu.
- Pripravte si na pečivo lahodnú rumovú polevu . Stačí zmiešať cukor, maslo a trochu mlieka na sporáku, a potom pridať trochu rumu. Cukroví potom touto aromatickou polevou potiahnite a nebudete ľutovať.
- Pre skutočne nevšedný zážitok môžete skúsiť vytvoriť pečivo so šampanským želé vo vnútri. Stačí pripraviť želé zo šampanského a nechať ho stuhnúť. Potom vytvorte malé guličky cesta, do ktorých zakomponujte toto želé. Počas pečenia sa želé opatrne rozpustí a vytvorí jemnú, ľahko alkoholovú chuť, ktorá osvieži každú vašu chuťovú bunku.
- Nebojte sa experimentovať aj s ovocím. Namiesto tradičnej náplne v podobe džemu môžete pripraviť náplň z ovocia namočenom v alkohole . Čučoriedky namočené v gine, čerešne vo vodke alebo marhule v rume – možnosťou je nespočet. Táto ovocná zmes dodá cukroví nevšednú chuť, ale aj krásnu textúru a vôňu.
A ako sa vám naše dnešné recepty na opité pečivo páčili? Napíšte nám do komentárov!