Nie každému sa chce vianočný čas tráviť pri platni tvorením náročných cukroviniek.
A presne preto sme pre vás vybrali tie najlahodnejšie recepty na nepečené guličky, ktoré si môžete pripraviť len pár dní pred Vianocami a zaberie vám to minimum času.
Navyše úžasne chutia aj skvele vyzerajú.
Ochutnajte varianty s datľami, čokoládou, ovsenými vločkami či medom!
Marhuľové guličky s kokosom
Výrazná chuť marhúľ, kokos a sladené kondenzované mlieko vytvára neodolateľnú kombináciu, ktorú si zamilujete. Príprava vianočných cukroviniek už nemôže byť jednoduchšia!
Čo budete potrebovať
- 2 šálky sušených marhúľ
- 2 šálky strúhaného kokosu
- ⅔ šálky sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 šálka kokosu alebo 1 šálka práškového cukru (na obalenie)
Postup
- Vložte sušené marhule a kokos do misy kuchynského robota.
- Pulzujte, kým nie sú marhule nakrájané najemno.
- Pridajte sladené kondenzované mlieko a pulzujte, kým sa nespoja s marhuľami a kokosom.
- Naberte 1 polievkovú lyžicu marhuľovej zmesi a vytvorte guľu.
- Obaľte v strúhanom kokose alebo práškovom cukre.
- Takto spracujte všetko cesto.
- Uchovávajte v chladničke.
Vyskúšajte aj naše ďalšie výborné recepty na gule s marhuľami , ktoré nezostanú ani do Štedrého dňa!
Nepečené ovsené guličky s orieškami a čokoládou
Tieto prirodzene sladené ovsené guličky s arašidovým maslom, orieškami, sušeným ovocím a medom sú plné bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. Môžete si ich užiť ako diétne vianočné pečivo, ale pripraviť si ich môžete aj kedykoľvek počas roka ako výživnú desiatu.
Čo budete potrebovať
- 1 a ½ šálky jemných ovsených vločiek
- ½ šálky hrozienok, sušených čerešní alebo sušených brusníc
- ½ šálky nesolených arašidov alebo kešu orieškov
- ⅓ šálky strúhaného kokosu
- 1 šálka krémového arašidového masla bez pridaného cukru
- ⅓ šálky + 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky mini čokopiecik
Postup
- Pridajte ovsené vločky, hrozienka (alebo sušené čerešne či brusnice), arašidy a kokos do kuchynského robota a niekoľkokrát premixujte, aby sa ingrediencie trochu nasekali, ale nie úplne.
- Vo veľkej mise prešľahajte arašidové maslo, med, vanilku, škoricu a soľ.
- Do veľkej misy prisypte suchú zmes a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Vmiešajte mini čokopecičky.
- Zmes dajte na 20 minút do chladničky.
- Zo zmesi tvarujte guličky.
- Uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe medzi vrstvami papiera na pečenie, aby ste zabránili zlepeniu.
- Užite si to!
Máte radi vtipné doplnky oblečenia? Je vám občas zima od nôh? Spojte príjemné s užitočným a kúpte si štýlové vianočné ponožky! Nebojte sa odviazať, v našej recenzii nájdete tie pravé ponožky presne pre vás!
Vianočné nepečené rumové guličky
Pripraviť tieto rumové guličky zaberie dokopy menej ako 20 minút a ich výrobu si užijú aj deti. Potrebujete na ne iba pár ingrediencií, ktoré dohromady vytvárajú bohatú dekadentnú chuť!
Čo budete potrebovať
- 250 g piškótov
- 400 gramov sladeného kondenzovaného mlieka
- 3 lyžice rumu (voliteľne)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky nesladeného kakaa
- 1/2 šálky sušeného kokosu
- štipka soli
- ¾ šálky sušeného kokosu alebo viac, na obalenie
Postup
- Vložte piškóty do vrecka na zips, uzavrite a rozdrvte valčekom.
- Prípadne rozdrvte v kuchynskom robote na jemné omrvinky.
- Do veľkej misy pridajte drvené piškóty, kokos, kakao, kondenzované mlieko, rum a vanilku.
- Ingrediencie dobre premiešajte vareškou a potom rukami.
- Pokiaľ je zmes príliš hustá, vmiešajte 1-2 lyžice mlieka.
- Odoberte 1 polievkovú lyžicu zmesi a vyvaľkajte ju do gule s priemerom 2,5 – 4 cm.
- Guľu obaľte v kokose, aby bola úplne zakrytá.
- Obalené guličky dajte na plech.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení podávať.
- Nechajte si chutiť!
Máme pre vás aj ďalšie recepty na rumové gule . Klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole!
Mandľové guličky v bielej čokoláde
Tieto vianočné nepečené mandľové guličky sú bez lepku a potrebujete na ne iba 4 ingrediencie plus posypky na ozdobenie. Navyše sú neuveriteľne jednoduché na prípravu a krásne vyzerajú!
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky mandľového masla
- 1/4 šálky kokosovej múky
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1/2 šálky bielej čokolády
- 1 lyžica posypiek
Postup
- Do veľkej misy pridajte mandľové maslo, kokosovú múku a javorový sirup.
- Dobre premiešajte, kým sa všetko nespojí.
- Rukami váľajte guličky s hrúbkou cca 2,5 cm.
- Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložte do mrazničky.
- Do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry dajte kúsky bielej čokolády a nechajte v mikrovlnke rozpustiť.
- Premiešajte lyžicou, aby ste odstránili prípadné hrudky.
- Vyberte guličky z mrazničky a vidličkou každú namočte do rozpustenej čokolády.
- Rovnomerne čokoládu rozotrite po celom obvode guličky.
- Guličky v čokoláde dajte späť na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nakoniec posypte cukrárskymi posypkami podľa chuti.
- Dajte späť do mrazničky aspoň na 15 minút.
- Užite si to!
Vianočné čokoládové guličky s vlašskými orechmi
Nepečené guličky z čokolády, kondenzovaného mlieka a čokoládových oblátok plnené vlašskými orechmi sú lahodnými sladkými sviatočnými cukrovinkami, ktoré si obľúbite a to nielen pre jeho ľahkú prípravu.
Čo budete potrebovať
- 280 g horkých čokopiecik
- 400 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- 250 g čokoládových oblátok, jemne drvených
- 26 polovičiek vylúpaných vlašských orechov
Postup
- Rozpustite čokopečicky v sladenom kondenzovanom mlieku na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre.
- Priebežne miešajte.
- Odstráňte z tepla.
- Potom pridajte rozdrvené čokoládové oblátky a dôkladne premiešajte.
- Nechajte chladiť asi 2 minúty.
- Potom naberte 1 vrchovatú lyžicou zmesi, vytvarujte guľôčku, splácnite a do stredu dajte polovicu orecha.
- Vyvaľkajte guľôčku, ktorú položte na papier na pečenie.
- Takto opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Nechajte úplne vychladnúť a podávajte.
Aj naše ďalšie recepty na guličky s čokoládou neodmysliteľne patria k vianočným sviatkom. Vyskúšajte ich všetky!
Nepečené datľové guličky s makom
Ak ste milovníci maku, nezabudnite do svojho zoznamu vianočných cukroviniek zaradiť aj tieto makové guličky. Rozhodne sú jedinečné!
Čo budete potrebovať
- 200 g vykôstkovaných Medjool datlí
- 100 g mletého maku
- 2 až 3 lyžice vody (voliteľne môžete zmiešať s lyžičkou medu)
- 1 hrsť celého maku
- blanšírované a olúpané celé mandle (voliteľne)
Postup
- Najprv vykôstkujte datle.
- Potom odvážte 200 gramov.
- V kuchynskom robote alebo mixéri rozmixujte datle so 100 gramami mletého maku.
- Potom pridajte 2 až 3 polievkové lyžice vody, aby bola zmes trochu lepkavá.
- Pokiaľ sú datle málo suché a/alebo nie sú príliš sladké, môžete ako súčasť odmeraného množstva vody použiť trochu medu (maximálne 1 lyžičku).
- Zmes preložte na papier na pečenie a zmiešajte do hmoty.
- Rozdeľte na štyri rovnako veľké porcie.
- Potom z každej časti vytvarujte poleno.
- Každé poleno narežte na osem rovnako veľkých kusov.
- Každý kus (celkom ich bude 32) vyvaľkajte do guličiek.
- Do plytkej misky nasypte hrsť alebo dve celého maku.
- Každú guľôčku poriadne obaľte v celom maku.
- Voliteľne do stredu každej obalenej gule jemne vtlačte celú blanšírovanú a olúpanú mandľu (špicatú stranou dole).
- Guľôčky ideálne vložte do papierových košíčkov.
- Nechajte si chutiť!
Zobraziť viac receptov
Kokosové guličky Raffaello
Nepečené Raffaello guličky patria medzi obľúbené pečivo vo väčšine domácností. Je jednoduché a rýchle na prípravu a chutí úplne božsky. Zvládnete ho pripraviť iba za 15 minút!
Čo budete potrebovať
- 1 a ½ šálky sušeného kokosu
- 160 ml kondenzovaného mlieka (160 ml)
- cca 15 lieskových orechov alebo mandlí
Postup
- Zmiešajte dôkladne šálku kokosu s kondenzovaným mliekom.
- V tejto zmesi orech a vyvaľkajte do guličky.
- Pokračujte, kým nespotrebujete všetku zmes.
- Každú guľôčku obaľte vo zvyšnom kokose a pred podávaním nechajte vychladiť v chladničke.
Páčia sa aj naše ďalšie recepty na kokosové guličky Rafaelo , ktoré zvládne každý? Načerpajte inšpiráciu!
Nepečené jablčné guličky s datľami a mandľami
Lahodné a zdravé vianočné guličky, ktoré nemusíte piecť, sú vegánske, bez lepku, bez rafinovaného cukru as vysokým obsahom vlákniny. Maškrtte bez výčitiek!
Čo budete potrebovať
Na guličky:
- 1 šálka sušených jabĺk
- 1 šálka sušených datlí bez kôstok
- ½ šálky mandlí
- 2 lyžice mandľového masla
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 šálky vanilkového proteínového prášku podľa výberu
- 1 malé gala jablko, zbavené jadrovníka a nakrájané
- štipka soli
Voliteľne na ozdobenie:
- ¼ šálky bezlepkových ovsených vločiek
- 2 lyžice granoly podľa výberu
- ¼ šálky drvených mandlí
- 1 lyžica kokosového cukru
Postup
- Datle namočte na 10–15 minút do horúcej vody, aby zmäkli, a potom zlejte.
- Pridajte datle, sušené jablká, mandle, mandľové maslo, škoricu, muškátový oriešok, proteínový prášok a nakrájané jablko do kuchynského robota a mixujte 1-3 minúty, podľa potreby oškrabte steny robota stierkou.
- Mali by ste mať lepivé, hladké cesto.
- Cesto preložte do misy a tvarujte guličky s veľkosťou menšej golfovej loptičky.
- Niekedy pomôže mať trochu mokré ruky, keď je cesto extra lepivé.
- Akonáhle urobíte malú guličku, obaľte ju vybraným toppingom (ovsené vločky, granola, drvené mandle alebo kokosový cukor) a preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Užite si to!
Vianočné lotusové guličky v čokoláde
Tieto nepečené guličky z obľúbených lotusiek sú skvelou kombináciou chutí, ktorú si jednoducho musíte zamilovať. Navyše sú obalené v rozpustenej čokoláde, čo vytvára neuveriteľne pôžitkársky zážitok. Najlepšie na tom je, že na ne potrebujete iba pár ingrediencií!
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky Lotus Biscoff nátierky
- 1/2 šálky sušienok Lotus, rozdrvených na omrvinky
- 1/4 šálky smotanového syra Philadelphia
- 2/3 šálky čokolády, rozpustené
- 1/2 lyžičky kokosového oleja, rozpusteného (voliteľne)
Postup
- Plech vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
- V stredne veľkej miske zmiešajte nátierku Biscoff, rozdrobené lotusové sušienky a smotanový syr.
- Rozmixujte do hladka.
- Vytvarujte 8-10 guličiek.
- Preložte ich na plech a dajte do mrazničky na 15-20 minút stuhnúť alebo na 30 minút do chladničky.
- Čokoládu rozpúšťajte v mikrovlnnej rúre po 30 sekundách.
- Alebo ju rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli na sporáku.
- Každú guľôčku stuhnutú guľôčku namočte do rozpustenej čokolády a uistite sa, že sú pokryté všetky jej strany.
- Do čokolády môžete pridať kokosový olej, aby bola čokoláda hladšia.
- Dajte späť do mrazničky na ďalších 10 minút, aby čokoláda stuhla, alebo na 30 minút do chladničky.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Marlenkové guličky
Kto z nás by nemiloval Medovník! A práve z neho sa dá pripraviť aj skvelé a jednoduché vianočné pečivo, ktoré krásne vyzerá a lahodne chutí.
Čo budete potrebovať
- 100 g orechov
- 300 g medových plátov alebo medovníka + 2 hrsti na obaľovanie
- 125 g masla
- cca 170 ml Salka
Postup
- Rozmixujte orechy.
- 300 g medovníka alebo medových plátov ručne rozdrobte na jemné omrvinky.
- Zmiešajte s rozmixovanými orechmi.
- Pridajte mäkké maslo a salko.
- Tvarujte guličky a obaľujte ich vo zvyšku rozdrobených plátov alebo medovníka.
- A to je všetko:)
- Dobrú chuť!
Pripravite si aj naše ďalšie recepty na guličky s medom . Skvelá sladká bodka na slávnostnom stole!
Nepečené datľové guličky s perníkovým korením
Príprava týchto datľových guličiek zaberie len pár minút az tanierov zmizne ešte rýchlejšie 🙂 Vonia a chutia po perníku a navyše ich možno pripraviť dostatočne vopred a zamraziť.
Čo budete potrebovať
- 230 g sušených datlí bez kôstok
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/8 lyžičky muškátového orieška
- 1/16 lyžičky nového korenia
- 1/16 lyžičky mletého klinčeka
- 1/16 lyžičky mletého zázvoru
- jemne nasekané pekanové orechy (na celú dávku budete potrebovať asi 1/4 – 1/3 šálky nasekaných pekanových orechov) – voliteľne na obalenie
Postup
- Všetky ingrediencie vložte do kuchynského robota.
- Spracovávajte datľovú zmes, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
- V prípade potreby raz alebo dvakrát oškrabte misku.
- Ak máte problémy spracovať datle, pretože sú extra suché, môžete pridať jednu alebo dve kvapky vody.
- Mierne navlhčenými rukami vyvaľkajte datľovú zmes do cca 2,5 cm guličiek, ktoré pokladajte na papier na pečenie.
- Ak obaľujete datľové guličky v nasekaných pekanových orieškach, urobte to ihneď potom, čo si vytvarujete guličky, kým sú ešte lepkavé.
- Pekanové orechy do datľových guličiek zľahka zatlačte, aby lepšie priľnuli.
- Nechajte si chutiť!
Vianočné Margot guličky
Čokoláda Margot má jedinečnú chuť, ktorá sa skvele hodí do rôznych sladkých receptov. Vyskúšajte naše nepečené guličky z tejto čokolády a kokosu plnené lieskovými orieškami. Zamilujete sa!
Čo budete potrebovať
- 180 g Margot čokolády
- 50 ml vody
- 50 g masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g sušeného mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 60 g strúhaného kokosu
- 3 kvapky vanilkovej arómy
- 5 kvapiek rumovej arómy
- čokoládová poleva
- lieskové orechy
- strúhané oriešky alebo strúhaný kokos na obalenie
Postup
- Vodu s maslom a cukrom zahrievajte v malom hrnci na sporáku, kým sa maslo nerozpustí.
- Pridajte sušené mlieko, kokos a nastrúhané margotky a miešajte na ohni, kým sa hmota nespojí.
- Nevarte.
- Pridajte rumovú a vanilkovú arómu.
- Zmes ochutnajte av prípade potreby pridajte ešte cukor alebo kokos.
- Nechajte vychladnúť a tvarujte do guličiek.
- Do stredu každej guličky dajte lieskový oriešok.
- Guličky nechajte stuhnúť a potom ich namočte do čokoládovej polevy.
- Guľôčky v čokoláde obaľte v strúhaných orieškoch alebo v kokose.
- Dobrú chuť!
Čo je skvelé na nepečených guličkách, je to, že nemusíte dodržiavať žiadny striktný recept. Stačí sa inšpirovať a použiť ingrediencie, ktoré máte radi . Základom sú často sušienky, rôzne orechy, sušené ovocie, med alebo sirup. Môžete pridať kakao, vanilkový extrakt, korenie, ako škoricu, zázvor alebo pomarančovú kôru, a tým vytvoriť svoje vlastné jedinečné kombinácie chutí .
A ako sa vám naše dnešné recepty na vianočné nepečené guličky páčili? Napíšte nám do komentárov!