Tieto naše recepty na mrkvové rožky sú hotová delikatesa.
Ochutnajte toto relatívne zdravé pečivo s minimálnym obsahom cukru.
Budete prekvapení, ako rýchlo budú preč.
Aký variant vyskúšate ako prvý? 🙂
Mrkvové rožteky s lekvárom
Máte radi lekvár? Pripravte si mrkvové rožky so slivkovým lekvárom. Mrkvové rožky sú skvelé maškrtenie, pretože obsahujú minimum cukru a navyše sú zo surovej mrkvy!
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 1 štipka soli
- 150 g masla
- 180 g najemno nastrúhanej mrkvy
- citrónová kôra
- 1 smotanový jogurt
- slivkový lekvár do výplne
- vajcia na potretie
- práškový cukor na posypanie alebo obalenie
Postup receptu:
- Z múky, soli, masla, mrkvy, citrónovej kôry a jogurtu vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odstáť asi hodinu.
- Vychladené cesto si rozdeľte na tri rovnako veľké porcie. Z každej vyvaľkajte kruhový plát s hrúbkou cca 0,5 cm.
- Ostrým nožom rozrežte kruhy na osem trojuholníkov.
- Na najširšie okraje trojuholníkov dajte lyžičku slivkového lekváru.
- Rožky rolujte do stredu kruhu.
- Hotové uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do rúry predhriatej na 200 °C.
- Pečte asi 15 minút, kým nebudú rožky zlatnúť.
- Nechajte krátko vychladnúť a navrch posypte preosiatym práškovým cukrom.
Mrkváče s marmeládou
Pokiaľ sa rozhodnete pre mrkvové rožky s marmeládou, najlepšie je použiť lineckú. Má tuhú konzistenciu a bude vás pri pečení hnevať vytekaním len minimálne. Nedávajte jej tam aj tak veľa, stačí pol čajovej lyžičky.
Ingrediencie:
- 40 dkg hrubej múky
- ¼ kg tuku (Hera, Stela a pod.)
- 12 dkg jemne strúhanej mrkvy
- 1 kypriaci prášok
- štipka soli
- linecká marmeláda
- práškový a vanilkový cukor na obalenie
Postup:
- Do múky pridajte kypriaci prášok a rozdrobte tuk s mrkvou.
- Vytvorte cesto.
- Vyvaľkajte plát asi ½ cm hrubý.
- Nakrájajte na štvorčeky s rozmermi cca 6×8 cm.
- Naplňte marmeládou, prehnite a spojte do trojuholníka. Môžete použiť vidličku, aby sa kraje skutočne spojili.
- Hotové rožky dajte na plech a pečte na stredne silnom ohni do ružova.
- Ešte horúce sypte alebo obaľte v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým.
Pre uľahčenie práce môžete na tvarovanie použiť preklápacie tvorítko (tvorítko na plnené pečivo). Z jednej strany urobíte kruh a potom s marmeládou scvaknete a rožok je na svete!
Zobraziť viac receptov
Orechové rožteky z mrkvy
Skúšali ste už mrkvové rožky s orechovou náplňou? Ak nie, potom by ste určite mali, pretože sú hotovou pastvou pre vaše chuťové bunky.
Ingrediencie:
- 500 g mrkvy
- 500 g Hery
- 1 kg polohrubej múky
- 2 prášky do pečiva
- 500 g mletých orechov
- 10 lyžíc kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 dcl mlieka
Postup:
- Z mrkvy, Hery, múky a prášku do pečiva vypracujte hladké cesto.
- Z orechov, cukru, vanilkového cukru a mlieka si pripravte náplň.
- Cesto si rozdeľte na polovicu. Rozvaľkajte na placku.
- Placku rozdeľte na štvorce.
- Teraz plňte štvorčeky náplňou a zarolujte.
- Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte do rúry.
- Pečte na 200 °C cca 10 minút.
Mrkvové rožky s makovou náplňou
Maková náplň nepatrí len do makových závinov. Vyskúšať ju môžete aj v mrkvových rožkoch.
Ingrediencie na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g jemne nastrútanej mrkvy
- 1 vajce
- 200 g masla
- pol balenia prášku do pečiva
- štipka soli
Ingrediencie na náplň:
- 200 g mletého maku
- 300 ml mlieka
- cukor podľa chuti
- trochu mletej škorice
- trošku citrónová kôra
- troška rumu (len pre chuť)
Postup:
- Nastrúhajte si mrkvu na jemnom strúhadle a miešajte s ostatnými surovinami.
- Spracujte hladké cesto.
- Hotové cesto nechajte v chladničke odležať asi pol hodiny zabalené do fólie.
- Mlieko s makom a ostatnými ingredienciami pre náplň povarte a nechajte vychladnúť.
- Cesto si rozdeľte na 3 diely. Z každého dielu vyvaľkajte kruh.
- Kruh rozkrájajte na 8 dielov.
- Na širšie strany dielikov dajte náplň a zatočte do tvaru podobného rožku.
- Hotové rožky dávajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte na 190 °C asi 20 minút.
- Ešte teplé obaľte v práškovom cukre, ktorý predtým zmiešate s vanilkovým cukrom.
Máte radi mak? Vyskúšajte ešte ďalšie makové pečivo!