Upečte si poctivé mrkvové rožky s náplňou podľa vášho gusta! Vyskúšajte zdravšie verzie cukroviniek

Tieto naše recepty na mrkvové rožky sú hotová delikatesa.

Ochutnajte toto relatívne zdravé pečivo s minimálnym obsahom cukru.

Budete prekvapení, ako rýchlo budú preč.

Aký variant vyskúšate ako prvý? 🙂

Mrkvové rožteky s lekvárom

Máte radi lekvár? Pripravte si mrkvové rožky so slivkovým lekvárom. Mrkvové rožky sú skvelé maškrtenie, pretože obsahujú minimum cukru a navyše sú zo surovej mrkvy!

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 štipka soli
  • 150 g masla
  • 180 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • citrónová kôra
  • 1 smotanový jogurt
  • slivkový lekvár do výplne
  • vajcia na potretie
  • práškový cukor na posypanie alebo obalenie

Postup receptu:

  1. Z múky, soli, masla, mrkvy, citrónovej kôry a jogurtu vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odstáť asi hodinu.
  2. Vychladené cesto si rozdeľte na tri rovnako veľké porcie. Z každej vyvaľkajte kruhový plát s hrúbkou cca 0,5 cm.
  3. Ostrým nožom rozrežte kruhy na osem trojuholníkov.
  4. Na najširšie okraje trojuholníkov dajte lyžičku slivkového lekváru.
  5. Rožky rolujte do stredu kruhu.
  6. Hotové uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do rúry predhriatej na 200 °C.
  8. Pečte asi 15 minút, kým nebudú rožky zlatnúť.
  9. Nechajte krátko vychladnúť a navrch posypte preosiatym práškovým cukrom.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Mrkváče s marmeládou

Pokiaľ sa rozhodnete pre mrkvové rožky s marmeládou, najlepšie je použiť lineckú. Má tuhú konzistenciu a bude vás pri pečení hnevať vytekaním len minimálne. Nedávajte jej tam aj tak veľa, stačí pol čajovej lyžičky.

Ingrediencie:

  • 40 dkg hrubej múky
  • ¼ kg tuku (Hera, Stela a pod.)
  • 12 dkg jemne strúhanej mrkvy
  • 1 kypriaci prášok
  • štipka soli
  • linecká marmeláda
  • práškový a vanilkový cukor na obalenie

Postup:

  1. Do múky pridajte kypriaci prášok a rozdrobte tuk s mrkvou.
  2. Vytvorte cesto.
  3. Vyvaľkajte plát asi ½ cm hrubý.
  4. Nakrájajte na štvorčeky s rozmermi cca 6×8 cm.
  5. Naplňte marmeládou, prehnite a spojte do trojuholníka. Môžete použiť vidličku, aby sa kraje skutočne spojili.
  6. Hotové rožky dajte na plech a pečte na stredne silnom ohni do ružova.
  7. Ešte horúce sypte alebo obaľte v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým.

Pre uľahčenie práce môžete na tvarovanie použiť preklápacie tvorítko (tvorítko na plnené pečivo). Z jednej strany urobíte kruh a potom s marmeládou scvaknete a rožok je na svete!

Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Orechové rožteky z mrkvy

Skúšali ste už mrkvové rožky s orechovou náplňou? Ak nie, potom by ste určite mali, pretože sú hotovou pastvou pre vaše chuťové bunky.

Ingrediencie:

  • 500 g mrkvy
  • 500 g Hery
  • 1 kg polohrubej múky
  • 2 prášky do pečiva
  • 500 g mletých orechov
  • 10 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 dcl mlieka

Postup:

  1. Z mrkvy, Hery, múky a prášku do pečiva vypracujte hladké cesto.
  2. Z orechov, cukru, vanilkového cukru a mlieka si pripravte náplň.
  3. Cesto si rozdeľte na polovicu. Rozvaľkajte na placku.
  4. Placku rozdeľte na štvorce.
  5. Teraz plňte štvorčeky náplňou a zarolujte.
  6. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte do rúry.
  7. Pečte na 200 °C cca 10 minút.

Mrkvové rožky s makovou náplňou

Maková náplň nepatrí len do makových závinov. Vyskúšať ju môžete aj v mrkvových rožkoch.

Ingrediencie na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g jemne nastrútanej mrkvy
  • 1 vajce
  • 200 g masla
  • pol balenia prášku do pečiva
  • štipka soli

Ingrediencie na náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 300 ml mlieka
  • cukor podľa chuti
  • trochu mletej škorice
  • trošku citrónová kôra
  • troška rumu (len pre chuť)

Postup:

  1. Nastrúhajte si mrkvu na jemnom strúhadle a miešajte s ostatnými surovinami.
  2. Spracujte hladké cesto.
  3. Hotové cesto nechajte v chladničke odležať asi pol hodiny zabalené do fólie.
  4. Mlieko s makom a ostatnými ingredienciami pre náplň povarte a nechajte vychladnúť.
  5. Cesto si rozdeľte na 3 diely. Z každého dielu vyvaľkajte kruh.
  6. Kruh rozkrájajte na 8 dielov.
  7. Na širšie strany dielikov dajte náplň a zatočte do tvaru podobného rožku.
  8. Hotové rožky dávajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Pečte na 190 °C asi 20 minút.
  10. Ešte teplé obaľte v práškovom cukre, ktorý predtým zmiešate s vanilkovým cukrom.
Zdroj: varecha.pravda.sk

Máte radi mak? Vyskúšajte ešte ďalšie makové pečivo!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu