Medové pečivo je nielen lahodné. Vďaka pridanému medu obsahuje aj živiny, ktoré v iných druhoch cukroviniek nenájdete.
Inšpirujte sa našimi 5 receptami a upečte také pečivo, po ktorom sa len zapráši!
Obľúbené a ľahké medové guličky
Tento recept je tak chutný, že je vhodný nielen ako pečivo na Vianoce, ale aj ako sladký dezert ku káve či čaju počas celého roka.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 60 g rozpusteného masla
- 200 g cukru múčka
- 1 konzerva karamelového kondenzovaného mlieka
- 2 vajcia
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 4 lyžice medu
- rozdrvené vlašské orechy (nie sú nevyhnutné)
Postup
- Najskôr vypracujte cesto zmiešaním múky, cukru a jedlej sódy s vajcami, medom a maslom.
- Vytvorené cesto rozvaľkajte na placky. Placky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 180 °C a upečte placky dozlatista. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky placiek. Pokiaľ placky majú cca 0,5 cm, bude 10 minút pečenia stačiť.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte placky dôkladne vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa placky chladia, zmiešajte kondenzované mlieko a rozpustené maslo a vytvorte krém.
- Potom vychladené placky rozdrvte v robote alebo ručne.
- Získanú hmotu rozdeľte – väčšiu časť, ideálne jemnejšie nadrvenú, zmiešajte s krémom a vypracujte nové cesto. Pokiaľ máte čas, odporúčame vložiť hmotu na nejaký čas do chladničky – lepšie sa potom s cestom pracuje.
- Vytvarujte medové gule do ľubovoľnej veľkosti.
- Zvyšok cesta s rozdrvenými plackami môžete v miske zmiešať s vlašskými orechmi. V tejto zmesi potom vytvorené gule obaľte a máte hotové vianočné pečivo. Medové guličky vám jednoducho učarujú.
Plnené aj polomáčané luxusné medové trubičky
Medové trubičky sú známou alternatívou medových kornútkov.
Hlavný rozdiel spočíva v tom, že ich možno plniť z oboch strán. Môžete sa tak hrať s ich vzhľadom. Z každej strany môžete trubičku naplniť krémom s inou farbou aj príchuťou.
Ingrediencie
Cesto:
- 170 g hladkej múky
- 140 g cukru múčka
- 1 ks vajce
- 2 lyžice medu
- ½ lyžičky jedlej sódy
Náplň:
- Medové trubičky sú výborné v kombinácii s čokoládovým, karamelovým alebo maslovým krémom. Máte teda na výber, akú vianočnú náplň do cukroviniek zvolíte. Určite nič nepokazíte, ak sa rozhodnete pre viac variant.
Postup
- Najskôr premiešajte sypké suroviny – múku, cukor a jedlú sódu.
- Pridajte vajce a med a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte dve hodiny odpočívať.
- Následne cesto vyvaľkajte na tenkú vrstvu a vykrajujte z neho kolieska.
- Pripravte si plech s papierom na pečenie, na ktorý budete kolieska pokladať.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 160–170 °C. Kolieska veľmi skoro zozlatnú, čo je chvíľa, kedy ich treba z rúry vytiahnuť.
- Pomocou okrúhleho pozdĺžneho predmetu (ideálne varešky) vytvarujte kolieska do trubičiek.
- Uistite sa, že kolieska v spoji poriadne držia – nebojte sa tu pritlačiť. Pracujte rýchlo, aby vám kolieska nevychladla a nepopraskala.
- Medové pečivo na plechu môžete nechať a počkať kým vychladne. Potom ho môžete naplniť krémom.
Pri tvarovaní vianočných cukroviniek, medové trubičky ohýbajte za tepla, aby cesto nepopraskalo. Pečte teda jednotlivé várky koliesok s menším počtom kusov, aby ste s upečeným cestom stihli pracovať. Druhým variantom je nechať kolieska v rúre do tej doby, než ich začnete ohýbať. Vydržia tak dlhšie teplé.
Linecké medové kolieska pre labužníkov
Nielen, že toto pečivo skvele chutí. Môžete navyše, do jeho výroby, zapojiť celú rodinu.
Nechajte svoje deti vykrajovať a užite si príjemne strávené chvíle.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 120 g cukru múčka
- 180 g masla
- 120 g medu
- 4 vaječné žĺtky
- trocha citrónovej kôry
Postup
- Zmiešajte všetky sypké suroviny – múku, cukor a citrónovú kôru.
- Pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto.
- Po spracovaní nechajte približne hodinu odpočinúť v chladničke.
- Potom si ho rozdeľte na menšie časti, ktoré rozvaľkajte na pomúčenej doske.
- Do cesta vykrajujte vybrané tvary. Nezabudnite, že pečivo by malo byť vyrkrojené v párnom počte, aby ste potom kolieska mohli spájať.
- Pečte, vo vopred vyhriatej rúre, na 170 °C, a to približne 7–8 minút. Ideálne je medové zlepované pečivo strážiť a vytiahnuť ho vo chvíli, keď začne zlatnúť.
Zobraziť viac receptov
Medové kornútky trochu inak
Poznáte klasické medové kornútky, ktoré má na stole takmer každá gazdinka?
Odlíšte sa a dodajte originalitu tomuto medovému vianočnému pečivu! Kornútky, podľa nášho receptu, sú jednoduché, rýchle a potešia malých aj veľkých.
Ingrediencie
- 1 plát lístkového cesta nakrájaný na prúžky (cesto si môžete pripraviť sami doma, ale môžete ho zakúpiť hotové v potravinách)
- 1 šálka medu (výber medu je úplne na vás)
- 2 vaječné bielky
- štipka soli
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
- cukrárske zdobenie
- kovová formička na pečenie kornútkov (zakúpite v obchode s domácimi potrebami alebo na internete)
Postup
Kornútky:
- Než začnete s prípravou kornútkov, dajte rozohriať rúru na 180 °C.
- Z lístkového cesta nakrájajte prúžky o šírke 3 cm a dĺžke asi 18 cm.
- Každý z prúžkov namotajte na kovovú formičku. Ak chcete, aby boli kornútiky sladké, môžete ich vopred posypať cukrom, ktorý do nich zatlačíte pomocou valčeka.
- Na plech dajte papier na pečenie a formičky s cestom naň umiestnite. Následne vložte do rúry a pečte po dobu 25 minút, kým nezačnú kornútky hnednúť.
- Po vybratí plechu z rúry nechajte kornútky vychladnúť a až potom ich z kovových formičiek dávajte dole. Kornútky si tak nielen udržia svoj tvar, ale zabránite tiež možnému vzniku popálenín.
- Kornútky dávajte z formičiek dole skutočne opatrne, aby nedošlo k ich popraskaniu.
Náplň:
- Zatiaľ čo sa kornútky pečú a následne chladnú, pripravte si náplň.
- Misku umiestnite na hrniec s vriacou vodou. Chcete vytvoriť vodný kúpeľ, aby nedošlo k vareniu bielkov, ale iba k ich zahrievaniu.
- V miske zmiešajte med s vaječnými bielkami a šľahajte, kým sa med neroztopí a dobre sa nespojí s bielkami. Na dotyk by mala byť zmes mierne teplá.
- Akonáhle došlo k spojeniu, dajte misku bokom, aby už nedošlo k zahrievaniu, pridajte štipku soli a znova šľahajte na najvyšší výkon. Vďaka tomu by mala vzniknúť pevnejšia hmota.
- Akonáhle je hmota pripravená, pridajte citrónovú šťavu a znovu mixujte, kým nebude pena hladká.
- Akonáhle sú kornútky studené, naplňte ich touto vyšľahanou hmotou a na záver povrch ozdobte cukrárskou posýpkou..
- Vyskúšajte tento recept na medové kornútky a podávajte pečivo ešte v ten istý deň, aby nedošlo k strate ich chrumkavosti.
Kornútky môžete naplniť aj klasickou šľahačkou alebo polevou na vianočné pečivo.
Perníkové guličky so Salkom
Tento recept si obľúbia ľudia, ktorí dávajú prednosť raw stravovaniu.
Naše guličky z perníka sa totiž nepečú!
Ingrediencie
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko
- 300 g perníkových sušienok
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 lyžica medu
Postup
- Sušienky nasypte na čistú utierku alebo ich vložte do pláteného vaku. Všetky strany uzavrite, aby vám sušienky z utierky ani vaku nemohli vypadnúť.
- Teraz vezmite kladivko na mäso (ak ho nemáte, použite hrnček alebo pohár) a sušienky rozbite na malé kúsky.
- Ak chcete dosiahnuť naozaj jemný prášok, vhoďte sušienky do mixéra.
- Akonáhle sú sušienky rozdrvené, vysypte ich do misy a pridajte k nim Salko. Množstvo mlieka, ktoré použijete, je na vás. Prilievajte ho po troškách, aby ste dosiahli hutnú zmes. Potrebujete sa vyhnúť tomu, aby vaše cesto bolo príliš tekuté.
- K zmesi pridajte škoricu a med.
- Pokiaľ by vaše cesto bolo príliš hutné, môžete ho zriediť väčším množstvom medu či kondenzovaného mlieka.
- Zmes dôkladne premiešajte. Môžete použiť aj mixér.
- Že je zmes pripravená, poznáte podľa toho, že vám ide miešanie horšie a mixér vám vypovedá službu.
- Keď je cesto tak akurát, vložte ho do chladničky a nechajte ho tuhnúť pár hodín. Môžete ho nechať v chladničke pokojne cez noc.
- Na druhý deň z neho, v dlaniach, vytvarujte guličky. Máte hotovo!
Nepečené medové guličky nemusia byť len z perníka. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na raw vianočné pečivo.
Tipy na zdobenie
Vyhnite sa stereotypu a ozdobte svoje pečivo z medu originálnym spôsobom. Neviete ako?
Inšpirujte sa našimi obľúbenými tipmi!
- Čokoládová poleva – Čokoládou sa snáď nedá nič pokaziť. Je možné s ňou pokvapkať medové gule, prípadne do nej sčasti namočiť medové trubičky aj linecké pečivo. S hĺbkou ponorenia sa môžete vyhrať.
- Rôzne farby náplne – Pri príprave trubičiek alebo kornútkov môžete vytvoriť dve náplne s odlišnou farbou, jedna môže byť svetlejšia, napríklad vanilková, druhá čokoládová. Pri servírovaní, spoločne na jednej mise, to bude vyzerať naozaj zaujímavo.
- Zlaté či strieborné guličky – Linecké kolieska v sebe majú tradične vykrojený ozdobný tvar. Do neho ale môžete, namiesto marmelády, vložiť napríklad zlatú alebo striebornú jedlú guľôčku, ktorá na seba svojimi odleskami bude upútavať pozornosť a rozžiari vianočný stôl.
Zabudnite na Vianoce na všetok zhon a stres a vyskúšajte tieto jednoduché recepty na medové pečivo. Prevoňajte svoj domov a navoďte si tú pravú vianočnú atmosféru.