Marcipánové vianočné pečivo je dobré, zaujímavé a vyzerá skvele!
Zapojte do jeho výroby svojich priateľov, rodinu a hlavne deti.
Uvidíte, že si užijete veľa zábavy a navyše si výborne pochutíte!
Inšpirujte sa našimi receptami. 🙂
Marcipánové pusinky
Tento recept vám umožní pochutnať si na úžasnej kombinácii lieskových orieškov, marcipánu a mletých mandlí.
Ingrediencie
- 250 g marcipánu
- 60 g cukru múčky
- 1 bielok
- 30 g hladkej múky
- 50 g mletých mandlí
- 20 g lieskových orieškov
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- čokoládová poleva
- cukrárske zdobenie
Postup
- Pripravte si panvicu a nasucho na nej opražte nasekané lieskové oriešky. Pridajte k nim cukor a nechajte skaramelizovať.
- Prilejte smotanu, trochu vody (podľa potreby) a vytvorte hladkú zmes. Hneď, ako sa zmes vytvorí, prelejte ju na tukom vymastený plech a rozotrite po celej ploche.
- Počkajte, kým zmes zatuhne a potom ju nasekajte na drobné kúsky. Do misy nastrúhajte marcipán, pridajte múku s práškovým cukrom, mleté mandle, bielok a nakoniec aj nasekanú zmes s lieskovými orechmi.
- Všetky suroviny spracujte na hladké cesto, z ktorého budete následne odoberať rovnako veľké kúsky a tvarovať z nich malé guličky.
- Guľôčky poukladajte na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 180 °C.
- Pečte 12–15 minút. Upečené pusinky nechajte chvíľu vychladnúť, potom ich polejte čokoládovou polevou a pridajte cukrové zdobenie.
- Vhodné sú napríklad perličky, kvietky, prípadne čokoládové zdobenie atď. Potom už len stačí počkať, kým poleva zatuhne a môžete konzumovať.
Marcipán je možné vyrobiť niekoľkými spôsobmi. Inšpirujte sa ďalšími marcipánovými receptami.
Vykrajované marcipánové vianočné pečivo s čokoládou
Tento recept, plný marcipánu a čokolády, jednoducho nemôže nechutiť!
Postupujte podľa jednoduchých krokov a budete mať rýchlo hotovo!
Ingrediencie
- 150 g masla
- 200 g hladkej múky
- 80 g mliečnej čokolády
- 75 g horkej čokolády
- 1 lyžička kakaa (ideálne holandského typu)
- 150 g marcipánovej hmoty
Postup
- Do misy preosejte hladkú múku s kakaom, pridajte nastrúhanú čokoládu (oba druhy), marcipán, zmäknuté maslo a všetko spracujte na hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30–45 minút odpočinúť do chladničky.
- Pripravte si plech, vyložte ho papierom na pečenie a nechajte rúru predhriať na 170 °C.
- Cesto dajte na dosku, vyvaľkajte plát o hrúbke 0,3 cm a následne vykrojte tvary podľa chuti (napr. hviezdičky, zvončeky a pod.).
- Vykrojené pečivo preložte na plech a pečte 25–30 minút. Upečené pečivo môžete nechať tak, prípadne ho ľahko pocukrovať alebo obaliť v čokoládovej poleve.
- Ďalšou možnosťou je, zlepiť k sebe jednotlivé tvary marmeládou.
Pečivo nemusíte mať iba na stole. Môžete ho použiť aj ako originálne marcipánové vianočné ozdoby na stromček.
Zobraziť viac receptov
Marcipánové pečivo s čokoládovou polevou
Pri tomto recepte nie je marcipán súčasťou cesta, ale slúži iba ako náplň.
Výsledok je vynikajúci!
Ingrediencie
Cesto:
- 330 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g mletých mandlí
- 200 javorového sirupu
- 2 celé vajcia
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
Náplň:
- 250 g marcipánu
- 50 g cukru múčka
Zdobenie:
- čokoládová poleva
- cukrárske zdobenie
Postup
- Pripravte si misu, dajte do nej zmäknuté maslo, javorový sirup, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Všetko spoločne vyšľahajte do peny. Následne do zmesi postupne zašľahajte vajcia.
- Do inej misy preosejte múku a prášok do pečiva, premiešajte a menšiu polovicu tejto zmesi vmiešajte do pripravenej maslovej hmoty. Pridajte mleté mandle a dôkladne zamiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Po menších častiach pridávajte zvyšnú polovicu múky s práškom do pečiva a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte hodinku odpočinúť v chladničke.
- Vychladené a oddýchnuté cesto dajte na dosku a vyvaľkajte z neho tenký plát, z ktorého budete pomocou formičky vykrajovať jednotlivé kúsky.
- Pečivo dajte na plech s papierom na pečenie a nechajte piecť v rúre, vyhriatej na 170 °C, po dobu 10 minút.
- Po upečení odložte pečivo na rovnú podložku a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým prepracujte marcipán s 25 g cukru múčka, aby vznikla hladká hmota. Zvyšok práškového cukru použite na poprášenie dosky, na ktorom marcipán rozvaľkáte.
- Z marcipánového plátu vykrojte rovnaké tvary ako z cesta, ktoré ste dali piecť.
- Dva rovnaké upečené tvary vždy zlepte jedným marcipánovým tvarom, ktorý vložíte medzi ne.
- Na záver namočte polovicu cukroviniek do čokoládovej polevy, posypte zdobením a nechajte zatuhnúť.
- Vianočné pečivo s marcipánom máte hotovo!
Vyskúšajte ďalšie rozmanité polevy na vianočné pečivo.
Marcipánové mušličky
Chcete mať na stole originálne vianočné pečivo? Marcipánové mušličky sú v tom prípade pre vás to pravé!
Jedná sa o pečivo veselých tvarov, ktoré pobaví hlavne deti, ale chutiť bude všetkým!
Vyskúšajte náš jednoduchý recept, pri ktorom nemusíte piecť!
Ingrediencie
- 350 g nesolených kešu orechov
- 350 g práškového cukru
- 7-10 kvapiek mandľového extraktu
- 2 lyžičky granulovaného cukru (rozpusteného v ¼ šálky horúcej vody)
- Potravinárske farbivo (podľa vlastnej voľby)
Postup
- Kešu oriešky rozomeľte na jemný prášok. Ten následne ešte preosejte pomocou sitka. Pokiaľ vám zostanú väčšie kusy orieškov, pozbierajte ich a všetky ich znovu rozomeľte na jemný prášok.
- V miske zmiešajte práškový cukor s práškom z kešu orechov a pridajte niekoľko kvapiek mandľového extraktu. Nepridávajte ho veľmi, aby nedošlo k až príliš výraznej aróme.
- Po malých dávkach do misy prilejte pripravenú horúcu vodu s cukrom a vzniknutú zmes rozdeľte podľa toho, koľko máte potravinárskych farieb.
- Uprostred každej časti zmesi urobte jamku a pridajte asi 4–5 kvapiek potravinárskeho farbiva.
- Začnite hniesť cesto. Pokiaľ sa pri miesení cesta objaví olejovitá hmota, je to v poriadku.
- Akonáhle je cesto hotové, rozdeľte ho na menšie guličky a tvarujte pomocou foriem v tvare mušlí, hviezdičiek a pod.
- Takto pripravené nepečené marcipánové vianočné pečivo nechajte schnúť na vzduchu asi 6–8 hodín.
- Akonáhle sú marcipánové mušličky suché, môžete podávať alebo ich uložiť do vzduchotesnej nádoby. Takto uschované mušličky vám vydržia 2–3 týždne v izbovej teplote až mesiac, pokiaľ ich budete uchovávať v chladničke.
Z marcipánu možno vytvoriť veľmi efektné fondánové pečivo. Pozrite sa na rozmanité recepty na dobroty, ktoré môžete pokryť marcipánom.
Linecké pečivo s marcipánom
Tento recept ocenia všetci, ktorí milujú linecké cesto, ale jeho výrobou nechcú tráviť veľa času.
Recept je jednoduchý a navyše obsahuje výborný marcipán, ktorý dodá lineckým cukrovinkám extra vzhľad aj chuť!
Ingrediencie
- 1–2 balenia lineckého cesta (kúpite v potravinách)
- Marcipán (napr. od firmy Dr. Oetker)
- 1 vajce (žĺtok)
- cukrárska posýpka
Postup
- Z lineckého cesta vykrojte najrôznejšie tvary. Záleží čisto na vás, či to budú hviezdičky, kolieska a pod.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a vykrojené tvary dajte piecť na 6–8 minút. Pečivo strážte a vyberte ho, akonáhle začne ľahko zlatnúť.
- Nechajte upečené pečivo vychladnúť a pripravte si marcipánovú hmotu.
- Hmotu vyvaľkajte a vykrojte z nej rovnaké tvary, ako sú tie, ktoré ste upiekli.
- Pečivo potrite vyšľahaným žĺtkom a prilepte naň marcipán.
- Marcipánové pečivo môžete na záver ozdobiť cukrárskou posýpkou.
- Máte hotovo!
Marcipán nemusíte použiť iba ako vrchnú vrstvu cukroviniek. V dnešnej dobe je možné zakúpiť hotové marcipánové ozdoby na pečivo v najrôznejších tvaroch, ako sú hviezdičky, kvietky, srdiečka a pod.
Pokiaľ nechcete používať predpripravené zmesi a chcete si skúsiť vyrobiť domáci marcipán, postupujte podľa návodu vo videu.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty z lineckého cesta!
Vybrané recepty dokazujú, že marcipánové vianočné pečivo nie je nijako zložité vyrobiť.
Vytvorte si pečené alebo nepečené marcipánové dobroty a pochutíte si!