Marcipán je tvarovacia hmota, ktorá má široké spektrum využitia.
Môže sa ním potiahnuť torta, vytvarovať ozdoby, figúrky, pridať do cesta, ale tiež vytvoriť výborné pečivo.
Máme tu recepty na marcipán pravý aj falošný. Navyše sa dozviete, ako si domáci marcipán zafarbiť.
Domáci marcipán
Ako prvé máme jednoduchý recept na marcipán. Na zhotovenie si vystačíme aj s tromi ingredienciami.
INGREDIENCIE
- 90 g mandľovej múky
- 70 g cukru múčky alebo práškového erytritolu
- 20 ml vody alebo aróma podľa preferencií
- ¼ -½ lyžičky mandľového extraktu (nie je nevyhnutné, ale je to lepšie)
POSTUP
- Mandľovú múku a cukor dáme do mixéra a rozmixujeme, pridáme tekutiny a mixujeme, kým sa nevytvorí konzistentná hmota.
- Potom marcipán vytiahneme a hnetieme v rukách ešte 30 sekúnd.
- Dáme schladiť do chladničky, a potom zužitkujeme podľa potrieb.
- Vydržať by mal zhruba 10 dní.
Tu je aj videorecept na domáci marcipán:
Vanilkový marcipán
Tento recept na marcipán oceníte predovšetkým ako poťahovaciu hmotu na torty alebo iné múčniky.
INGREDIENCIE
- 175 g cukru krupica
- 280 g cukru múčka
- 450 g mletých mandlí
- 1 ks vanilkového struku
- 2 vajcia
- ½ lyžičky pomarančovej alebo citrónovej šťavy
POSTUP
- V mise si zmiešame všetky suché ingrediencie a pridáme ingrediencie tekuté.
- Cesto dôkladne vyhnetieme a dáme schladiť do chladničky.
- Môžeme ho vyvaľkať a potiahnuť ním tortu alebo iné múčniky.
- Stačí potrieť marhuľovým džemom a marcipán sa krásne prichytí.
Falošný marcipán zo sušeného mlieka
Z tohto falošného marcipánu môžete deťom urobiť pokojne aj ich obľúbené postavičky. Alebo ho jednoducho využiť ako poťahovaciu hmotu. Hodí sa, keď nemáte po ruke mandle.
INGREDIENCIE
- 300 g sušeného polotučného mlieka
- 300 g cukru múčka
- 4 lyžice medu
- mandľový extrakt
- 6 lyžíc vody
- 4 lyžice oleja
POSTUP
- Všetky ingrediencie dáme do misy a miešame pomocou varešky, kým sa všetko spojí.
- Potom všetko vyhnetieme rukami, zabalíme do fólie a dáme vychladiť do chladničky.
Zobraziť viac receptov
Fondán z marshmallow
Nejde síce o nič zdravé, ale občas si ho dopriať môžeme. Tu je tiež známa alternatíva falošného marcipánu.
INGREDIENCIE
- 450 g cukríkov marshmallow
- 900 g cukru múčka
- 4 lyžice vody
- 1 lyžica stuženého tuku
POSTUP
- Cukríky, vodu a tuk si rozohrejeme nad vodným kúpeľom do mäkka.
- Potom všetko rozmixujeme, pridáme cukor (najlepšie po hrnčekoch) a znova rozmixujeme.
- Vyhnetieme a ihneď využijeme.
- Fondán na rozdiel od marcipánu tvrdne, takže sa neskôr tvarovať nedá.
Pravý marcipán z bielkov
Opäť stačia tri suroviny ku šťastiu aj vytúženému úspechu.
INGREDIENCIE
- 100 g cukru múčka
- 100 g mandlí
- 1 bielok
POSTUP
- Mandle si sparíme horúcou vodou, olúpeme a rozmixujeme.
- Zmiešame s cukrom a bielkom.
- Dôkladne vyhnetieme, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky stuhnúť.
Ako na farebný marcipán?
Zafarbenie môžeme docieliť veľmi rýchlo. Stačia kupované potravinárske farby. Dajú sa kúpiť v prášku, ako gél alebo tekuté. Pokiaľ ale netúžite po chémii, môžete využiť aj určité potraviny, ktoré marcipánu dodajú krásnu farbu bez toho, aby nejako pozmenili jeho chuť.
Farbenie potravinárskymi farbami
Štipku prachovej farby rozmiešame v pár kvapkách vody, pokvapkáme marcipán a dôkladne prehnetieme.
Gélové farby sú veľmi koncentrované a sýte, takže stačí obyčajná kvapôčka, ktorá celý marcipán zafarbí do rôznych farieb i odtieňov.
Tekuté farby fungujú na rovnakom princípe ako farby gélové, sú ale menej koncentrované.
Farbenie pomocou potravín
Výhodou je, že nemusíte využiť žiadnu chémiu. Potravinové farby nie sú príliš zdravé, navyše sú ospevovaným rizikom hlavne pre zdravie detí. Pritom práve ich vábia tie najfarebnejšie pochutiny, však?
Hnedá
Do cesta pridáme pár lyžičiek kakaa alebo karobu a pokojne uberieme pár lyžičiek cukru. Kakao hmotu tiež zahustí.
Žltá
Stačí troška kurkumy rozpustenej vo vode. Pridať môžeme aj citrónovú arómu.
Zelená
Postačí riasa spirulina alebo špenát. Oboje si dáme variť do trošky vody, necháme pustiť maximum farby, precedíme a môžeme využiť. Stačí pár lyžičiek a je to. Výborne si poradí aj matcha čaj.
Červená alebo ružová
K tomu sa skvele hodí červená repa. Najlepšie je využiť šťavu z repy, ale skvele poslúži aj prášok z repy.
Modrá alebo fialová
Čučoriedky. Áno, stačí trochu ich šťavy a podľa ich koncentrácie si určujeme odtieň.
Oranžová
Ľahko získame trochou šťavy z čerstvej mrkvy.
Úžasný spôsob, ako zužitkovať marcipán na Vianoce je samozrejme pečenie. Mrknite, ako si doma urobiť skvelé pečivo z marcipánu. Najlepšie na tom je, že ho nemusíte ani piecť.
Pre inšpiráciu sa môžete pozrieť aj na ďalšie tipy na nepečené pečivo.
Na zahodenie nebude ani vianočná štôlňa s marcipánom.
A pokiaľ máte radi aspoň malé kuchynské experimenty, recepty si pozmeňte podľa svojej fantázie. Mandle vymeňte za vlašské orechy alebo pistácie. Tak bude mať marcipán krásny zelený odtieň.