Vedeli ste, že mandľové vianočné cukrovinky sú rovnako populárne ako tradičná vianočka?
Dokážete si vôbec predstaviť Vianoce bez mandlí?
Čo tak skúsiť niektorý z našich receptov, kde hrajú hlavnú úlohu práve mandle?
Rožky z mandľovej múky
Dalo by sa povedať, že na vanilkových rožkách nič nie je, veď ich robíme rok čo rok, pretože je to klasika, ale s mandľami získajú šmrnc a úplne inú chuť.
Čo budete na mandľové rožky potrebovať?
- 280 g hladkej múky
- 220 g hery
- 80 g práškového cukru
- 100 g mandľovej múky (mletých mandlí)
- práškový a vanilkový cukor na obalenie.
Postup prípravy:
- Múku s práškovým cukrom preosejeme do misy, pridáme nakrájanú heru, mandľovú múku a vypracujeme hladké cesto.
- Potom zakryjeme fóliou na potraviny a dáme na hodinku oddýchnuť do chladničky.
- Potom cesto vyberieme, odtrhávame kúsky a tvarujeme rovnako veľké rožky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme dozlatista zhruba 10 až 12 minút, záleží na type rúry.
- Hneď, ako rožky vyberieme z rúry, ich ešte horúce obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Cukroví môže mať mnoho podôb, napríklad guľôčky, pusinky či linecké. Načerpajte inšpiráciu aj na ďalšie druhy z našich receptov na cukrovinky s kokosom.
Bezlepkové mandľové medvedie labky
Vianoce bez cukroviniek by neboli tým pravým, avšak nie všetci si môžu dopriať akýkoľvek druh, ktorý sa na sviatočnej tabuli objaví.
Existujú ľudia, ktorí neznášajú lepok, a v ich prípade je nutné pripraviť tzv. variant bez lepku.
Ak máte strach, že mandľové cukrovinky bez lepku znamenajú bez chuti, ste na omyle. Chutia totiž rovnako ako tie klasické, len neobsahujú lepok.
Čo budete na bezlepkové mandľové cukrovinky potrebovať?
- 250 g bezlepkovej múky (sójová, kokosová a pod.)
- 100 g mandľovej múky
- 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry
- 2 vrchovaté lyžice kakaa holandského typu
- 1 lyžičku mletej škorice
- 150 g masla (prípadne hery)
- 150 g cukru múčka
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- Tuk na vymazanie formičiek (u silikónových nie je nutný)
- Múčkový a vanilkový cukor na obalenie
Postup:
- Nachystajte si misu, do ktorej dáte nakrájané zmäknuté maslo alebo heru, pridáte preosiaty práškový cukor, vanilkový cukor, žĺtok a všetko starostlivo vyšľaháte.
- V priebehu šľahania pridávajte po častiach bezlepkovú múku s mletými mandľami, citrónovú kôru a dôkladne spracujte.
- Rozdeľte cesto na 2 diely, do jedného dajte kakao a do druhého prisypte 2 lyžice bezlepkovej múky a 1 lyžicu mletej škorice.
- Každý diel cesta znova prepracujte a dajte zhruba na hodinku odpočinúť do chladničky.
- Medzitým si pripravte formičky, ktoré vymažte tukom a začnite ich plniť. Vyberte cesto a z každého vždy odtrhnite kúsok a natlačte do formičky tak, aby tam bolo svetlé aj tmavé cesto, takže budú hotové medvedie labky dvojfarebné.
- Naskladajte formičky na plech, ktorý vložíte do rúry predhriatej na 180 °C a necháte piecť asi 10 minút. Upečené medvedie labky nechajte vychladnúť a až potom ich vyklopte z formičiek.
- Cukrovinky sa môžu obaliť v práškovom cukre zmiešanom s vanilkou alebo len posypať, ale pokiaľ nie ste fanúšikmi veľa sladkých dobrôt, nechajte ich pokojne tak, ako sú. Maximálne ich môžete namočiť do čokoládovej polevy, prípadne ich tou polevou pocákať.
Zobraziť viac receptov
Vianočné kolieska z mandlí
Tento recept sa tak trochu podobá klasickému lineckému, ale navyše sú v ňom mandle, ktoré dodajú tú charakteristickú a ničím nezameniteľnú chuť.
Ingrediencie na kolieska z mandlí:
- 150 g hladkej múky
- 90 g práškového cukru
- 210 g masla
- 210 g nastrúhaných mandlí
- 2 žĺtky
- 2 utlčené klinčeky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- na ozdobenie sekané mandle a bielok
- na zlepenie a dochutenie zavareninu alebo čokoládu
Postup:
- Do pripravenej misy preosejeme hladkú múku, strúhané mandle, práškový cukor aj škoricu, prihodíme klinčeky a všetky tieto suché suroviny zamiešame.
- Potom pridajte nakrájané zmäknuté maslo so žĺtkami a vypracujte cesto. Nemusíte ho ani nechávať oddýchnuť.
- Hneď ho vyvaľkajte na plát a utvorte z cesta guľôčky, ktoré dávajte rovno na plech s papierom na pečenie.
- Každé koliesko potrite rozšľahaným bielkom, posypte nasekanými mandľami a pečte pri 160 °C do ružova.
- Nakoniec ich zlepte napríklad čokoládou alebo marmeládou. Kto chce, môže ešte vrch pocákať čokoládovou polevou alebo pocukrovať, ale nie je to nutné, skvele chutia tak, ako sú.
Okrem cukroviniek či vianočky si môžete sviatky spestriť aj prípravou vianočného punču. Načerpajte inšpiráciu!
Nepečené mandľové cukrovinky
Výborné mandľové cukrovinky sa dajú pripraviť aj bez pečenia. Veľkou výhodou je aj rýchla príprava!
Ingrediencie na mandľové cukrovinky bez pečenia:
- 200 g lúpaných mandlí
- 200 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 100 g kakaa
- trocha škorice
Postup:
- Lúpané mandle rozmixujeme na drobno.
- Primiešame ostatné suroviny a vytvoríme cesto.
- Necháme ho asi pol hodiny vychladnúť v chladničke.
- Z cesta môžeme vykrajovať malé srdiečka či hviezdičky, pokiaľ nemáme dostatočne malé vykrajovače, môžeme ručne vytvarovať guľôčky alebo placky.
- Cukrovinky môžeme obaliť v mletých mandliach alebo kokose.
Mandľový krém
Z mandlí sa dá vytvoriť aj výborný krém, ktorým môžete dozdobiť rôzne cukrovinky, prípadne ho možno použiť ako náplň napríklad do osích hniezd. Záleží len na vás!
Ingrediencie na krém z mandlí:
- 200 g lúpaných mandlí
- 150 g rozmäknutého masla
- 150 ml mlieka
- 80 g cukor kryštál
- vanilkový cukor
Postup:
- Mandle bez šupky rozmixujeme čo najviac na jemno.
- Do misy k tomuto novo vytvorenému prášku pridáme ostatné sypké suroviny.
- Pridáme mäkké maslo a mlieko a vyšľaháme tuhý krém.
- Necháme odpočinúť v chladničke asi 2 hodiny.
- Potom s ním môžeme pracovať podľa ľubovôle. Môžeme ho použiť ako náplň, prípadne, ak sa nám podarí krém dosť tuhý, môžeme ho použiť aj na zlepovanie.
Vyskúšajte napríklad variant strojčekových cukroviniek s touto mandľovou náplňou!
Mandľová chuť na Vianoce jednoducho patrí. Rovnako si nevieme predstaviť zimné sviatky bez cukroviniek s jemnou vôňou rumu. Kto si dá s nami?