Ktoré cukrovinky nachádzajú každoročne popredné zastúpenie na zozname vášho slávnostného pečenia?
Určite sa na ňom vyskytujú tie najobľúbenejšie a tradičné druhy.
Ak hľadáte inšpiratívne tipy a recepty na linecké cukrovinky, poradíme vám.
Aj keď ich budete piecť prvýkrát v živote, môže vás výsledok milo prekvapiť.
Najlepšie linecké cukrovinky od babičky
Babičky sú jednoducho dokonalé tak, ako ich cukrovinky. Tento recept na linecké cukrovinky je tradičný a jednoduchý.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 g vychladeného masla alebo Hery
- 200 g cukru múčky
- 2 vanilkové cukry
- 2 vajcia
- citrónová kôra z ½ citróna
Na dokončenie:
- marmeláda (višňová)
- práškový cukor
Postup:
- Z ingrediencií si spracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenkú placku (cca 4 mm).
- Vykrajujeme tvary podľa priania.
- Pečieme v rúre nahriatej na 190 °C asi 7 minút.
- Potom spájame obľúbenou marmeládou a k dokonalosti pocukrujeme.
Kakaové linecké kolieska
Klasika v podobe lineckých cukroviniek na kakaový spôsob.
Ingrediencie:
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 100 g cukru múčky
- 20 g kakaa
- 1 žĺtok
Na dokončenie:
- malinová marmeláda
- práškový cukor
Postup:
- Sypké ingrediencie si spolu zmiešame, potom pridáme vychladené maslo, žĺtok a vypracujeme cesto.
- Na noc ho uložíme do chladu.
- Druhý deň vyvaľkáme tenkú placku.
- Vykrajujeme kolieska a v polovičnej várke malé kolieska uprostred.
- Dáme piecť na 180 °C na asi 5 až 6 minút.
- Po upečení zlepujeme jedno plné koliesko a jedno koliesko s dierkou.
- Nakoniec posypeme cukrom.
Linecké citrónové cukrovinky plnené krémom
Citrón krásne voní a jeho chuť k lineckému cestu veľmi pekne priľne.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 g cukru múčky
- 375 g masla
- 1 žĺtok
Citrónový krém:
- 75 ml citrónovej šťavy
- 7 g nastrúhanej kôry z citróna
- 2 väčšie žĺtky
- 60 g masla izbovej teploty
- 100 g cukru kryštál
Postup:
- Ingrediencie na cesto si zmiešame a hotové cesto si dáme do chladničky odležať aspoň na 2 hodiny.
- Do misy si dáme citrónovú šťavu, kôru, cukor, maslo a žĺtky.
- Všetko miešame nad horúcim kúpeľom do tuha.
- Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
- Z cesta si vyvaľkáme placku a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
- Pečieme v rúre nahriatej na 180 °C asi 8 minút.
- Po vychladení potrieme citrónovým krémom a zlepujeme.
Mäkké linecké kokosové cukrovinky
Pre milovníkov tejto exotickej dobroty – kokosu.
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 150 g masla
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice kakaa
Na náplň:
- 150 ml mlieka
- 80 g strúhaného kokosu
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- 80 g mletých piškót
Na dozdobenie:
- čokoláda
Postup:
- Suroviny na cesto si spolu vypracujeme.
- Z cesta vyvaľkáme tenkú 4mm placku, z ktorej vykrajujeme ľubovoľné tvary.
- Pečieme na 180 °C asi 8 minút.
- Medzitým si nachystáme krém.
- Kokos a cukor zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť.
- Potom pridáme mleté piškóty, vychladené maslo a vymiešame do krému.
- Po vychladení cukrovinky spájame krémom a obaľujeme v čokoládovej poleve.
Linecké s pohánkovou múkou bez lepku
Pre tých, ktorí si nemôžu dopriať klasické vianočné linecké s múkou máme variant bez lepku. Využijeme v nej múku z pohánky.
Ingrediencie:
- 120 g pohánkovej múky
- 40 g cukru múčky
- 80 g masla
- 1 žĺtok
- ½ lyžičky škorice
- štipka soli
Na dokončenie:
- ríbezľová marmeláda
- cukor múčka
Postup:
- Zo surovín spracujeme cesto, ktoré dáme na minimálne hodinu do chladničky odpočívať.
- Potom ho vyvaľkáme na 3 mm tenkú placku a vykrajujeme tvary.
- Pečieme v rúre nahriatej na 175 °C asi 7 minút.
- Po vychladení spájame marmeládou a sypeme cukrom.
Orieškové linecké s náplňou a žĺtkovou polevou
Milujete orechové vianočné cukrovinky? Tu máme výborný recept na linecké cukrovinky so žĺtkovou polevou a náplňou.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 240 g masla
- 300 g hladkej múky
- 100 g cukru múčky
- 120 g mletých vlašských orechov
Na náplň:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice rumu
- ½ hrnčeka marhuľového džemu
Poleva:
- 4 žĺtky
- 150 g cukru múčky
- 1 lyžica rumu
Postup:
- Ingrediencie na cesto si spracujeme a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
- Vychladené cesto vyvaľkáme do tenka a vykrajujeme tvary.
- Pečieme pri 180 °C asi 8 minút.
- Medzitým si nachystáme náplň tak, že zmiešame všetky uvedené suroviny.
- Polevu si pripravíme zmiešaním žĺtkov, preosiateho cukru a rumu.
- Polovicu upečených cukroviniek potrieme polevou a polovicu krémom a následne zlepíme.
- Postupujeme opatrne, pečivo je krehké!
Zobraziť viac receptov
Linecké vianočné cukrovinky s pudingom
Pudingový prášok dodá receptu patričnú jemnosť. Napriek tomu si ho však k dokonalosti a jemnosti upečte vopred. Odležané je najlepšie.
Ingrediencie:
- 450 g polohrubej múky
- 210 g vanilkového pudingového prášku
- 275 g práškového cukru
- 270 g masla
- 2 žĺtky
- 1 vajce
Na dokončenie:
- marmeláda
Postup:
- Zmiešame si sypké suroviny, potom pridáme maslo, vajcia a žĺtky a vypracujeme cesto.
- Dáme ho na 2 hodiny do chladničky.
- Potom cesto vyvaľkáme na tenkú placku.
- Vykrajujeme tvary a pečieme pri 180 °C asi 8 minút.
- Po vychladení zlepujeme marmeládou.
Striekané linecké banániky
Sú jednoduché, ale na slávnostnom stole sú jednoducho krásne.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 370 g hladkej múky
- 270 g masla alebo Hery
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- ½ balenia vanilkového pudingového prášku
Na dokončenie:
- marmeláda
- čokoláda na varenie
Postup:
- Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke aspoň na 2 hodiny schladiť.
- Potom na plech na pečenie tvarujeme banániky pomocou plochej cukrárskej špičky a vrecka.
- Pečieme pri 180 °C asi 9 minút.
- Po vychladení zlepujeme marmeládou a polovičky máčame v čokoláde.
Dia linecké cukrovinky
Tento recept na linecké cukrovinky je určený diabetikom a tým, ktorí si držia štíhlu líniu aj počas Vianoc. V jedných cukrovinkách je zhruba 2 g sacharidov.
Ingrediencie:
- 200 g pšeničnej celozrnnej múky
- 120 g masla
- 40 g mletých lieskových orechov
- 50 g ovocného (kokosového) cukru
- 1 vajce
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- štipka mletej škorice
- štipka mletého klinčeka
Na dokončenie:
- nesladená domáca alebo dia marmeláda
Postup:
- Zo surovín si spracujeme cesto, ktoré dáme vychladiť do chladničky na min. hodinu.
- Potom si cesto vyvaľkáme na tenkú placku, vykrojíme tvary a pečieme v rúre pri 180 °C asi 10 minút.
- Po vychladení zlepujeme marmeládou.
Vyskúšajte tiež naše fitness linecké cukrovinky bez ostychu z kalorického nárastu.
Ako na dokonalé cesto na linecké cukrovinky
Či už budete novopečený sviatočný cukrár, ktorý sa vydá v ústrety pečeniu, aby potešil nielen svoj žalúdok, ale aj žalúdky ďalších prívržencov, nemusíte sa obávať.
K vytúženému úspechu stačí iba overený recept a pár dôkazných rád od skúsených.
Už naše babičky vedeli, že úspešná cesta vedie po pomere 3:2:1, tým rozumejme múka : cukor múčka : žĺtok. Týmto zaručene nepokazíte vôbec nič.
To je základ, do ktorého už pridávate niečo, čo má šmrnc, ako je citrónová kôra, kardamóm, mletý klinček alebo štipka škorice. Toto korenie sa najlepšie hodí k orechovým variantom.
Ďalšou cestou k úspechu je využitie kvalitných surovín, ohľad by sme mali brať na výber múky a rozhodne využiť kvalitný tuk. Zaručená jednotka v konzistencii aj chuti je skrátka maslo, tým nič pokaziť nemožno!
Postup práce v príprave dokonalého lineckého
Poznáme teda pomery surovín. Ako ich ale správne dostať dohromady? Najlepšie tak, že si zmiešate suché suroviny, potom pridáte vychladené, na kocky nakrájané maslo a vytvoríte zmes podobnú drobenke. Až na záver príde žĺtok.
Výsledku sa osvedčí, pokiaľ mu doprajete nejaký ten odpočinok v chlade. Pokiaľ to nepodceníte, máte polovičný úspech zaručený.
Príprava na pečenie
Váľanie cesta možno nepatrí k vašim obľúbeným aktivitám. Ak máte správnu konzistenciu, s neúspechom v podobe trhania alebo naopak lepenia cesta sa nestretnete.
Ak sa však obávate, že nebude cesto pekne vyvaľkané a bude celé hrboľaté, môžete si pomôcť napríklad váľaním cez dve špajle, ktoré si dáte po stranách cesta. To vám zaručí jednotnú hrúbku po celom povrchu.
Na pečenie stačí samotný plech. Nie je potrebné ho vykladať papierom na pečenie, nič sa neprichytí, pretože cesto je dosť maslové.
Finálna verzia – zdobenie
Najjednoduchšou a, nedá sa povedať, že menej chutnou verziou, je cukrovinky zlepiť zaváraninou a posypať cukrom. Pokiaľ sa s nimi chcete ale viac vyhrať, tak tomu nie sú kladené žiadne prekážky.
Zdobiť ich môžete čokoládovou polevou, žĺtkovou polevou, citrónovou polevou a ďalšími polevami na vianočné cukrovinky.
Rovnako tak sa dá vyhrať s náplňou. K určitému druhu lineckého pečiva pasuje iná. Pre príklad si uvedieme najčastejšie varianty:
- orechová
- rumová
- maslová
- citrónová
- čokoládová
- koňaková
- karamelová