Recepty na košíčky s orechovou náplňou by nemali chýbať v žiadnej vianočnej kuchárke.
Vychutnajte si niekoľko rôznych typov orieškov v tom najlahodnejšom pečivo.
Aký variant vyskúšate ako prvý?
Košíčky s orechovou náplňou a karamelom
Tento recept na orechové košíčky je ideálny ako sladká pochúťka, podávaná ku káve alebo ich môžete servírovať s ďalším vianočným pečivom pri oslave sviatkov.
Čo budeme potrebovať
Na košíček
- 190 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- 150 g masla (studené)
Na náplň
- 50 g masla
- 180 g hnedého cukru
- 240 g polotučného tvarohu
- 1 vajce
Na orechy v karameli
- 60 ml medu
- 60 g krupicového cukru
- 50 g masla
- 60 g pražených arašidov
- 90 g opečených pistácií
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Zmiešajte múku, práškový cukor, zázvor a studené maslo.
- Vypracované cesto položte na ľahko pomúčenú dosku a vyvaľkajte na ½ cm.
- Vykrajovačkou urobte 24 koliesok a opatrne vtlačte do mini formičiek na muffiny alebo košíčky.
- Dajte do chladničky.
- Na náplň zmiešajte rozpustené a vychladnuté maslo, cukor a tvaroh, miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Ochlaďte, potom pridajte vajce.
- Zmes rozdeľte do košíčkov a pečte 20 minút.
- Pred vybratím z formičiek nechajte vychladnúť.
- Ak chcete pripraviť karamelové orechy, vložte do malého hrnca med, cukor a maslo.
- Pomaly roztopte a potom priveďte do varu a miešajte, kým nezíska svetlo karamelovú farbu.
- Odoberte z platne a vmiešajte orechy.
- Na každý košíček dajte jednu čajovú lyžičku orechov v karameli a nechajte stuhnúť.
Košíčky s pekanovými orechmi
Košíčky s orieškovou náplňou neodmysliteľne patria na vianočný stôl. Vychutnajte si celé pekany v krehkej maslovej tartaletke. Vianočný stôl sa nezaobíde ani bez receptov na linecké pečivo, skúste ho v jeho zdravšej podobe a maškrťte bez výčitiek!
Čo budeme potrebovať
- 250 g masla
- 1 balenie smotanového syra
- 600 g hladkej múky
- 400 g hnedého cukru
- 60 g masla (rozpustené)
- lyžička vanilkového extraktu
- 600 g orechov (pekanové)
- 3 veľké vajcia
Postup
- Zmiešajte maslo, smotanový syr a múku ako na koláč.
- Vzniknuté cesto vtlačte do formičiek na muffiny alebo košíčky.
- Vyšľahajte vajcia, postupne pridávajte cukor.
- Pridajte rozpustené maslo a vanilku.
- Pridajte orechy a dobre premiešajte.
- Naplňte košíčky do ½ až ¾ orechovou náplňou.
- Pečte v na 180 stupňov asi 20 minút, kým nie sú svetlo hnedé.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Plnené košíčky vlašskými orechmi
Tento recept na orechové košíčky s vlašskými orechmi, karamelom a čokoládou nejde nemilovať. Tieto mini tortičky sú bohaté na chuť a sladké ako med.
Čo budeme potrebovať
Na košíček
- 120 g masla
- 200 g múky
- 2 lyžice mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- štipka soli
Na náplň
- 6 lyžíc cukru
- 120 g opražených vlašských orechov nakrájaných na malé kúsky
- 120 g masla
- 3 žĺtky zmiešané s 5 lyžicami cukru
Na polevu
- 50 g horkej čokolády
- 1 lyžička masla
- 1 lyžica hustej smotany
Postup
- Múku zmiešajte so soľou, cukrom a mletými vlašskými orechmi.
- Zapracujte do múky maslo, kým nevznikne mrvenička.
- Pridajte vajce a miešajte, kým cesto nie je homogénne.
- Cesto zabaľte a dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Cesto rozvaľkajte do obdĺžnikového tvaru a vykrajujte malé kolieska, aby sa zmestili do formičiek na košíčky.
- Poprepichujte spodok košíčka vidličkou.
- Pečte 20-25 minút, kým nebudú ľahko zlaté.
- Zmiešajte žĺtky s cukrom.
- Zahrejte cukor, kým nezíska zlatohnedú farbu. Ihneď pridajte vlašské orechy a maslo a dobre premiešajte.
- Po rozpustení masla odstavte z platne a vmiešajte žĺtkovú zmes.
- Vráťte na platňu a neustále miešajte do zhustnutia.
- Odstráňte z platne a pokračujte v miešaní niekoľko minút a potom naplňte košíčky.
- Na prípravu čokoládovej polevy rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli, vmiešajte maslo a 1 polievkovú lyžicu hustej smotany, kým sa dobre nespojí.
- Ihneď prilejte karamelovú náplň s orechmi.
Zobraziť viac receptov
Košíčky z makadamových orechov
Upečte si sladkú bodku na záver krásneho, ale náročného vianočného dňa. Toto orechové pečivo s javorovým sirupom vám vykúzli úsmev, rovnako ako tieto recepty na vianočné snehové pusinky.
Čo budeme potrebovať
- lístkové cesto
- 3 veľké vajcia
- 150 g hnedého cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 80 ml čistého javorového sirupu
- 60 g masla (rozpusteného)
- 225 g makadamových orechov
- Múčkový cukor
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Rozvaľkajte lístkové cesto a vykrajujte z neho kolieska.
- Vymažte formičky na košíčky, potom ich vyložte vykrájanými kolieskami.
- Dno poprepichujte vidličkou a nechajte 10 minút chladiť.
- Formičky s cestom vyložte papierom na pečenie a naplňte ich závažím alebo ryžou.
- Pečte 5 minút, potom odstráňte papier a závažie a pečte ďalších 5 minút, alebo pokiaľ nie je košíček chrumkavý.
- Medzitým si v mise vyšľahajte vajcia, hnedý cukor, vanilkový extrakt, javorový sirup a rozpustené maslo.
- Zmes nalejte do košíčkov.
- Makadamové orechy rozdeľte rovnomerne do košíčkov, potom vráťte do rúry a pečte asi 25 minút, alebo kým košíčky nezozlatnú.
- Orechové košíčky nechajte asi 10 minút vychladnúť, a potom ich poprášte práškovým cukrom.
Čokoládové košíčky s lieskovými orechmi
Tieto mini orechové košíčky s čokoládovou náplňou sa skladajú z krehkého maslového cesta, plnené hodvábne jemnou náplňou.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hladkej múky
- 20 g kakaového prášku
- 100 g práškového cukru
- štipka kóšer soli
- 115 g masla
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 300 g horkej čokolády
- 300 g hustej smotany
- 150 g lieskových orechov (nasekaných najemno)
Postup
- Zmiešajte múku, kakaový prášok, práškový cukor a soľ a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte studené nakrájané maslo a miešajte.
- Potom pridajte vajce a vanilkový extrakt a miešajte, kým nevznikne cesto.
- Cesto zakryte potravinárskou fóliou a dajte aspoň na hodinu stuhnúť do chladničky.
- Cesto preneste na čistú pomúčenú plochu, valčekom ho vyvaľkajte a vykrajujte malé kolieska.
- Vložte povykrajované cesto do formičiek.
- Na spodku košíčka urobte vidličkou diery a dajte ich aspoň na 20 minút do mrazničky.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15-20 minút. Vyberte z rúry a pri príprave náplne nechajte chladnúť.
- Rozpustite tmavú čokoládu a zmiešajte ju so smotanou a orechmi.
- Čokoládovú náplň nalejte do vychladnutých košíčkov.
- Orechové košíčky dajte na 2-3 hodiny do chladničky, aby náplň stuhla.
Na čo sa hodia aké orechy?
Vlašské orechy sa skvele hodia do tort, chleba, muffinov a koláčov.
Mandle majú jemnú, mierne sladkú chuť. Sú skvelé na pečenie sušienok, tort, tvarohových dezertov a granolových tyčiniek.
Lieskové orechy sú nevyhnutnou súčasťou tradičnej nátierky Nutella a sú tiež skvelé na prípravu tort, muffinov a sušienok.
Para orechy sú skvelé na prípravu piškót, karameliek, brownies a zmrzliny.
Kešu orechy sú najlepšie na prípravu exotických dezertov, karí omáčok, tort a zákuskov.
Makadamové orechy sú často používané v luxusných dezertoch, ako sú makadamové sušienky a tartaletky.